4E iyi ve Kötü Yanları

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Aegron wrote:Lightflarer zaten Dragonborn ve bir insan arasında oyundaki farklar belli. İri cüsseli bir dragonbornun yapabilecekleri ile bir insanın yapabilecekleri aynı oranda değil. Savaş bölümüne gelincede Dragonborn vs Human hmmm.... Bu konuda biraz hak verebilirim ama ırktan gelen bonusları zaten mevcut olan Dragonbornlar ile bir insanın kapışmasında mantıken bile ille Dragonborn yenecek diye birşey yok... İkisininde zayıf noktaları oyunda bellidir.
ben zaten illa ki dragonborn yener demedim ama çok büyük bir avantajı var dedim. Mesela bir drow ile bir insan karşılaşınca da aynısı oluyor drowun globe of darkness, faerie fire ve eğer soyluysa ya da akademi üyesiyse, ya da en azından bir ev broşunu bir şekilde taşıyorsa levitation avantajı var ki olayı çat diye değiştirebiliyor. Mesela Drizzt tam zor durumda kaldığında Entreri'ye karşı globe of darkness kullanıp kapışmanın gidişhatını değiştirmişti bunun gibi birşeyden bahsediyorum ben.

Sistem çakışmasından kaynaklanan bir anlaşmazlık. Yani aslında ikiniz farklı konulardan bahsediyorsunuz bence.
Birinizinki bence ile olurken, diğerinizinki kural sistemine göre bir düşünce.

Normalde o kadar büyü dolu bir kandan gelenin diğerlerine göre çok daha üstün olması gerektiğini düşünüyorum ben de ama Dragonlance'de hatırladığım kadarıyla Dragonspawnlar o kadar da güçlü değillerdi. Ancak kendilerine özgü bazı güçleri vardı ki ordular onlara saldırıken iki kere düşünürlerdi.

Daha açık oalrak söylemem gerekirse 2E den 3E ye geçiş sırasında oyuna başlamış olan lightflarer ile 4E ile başlamış Aegron arasındaki anlaşmazlık 2E ile 4E arasındaki farkı da ortaya koyuyor sanırım.
çok doğru demişsin. Gerçi geçişte değil direkt 2e ile tanışmıştım ben ama olsun :D zaten çok uzun sürmemiştir 3e'nin çıkması ben başladıktan sonra. 4e'de çok fazla şey çıktı ve daha önce olmayan şeylerin bir anda ortaya çıkmasıda çok garip tanımlanıyor çünkü daha önce o ırklar ve yaratıklarla ilgili bilgili bir şey yokken bir anda kadim zamanlardan kalma ve bilinen bir ırk diye tanımlanıyor.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ejderha, D&D'nin en önemli unsurudur. Onun kırması olabilecek bir şey aşırı kuvvetli olmalıdır. Sonuçta görüyoruz yani ismi Dragon'la başlayan eşyaların ne kadar kuvvetli olduklarını, yok efendim ejderha dişinin kovuğu!? wuuu süper bir şey oluyor. Ama dragonborn diye saçma sapan bir şey uydurmuşlar. Hadi eski sistemde Half-Dragon'u anlayabiliyorum çünkü onunla gerçekten ejderhanın kırması olduğunuzu anlayabiliyordunuz. Ayrıca dragonbornları da tamamen üreyebilen bir ırk olarak tasarlamışlar, yani kanınızda ejderha kanı!? var. Daha ne olsun ki, uçarım kaçarım her yere girer çıkarım doğduğum ilk vakitte bile. Ayrıca anlamı da saçma Dragonborn, ejderha doğmuş!? evet doğmuş, nereden doğmuş yumurtadan mı? yumurtadansa zaten ejderhadır, yok değilse HALF lık denen şey olmalı. gerçi demek istediklerimi tam anlatamadım ama bir gün kafam müsaitken anlatabilirim umarım.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

SacoKhan wrote: Dragonborn, ejderha doğmuş!? evet doğmuş, nereden doğmuş yumurtadan mı? yumurtadansa zaten ejderhadır, yok değilse HALF lık denen şey olmalı.
Evet Sacokhan yumurtadan çıkıyorlar tıpkı ejderha gibi.

.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

O zaman ejderha değil başka bir şey olmalılar, ya da ejderha olmalılar, madem ejderha özellikleri var
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
"Breath Weapon"ları da var. Ejderhanın humanoid hali işte. :-P Bununla bir cafede filan oturduğunuzu düşünsenize; arkadaş grip olmuş hapşırmak üzereyken herkes kendini masaların altına atıyor "reflex" icabı :D

.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Saco, uzun zaman olmuştu. Özlemeye başlamıştım.

Aslında daha iyi araştırmam gerek ama sanki adamlar başka bir yerlerden efendilerinden ka.arak gelmişler gbi bir anlatım var. Efendilerinin emirleri altında çalışıyorlarmış, sonra baş kaldırmış ve bu dünyaya gelmişler. Biraz kastırma olmuş gibi geliyor ama zamanla daha derinleştirirler herhalde.

Dediğin gibi ejderhalardan önce daha pek çok kullanılabilecek ırk varken neden ejderhalar? Hani o kadar ırka da gerek var mı sanki? şimdiye gördüğüm ve en beğenmediğim ırk oladuğunu belirtmeliyim. ÖZelikelri gözüme güzel gelse dahi ve önleri açık gibi dursa dahi, bu ırkla oynamak istemeyeceğim herhalde. 2E'de elfler için bunu hissediyordum, 4E'de de bu ırk için sanırım.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ben oynamayı planlamıyorum zaten 4E, ama böyle ejderan ırkı gibi duruyor sanırım biraz, tabi ejderanın bile küçültülmüş versiyonu o derece.
Androner
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Androner »

belirtmek istediğimi iki tane konu var.
1- sistem size rp yaptırmaz, rp'nizi kendiniz yaparsınız, oyununuzla tasvirinizle yaparsınız.
2- d20 hiç bir edition'da gerçekçi bir sistem olmadı, olmaya da çalışmadı.

ben 4th edition'u diğer editionlar dahilinde kıyaslayarak artı ve eksilerini tesbit etme taraftarıyım.
müsait zamandımda kıyaslamamı yapacağım :)
Image
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

Darkgnome wrote:Daha açık oalrak söylemem gerekirse 2E den 3E ye geçiş sırasında oyuna başlamış olan lightflarer ile 4E ile başlamış Aegron arasındaki anlaşmazlık 2E ile 4E arasındaki farkı da ortaya koyuyor sanırım.
Bak bu doğru tespit Darkgnome helal olsun :D 2E,3E oynarken bizleri daha çok içine alıyordu çünkü kafa kullanarak yapılan işlerin sayısı kas gücü ile halledileceklerden daha fazla idi. Ancak 4E oynadığımda kendimi kısıtlanmış hissettim. Bilemiyorum belki bu yeni sistemi kabul etme sancısıdır ama dediğiniz gibi yapıcağım her harekete isim vermek beni sıktı.

Yazının tam burasında kafam dağıldı ama demek istediğim 4E insanı kısıtlayan bir sistem. Eski sistemler daha yaratıcıydı.

Ayrıca ejderha kanı taşıyan birşeyin bu kadar güçsüz olmasıda ayrı bir saçmalık.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Androner wrote:1- sistem size rp yaptırmaz, rp'nizi kendiniz yaparsınız, oyununuzla tasvirinizle yaparsınız.
2- d20 hiç bir edition'da gerçekçi bir sistem olmadı, olmaya da çalışmadı.
Açıkçası bunlara pek katılamayacağım, sistem rp'yi her zaman etkiler çünkü benim kafamda yapmak istediğim şeyin ya da konuşmak istediğim konunun benim karakterime uyup uymadığı apaçık sistem belirler.

İkincisi gerçekçilik derken neler kastettiğinizdir, gerçekçi bir şeyin sözünü etmek için önce doğa üstü şeyleri tamamen yaratacağımız sistemden çıkartmamız gerekir. Sonra da zaten uç noktaların neler olduğunu belirlememiz gerekiyor ki benim zaten aklımda bir iki örnek var: Muhammed Ali, Usain Bolt, Michael Jordan, Einstein, Newton, Da Vinci... gider de gider.

Bunlara göre bir sistem yapılmalı eğer yapılacaksai, sonuçta hiçbir sistem gerçekçi değil genelden bakıldığında, sadece hayal ürünü ve doğa üstü konularda mantıklı olmaya çalışıyorlar. Bence pek eleştirilecek yanı yok.
Androner
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Androner »

neticede karakterini sen yaratıyorsun sistem yaratmıyorki. konuşmak istediğin şeyin senin karakterine uygun olup olmadığını karakterini yaratırken sen belirlersin sistem belirlemez.

gerçekçilik derken günümüz dünyasını kasdetmedim. ama haklısın gerçekçilik kelimesinden o anlam çıkabilir.

gerçekçilikten kastım, mesela insan demiş d20'de. ya bu nasıl insandır ki kılıçla kestiğin halde hiç bir şeyi olmamış gibi savaşmaya devam edebiliyor. Tutarsız yani, ama tabii ki fantastik dünyadır vsvs denebilir, ama oraya insan diyorsan ve kılıçla kestiğin halde bir şey olmuyorsa ben o sisteme gerçekçi demem.

d20 kendi çerçevesinde irdelenmesi gereken bir sistem, gerçekçilik ve ya Tutarlılık gözüyle bakarsanız bir çok hata-yanlış bulabilirsiniz bu da sizi d20'den soğutur. Kaldı ki Türkiye'de d20'yi bırakıp diğer sistemlere geçen insanların çok büyük bir bölümü (benim bildiklerimin hepsi) d20'yi tutarsız bulup diğer sistemlere geçti.
Aslında olay d20'nin tutarsız olması falan değildi (d20 tutarsız, aksini söylemiyorum) olay insanların d20'den sıkılıp başka sistemleri denemek istemesiydi, bunu da d20'ye çamur atarak yaptılar.
gene söylüyorum d20 kendi tarzıyla kabul edilmesi gereken sistem, gerçekçi ve tutarlı bir sistem değil. bu yönünü kabul edip oynamak-oynatmak gerekli.
Image
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

d20 sistemi yapmak istediğini yapıyor diyorsun ki doğru. Rol yaptırmaktan çok zindanlarda maceralara gitmek üstüne bir sistem. Bunu da olabildiğince basit yaparak herkesin anlmasını sağlamak istiyor.

HP sisteminde başarılı bir vuruş kişiye vurmak değil yıpratmak olarak düşünülebilir bence. 1d20 atmış ve başarılı bir vuruş gerçekleştirecek zarı getirmiş olabilirsin. Ancak yüksek seviyelerde bu karşındakinin son anda çekilmesi ile sonuçlanabilir. Göğsünde bir çizik oluşur, son anda kaçarken nefes kontrolünü kaybetmiş olabilir ya da ıskalayan balta duvardaki taşları yerinden sökebilir ve karşıdakinin yüzüne bu taşlar gelebilir.

HP sistemi kadar zan sıkıcı bir olay da sanırım insanların savaşları gerçekçi bulmamasıydı. Neden koskoca dev, olanca gücüyle cılız büyücüye vurduğunda cılız büyücü yerden havalanmaktansa olduğu yerde çakılı kalıyor ve üstüne kendi sırasında büyü yapabiliyordu. 4E bu konuya biraz daha geçekçilik getirmiş oluyor. Pek çok vuruşta geçici incinmeler, kalıcı burkulmalar, uzağa savrulmalar mevcut. 4E bu sebeple çarpışma sisteminde daha hayale hitap edebiliyor sanırım. Ancak bunları bazı güçlere değilde daha basit sistematiklere işleseler daha kolay oynanabilir ve daha zevkli bir oyun olabilirmiş bence.

Mesela biri vuruşuna darbenin hızı değil de vücut ağırlığını da ekleyerek hasarı artırma yoluna giderek vurma şansı daha az ama vurunca karşsındakini uçurup yere yıkan ve sersemleten bir hareket yapabilirmiş bence. Bunu özel bir vuruş değil normal vuruşuna ek olarak kullanması yapacağı saldırı sayısını da ekleyebilirdi. Aklımda sürekli böylesi sistematikler var ama forumda açınca insanlar anlamıyor. Bu, benim anlatım becerimdeki eksikliğin yanında sistematiği tam oturtana kadar sıkılmamdan da ileri geliyor.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

bence bir 4.5 edition çıksın, 2 ve 3'ün rpsini 4'ün savaş sistemiyle birleşirsinler, birde alırken yanında özel bir d&d hesap makinesi alma imkanımızda olsun, onunlamı uğraşıcağız birde?
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

D&D 4.5 asla geriye dönmeyecektir. Sisteminde temel değişiklikler yaptı. Artık hemen her şey seviye artışına bağlı. Saldırı becerisi, savunma, savuşturma, can puanı, vuruşun gücü...

Artık ilk baştaki haline yani daha büyük dünyada büyük çaplı bir oyundan küçük zindanlarda geçen küçük oyunlara döndüler yine. RP ağıırlığı kendisini kaybetti. RP yapmak isteyen kişi karakterini kendisi oluşurmak ister. Mesela savunması çok düşük, ama dili keskin bir karakter yaratarak ve bütün zorluklardan kelimleri ileçıkmayı seçen birisini isteyebilir. Ancak artık belli bir beceri üstüne gitmektense genelde gelişen bir karater olması gerekiyor. Her seviye ile bütün becerileri eşit artıyor çünkü. Her karakter sınfı içindekiler birbiri ile benzer hale geliyor.

4E sistemini 3,5 sistemini sevenlerin sevmesi zor bence. Tersi de geçeli aynı şekilde. 4E sistemini başka bir sistemi sevenlerin de sevmesi zor. Ama 4E tek oturumluk eğlencesine zindanlarda yaratık kesme üstüne eğlenceli bir oyun olabilir. Deneyerek görmek gerek.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Androner wrote:neticede karakterini sen yaratıyorsun sistem yaratmıyorki. konuşmak istediğin şeyin senin karakterine uygun olup olmadığını karakterini yaratırken sen belirlersin sistem belirlemez.

gerçekçilik derken günümüz dünyasını kasdetmedim. ama haklısın gerçekçilik kelimesinden o anlam çıkabilir.

gerçekçilikten kastım, mesela insan demiş d20'de. ya bu nasıl insandır ki kılıçla kestiğin halde hiç bir şeyi olmamış gibi savaşmaya devam edebiliyor. Tutarsız yani, ama tabii ki fantastik dünyadır vsvs denebilir, ama oraya insan diyorsan ve kılıçla kestiğin halde bir şey olmuyorsa ben o sisteme gerçekçi demem.

d20 kendi çerçevesinde irdelenmesi gereken bir sistem, gerçekçilik ve ya Tutarlılık gözüyle bakarsanız bir çok hata-yanlış bulabilirsiniz bu da sizi d20'den soğutur. Kaldı ki Türkiye'de d20'yi bırakıp diğer sistemlere geçen insanların çok büyük bir bölümü (benim bildiklerimin hepsi) d20'yi tutarsız bulup diğer sistemlere geçti.
Aslında olay d20'nin tutarsız olması falan değildi (d20 tutarsız, aksini söylemiyorum) olay insanların d20'den sıkılıp başka sistemleri denemek istemesiydi, bunu da d20'ye çamur atarak yaptılar.
gene söylüyorum d20 kendi tarzıyla kabul edilmesi gereken sistem, gerçekçi ve tutarlı bir sistem değil. bu yönünü kabul edip oynamak-oynatmak gerekli.
Ã?ncelikle sistem yaratmıyorki ne demek ki? sen zaten karakterini sisteme göre yaratıyorsun, onun kurallarını uyguluyorsun, bağlamsız bir açıklama olmuş sanırım bu dediğin.

ikincisi de gerçekçilik lafımdan yola çıkarak evet öyle anlaşılabilir diyip benim anladığım anlamdan yola çıkarak kendi tezini savunmuşsun bu da biraz bağlamsız olmuş sanırım.

Ama tutarsızlık lafına katılıyorum evet d20 tutarsız ama hangisi tutarlı? hiçbiri, herkesi memnun edecek bir sistem tabiki çıkmayacak. hp sistemi zorunlu olan birşey, insanlar rahat rahat oynasın diye var, gerçek hayattaki gibi yapmaya çalışsalardı kimse zevk almazdı çünkü herkes anında ölürdü, içinden herkes DMe söverdi kuvvetli bir düşman çıkarttığı için. Hem zaten sistemler Ulubatlı Hasanlar için vardır, kahramanlar. O yüzden hp sisteminin gerekliliğine inanıyorum.

Saygılarımla...
Post Reply