Pluton ve onun gibi büyük boyutta olan birkaç cisme sanırım gezegenimsi deniyor. şu resmi wikipediadan aldım.
Pluton'un başından beri sorunu şuydu... İki tür gezegenler var. Birincisi Dünyamsı gezegenler ki İlk dört gezegen bu grupta, eğer bir gezegen olsa ay da bu gruba girerdi. Kayaç yüzeyleri olan ağır metallerin yoğun olduğu, Hidrojeni az, Eğer varsa ( ki dörtte üçünün var, Ayı sayarsak beşte üç) atmosferinde ağır gazlar daha yoğun olan gezegenler...
İkinci grup ise Jüpiterimsi gezegenler, devasa boyutlarda, zaman zaman çevrelerine ciddi biçimde enerji yayan... Hidrojeni çok çok bol, uydu sayısı çok çok fazla, çoğunlukla dev bir gaz kütlesi ya da dev bir okyanus gibi de düşünülebilecek gezegenler... Ki en azından bugün üzerinde dolaşmayı hayal etmek bile zor olsa da çıplak gözle açıkçası görmek isterdim bu gezegenleri.
Gelelim Pluton'a Pluton bu gezegenlerin hiçbirine benzemediği gibi aynı zamanda başka bir gök cismine çok çok benziyor. Kuyruklu yıldızlar. Eğer bir şekilde Güneş'e yaklaşabilse muhtemelen bugüne kadar gözlenmiş en muhteşem kuyruklu yıldız olurdu ama ne yazık ki güneşten uzakta o nedenle kuyruksuz bir kuyruklu yıldız. : ) ) ) )
Onun ne olduğunu anladıktan sonra hala gezegen olarak adlandırmak için tek bir neden kalıyordu o da o zamana kadar görülmüş en büyük kuyruklu yıldız olmasıydı. Ama işte ondan daha büyüğünü de gördüler... şaron... şaron'un Plutondan büyük olduğunu anladıktan sonra yapılabilecek iki şey vardı. Ya onu da gezegen kabul edeceklerdi. Ya da Plutonun artık gezegen olmadığını kabul edeceklerdi. ( Ki zaten bunu eskiden de savunanlar varmış. )
Eh sorun şu ki belki bir on yıl sonra on belki yirmi tane daha Pluton kadar ya da ondan büyük Kuyruklu Yıldız bulabilirlerdi. O nedenle en iyisi yol yakınken dönelim dediler.
Bildiğim kadarıyla bugün belirli bir boyuttan büyük Kuyruklu Yıldız ile göktaşlarına cüce gezegen deniyor. Wikiden birkaç cüce gezegenin olduğu bir grafiğin adresini koyuyorum.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ts2008.jpg
Not: Arkadaşlar benim bu arada bahsettiğim uzay yarışının tarihi idi. Mesela Ay a gitme konusundaki yarışın tarihi, ya da öncesinde uzaya çıkma çabalarının... Bu hali ile bölüm sanırım Astronomiye kaydı tarihten ben de kesip kesip yeni bir bölüm açıyorum. İzninizle.. : ) )