Ekonomi ödevi :P

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Post Reply
Aredheliquas
Kullanıcı
Kullanıcı

Ekonomi ödevi :P

Post by Aredheliquas »

ya benim bi ekonomi ödevim var konu "sağlık"
şimdi içinde sağlık geçen ve ekonomik olan bi konu bulmam lazım pazartesiye 1haftadır bulamadım adam gibi bişiy.
herkesin önerilerini bekliorum :roll: :roll: :roll:
(walla şimdi diyceksinz böle bi baslık neden burda diye ama bulamıorm walla konu yardımlarınızı bekliorm, farklı fikirler dünyamızı sekillendirir :P )
<div>Duvarlar renkli olsada, karanlıkta ne görebilirsinki?... Bir köre rengi, nasıl anlatabilirsinki?</div><br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Sağlık ve ekonominin bir arada olduğu bir konu istiyorsun. O zaman sana belki grip salgınının gayrisafi milli hasılaya etkisinden bahsedebilirsin. Bunu yaparken girdi ve çıktıları esas almanı tavsiye ederim. Ã?ıktılar örneğin ilaç masrafları girdiler ise örneğin üretimin azalması.

Başlangıç seviyesinde isen grafiklerin içeriğinden çok grafiğin kendisini tartışmak bizim okulda daha çok puan getiriyordu.

Aklıma başka konu gelirse buraya atarım.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aredheliquas
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aredheliquas »

saol.
ama bulunan konular hakkında hakemli ekonomi dergilerinden makaleler isteniyor o tip konular olursa sevinrm...
ama bu grafik çizimleri flm olbilir ... :plotting:
cok saol...
<div>Duvarlar renkli olsada, karanlıkta ne görebilirsinki?... Bir köre rengi, nasıl anlatabilirsinki?</div><br>
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

O zaman ziraat sektörüne yönelmek lazım. Zira ilaçların %70 i bitkisel kaynaklı. Herbalizm gibi dallarada bakmanda fayda var.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by occultsearcher »

Sağlıkta "önleyici tedbirler"in ekonomiye katkısına bak. şu sıralar çok revaçta bu "önleyici tıp" hadisesi. Doktorlar filan çok sevdiler bu lafı.
M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth"
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Bilimsem makale sitelerinden doğrudan araştırmaları alarak kullan. Yapacağın ödevin şekline ve ne düşündüğünü bilmiyorum ama zaten kendin de söylemişsin ekonomi dergilerinden bakman kesinlikle daha yararına olabilir. Bu tip dergilere bireylsel ulaşımın yoksa okulunuzun kütüphanesinin kesinlikle vardır. Dergilerin çıktılarını kütüphanede bulabileceğin gibi okulun sanal kütüphanesine erişerek (eğer varsa ki çoğu okulda var yine de kesin konuşmamak lazım) bu makalelere erişebilirsin. Dediğim gibi şekli kendin vereceksin ancak birbirini destekleyen bir kaç makaleyi birden alıp çok ciddi bir çalışma sunarsan çok iyi olur. Büyük olasılıkla hocanızın beklediği de buduru zaten. Bence ilk hedef okul kütüphanesi olmalı.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bunises »

Ben sana Dışsallık konusu anlatayım.(iktisat okuyorum-çok bilmem-ama bildiğimden anlarım)

İnsan hayatı üzerinde her mutluluk unsuru ekonomik olarak fayda temelleri üzerine dayandırılmıştır. İnsan, cebindeki paranın azlığında veya yokluğunda mutsuzlaşır. Ekonomik sistemler içerisindeki her fayda süreci insanın belli bir oradan mutsuzlaştığına delalettir. Bu işin sağlık kısmına geldiğimizde, insan hayatına etki eden bazı sağlık harcamaları vardır. Sağlık sorunlarına ödemeyi kabullendiği otonom harcamalar ise insanı en belirgin şekilde "hem hasta olduğu için, hem bu sorunun çözülmesinde en iyisini dilediği" ve buna göre çabaladığı için kazandığı bir mutsuzluk paydası vardır. Ancak bazı olaylar vardır ki insan hayatında direkt olarak kişilerin ceplerindeki alım gücüne etki etmez. Bunun en büyük örneği amerikadır. Amerikada kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla(GDP) 25.000 dolar seviyelerindeyken bunun 10.000 doları sağlık harcamlarına gider(cilt koruyucu, vitamin hapları vs). Peki bu büyük insanları dolaylı yoldan etkileyip, ceplerindeki parayı tüketen unsur nedir?

Buna dışsallık denmektedir.

Bunu ilk defa ortaya atan kişi ise Pigou'dur. Pigou'ya göre tüm insanların kabullenmeseler bile (sağlık konumuz olduğundan dışsallığı sağlık olarak inceleyeceğim) ceplerindeki alım gücünü azaltan bir unsur vardır. Bunu daha iyi anlatmak için şu örneği vereceğim.

Fabrikalar, fabrika artıklarını denize dökerler. Bu dökülen artıklar ekolojik çevreye zarar verir ve balıklar zehirlenir. Bu balıkları tutan balıkçılar, bunları tezgaha koyar. Tezgahdan alırız ve tüketiriz. Akabinde sağlıksız balık yediğimizden dolayı dolaylı olarak sağlık harcamalarımız artar;ama biz bunun farkına varamayız. Balıkçılarda bunun farkında değildir...ama bu farkındasızlık paftası üzerinde en sonda yer alan "tüketici" daima zarar görür. Böylece fabrikaların denize döktüğü artıklar, bizi dolaylı yoldan etkiler.

Bu sorunun çözülmesi için "pigocu" yaklaşım devlet müdehalesini ön görmüştür. Devlet olayın aktörlerinden Tüketici ve sanayiden vergi toplayarak, arıtma tehsisi kurar ve görürnen şekliyle kişilerin ceplerindeki paraya direkt müdehale etsede, uzun vadede refah seviyesinin artmasına sebep olur.

Pure Capitalist ülkelerden Almayanda yağmur sonucu oluşan çatı sularında oluşan "sulardan" vergi alınmasının temel sebebi budur.

Detaylı şeyler isterse: callofbunises@hotmail.com dan ulaşabilirsin.
<a href="http://bunises.deviantart.com/"><strong>Hayat, ölüm anında görülen bir düş değil midir? Kim bilir?<br></strong></a>
Aredheliquas
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aredheliquas »

konu olarak "organ nakli" ni aldım. ekonomi ile cok alakası yok ama en azından arastırması flm kolay bi konu.
yardımcı olmaya calısan herkese teşekkürler... :wink:
Bunises
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bunises »

Yahu...onun neresi ekonomi. Bak sana konu isimleri veriyorum.

Konu İsmi: Dışsallık
İlk Bulanı :Pigou
Genel başlık: Tam Rekabet Piyasının Başarısızlıkları.

Bunları incele bence. Eğer ödev önemliyse.. :) Benim tez'im var daha konu bulamadım :roll:
<a href="http://bunises.deviantart.com/"><strong>Hayat, ölüm anında görülen bir düş değil midir? Kim bilir?<br></strong></a>
Aredheliquas
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aredheliquas »

ya sorma bizm hoca bi garip.
kabul etti bunu; hattabiyerde kendisi verdi bu konuyu bana. :D
bende cöktüm direk...
ama gene sözünden cayarsa, emin ol sana dönerim. :wink:
genede saol...
Post Reply