WOD vs. DND

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Arkadaşım Eğer bi Kitapta LUCİFER, İbadet etmeyenlerin daha doğrusu namaz falan kılmayanların cennete alınması, Cehennemden kaçma, Tanrıyla savaş, Yada buna benzer bi dolu olay varsa BU HRİSTİYANLIKTIR kimse bana gelipte müslimanlık demesin. Ayrıca İncil Demon Fallenın Ana temasını oluşturur. Ayrıca Müslimanlıkta KÃ?TÃ? olarak sadece şeytan vardır melek falan yoktur. Lucifer Ve kandırılmış melekleri Lucifer tam olarak isimlendirilmemiş ama kandırılmış melekler incilde vardır.
Eğer bir Oyunda Müslimanlığı yok sayıp Direk Hristiyanlığı gösterirseniz. Vede Onun doğrulayıcığını Tasvir eden başka şeyler sokarsanız.BKZ: Peh millet namaz kılmadan Günah falan çıkararak cennete gidiyor müslimanlıkta bu kafirlik olarak nitelendirilir. Bu o Dinin Gizli Propogandasıdır ki bu bi çok şeyin içinde var zaten.
Hristiyanlık içeriyor diyorsun ama bi kafanda tartsan şunu?olumlu mana da mı olumsuz mana da mı?
olumlu anlamdaysa bu senin gözünde; tamam hristiyanlığın propogandasını yapmış adamlar.yok adamlar resmen dalga geçmişlerse o zaman sen kalkıpta bu din propogandası yapıyor diyemessin.

ayrıca Demon incil üzerine kurulu demişinde forumda hatırlayamadığım bir başlık daha var orada changes kardeşimiz aynen yazmıştı adamların incilde bahsi geçen bir parçayı kendi dediklerine benzettiklerini okursun.yani lucifer cart curt dediklerinin hepsi sadece esinlenme ve dini kitabın içinden alınan belli parçaların kendilerine uygun biçimde uyarlanması.

Seninde Bana yorum yapmadan önce kutsal kitaplardaki genel bazı bilgileri bilmen gerekiyor değilmi?
Bu cümle pekte hoş kaçmamış ama yine de cevap verme ihtiyacı hissediyorum...
dini kitapların hiçbirini tam olarak oku(ya)madım.olayı din tarafına çekmekte istemiyorum zaten.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

WOD sistemini kullanan birde exalted vardır bilirsiniz sanırım,hani generic mevzuna ithafen,niçin olamıyacağını bi türlü anlayamadım,yani şöyle bir düşününce gayetde oluyor.Din konusuna ise girmek dahi istemem,yaklaşım açınız çok mantıksız çünkü,adamlar sistemlerini dine çok dayandırmışlar ve bunu yaparken çeşitli dinlerin efsanelerini baz almışlar.En çok hristiyanlığı baz almış olmaları da normal,örneğin demon the fallen için islamiyeti baz alabilirlermiydi?Turkleader'ın da dediği gibi islamiyette yanlızca şeytan vardır,demekki ortalıkta dolanan şeytanlar durumunu islamiyet öğeleriyle bezeselerdi işte o zaman saygısızlık olurdu.Ve Eldarin'inde dediği gibi demon the fallen Hristiyanlığı övmüyor tam tersine eleştiriyor...inanmıyanlar buyursun peder ramos'u okusun...
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Bu arada Din konusuna ben değil siz girdiniz. Başından beridir takip ediyordum tartışmayı. Türkleaderda başından beri benim söylediklerimi söylüyordu. Ne zamanki baktım adamın söyledikleri çarpıtılıyor. Adamın söyledikleri oyunda DİN YOK a dönüyor müdahale etme inancı duydum.

Kendi Söylediğiniz gibi Bu oyuda Hristiyanlıktan alınan örnekler, evsaneler, inanç sistemi yok Tamamiyle Hristiyanlıktan alınan şeyler var. Oyunda bazı yerlerde museviliği ibiraz görebilirsiniz onun dışında başka dinlere. Hele ki en çok inananı olan müslimanlığa hiç yer verilmemiş. Bu yüzden bir hristiyan propogandası var diyorum Aksini söylüyemezsiniz.

Birde Lütfen msglarıma bakın. Bir defa oyun hristiyanlığı övüyor dedimmi. Msglarımda anlatmak istediğim oyunu övmüyor. Onun gerçek Diğer dinlerin yalan olduğunu söylüyor dedim. Ã?arpıtmayın lütfen

Sisteme tekrar gelince. Ben generik dünya olamaz Olmaz demedim. Yapması Uğraşması çok zor olur ve DnD den daha tutarsız olur dedim. Tabikide Wod bir iki generik koymak zorunda Sonuçta kassam ben bile yeni bi sistemle iki generik dünya yaratabilirim. Ama DnD kadar iyi olabilirmi sistemim orası tartışılır.

Sonuç olarak Wod Sadece kendi dünyası için olan en mükemmel sistem Ama Sistem olarak Diğer Dünyalara Çok zor geçirebildiği için DnD den daha tutarsız.

Bu arada Çok ta zevk alarak Wod oynarım. Hatta DnD den daha çok zevk alırım Ama sadece Kendi dünyasında.
I am the banisher, the ill will that snuffs the final candle
Daeya
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Daeya »

Arkadaşlar bu konuda neden bu kadar dar görüşlü olduğunuzu anlayamıyorum. İncili okudunuz mu ? Ya da başka bi açıdan sorayım.. onun anlattıklarını tarafsız bir düşünceyle yorumaldınız mı ?
Eldarin ve Erethan'ın dediklerine de katılıyorum ve attığım diğer mesajlarıma eklediğim Bu sadece bir oyun bu konuya girmeyelim dedikçe inadına mı yapıosunuz ne anlamadım.

Tekrar söylüyorum bu sadece bir oyun beğenenler oynar beğenmeyenler oynamaz bu kadar basit.

Not: İlk yazılan yazının metni aşağıdaki gibi olup Ã?ileğin isteği üzerine yakarıda ki şekle dönüştürülmüştür.
Ya saçma saçma konuşup insanın sinirlerini zıplatmayın. Yok incilden alıntı yok bilmem ne...Sen hayatında incili okudun mu da böyle konuşuyorsun. Eğer okuduysan da hiçbir şey anlamamışsın arkadaşım. Eldarin ve Erethan'ın dediklerine de katılıyorum ve attığım diğer mesajlarıma eklediğim Bu sadece bir oyun bu konuya girmeyelim dedikçe inadına mı yapıosunuz ne anlamadım.

Tekrar söylüyorum bu sadece bir oyun beğenenler oynar beğenmeyenler oynamaz bu kadar basit.
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

O zaman beğenmedik dedikçe lagaluga yapıp durmayın beğenmedik işte o kadar!

Saygılarımla...
Türklider...
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

cilek wrote:Ya saçma saçma konuşup insanın sinirlerini zıplatmayın. Yok incilden alıntı yok bilmem ne...Sen hayatında incili okudun mu da böyle konuşuyorsun. Eğer okuduysan da hiçbir şey anlamamışsın arkadaşım. Eldarin ve Erethan'ın dediklerine de katılıyorum ve attığım diğer mesajlarıma eklediğim Bu sadece bir oyun bu konuya girmeyelim dedikçe inadına mı yapıosunuz ne anlamadım.

Ne demek Bu konuya girmeyelim. Belki ben girmeyi istiyorum Tek başına tartışmayı nasıl yönlendirebilirsinki. Konuya Girmek istemeyen MSG atmaz. Nasıl msg atacağımada sen karar vermezsin. Adminmisin Mod musun. Eğer msglarım sana saçma geliyorsa Cevap verme yeter. Böle uyarılarınıda Özel msgdan atarsan iyi olur senin içinde karşıdaki içinde. Uyarı sadece 2 kişi arasında olur bütün milletin görmesine bi alem yok.

Onun dışında ben tartışmaktan zevk alırım. Sonuçta tartışma bir bilgi paylaşımıdır ve ortamı germeyede hiç gerek yok. Bi kaç arkadaşım öle yapmaya çalışmış ben cevabımı verdim.

Ayrıca ben Wod u severim. Hatta DnD den dahada çok severim :!: Ama benim sevdiğim en iyisi olacak gibi bi düşüncem yok. Bu yüzden Wod un dnd den daha zayıf bi sistem olduğunu biliyorum ama kendi dünyasında oynaması herşeyden zevklidir.
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Konuşma üslubu önemli arkadaşlar,burda doğru düzgün tartışıyorduk yani bence,bunu hararetlendirmenin bi alemi yok,ama din konusunu ilk ortaya atan turkleader,yani bu konuya biz tepeden inmedik,çarpıtılan birşeyde yok,ben ne demek istediğinizi anlıyorum din konusunda ama sorun oradaki islamiyetim,museviliğin,hristiyanlığın veya eski mısır dinlerinin(ki bu bahsettiklerimin tamamı öyle yada böyle var içinde) bizim bildiğimiz dinler olmadığıdır,adamlar kendi dünyaları için bu dinleri almış ve uyarlamışlardır,DnD'de bu işi avrupa mitolojilerini kullanarak yapmıştır ben arada bir fark görmüyorum.

şu dünya yaratma zorluğunuda bir açıklarsanız memnun olurum,mümkünse örnekli.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Evet... Din konusu sistemler arası bir belirleyici unsur olmadığından tartışılması, mantıklı bir açıdan bakan herkes için anlamsız gelecektir... Bu konularda fazlaca gaza geldiğimi herkes bilir. Bu nedenle en azından tartışma boyutunda mantığı elden kaçırdığım oluyor. Ama sevmeme nedenlerimden biri de Dini inanışlarım... Bunu artık sorgulamayalım "isterseniz"...

Dünya yaratma konusuna gelecek olursak;

WoD'un XXYY sistemini beğendim diyelim... Mesela disiplinlerle gelişme ve XP harcama sistemini beğendim ve bu sistemi DnD dünyasına uyarlamak istiyorum...

Ã?nce neyden başlayacaz? Elbette ırklardan ve dünyayla sistemi birbirine oturtmakla. Bir cüce yapmak istiyoruz... Nedir cücelerin avantajı? Yüksek dayanıklılıkları ve savaşçı karakteristikleri... DnD'nin tekeline aldığı bu ırkların oluşum mantıkları, insandan yola çıkarak bonuslar ve penaltılar üzerine kuruludur. Yani bir elf insana göre daha çeviktir, cüce daha dayanıklıdır. Ama elf daha narin, cüce ise daha çirkin ve aksidir...

Fakat WoD sisteminde merit/flaw tarzı sistemler haricinde dezavantaj değil, gittikçe daha da abaran, gelişen, güzelleşen karakterler görüyoruz... Yani dengeler iyiye doğru giderek sağlanıyor... Güçlüler arası denge üzerine kuruludur WoD... Ayrıca WoD'da ana görev, hayatta kalmaktır. Bu yüzden dezavantajlarını mümkün olduğunca kapatmaya uğraşman gereklidir.... D20 sistemlerinde ya da DnD'de ise, asıl amaç eğlenmek ve maceraya atılmaktır... Genel konsept farklıdır ikisinde...

Genel konsept uyuşmazlığından kaynaklanan bir uyarlayamama sorunu yaşanır WoD'a dünya yaratırken. Bu nedenle, asıl amacı yaşamak ve bunun için güçlenmek olan bir dünya yaratmalısınız... Ama DnD yada D20'nin en karamsar settinglerinde dahi bir eğlence amacı görülebilir... DnD ve D20, epik karakterler üretmek üzerine kuruludur. İstenirse her türlü RP yapılabilir. Ama WoD sistemi, karanlık, rutubetli, hüzünlü ve korkunç dünyaları kurgulamak için üretilmiştir...

Bilmem anlatabiliyor muyum...

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Pek değil çünkü WOD'da dünya yaratmak zordur demiyor yukarıda anlattıkların,anladığım kadarıyla sen WOD sistemi hayatta kalmak için mücadelenin gerekli olduğu dünyalar yaratıyor demişsin,ve doğal olarak atmosferi daha karamsar oluyor...eee...peki karamsar dünyalar yaratsın,bu dünya yaratmak zordur anlamına gelmiyor,yani WOD settingiyle hiç bir zaman aşmış karakterler yaratamazsın, sıradan bir karakterin şanslı bir zarla aşmış bir karakteri devirme şansı var...tamam peki dünya yaratma zorluğu nerde?
Sen şunu dersen WOD sisteminde atıldığın macera orda hazinesi olan bir mağara var sonundada dev varmış gidip alalım şeklinde olamaz,karmaşık bir siyasi yapı ırksal ilişkiler vb şeyler oluşturulmak zorundadır dersen kabul,öyledir gerçektende DnD'de burda şehir var şurda şehir var bunun kralı bu hadi bakalım diyerek bir olaya dala biliyorsun,ama DnD'de bile eğer WOD tarı rp ağırlıklı bir oyun kurmak istiyorsan yine WOD tarzı bir alt yapı hazırlamak zorundasın.
Irk ayrımındada statlardan giderek bir hata yapmışsın,çünkü bu tarz ırklar faklılıklar şu stat +1 alır bu stat -1 alır gibi oynamalarla gayet rahat yansıtılır.Yansıtılmayacak olan disiplin olayıdır,çünkü WOD'da disiplinler ırkların özellikleriyken,DnD'de classların özellikleridir,eh tek sorun her class için bir disiplin ağacı oluşturmak demekki...işte bu zor olur çünkü denge yakalanmalı
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Erethan İşte Tam söylemek istediğimde buydu. Kendin de biliyordun bunu. WoD da Dünya yaratmak senin dediğin gibi Çok daha zor. İster karamsal, İster Aydınlık olsun :)
Amaaa dersinki hangisinden daha çok zevk alıyorsun WoD derim. Bazı arkadaşlar zevk almıyorsan oynama gibi şeyler yazmışlar. Beni tanımadıkları için tabikide düşüneceklerdir. Ben WoD dan DnD den aldığım zevkten çok daha fazlasını alırım ama yinede söylüyorum. Sistem olarak Başka dünyalara uyarlanamadığı için WoD DnD den zayıf kalıyor sistem olarak. Ama WoD u kendi dünyasında oynuyacaksanız Tatından yenmez :D
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Elbette ki WOD tarzı bir sisteme dünya yaratmanın zor olduğunu biliyorum,ama isterim ki sizde doğru sebeplerle bunu söyleyin :)

Ha yinede eğer bir dünya olacaksa bunun gerçekçiliği WOD gibi olan bir dünya olmasını isterim.Zor olmasının en büyük nedeni rp öğelerinin çok daha kuvvetli olması.Yani ben Luskanın karargahını gözünü kırpmadan basan bir grup bilirim(aldılar tabi ağızlarının payını) ve aynı grubun prens'i görmek için yönlendirildikleri yerin sabbat üssü olduğunu anladıklarında yüzlerinin aldığı ifadeyi...
HenrichMiller
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by HenrichMiller »

Ben nedense her zaman gerçekçilik ararım. İşte bu yüzden WoD. Dnd artık o kadar da çekici gelmiyor. Özellikle aşırı deneyimsiz de olsa oynadığım Mage oyunundan sonra...
Hepsini al ve hiçbirini geri verme...
(Human - 7 Rogue)
Mr_Zombie
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Mr_Zombie »

WoD'ın sistemi iyi. Ama ben "DnD' den daha iyi bu sistem" dicek bişey bulamadım. Boşuna birbirinizi yemeyin "bu bundan daha iyi" bilmemne diye. Kim hangisini beğeniyosa o ona göre daha iyidir.
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Kullanmasını bilene, diyorum.

Kullanmasını bilene DnD daha güzel gelir, kullanmasını bilmeyene WoD. Aynı şey bunun tam tersi için de geçerli. İkisini de kullanmasını bilen bir kişi olarak (öhöm, mesela ben 8) ) WoD'nin dövüş sisteminin oyuncuları daha mantıklı davranmaya ittiğini söylesem de DnD'deki zenginliğin, alternatifliğin gücünden eksik olduğu da bir gerçektir.

Buna rağmen okuduğum birkaç mesajdan ''WoD DnD'ye nazaran daha fazla RP ağırlıklıdır,'' görüşünü fark etmiş olsam da buna katılamam. Yanlış kanı bence bu. D20 sisteminin zenginliği çoğu oyuncuları Powerplay ve Hack&Slash kısmına yönlendirmiştir ki bu doğrudur, fakat oyuncuların bu eğilimleri sistemin RP yönünden zayıf olduğunu çıkartmaz. Farz-ı mahal, bir DMzadeniz olarak ben bu sistemin zenginliğini ve esnekliğini RP kısmıyla sentezleyerek ortaya çok daha keyifli bir oyun çıkarttığımı zannediyorum.

Ama WoD'nin de her köşe başından sizi izleyen tuhaf gölgeleriyle, muhteşem usta-efendi, romeo - juliet ya da çaresiz sömürge aşık - aşmış varlık vb. diyaloglarını DnD'de yakalama imkanı bulamadığımı bilirim. Oranın havasına pek uymaz.

Buna rağmen popülaritesinden mi ne olacak, ben DnD daha fazla oynamış bir şahsiyetim. Yine de hangisi daha iyi? sorusuna cevabım ''İkisinin de tadı farklı,'' şeklinde olacaktır.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Dostlar bu başlığı açarken kimin neyi niçin sevdiğini yazmasını istememdi.Ancak görüyorum ki olay gayet sert bir üslupla tartışmalara dönmüş zaman zaman.
WOD şu anki dünyanın değiştirilmiş hali olduğundan daha kolay adapte olunabilen bir dünya.Ancak DND tabanlı oyunlar hayali bir dünyada hayali yaratıklarla oynanıyor.WOD modern bilimkurgu ve korku öğelerini harmanlamış olduğundan sanırım daha çok ilgi çekiyor.Ayrıca bunda beyazperdeninde etkisi çok büyük.Her ne kadar yüzüklerin efendisi DND ye olan ilgiyi artırsa da WOD u öğrenenlerin ilgisi hemen buraya kayıyor.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Post Reply