Mükemmel Karakter Yaratmak...

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Mükemmel Karakter Yaratmak...

Post by Bogus »

Çok değil 3-4 sene önce D&D oyunlarında sürekli olarak yeni bir karakter yaratırken mükemmel karakteri yaratmaya çalıştığımı fark ettim. Str, Dex, Con gibi özellikleri en optimal şekilde dağıtıp bu özelliklere mükemmel uyan featler alarak karakterin seviyesi arttıkça savaşçı ise mesela karşıma çıkacak düşmenların AC aralıklarına göre damage'ı uzun vadede max. yapmak için doğru silahı, dövüş sitilini (çift el-çift silah- power atak vs. kombinasyonları, sunder-disarm vs.) ve bunun gibi şeyleri hesaplardım. (Kahretsin Endüstri Mühendisliği)

Özellikle bilgisayar oyunlarında bunu yapmaya çalışırız. Mesela bir WoW da karakterinizin silahını ve güç arttırıcı özelliklerini seçerken ve yönetirken işe hep matematiksel bakarız.

Bu iğrenç özelliğimi fark ettikten sonra yeni yarattığım karakterlerde mükemmel karakteri yaratma sevdamdan vaz geçtim. Hatta özellikle birbirinden alakasız featler almaya çalışıyorum.

Power Atack - Weapon Focus - Cleave ile fighter yaratmaktan sıkılmadık mı artık?
Human Fighter: 18 Str
HumanThief: 18 Dex
Human Cleric: 18 Wisdom
Human Wizard: 18 Int
Human Ranger: 16 Dex/16 Str

Karakterleriniz hiç bunlara benzedi mi?

Mükemmel karakter yaratma hastalığı sizde de var mı? Varsa buna nasıl karşı koyuyorsunuz? (Hep farklı bir karakter yaratma prensibi, background-feat kombinasyonu, primary ability'yi en yüksek ability yapmama vs...)

Biraz diğerlerinin görüşlerini ve yöntemlerini almak istiyorum. Ona göre bir şeyler daha söyleyeceğim... :idea:

Not: Mükemmel karakter yaratma güdüsü ile Roleplay yapma veya yapmama işini lütfen karıştırmayalım. şu anda sadece karakterinizin matematiksel özellikleri bazında yaratırken ki güdünüzü merak ediyorum. Roleplay'e malzeme çıkarmak için 8 Wisdom, 8 Cha veya Int gibi şeyler değil kasteddiğim. Karakteri yaratırken matematik aklınıza ne kadar geliyor bunu soruyorum.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Lord Necros
Başbüyücü

Post by Lord Necros »

Bu durumun pek çok kişide olduğunu düşünüyorum açıkçası. Ben de maalesef ki bu kitleden farksız değilim. Büyücü karakterleri çok severim malum, haliyle de tablodaki gibi bir şekilde yaratıyorum karakteri. :)

Peki bunu nasıl engelliyorum? ya da engelleyebiliyor muyum? hayır, bu dürtüyü engelleme imkânım olmuyor. Mutlaka sonunda powerplay'e kaçıyor. Engelleyemiyorum, ama dengeliyorum. Bunlar çeşitli-ve çoğunlukla geçmişinden gelen-dezavantajlarla oluyor.

Bir örnek vereyim: Saint template'ine sahip gestalt bir Warlock/Favored Soul oynuyorum. Bunu nasıl dengeledim? Warlock güçleri genellikle Lower Planes'teki varlıklardan gelir. O halde büyük çoğunluğu kötüdür bu özlerin. Ama karakter Chaotic Good ve iyi tanrıların en güçlülerinden birine (Pelor'a benzer portfolio ve domain'leri olan) inanıyor. Saint template'i de içindeki kötülük dürtüsünün başkalarına zarar vermemesi için doğada tek başına yaşamasıyla kazanıyor. bu daha çok şeytanın vesvesesinden Allah'a sığınan imanlı birisinin durumu gibi oldu. Bu sayede hiç kimseye zarar vermedi bu karakter. Ama senaryo gereği-gereksiz detaylara girmenin anlamı yok. :) -en sonunda insan içine çıkmak zorunda kaldı. şu anda içindeki kötülük dürtüleri hiç olmadığı kadar fazla, ve buna daima direnmesi lazım. Kısacası saint templete özellikleri olduğu kadar favored soul özellikleri de sallantıda. Ufak bir seferde engelleyemezse ikisini de kaybedecek. :)

İşte bu yüzden karakterlere bu şekilde dezavantajlar veriyorum. Paranoyak olup en sonunda gruba dalabilir, geçmişinden peşinde olan güçlü adamlar olabilir, pek çok şey koymak oyuncunun elinde; tabi powerplay dürtüsünü bastırıp role playing üzerine eğilmek istiyorsa. :wink:
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.

Power demands sacrifice.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Lord Necros wrote:geçmişinden peşinde olan güçlü adamlar olabilir
ahahaha bu bana çok tanıdık geldi :D , köy yanmıştı deney yaparken ve köyün ruhban ahaliside peşine adam takmıştı :D . Sende de ulan beni bulurlarsa diye paranoya başlamıştı ve her tanıştığın adama şüphe ile yaklaşmana sebep oluyordu. Necros ne güzel oyundu o be serbülent silver half dragon samurai oynuyordu yine dayak yemişti puhaha :D , adamı deli gibi taşımıştınız ordan oraya abi ne güldüm ya şimdi aklıma gelince :D . Neyse evet Necros 'a katılıyorum o yöntem çok iyi adama RP bazlı bir dezavantaj vermek. Benim dnd oynama gibi bir şansım olmadı fazla onun için pek yorum yapamıyorum (malum hep DM 'im :D ). Ama büyük ihtimalle bende Bogus senin örneğindeki gibi mükemmek karakteri yaratmaya çalışırım. Bu birazda oyuncuların birbirlerini rakip olarak görmesinden kaynaklanıyor sanırım, yada power play oyunlara doymamış olanlar bu yönteme başvuruyor :) .
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Squan
Seçilmiş Savaşçı

Post by Squan »

Aslında bu kervana katılanlardan biri de benim. Ama sağolsun necros un karakterlerini görünce o kadarda olmadığımı anladım. Matematiksel kavramlar herkes için fazla olur tahminime göre. Ben oyuncularımın karakterine göre senaryo kurarım. Yada senaryoya göre şekil almalırına izin veririm, desteklerim, uğraşırım.

Yanlız bende necros gibi bu konuda kendimi engelleyemiyorum. Ama tek bir farkım var. Onun kadar da coşamıyorum :)

Bu ara o gestalt karakterin grubun başını ağrıtacak şimdiden söyleyeyim. Güzel süprizlerim var sana :evil:
Uçurumdan kurtulmanın tek yolu ona bakmak, derinliğini ölçmek ve kendini o boşluğa bırakmaktır.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Squan wrote:Aslında bu kervana katılanlardan biri de benim. Ama sağolsun necros un karakterlerini görünce o kadarda olmadığımı anladım. Matematiksel kavramlar herkes için fazla olur tahminime göre. Ben oyuncularımın karakterine göre senaryo kurarım. Yada senaryoya göre şekil almalırına izin veririm, desteklerim, uğraşırım.

Yanlız bende necros gibi bu konuda kendimi engelleyemiyorum. Ama tek bir farkım var. Onun kadar da coşamıyorum :)

Bu ara o gestalt karakterin grubun başını ağrıtacak şimdiden söyleyeyim. Güzel süprizlerim var sana :evil:
Bu mesajdan anladım ki bir zamanlar bizim dahil olduğumuz oyuna bizden habersiz devam edilmiş sanırım karakterlerimizden pek hoşnut kalmamışsınız ozaman neymiş oyuncuya göre oyun, hikaye.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Necros'un yöntemi bende uygularım. Ã?nce çok güçlü karakterimi yaratır sonrasında da onu yerlerde süründüren dez avantajlarını veririm.

Oyuncuların oyun stilini belirleyecek olan sınıfları son derece net çizgilierle birbirinden ayırısan ve her sınıfların güçlerini de belli bir birincil özelliğe endekslersen, üstüne belli seviyede belli ir güce ulaşması gerektiğini yaratıklara da seviye belirleyrek gösterirsen zaten güçlü karaktere yatkınlık artacaktır.

Mesela bir büyücü vardır büyü yapar, yakından uzaktan savaşamaz, ancak adam gibi büyüler yapabilmesi için zekasının yüksek olması gerekir. E karşına çıkacak yaratıklarda o büyücünün o güçte büyüler yapacağı düşünelerek oluşturulduysa felan falan olur. Offf...
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Dezavantajlı karakter oynamazsan zevk alamazsın. Bu kadar...

Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
ulubey
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ulubey »

Bu soruna en rahat çözüm puan dağıtma yerine zar atmak olur bence her ne kadar sevmesemde zar atmayı olaya ayrı bir hava katiyor bu kadarını kabul edebilirm.
We were young..
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bence daha dengeli yapılması daha mantıklı oluyor. Bence puanlardan 66 puan dağıtılsa ve puanlardan daha değerli olarak, aldığın dez avantajlar karşılığı aldığın avantajlar verilse ki bu avantajların bazıları puanlarınada etki etse çok güzel olur. Dez avantajların bir kötü tarafı ise alının her bir dez avantaj karşılığı 6 avantaj belirlense (yada tam tersi) kişilerin yine büyücü yaratırken belli dez avantajları seçmelerinin önüne geçilir. Üstüne elflere göre daha kusurlu olan insanların özellk olarak daha fazla dez avantaj almaları ve aynı dez avantajı bir kaç kere daha alarak kademesini artırabilmeleri onların avantajları olur. Bu sayede daha iyi bir savaşçı olabilmek için hep kendini savaşta öne atan ve defalarca kere yaralanamış olan savaşçımız baştan aşağı iyileşmemiş yaralarla dolu olduğundan pek çok kişi tarafından asla kabul edilmemenin yanında çok iyi bir savaşçı olma özelliğine sahip olabilir. Tabi dez avantajlara göre bir hikaye yada hikayelere göre dez avantajlarda önemlidir.Yeterince olgun gruplarda bu zar olayı yerine sadece hikayeden gelen DM tarafından belirlenmiş özellikler dahi olabilir.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
dfunk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dfunk »

Benim karakterler matamatiksel olarak en iyi şekilde hazırlansada mutlaka rp bakımından ters elamanlar oluyorlar son oyunda tüm grup bana kıl neci len bu diye(ninja oynatıyorum grupta kimsenin benim sınıf hakkında bilgisi yok)
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Darkgnome'un dediği gibi bir sistem World of Darkness'da mevcut. Flaw ve Merit listelerinden oyuncular kendilerine avantaj ve dezavantaj seçebiliyorlar.

Ancak bu matematiksel olarak mükemmel karakter yaratmaya daha da çok yardım eden bir yöntem olablilir aslında...

Belirli avantajları alıp iyice oberleşmek için kendilerine çok fazla etki etmeyecek dezavantajlar seçme yoluna gidebilir bir oyuncu...

Bir diğer yönden, ister 60 puan, istersek 45 puan verelim sonuç olarak güçsüz bir karakter yaratabiliriz belki ama bu yine de elimizdeki puanları optimum bir şekilde dağıtarak ober karakter yaratma güdümüzün önüne geçmeyecektir.

Bir diğer değişle, bana kalırsa yukarıdaki iki yöntem mükemmel karakter yaratma içgüdümüzü dizginlemiyor. Aksine daha az puan bu güdüyü kamçılıyor, avantajlar listesi iştah kabartıyor.

Benim aklıma gelen ilk yöntem klasıma göre primary ability'mi en yüksek özelliğim yapmamak oldu. Ancak bu yöntemde çok sistemsel ve sığ...

Hep bir savaşçı olmak isteyen ama sokak kavgalarında sürekli dayak yiyen bir çocuk olamaz mı dünyada? Bu çocuğu oynamak ve bu backgroundu kullanarak bir savaşçı yaratmak keyifli olmaz mı?

Güçsüz olduğu için küçüklüğünde sürekli dayak yemiş...

Str: 10

Sonuçta dayak yememenin ilk yolunun darbelerden kaçmak olduğunu öğrenmiş.

Dex: 16

Onu öldürmeyen her dayak onu daha da güçlü kılmış. Yediği onca acı dolu tekme ve yumruğa rağmen tekrar ayağa kalkmış ve bir gün gerçek bir savaşçı olacağı hayalini hiç bir zaman aklından silmemiş.

Con:15

Hiçbir zaman bodoslama kavgaya girmemesi gerektiğini öğrenmiş. Rakibini kaba kuvvet ile yenemediği için onun zayıf yönlerini bulup dövüşünü istediği yerde istediği şekilde yapması gerektiğini farketmiş.

Int: 14

Kaba kuvvetine güvenmediği için kolay kolay kışkırtılmayan bir kişilik geliştirmiş. Zekasını ve bilgiyi analiz etme becerisini zayıf kas gücünü kapatması için kullanmış. Karşısındaki en güçlü rakipleri bile bilgeliğini kullanarak bazen çok az çaba ile alt etmenin yollarını öğrenmiş.

Wis: 12

Küçüklüğünden beri dayak yemesi, çelimsiz olması onun hem dış görünüşünde, hem de insanlar üzerinde bıraktığı ilk izlenimde büyük yaralar açmış. Onu ilk kez görenler sürekli dayak yemiş ve pısmış bir insan görüyorlar. Ama aslında o da bundan memnun. Ã?ünkü bu zayıflığını bir avantaja çevirmenin yolunu bulmuş. Rakiplerinin onu küçük görmesi keskik kılıcından çok daha işe yarayan bir silah...

Cha: 8

Mesela bu 8'e 30 puan dağıtılmış bir karakter. Gerçek bir dövüşçü mü? Belki değil. Ama yine de 18/16/16/8/8/8 gibi bir şeyden çok daha inandırıcı ve canlı. Hem de yeni bir sistem bulmadan mevcut sistemi kullanarak yaratılmış.

Bunun gibi bir karakter yarattınız mı? Ya da her işi yüzüne gözüne bulaştıran, kendisine en yanlış mesleği seçmiş bir karakteriniz oldu mu? Biraz da bunlardan bahsederseniz sevinirim...
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

2'e de vardı mesela savaşçılar NWPlerini WP olarak kullanabiliyorlardı ve buda savaşçıların bizim şimdiki tabirimizle daha fazla feat almasına olanak tanıyordu. düşük str düşük dex ama yüksek int ile gayette güzel bir savaşçı yaratılıyordu.

Bir sınıfın özelliklerini tek bir özelliğe bağlamak yerine tüm özellklerine bağlamak ile bu sorun bir nebze çözülür.

Ben olayı sadece bir kurala koymaya çalışyıorum. yoksa evet en güçlü ve kombolu üstün karakteri yaratma iştahı daima benimle olacaktır ve her insanda vardır. Tek tesellim iyi bir RP ile (ve 1-2 DM kazığı ile :wink: ) güçsüz karakterlerinde diğerlerinden daha iyi duruma gelebilmeleri.

Güç dağılımı için örneğin bir savaşçıda
Kuvvet: vurduğunda verdiği hasarı etkilese
Yetenek: Seçtiğin silahta vurma şansını artırsa
Bünye: Can puanını ve ne kadar uzun süre savaşabileceğini gösterse
Zeka: Senin ne kadar fazla dövüş tekniği bilbileceğini gösterse ve savaş dışı işlerede yarasa
Sezi: Senin vuruşlardan kaçma şansını körüklese ve bunsuz dex hiç bir işe yaramasa
Etkileyicili: Savaş sırasında dahi rolün ile diğer yaratıkları sindirme, coşturma yada kandırma özelliğin olsa ve bunlar için belirli marifetler yada becerilerden daha etkin olsa

Tabi birden aklıma geldiği gibi yazdım ama yeni çıkan her marifet yada özel güç aslında karakterleri biraz daha özgür bırakacağına kısıtladığından bu üstün karakter üretilmeye başlanıyor. Falan filan işte. Burada yaz yaz bitmez. Bir sonraki buluşmamızda bunu tartışıp kağıt üstünde yaza yaza belirlesek daha iyi olur belkide.
Eskisi ka
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Darkgnome wrote:yeni çıkan her marifet yada özel güç aslında karakterleri biraz daha özgür bırakacağına kısıtladığından bu üstün karakter üretilmeye başlanıyor.
Kesinlikle :) .

Darkgnome ve bogus yine harika özetlemiş tüm durumu tebrikler :) .

şunu eklemek istiyorum, işin power play kısmını aşmış olan oyuncular kolay kolay yeni daha üstün bir feat yeni daha üstün bir güç (kolay yoldan mükemmel karaktere yaklaştıracak) arayışına girmez diye düşünüyorum.

Oynadığım oyunlar içerisinde oyuncuya, sadece sıradan bir insan olduğu düşüncesini kafasına yerleştiren en harika oyunlardan biri wod diye düşünüyorum. Ã?ünkü orada kolay kolay hiç bir şeyde mükemmel olmazsınız bazı şeylerde mükemmel olmanın imkanı bile yoktur. Ã?ünkü orası gerçek dünyadır, etrafta magical item satan dükkanlar yoktur, üzerine giyeceğin bir full plate sini kurşunlara karşı korumaz, bir çatışmada hayatını kurtarmak yerine hayatını cehenneme çevirir. Göysüne saplanan tek bir kurşunla ölme ihtimalin var vs...vs...

Wod 'da virtue ve vice olayları karakterin konsptini oluşturma açısından harika bir yönvericidir, bu durum asla mükemmel bir karakter yaratamayacağınızın bir göstergesidir.

Bogus sen aynı zamanda Cthulhu ST' sisin şu mükemmek karakter yaratma durumunu bide Cthulhu için anlatırmısın ? Yani Cthulhu' da mükemmel karakter yaratmak mümkünmüdür yoksa wod ' daki gibi imkansızmıdır ?
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

yazacak çok şeyim var da nerden başlıyım, nasıl bi bütünlük saalıyım bilemedim, ortaya karışık gibi olacak, idare edin.

öncelikle şunu söölemek istiyorum ki, point buy sistemini masaüstü oyunlarda kullanmak, saçmalıın daniskasıdır. O sistem, CRPGlerde kullanılması için düşünülmüş bi sistemdir ve öyle kalmalıdır, aksi takdirde matematiksek olarak aynı charların yaratılmasına yol açar.

genelde hem oynadıım hem oynattıım oyunnarda kullandıım sistem "4d6 drop lowest" olarak tabir edilen sistemdir. above average statlara sahip charlar yaratmaya yönelik bu sistem sayesinde ortalması 13-14 olan charlar yaratılır.

Bu kısa girizgahtan sonra sadede geleyim. bir charın ne olduunu belirten şey primary satatlarının kaç olduğu değildir. bu nedenle, primary statları yüksek olan ya da usulüne göre dağıtılmış die bir chara "PP char", oyuncusuna "PPci" demek ağır kaçar. esas güzellik, chara derinnik katan, onu birey yapan, biricik kılan özellikleridir ve sizin de tahmin edeceğiniz gibi, bu özelliklerin büyük çoğunluğunu matematiksel olarak ifade edemessiniz.

Burda farklı sistemlerde bu konunun nasıl ele alındığıyla ilgili değerlendirmeler yapmak da gerek aslında ama konunun özü bence açık olduğundan sadece yukarda belirtilen VtMdeki merit-Flaw sistemini ve Fallout'un S.P.E.C.I.A.L. sistemindeki perk (dnd featlerinin atasıdır) olgusunu hatırlatmakla yetiniyorum. bu sistemler, karakter yaratma aşamasındaki kişiselleştirme unsurunu belli bi yere kadar sisteme başarıyla dahil edebilmiş sistemlerdir.

Sözün Özü, bir oyuncu, charına, sınıfına uygun statlar atadığı için mükemmel karakter yaratmış, PP'ye koşmuş denemez. 18 intli r'leri söyleyemeyen bir vizırt ya da lure of flames'te 3 dot kazanmış çocuk bir tremere, statların mekanikliğinden uzaklaşmış ve o dünyada "yaşayan" charlar olmaya adaydır.
War, war never changes...
dfunk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dfunk »

Birde şöyle bir sorun ile karşılaşıyoruz mükemmel statlarla karakteri yarattık wizard örneği ile açıklarsak 18 int. sahip bir büyücüden mantıklı ve pratik çözümler beklenir genellikle ama karakterin kişiliği göz önüne alınırmı ketumdur mesala büyücü çözdüğü birşeyi kendine saklayabilir ama madalyonun öbür yüzüde 18 int. bir büyücünün player tarafından int. skorunun rpye yansıtılamamsı sorunu çıkabilir tamamen playerde biten bir hadisedir en sonunda mükemmel karakter.tam açıklayamadım galiba ama anlaşılabilir yazdığımı umuyorum.
Post Reply