tavsiye (elflerle ile ilgili)

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

tavsiye (elflerle ile ilgili)

Post by oldun »

elimde cokca kitap var ama genede cok oynayanlara sormak daha iyidir die düşündüm
ben cokca dwarf oynarım adam akıllı oynaya bildigim ırkta odurzaten diyerleri ile hemen sırıtırım insan da cok oynatmıslığım vardır nede olsa insanım ve zaten cokca özgürsünüz sınırı yok ( varda siz belirliyorsunuz sınırları)
azcok her ırkı bilirim ama yukardakileri oynatırkenbirisi bir dwarf yada insan olduğumu daha rahat anlar yani
asıl sorun su artık (8 yıl gecti) bir elf oynatmanın zamanı geldi ama en cok korktuğum elf den cok bir tezgahtar insana benzemesi
mutlaka belli yerlerini ben cizecem ama gene belli hatlar veya belli yerler nerdeyse klişedir
örnekliyecek olursak kender ırkından birinin ilk gördüğü yaraktıktan korkup kacması gibi bir durum olmasını istemem(tabi ilk gördüğü yaratık bir death knight sa degişir :wink: )
bir elf yaparken ve rol yaparken neler aklımdan cıkmamalı
bide alignment olarak ne secersem klasik bir elf standartına uyarım mm de cg diyorda bu adamların nihayetinde sehirlerinde belli kurallar var ve onlara uyuyorlar o zaman zaten lawful olunmazmı ayrımı nedir)

(bir kere denicem eger olmazsa dwarf a geri dönerim heralde pek yapabilecegime inanmıyorum da)

not: yazdıklarım içinde ki seyler tartısma konusu olabilir ve konunun dagılmamasını istemiyorum (kender söle demişsin aslında degil : dwarflar söledir gibilerinden )
asıl soru su normal sehirinde/köyünde yasamıs bir elf nası olur (genel)(subraceleri dahil etmeyin drow dur falan gibi bildiğin elf)
cok uzun oldu gene ama yanlıs anlasılmamak için yaptım sabredip okunman bile bişi
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

elfler doğaları gereği oldukça ağır başlı karakterler açıkçası da gerçektende oynatması zor karakterlerbununla beraber yinede karakterinin davranış biçimini belirlerken zeka puanına dikkat et elbetteki bunun somut belirlenmiş sınırları yoktur ama yinede bu konuya hassasiyet göstermeni söyleyebilirim ..

diğer taraftan elflerinbeni ençok etkileyen yanı geleceği insanlardan çok daha iyi sezebilmeleri ; dolyısıyla karakterini oynatırken verdiğin kararların sonuçlarının iyi farkına varmalısın bunu da söylememin asıl nedeni genel olarak tepkilerini oyun içinde beğenilerine, isteklerine ve çoğu zaman düşünmeden karar veren bi tür le oynamışsın ( cüceler ) elfler ise tam tersiverecekleri kararların sonuçlarını iyice bilmeden adım atmazlar

son olarak elf ranger çok keyifli geliyor kulağa tavsiye ederim ağaç tepelerinde uyuyan macerayı ormandan ormana gezerek bulan bi elf türü

yinede çok daha güzel fikirler gelecektir hepsini okumadan karar verme
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Players Handbookta dahi bir çok konsept var, gerekirse yazılacak sayfalar dolusu şey var ama ilgilenirsen tek bir konuda tavsiyede bulunacağım :

Yüzyıllarca yaşayan bir varlık olduğunu uutma ve rp yaparken ona göre davran.

Ã?oğu oyuncu elf yada cüce oynarken, psiokolojik olarak hala insan olduğu için bir çok şeyi kısa sürede becermeyi dener. Ã?rneğin bir elf, müziğe ilgi duymaya başladıktan sonra 6-7 yılını sadece tek bir aleti çalmayı öğrenmek ile geçirebilir. Büyüye ilgi salarsa 30 yıl büyülerin üzerinde çalışabilir. Bunlar bizim için korkunş büyük rakamlar olsa dahi elfin yaşam ve zamanı algılaması açısından bakarsak o kadar da uzun süreler değiller. (ortalama 1/10 gibi düşünülebilir)

O yüzden kasabada 5-10 gün oturup sonra da "maceraya gidicem ben" diye yanmaya başlayan tiplerden olmayın. Bu bir insan için (tabii ki ahmak bir insan için olduğunu söylemeye gerek yok) olabilecek bir durumken bir elfe olması pek doğal değildir.

Bu dediğim noktaya dikkat eden oyuncu sayısı çok çok az. Eğer yapabilirseniz "işte elf oynadım, olay budur" diyebilirsiniz. Yoksa insan psikolojisine sahip elf zaten herkes oynatıyor, umarım anlatabilmişimdir. Kolay gelsin...
Artex_Croma
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artex_Croma »

Doğru ve mantıklı bir geçmişle (background) her özelliğe sahip bir elf oynatabilirsin. Uç noktaları yakalayabilen, doğasına aykırı karakterler her zaman hoşuma gitmiştir. Lakin tek sorun dediğim gibi yaptığın hareketleri rastgele değilde sağlam bir "background" ile desteklenmesi gerekiyor.
"Kötü olan, amaca ulaşmak için yapılması gereken kötülük değil, kötülüğü becerememektir ve kınanması gereken de budur."
Niccolo Machievell
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Birde uzun yaşamaları hakkında şunu belirtmek istiyorum. Bir elf insanlarla arkadaş olmayı çok istemez. Bunu bir tarafı kalkık olduğundan değil aslında arkadaşının karşısında öldüğünü görmeyi istemeğinden istemez.

Bir elf insanın 10 katı yaşıyor diye düşünürsek ve insanlarında ortalama 60 yıl (Türkiye'de) etrafınızda tanıdıktan 3-4 yıl sonra ölen insanları görmek istermisiniz. Hemde bu insanlar o kadar hızlı değişiyorlar ve yaşlanıyorki bu bile size acı verir.

Düşün birde elfler gibi hayata çok değer veren varlıklar bundan nasıl etkileneceklerdir. Bu sebeple insan gibi göreceli olarak kısa yaşam süreli varlıklara biraz soğuk davranman RP açısından güzel olabilir.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

yok öle deil

Post by oldun »

Artex_Croma
dediğin gibi yapabilirimde ozamn kolaya kacmıs olurum klasik elf adventurer olmak istiyom cünkü aykırı bir tip olursam sonunda bir bakmısım uzun kulaklı bir cüce yapmısım :wink: ne anlamı kaldı ozaman

bide bu adamlar neden mm de cg yazıyor okuduğum kitaplarda baya düzenli kuralcı hatta bazen cok gelenekci falanlardı sanki lawful good gibi duruyorlar neden choatic anlamdım onada bir yanıt
ejderha mızragı serisinde launara (ismi nasıldı unuttum) sehre geri döndüğünde pek de hos karsılanmamıstı ve gayet tutucu bir tavır sergilenmişti
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Oldun burada önemli bir nokta var çoğu kimse (çoğu dm diyeyim) şu ayrıdı iyi yapamaz :

Elflerin çok köklü ve renkli bir kültürü vardır. Tarihleri ve uygarlıkları da çoğu oyun dünyasında insan toplumundan hatta cüce toplumundan çok geriye dayanır.

Kültürün var oluşu sebebiyle, toplumlar kültürlerine sahip çıktıkları sürece toplum olma özelliklerini sürdürürler.

Bu yüzden elflerin bu çok derin ve köklü kültürleri bir çok tabu ve kural içerebilir ve bu doğaldır. Bunlara uymaları elflerin tamamının kuralcı olduğunu göstermez. Zaten bu tabu ve kuralların kendileri doğaları itibariyle kaotiktirler. Ancak bu kuralların uygulanmasında yazılı kurallardan çok toplumsal kurallar geçerli olur. Ayrıca bunların yaptırım güçleri de büyük ölçüde "küçük görülme, ti`ye alınma yada aşağılanma"şeklindedir.

Gerçekten kuralcı bir toplumda yazılı kurallar çoğunluktadır ve bu tip tabuların yaptırım güçleri çok daha büyüktür.

Ayrıca konu biraz sapmış gibi görünecek adam lawfulluk büyük oranda uzun vadeli planlar yapılması anlamına gelir. Elflerin büyük kısmı hayatın zevklerinin farkındadır. Müzik, resim, kılıç oyunu, büyü, aşk gibi zevklerine gün be gün yaşarlar. Yani bunun çok ilerisini düşünmeyebilirler.

Yanlış anlaşıldığı üzere uzun vadeli plan yapmamak aptallık değil dünya görüşündeki farklılığın bir sonucudur.

Umarım bir nebze yardımcı olmuştur...
BrokenBlade
Süresiz Banlanmıştır

Post by BrokenBlade »

Elf oynamak en basiti bence, faşist ol,sessix takıl,bilge gibi görün,eline bi yay al,yürürken kırıt,saçlarını özenle tara,herşeye saygılıymış gibi görün ama aslında kendini üstün gör,bencil ol,korkak ol,acaip entel laflar soyle,terbiyeli davran,acaip otsu besinler ye.....
işte klasik elf adventurer....
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

ok

Post by oldun »

Shevarash saolasın simdik oldu

BrokenBlade sanırım elfleri pek sevmiyon :wink:
Post Reply