DM in Amacı

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

uLtior wrote:
darkflarer wrote:bu arada bilmeyenler için (heralde yoktur bilmeyen ama tedbiri elden bırakmayalım)

str: strenght: kuvvet
dex: dexterity: çeviklik
con: constitution: dayanıklılık
innt: intellegence: akıl, beyin gücü
wis: wisdom: bilgelik
charisma: karizma toplum içinde uyum ve saygı fln filan
dexterity: çeviklik, refleks, el göz uyumu
wisdom: çevre ile arandaki algı, görmek*, bilgelik çok geniş bir kapsam tam karşılığını vermemekte.
charisma: Çok çirkin bir karakterinde karizması yüksek olabilir, etkileyicilik olarak tanımlanabilir. Toplum içindeki uyum başka şeylerle değerlendirilmelidir.

Sonuç olarak DnD karakter oluşturma mantığı rol üzerine değil güç üzerine kuruludur ve asla karakterin benliğini yansıtmadığından dolayı fazlasıyla yanlıştır. WOD'da ise bunun hazzına tamamen ulaşıyorsunuz, denemenizi tavsiye ederim.

Sosyal içerik notu: DnD egemenliğine son. Yetti gari.

Bu arada frp oynamaya başlarken lütfen bilgisayar tabanlı rpg leri örnek almayalım. Sizi güç oyunlarından başka birşeye yönlendirmez. Ã?özüm: Oyunlara katılın.

Saygılarımla.
karizamadan kastım kabullenirlik yani toplum içinde uyum ile yaşamak, wisdomda bu anlamların karşılığı olarak kısaca "bilgelik" oluyor.

ayrıca çeviklik zaten el göz koordinasyonu uyumu ve bunun gibi şeyler anlamına gelir senin çeviklik yazıp bide anlamlarıı açıklar şekilde özellikler eklemen mantıksız olmuş ama yine de bilmeyenler için yeterli bana göre. Bu arada dm miz çok şerefsiz onuda söyliyim ne biçim dm bu oyunu kolay yapmış demeyin 1 kişinin karşısına 2 dragon salıyo şerefsiz dağılıyoruz tabii haliyle yada 10-12 tane 30 lvl büyücü salıyo hepsi imprisonment yapıyo sonra biri freedom yapana kadar kalıyoruz öyle çok gıcık biri yani yanlış anlaşılmasın bize hiç iyilik yapmıyor yeri gelmişken belirtiim dedim zaten dm nin amacı player ların amacına ulaşmasını dolaylı yollardan engellemektir ki bizim dm miz görevini çok güzel yapıyor :D Son zamanlar dm ler resmen playerlarla birlikte savaşıyor o derece yani. Bu tür iyilikler yapması bile iyi. Bu arada tüm DnD ler böyle değil onuda söyleyeyim, bi tane hazır set var, alingment seçimi falan yok karton haritalar var onda oynuyorsunuz belli player charlarıyla 4 tane char var ve 2 kız 2 erkek ve değiştiremiyorsunuz charları en fazla 3. seviye olabiliyorsunuz. Yani ben iyice uzattım işi :D ehehe
John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Sene 1999, o zamanlar 2nd edition oynuyoruz. Aylardır oynadığım karakter 1. level wizard/4. level thief. Wizard leveli alabilene kadar kaç thief leveli alabilmişim düşün. Cebimde hırsız olmama rağmen 10 gp var. Sonra bir dungeonda büyülü bir nesne buldum; şimdi ismini hatırlamıyorum ama süper yemek yapan bir "tava". İçine ne koyarsanız koyun istediğiniz gibi pişiriyordu. Onca zaman elime geçen tek magic item o olmuştu.
Çok vicdansızdı bizim DM çok. Düşün yani. :evil:
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
uLtior
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by uLtior »

"dm nin amacı player ların amacına ulaşmasını dolaylı yollardan engellemektir"

Bu tanımlama Dm değil köstek olma durumudur. DM tanımlaması için sitenin diğer yerlerine bakınız.

Bilgelik:

1 . Bilge olma durumu ve niteliği:
"Bilgelik, içimizde bir duygu olarak kaldıkça bize ancak özlemini çektirdikçe tatlı, hoş bir şey."- N. Ataç.
2 . felsefe Bilgi, hikmet.
3 . felsefe İlk Ã?ağ felsefesinde kendini tanımanın bilgisi, vukuf.

Burada ki "bilgi" felsefi olarak verilmiştir. Yani karıştırılabilir. Bilgelik fantasik rol oyunlarındaki wisdom mantığını karşılamamaktadır. Bakınız diğer sistemlerde bunun için başka yöntemler vardır. Ayriyeten tekrarlıyorum 6 değer ile bir karakter oluşturulmaz

Karşılıyormu? (Kaynak: TDK)

Bu arada bir oyunda oyuncunun karşısında 1 ejderha, 30. seviye büyücüler aman efendim fevkalade büyülü nesneler çıkıyor ise. O oyuna güç oyunu denir ve çoğu oyun severler tarafından uzun süreli oynanması hoş görülmez. Ã?ünki bu tür oyunlar oyuncuları tam anlamıyla geliştirmez. Masaüstü oynamanında bir anlamı yoktur bu oyunları. Multiplayer tonla savaş oyunu vardır gidilir onlarla oynanır daha keyifli olunur.

Saygılarımla.
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

valla ultior benim handbook of dm de öyle yazıyor diyorki "dm oyuncuların belirledikleri direkt amaca ulaşmasını engellemeye çalışan yaratıkları yönetir, yani dm (dm, ze diye yazıyor bu kitapta) dolaylı yollardan kahramanları engellemeye çalışır." Bence de doğru çünkü duşmanlar (arada bir de dostları) dm yönetiyor sonuçta kahramanları engelliyor, dm oyunculara yararda sağlıyor fakat bunlar hikaye için gerekli olan şeyler olduğu için sonuçta npc yide dm yönetiyor player değil. Bu arada biz bazen hepbirlikte party kurmuyoruz baılarımız ise hiç party falan ilgilenmiyor direkt damardan giriyor işe :D . Am azevkli oluyor yada biz zevkli buluyoruz görüşe göre değişir tabii ki. Bilgeliğide o anlamında kullanmadım, eğer kullansaydım senin dediklerin doğru, hani hayat deneyimi, bilgi, vs vs için kullandım liste uzadıkça uzar. Bu arada avatarını nerden buldun çok merak ettim :D :clap:
<div>artık lightflarer'ım</div><br>
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

darkflarer wrote:valla ultior benim handbook of dm de öyle yazıyor diyorki "dm oyuncuların belirledikleri direkt amaca ulaşmasını engellemeye çalışan yaratıkları yönetir, yani dm (dm, ze diye yazıyor bu kitapta) dolaylı yollardan kahramanları engellemeye çalışır." Bence de doğru çünkü duşmanlar (arada bir de dostları) dm yönetiyor sonuçta kahramanları engelliyor, dm oyunculara yararda sağlıyor fakat bunlar hikaye için gerekli olan şeyler olduğu için sonuçta npc yide dm yönetiyor player değil.
şimdi player's hand book da dm ve player ilişkisi ile ilgili yazan şu, ya yanlış okudun yada yanlış yorumluyorsun : "DM oyuncuların karşısına belirli zorluklar çıkartacaktır, fakat DM in amacı oyuncuların görevleri tamamlayamamasını sağlamak veya oyuncuların ölmesini sağlamak değildir". Ayrıca oyunun zorluk seviyesinin aşırı zor yapışmamasıda, DM senaryosunun ilerleyişi açısından önemlidir, he şu var çok kaliteli yıllarca oynayan adamlara bi takım zorluklar koyabilirsin ama bunlar sırf combat ile sınırlı olmamalı. DM oyuncuların bir an önce ölmesini amaçlıyorsa zaten o oyun sırf power play olur ve DM inde senaryosu doğru düzgün değildir muhtemelen.

NPC ler için ise ; NPC leri DM yönlendirir zaten NPC nin tanımı "oyuncu olmayan karekterdir". Fakat NPC ler ile çok gerekmedikçe DM oyuna müdahale etmemelidir, çünkü oyuncuların yapması gereken bir şeyi NPC yapmaya başlarsa, oyuncular tembelleşecektir.
dnd de NPC ler çoğunlukla combatlarda kullanılması için hazırlanır tabirleri yer yer bulunuyor olsada, NPC ler pek çok amaç ile kullanılır.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

belki bizim handbook power play dir. Bu arada npc bon playable character demenktir yani oynanamaz karakter fakat dm oynuyo npc leri dm yi adamdan saymıyolar heralde :P . Bu arada dm bizim bir an önce ölmemizi istiyo tabii çünkü işin ucunda bir iddia var adam 6 kişiye birden iskender ısmarlayamayacağına göre :P .
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

DM in bir gerçek hayat hissi yaratması gerektiğine katılıyorum. Ama bence bunun arkasındaki asıl amaç öykü yaratmak olmalı. Oyunların bir bakıma öyküleri olmalı bence... Anlatmak göstermek istedikleri bir şeyler olmalı. Sadece gülmek için oynanan oyunlar da olabilir belki. Ama bir öykünün olmasının olayı her durumda zenginleştireceğini düşünüyorum.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
ElessarTelemnar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElessarTelemnar »

Abi sacma olmus o zaman futbol maclarindada hakem olmasin :evillaugh:
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Neyi kastettiğini neyi eleştirdiğini anlamadım Elessar. Uzun ve daha açık şekilde anlatsan daha iyi olacak gibi...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
ElessarTelemnar
Kullanıcı
Kullanıcı

ya abi baslik sacma olmus yada belkide yetersiz demek yani Dm in amaci na yonelik Hakemsiz mac oynanmiyacagi gibi Dmsiz oyun oynanmaz :D
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

ElessarTelemnar wrote:ya abi baslik sacma olmus yada belkide yetersiz demek yani Dm in amaci na yonelik Hakemsiz mac oynanmiyacagi gibi Dmsiz oyun oynanmaz :D
Evet katılıyorum sana DM siz oyun olmaz. Tamamda kimse DM 'siz oyun oynansız demedi ki :) .
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Başlığın ne anlama geldiğini anlamak için ilk mesaja bakmak gerekiyor Elesar. Konu oyunlarda neden DM olduğunu anlaşılması değil. Bir oyunda DMin öncelikle neleri sağlamayı amaçladığıdır.

Bazı arkadaşlar öncelikle amacın oyunu olabildiğince zorlaştırmak ya da karakterleri biraz zorlayarak hayatta bırakmak olduğunu düşündüler. Ben öncelikle espri unsurları yaratıp eğlenceli bir oyun yaratmak Sonra kattığı ögelerle daha sonra düşünüldüğünde hoşlanılarak hatırlanabilecek bir hikaye yaratmak olduğunu düşünüyorum.

Ya sen Elessar?
Sen ne düşünüyorsun?
HARBE GİDEN
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Bunun tartışmasını daha önce yaptığımızı hatırlıyorum ama o zamanda dediğim gibi önce DM in ne olduğunu anlamak, tanımlamak gerekir. DM klasik tanımının dışında oyundaki tanrı yada npc lerden ibaret değil oyunun tamamına hakim olan kaderdir. DM in amacıda oyunu dengede tutarak senaryoda ara sıra oyunculara zorluklar çıkararak questin ilerlemesini sağlamaktır. Haldır haldır ilerleyen bi senaryo çok kolaydır ve zor durumdaki bir senaryoya göre daha az eğlencelidir. Ama zorluk karşılaştığınız encounterlerin çokluğu yada güçlülüğü ile sağlanmaz. Bu zorluklar senaryodaki ince ayrıntılar ve iyi kurgulanmış planlarla sağlanır. İyi bir senaryo ve DM bu noktada kendini belli eder. Zorluklar çözümü olmayan çıkmaz sokaklar değil çıkmaz sokaklar gibi duran gizli yollar gibi olmalıdır ayrıca. Yani olayın mevcut bir çözümü hali hazırda bulunmalı ki oyuncular ya planlanmış yolu bulsunlar yada kendilerine yeni çözümler üretsinler. Tüm bu unsurlar oyunun zevk seviyesini katlayacaktır.

Ayrıca npc non playble character değil non player character dir. Yani oyuncu olmayan karakterdir. Yani DM de oyuncu olmadığına göre npc leri rahatlıkla yönlendirebilir.

Artık biraz daha doğru kaynaklara yönelelim. Player's Handbook DM's Guide Monster Manual gibi esas kaynaklar yeni başlayanlar için fazlasıyla yeterli olacaktır.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
ElessarTelemnar
Kullanıcı
Kullanıcı

Başlığın ne anlama geldiğini anlamak için ilk mesaja bakmak gerekiyor Elesar. Konu oyunlarda neden DM olduğunu anlaşılması değil. Bir oyunda DMin öncelikle neleri sağlamayı amaçladığıdır.

Bazı arkadaşlar öncelikle amacın oyunu olabildiğince zorlaştırmak ya da karakterleri biraz zorlayarak hayatta bırakmak olduğunu düşündüler. Ben öncelikle espri unsurları yaratıp eğlenceli bir oyun yaratmak Sonra kattığı ögelerle daha sonra düşünüldüğünde hoşlanılarak hatırlanabilecek bir hikaye yaratmak olduğunu düşünüyorum.

Ya sen Elessar?
Sen ne düşünüyorsun?
Oncelile aciklaman icin gercekten cok tesekkur ederim simdi olayi caktim :ayyyy!: :ayyyy!:

valla oncelikle bir DM oyunun kurallarini iyi kavramis ve oyunu oyuncunun ellerine vermemesi lazim
yani bole derkende oyunu kasmali demiyorum sonucta oyunu birazda olsa bu dunyanin stresinden kurtulmak zevk almak icin oynuyoruz :D
Dm oyunda oyunculara serbestligi vermeli ama seneryosunund disina cikarmamali
ve benim icin en onemli olaylarindan biride Dm in tasvir yetenegi yeri ve olaylari o kadar iyi tasvir etmeliki o ani gercekten yasayayim :king:
mortiis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mortiis »

Dm oyunu oyuncunun ellerine veriyorsa eger kusurakalmaın ama o kişi dm olmuyor biraz agır oldu ama bu böyle herkeze oyun oynatmak basit bir iş gibi gelio ama cidden zordur dm oyundaki bütün playerların eglenmesini saglamak zorundadır eger eglenmiosa oyun oynatmanında biamacı yoktur eger dminiz gerçekten bir dmseöldügünüz zamna bile eglenerek ölmüşsünüzdür ve ölmenizin sebeblerivardır.Birde oyuncularınız senaryonun dışına çıkmamalı dien arkadaşları kınıyorum oyuncular özgür olduklarını hissetmeli demişler buda saçma oyuncuyu tekbirsenaryoyla yada kafanızda kurdugunuz böyle ilerlemeli mantıgıyla sınırlı bırakırsınız belli seviyeden ileri gidemezseniz arkadaşlar eger bir oyuncu dm in beklemedigi birşey yapıp dünyanın kaderini etkiliyebiliyosa aslada oyunun kontrolünü eline alamıyosa ve egleemnin doruklarına ulaşmışsa ozaman bu işi iyiyapıyorsunuz demektir. Tasvir mükemmel olmalıdır eger müzikle beraber oynatmıosanız işiniz daha zordur neolursa olsun bazen oyuncular oyundan kopabilirler ozamn ilginç şeyler yaratıp yada ilginç rp ler oyuncunun yadaoyuncuların dikatini çekmelidirler.
Post Reply