Vampir ve Paladinlik

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Eniualis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eniualis »

Sonuç oalrak oyunun en öncelikli kuralını unutmayalım.
Ulu dm en iyisini bilir. O oluyor derse olur. Tartışılmaz bitmiştir. Ama gerçekten kuralları bu şekilde esnetmek bir yere kadar hoş kaşılanabilsede tamamen uzaklaşmak karmaşadan ötesini getirmez. İlla diyorsanız good vampir olacak, Blade tarzı bir vampir olur ama siz ne kadar uğraşırsanız uğraşın bir vampirden paladin olmaz. Ã?ünkü vampir olduğu anda paladinlerin en önemli özelliklerden birisini, disiplinini kaybeder. Kötülük yapma arzusu duyar. bu her ne kadar kendisini beslemek, hayatını sürdürmek için olsa bile insan kanı içmek ister. Bir paladinin bencillik yapması, kendi hayatı için başka hatatlara değil kıyması tehlikeye atması, hatta bunu düşünmesi bile paladin için geri dönülmesi çok zor bir hatadır. Bu hata bir kez olduysa belki unutulup gidebilir ama eğer vampir olursaa bu paladin hayatının her anı böyle geçmez zorundadır. Bir paladinin vampir olduğu anda yapması gereken şey geleceği kestirip insanlara zarar vermemek, kutsallığından birşey kaybetmemek için kendi hayatını şerefli bir amaç için feda etmektir.

Dediğiniz gibi oyun esnetilip vampirler illa evil olmasa da olur deseniz bile bu bile yeterli değildir. Paladinin özelliklerini değiştirmeniz gerekir bunu yapabilmek için. Evet değiştirebilirsiniz oyunun daha güzel olacağına inanıyorsanız. Daha zevkli bir oyun ortaya çıkıyorsa değiştirilebilir ve hatta değiştirilmesi gerekir ama benim inancım oyunun bu tür değişikliklerle çok iyileşemeyeceğidir. Kuralları çok değiştirmek oyunun doğasını bozar. Bu değişiklikle paladin sınıfı can alıcı özelliklerinden birini hatta en önemlisini kaybediyor. Savaşçıdan çok bi farkı kalmıyor gibi geldi bana. Yani bu değişikliği önermem.

Ama sakın oyunlarda kurallara sıkı sıkıya bağlılığı savunduğumu düşünmeyin. İlla kurallar olacak diye tutturan birisi değilim ama en kötü kural bile kuralsızlıktan iyidir.
Arayışım kutsal ışığı bulana kadar sürecek, karşıma ne çıkarsa çıksın.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Eniualis wrote:en kötü kural bile kuralsızlıktan iyidir.
Tamamen katılıyorum... Bunun altına kendininkinin yanına bir de benim imzamı koyaabilir misin?

Saygılarımla...
Türklider...
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

peki kural herşey midir arkadaşlar?

bi oyunu oynanabilir ve zevkli kılan nedir düşündünüz mü hiç?

Muhteşem senaryo,akılalmaz sırları keşfetmek,heyecanı ve en uç hislerinizi o karakterle birlikte yaşamak kurallarla mümkün olabilir mi sizce?
ben hayır diyorum...kesin bir hayır...
çünkü bütün bunları yaşamanız için bazı şeyleri gözardı etmelisiniz!tekdüzelikten kurtulmalısınız!

önemli olan bir oyunda;

Dm in performansı
Atmosfer
Rol yapma kabiliyeti(dm ve player dahil)
Hayalgücü

dür.dikkat ettiyseniz kural yok bunların içinde.bunlar oyunun belkemiğini oluşturan öğeler.ha kurallar atılmalı mıdır?hayır
ama abartılmamalıdır.

Ama gördüğüm kuralların abatıldığıdır burada.bir vampir good tan kayar ama bunu illaki evil olacak diye sınırlayamazsınız.
ben chaotic neutral yapıyorum noolcek şimdi?kim beni sınırlayacak kurallar mı?

pöh!(güzel birson oldu ehehe)
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Eniualis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eniualis »

Kurallara körü körüne bağlanmak değil benim kastım. Ben kurallardan fazla dışarı çıktığımız zaman bazı şeylerin anlamlarını yitirdiğini anlatmak istedim. Her zaman belli kurallar olmalı ki karşıdakiler neler yapabileceklerini bilsin. Bu sitede bile onlarca kural var. Neden, daha iyi bir oyun yani daha zevkli bir oyun için.

Bitirişe gelince aklıma nedense Gandalf geldi :) Ağzında piposuyla ve bilmiş edasıyla :)
Arayışım kutsal ışığı bulana kadar sürecek, karşıma ne çıkarsa çıksın.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Eldarin açıkçası bu kriterler senin kriterlerin... Zira, DnD'ye başlarken lazım olanlar kısmında bu şekilde yazmıyor :)

Bir grup arkadaş, DM olmayı kabul eden bir tanesi olmalı, kural kitapları, zarlar ve rahat bir ortam... İşte DnD'nin minimum konfigürasyonu...

Yoksa oyun şuna döner:

a- Kılıcımı çekip B'nin kafasını uçuruyorum.
b- Kafam uçmadı...

;) Bunun olmasını kimse istemez sanırım... Bu oyunda bunu engellemek için zarlar konmuş ve zarların nasıl kullanılacağı da kitaplarda belirtilmiş... Kurallar tekdüzelik değildir. Zira, bir monk'un yüksekten düşerken alacağı hasarı hesaplamaktan tutun, bir cleric'in ne kadar undead'ı yok ettiğine kadar kuralları kullanmadığınız vakit, oyun diye bir şey olmaz... Düşerken "kenara tutundum" diyen paladinle o düşüşü yavaşlatabilen monkun ne farkı kalacak? En basidinden bu...

Konuya dönecek olursak;

RP açısından mantığını açıklayayım sana; Zira WoD oynarken DnD'nin vampirlerini de karıştırır olmuşsunuz... DnD'de undeadlar, NEGATİF ENERJİden dolayı yaşarlar... Negatif enerjiyi de dokundukları bireylere şarj ederler (Genelde bilinçli olarak). Bu sayede kendileri de yaşamayı başarırlar. Varolma amacı NEGATİF olan bir varlığın, pozitif bir şeyler yapması mümkün değil...

Ben kuralların kullanılmadığı oyunlarda gerçekten büyük hezimetler yaşandığını bizzat gördüm. Bu yüzdendir ki, pokemon kartlarının yapımcısından çıkan bu oyunu kurallarıyla oynamaya karar verdim... Hatta ilk defa burada söyleyecem; Ben oyunu kapattıktan sonra iki üç DM değiştiren oyuncularım bi gün beni aradılar, "Abi nerede senin gibi kuralcı DM?" dediler... İsterseniz telefon numaralarını da vereyim...

DnD'yi DnD yapan şey kural sistemidir. Yoksa bunu iyileştirmek amacı ile yeni versiyonlar çıkartmazlardı. 2nd Edition, kendi içinde bi trilyon tutarsızlığa sahipti, ihtiyaçları karşılayamıyordu kural açısından... 13. seviye bir karakter TORM'un avatarını indirebilecek güce sahip olabiliyordu... Ã?ünkü "KURALLAR YETERSİZDİ" ...

Daha önce de dediğim gibi; Kuralları, beceremeyenler sevmez...

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Evet schyte öyle olmuş.Eniualis zaten kural olmayacak demedik ki bizde,ama bu kurallar BAğNAZCA savunulursa işte bu sıkıcı bir oyun olacaktır,yukarıda diyeceğimi dedim,evet bi paladin evil olur ama bu hop diye olmaz olmamalı oyuncu bunu yaşamalıdır...ama kural bunu demiyor nolcak şimdi...

Turkleader şu kural anlamama kozunu çok kullanıyorsun ki bu söylediğin hiç bir temeli olmayan mantıksız bir iddiadan öteye gitmiyor malesef.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Konu çok saptı başka yerde mi devam etsek?

Saygılarımla...
Türklider...
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Re: Vampir ve Paladinlik

Post by Shevarash »

Helm wrote:Biliyorum biraz saçma bir başlık ve tartışma konusu belkide ama birşeyi merak ediyorum ; mesleğine sonuna kadar sadık tanrısının beğenisini kazanmış bir paladin elinde olmayan sebeplerden dolayı -zorla- vampir yaptırılırsa kutsallığını kaybeder ama paladinliğinide kaybeder mi ?Yani bana sorarsanız kesinlikle kaybeder ama büyük haksızlık olur .Sonuçta elinde olmayan sebeplerden dolayı olan birşey.Sizinde fikirlerinizi ve bu soruya olan cevabınızı bekliyorum.

Saygılar..

Tabii ki de dm in kararıdır ama şöyle bir bakış açısı sunayım isterseniz :

Bİr çok fantazyadaki paladin tanrıları (Heireneous, Tyr, Helm vs..) şövalyelik olan düsturları benimserler. Genelde şövalyeler yenilmez olmalıdırlar, yani elinde olmayan sebeplerden dolayı vampir olan bir şövalye BAşARISIZ olmuş sayılabilir. Tanrısının lütfunu kaybetmeyebilir ancak kaybedebilir de, bu dm in tanrının rp ini nasıl yaptığı ile ilgili birşey. ama dediğim gibi bu tip cezalandırma, savaş ve şövalyelik üzerine kurulu inançlarda tanrılar oldukça katı ve anlayışsız olabilir, her iyi aligmentli tanrı Lathander ya da Pelor gibi olmayabilir...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Yine konudan biraz sapacak sanırım bu söyleyeceğim ama aşırı kuralcılık da saçmasapan sahnelere meydan verebiliyor. Arkadaşımın anlattığına göre karakteri oyun içinde yakalanıp işkenceyle sorgulanma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca bıçağını alıp kendi gırtlağına sokmaya karar vermiş.

DM attack roll istemiş fakat arkadaş attack rolla'a 4 attığı için kendi AC'si olan 10'u bu bile geçememiş :? Daha sonraki round yeniden denemiş (coupe de grace full round action olduğu için 6 saniyede bir kez kendini öldürmeyi deneyebiliyorsun sadece :? ) Bu sefer attack roll tutmuş fakat damage düşük gelmiş, bu sefer de DM Fortitude atmasını istemiş. Adam 10+damagex2 olan Fortitude DC'sini tutturmuş ve yine kendini öldürememiş :?

Daha sonra da Dm'e saygılarını(!) sunarak masadan kalkmış ve bir daha geri dönmemiş :P THE END

Yani demek istediğim kurallar gerekli ama suyunu çıkarmamak şartıyla :)
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Par-Salian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Par-Salian »

Beyler ne kuralları ne şeyi siz zaten çıktınız dışına Wampire ve Paladinden bahsediyorduk bu arada konuya dönmek için şunu sorim

1.Paladin Isırıldıktan Sonra Bu Kana Susamışlık Geçirilemezmi (Bizim bir oyunda bana olmuştu dm bir tanrıya bağlı bir adam buldu düzelttirdi beni bu mümkümmü???)

2.Fallen olan bir Paladin eğer içindeki iyiliği katbetmek istemiyorsa yeniden Paladin olmak istiyora olamazmı

3.Bütüün Paladinlerden Nefret Ediyorum Ama Merakda Ediyorum Bu Konuları

şimdiden teşekkürler
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

O DM, suicide'ın otomatik bir hareket olduğunu bilmiyormuş... Yani kuralları adam gibi bilmiyormuş diyebiliriz... Yanlış yorumlamış :):)

Bu arada benim karşı çıktığım düşünce, kuralsızlık düşüncesi. Yoksa hiç bir şeyi bağnazca savunduğum yok. Torm'un kurallarla ilgili bilgisini koyduğumda "aha torm'un portfolioları, adam bunlardan hoşlanır" dediğimde çıkıp karşıma "Torm'u kural kitaplarından öğrenmeyin, gidin romanlardan okuyup öyle oynayın" diyen zihniyetedir benim tepkim...

Zira FR romanlarının çoğu 2nd Edition üzerinedir. 2nd'daki Torm ile 3rd'deki Torm arasında da farklar vardır her ne kadar yarı yarıya değişmiş olsa da... Hatta özgeçmişi bile değişmiş ben de oha demiştim...

şimdi HER KURALA bağnazca karşı çıkan zihniyeti eleştirmem suçsa eyvallah, ben bundan sonra bu sitede kimseyle kural bazında fikir alışverişi yapmıyorum. Zira her seferinde bağnazlıkla suçlanmak ağırıma gidiyor... Hakaretlerinizin sınırını aşıyorsunuz... Ben tecrübelerime dayanarak konuşuyorum burada, siz ise beğenilerinize dayanarak...

Benim bir oyunumda bile bulunmamış insanlar kalkmış benim oyunlarımın şekli hakkında yorumlar yapma hakkını kendilerinde buluyorlar. Ne cüret yarabbim?!

Kural anlamama kozunu kullanıyorum fakat siz de vampirin sire'ının kanını içerek vampir olunacağından bilmemneden bahseden adamlarsınız yukarılarda dikkat ederseniz (kişiye özel bir laf değildir)... DnD'de bir vampirin nasıl oluştuğunu bilmeden vampir ve paladinlik konusuna mesaj atan arkadaşlar mevcut. şimdi bu adamlar kalkıp bir de kural olmasın bilmemne derse, o zaman karşı çıkarım zira, anlamadan dinlemeden tavır koyan kişilerdir...

Bence kurallar mümkün olduğunca kullanılmalı... Hatta bilmeyenlere de öğretilmeli... Ve hatta mümkünse lagalugayı bırakıp oyunu kurallarıyla oynayıp eğlenmenin zevkine varılmalı... Zira -kestim kafasını -hayır kesemedin den ileri gitmeyen oyunlara dönüşecektir...

Size ben de bir örnek vereyim:

Dm'imiz DnD cahiliydi. Ama neden yaptı hiç bir fikrim yok, sistemini DnD üzerine kurmaya çalışıyordu... Her sınıfı, her ırkı birbirinden dengesizdi çünkü kurallara sıkı sıkı bağlanmanın saçmalık olduğunu düşünüyodu... Ne oldu? Oyunun senaryosunu çürük bir temele dayandırdığı için normalde DnD'de kurallarla açıklanan bi disarm'ı, trip'i, sneak attack'ı kontrol edemedi, bir adama atılan kritik hit 4 adamı birden devirdi bir şeyler oldu biz sıkılıp ayrıldık...

Sonrasında oyunda oynayanlardan aldığımız duyumlar:

-Sabah level 7, akşam level 45 adamlar
-Gruptaki tek kişi +40 attack bonus alıyor (o nasııl oluyorsa artık), bunun karşılığında da nedense köylülerde 45 armor class oluyor... Sorduğumuzda da nedenini, nereden duymuşsa "Challenge Rating" gibi bir cevap alıyoruz...

Başka bir oyundan alıntı:

Level 1'de mass paralyze atabilen bir büyücümüz var. Açıklamasına gelince "Ama abi üç roundda yaptı, bir hafta da baygın kaldı..." Bu açıklamayı yapan kişi bu sitede... Ve kuralların o kadar ciddiyetle savunulmaması gerektiğini söyleyenlerden... O zaman ben bir saatte yapayım büyüyü, bir yıl da baygın yatayım ama çakayım hayvansal bir büyüyü patlasın dünya? Dengesizlik değil midir bu?

Benim oynattığım bir oyun... O zamanlar ben de kuralların DM'in inisiyatifinde değiştirilmesi gerektiğine inanırdım:

Koskoca pit fiend'ı iki roundda yatıran katana ustası, bir büyüyle marilith'in ağzına sıçan druid, büyücü kadar dövüşebilen "efsanevi savaşçı" vs. vs... Düşündükçe utanıyorum... Kurallara zaten o oyundan sonra "oha ne yaptım ben" diyerek dört elle sarılmaya karar vermiştim...

Daha devamı gelecek... Ama ithamda bulunmadan önce dikkat edin... Özellikle kural öğrenmeyen adamlar gelip de bana "kural kötüdür" demesin... Ã?ğrenmediğiniz şeyi kötülemek ayıptır (kimse kendini biliyor...)

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Haklısın öğrenmediğim şeyi kötülemem lazım...Demekki DnD hususunu istediğim kadar kötüleyebilirim.Yukarıda ki örneklerden gördüğüm kadarıyla sen(en azından bir zamanlar) ve diğer arkadaşın kuralları esnetirken ucunu kaçırmışsınız.Yukarıda her kurala bağnazca karşı çıkan kimse yok ayrıca,ama kuralların esnetilebileceğini söyliyenler var.Mesela ben DnD oyunlarımda Vampir olayını aynen kuraldaki gibi uygularım...peki diğer türlü olsa ne olur,ne değişir ,hiçbirşey değişmez,eğer oyuncular kendilerini öyle daha rahat hissedecekse,o zaman bu kuralı diğer türlü değiştirmeninde hiçbir sakıncası yoktur.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

hmm verdiğin örnekler pekte benim_bizim_ bahsettiğimizi karşılamıyor Turk.
Ã?ünkü biz hiçbirzaman pit fiend lara kafa tutmadık.iki vuruşta kimseyi yere seremedik.
Ve evet bizler bu işi romanlarını okuyarak öğrendik.Kahramanların hissettiklerini hissettik.
Cyric in yalanların tanrısı olduğunu ama realms ın farklı yerlerinde bu tanrıya iyilik yoluda da inanıldığını okuduk.Onun öğretilerini iyi yönde algılayanları gördük.şaşırdık belki ama okuyanları kendi inananı yapan kitabı okuyarak yıllarca süren delilik dönemine sürüklendiğini duyduk yalanlar prensinin.bunlar kural kitaplarında bahsedilmiyordu.tanrının ya da class ın ruhu yeterince iyi yansıtılmıyordu.
Birçoklarının imkansız ne bu böyle saçmalık dediği hobbit kitabından imrendik,4. Azoun un kuraldışı(PHB ve DMG bazında değil sadece) direnişini okuduk.

Bunları 10 lara yüzlere ulaştırabilirim istersen bu kadarı yeter senin için herhalde.

Biz Thlyrotel le daha ne izmir tayfası ne de izmir korsanları varken ,ne türkçe PHB ne de türkçe frp romanı varken kendi dünyamızı yaratıp,kendi sistemimizi oluşturup bu oyuna giriştik.
Kendi büyülerimizi kendimiz yarattık(bilmem tahmin edilebilir mi ne denli zor bir iş olduğu) , bir büyü yapıyorum diyince player, saatlerce kitaplara gömülen dm ler olmadık.
Kendi haritalarımızı(ki muhtemelen görmüşsündür),kendi dünyamızın tarihini oluşturduk,geliştirdik.
Bizden güçlülerle tanıştı karakterimiz,asla dalga geçmedik,pit fiend lara bulaşmaya cüret dahi etmedik.Karakterlerimiz öldüğünde duygularımızın en yoğun noktalarda olduğunu farkettik,"zaten mage oynatmak istiyordum" demedik.
Kısacası biz kuraltanımadık evet ama adam gibi rol yapıyorduk,korkmamız gerektiğinde korkuyor,Cesurca davranmamız gerektiğinde gözlerimiz kararıyordu.

Yani Hayalgücü
Yani Atmosfer
Yani Rol play
Yani Performans

Ha birşey daha farkettim.WOD &DND başlığında da gördüm bunu şimdide aynı sahne karşımda.
Karşı tarafı küçük düşürücü alay geçme amaçlı bilgiç mesajlar.
Kural bilmeyen kuraldan nefret eder diyorsunuz.Kural bilmediğimizi mi sanıyorsunuz?büyük hata derim sadece.

Ve gülerim size...parlayan keskin gözlerle...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Eldarin +1
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Kimsenin kural bilmediğini söylemedim. Ben becerememekten bahsediyorum. Evet karşımdakini aşağılayan hatta bilgiç mesajlar atıyorum. Ama DnD hariç her türlü sistemde bunun olması gerektiğini savunuyorum...

Sizin yaptığınız işler umurumda değil, kendi haritanızı kendi büyülerinizi koymuş olmanız da umurumda değil ama denge, benim için en önemli unsurdur oyunlarda... Bir adama, varlığa fayda sağlayacak her türlü dezavantajı iptal ederim. Üç sayfa playtesterı olan kitaplardaki bilgiler de benim o an sallayacağım kuraldan çok daha faydalıdır.

Cyric konusuna gelecek olursak; kitaplardan okursunuz, RP'yi bunun üzerine kurarsınız fakat bu, bir DM olarak benim işime yarıyor mu? Bana Cyric'in yapabileceklerini belirtiyor mu? Hayır... Ben bir DM (Gm, ST her neyse) olarak kitaptaki bilgileri değerlendirmek zorundayım çünkü oyuncular benden şunu bunu değil, kendilerinden fazla bilgili ve becerili olmamı beklerler... Oyunu kurmak için de temel lazım. Bu temeli de romanlar değil, kural kitapları ve tecrübelerim sağlar... Asla romanlar değil...

Kitapları okumayın demiyorum... Ama onları baz almayın... Ã?ünkü benim bir oyuncum Drizzt atladı diye altın yığınının içine atlarsa boynunu kırar... Bunun fiziksel açıklamasını da yaptım... Ya da raistlin tanrılara meydan okudu diye gidip tanrılara meydan okursa gücünün sınırını görür. Eğer alt edebilecek STATLARA, LEVELA, ITEMLERE, BÃ?YÃ?LERE vs. sahipse ancak o tanrıyı alt edebilir... Güçlü bir büyücü RPsi yaptığı için değil...

Ben oyuncularımdan oyunu kurallarına göre oynamasını isterim... Gerekirse bağnazca çünkü bunlar özellikle denge üzerine kurulu kurallar. En azından bu işi profesyonelce yapan adamlar benden daha iyi kurallar çıkartacaktır. Bu kadarından eminim... Benim yapmam gereken tek şey RP... Ama kuralların RP'yi engelleyeceği konusunda size katılmıyorum...

Vampir ve Evil konusuna gelecek olursak. Zaten Alignment Change olayının kuralları var. "Sen evilsin değiştin" denmesinin saçma olduğu kitapta yazıyor... Gerekli işlemleri yaparsın, kurallar neyse uygularsın ona göre RP'sini de yaparsın, zaman içinde evila dönüşür (ister istemez...) Ama işin RP kısmı kurallar dahilinde DM'in elindedir. Eğer "şak diye oldun" derse o oyuncu şak diye olur... "Direniyorsun kötülüğe" derse direnirsin gücün yettiği kadar, yenilmek üzere... Ama kurallarda mecburi evil olmak varsa o adam olur...

Merak etmeyin yani... Kurallar yeterince esnek... Bunun farkına varamamış olup hala kurallara karşı geliyorsunuz sonra da biz bu kuralları yaladık yuttuk, sen bize hakaret ediyorsun diyorsunuz... Bilmek değil de, anlamak diyorum size...

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply