4th Edition Güç kaynaları

FRP-RPG ile ilgili her türlü bilgi paylaşımını buradan yapabilirsiniz (Wod, dnd, GURPS, Cthulhu, Fallout ...). Engin bilgilerini paylaşmak ve yeni bilgiler edinmek isteyen herkesi buraya davet ediyoruz.
Post Reply
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

4th Edition Güç kaynaları

Post by Aegron Linwelin »

4. editionda, power sources (güç kanyakları) denen bir olay var. Esasında eski editionlarda da vardı ancak bu kadar net bir biçimde birbirlerinden ayrılmamış ve isim konulmamıştı. Bunlar, kabaca o sınıdın gücünün kaynağının ve kullandığı yeteneklerin temelini açıklıyor.

Ve esasında fark edilmese de sınıfların rplerine çok büyük ölçüde etki ediyor.

Hemen açıklamlara geçelim :

Arcane :
Arcane, türkçeye giz-giz büyü diye zaman zaman çevrilir. Temel olarak bildiğimiz büyüdür. Yani büyücülerin kullandıkları, Faerun`da waveden alınan, diğer settinglerde kaynağı değişen büyü çeşididir. Genelde söz, hareket, çok çalışma ve bazen de doğuştan sahip olunan yeteneklere dayanır.

Defender - Swordmage
Striker - Warlock - Sorcerer
Controller - Wizard
Leader - Bard

Divine :
İlahi büyü. Tanrıların sahip olduğu ve inananlarına bağışladıkları büyü çeşididir. Çoklukla iyileşme büyüleri içerebilir. Paladin cleric ve türevi kutsal adamların kullandıkları büyülerdir. Yeni kozmolojide kaynağı tanrıların yaşadığı düzlemler olan Astral Sea olacak.

Defender - Paladin
Striker - Avenger
Controller - Invoker
Leader - Cleric

Martial :
Fiziksel güç ve savaş yetenekleri. Çalışılarak kazanılmış, savaş manevralarıdır. Silah kullanan her adamın kullandığı vuruşlar, askeriyelerdeki taktikler vsler bunun içine girer.

Defender - Fighter
Striker - Ranger, Rogue
Controller - şu an için yok
Leader - Warlord

Primal :
Doğaya dayanan ilkel güç kaynağıdır. 4. edition kozmolojisindeki Feywild`e ve primordallere bağlıdır. Doğal güçleri kullanan sınıflarda karşımıza çıkar ve bu sınıflar primal güç için kadim ruhlardan yardım alırlar.

Defender - Warden
Striker - Barbarian
Controller - Druid
Leader - Shaman

Shadow :
Gölgelerin gücü adına! Yine 4. edition kozmolojisinde yeni yer alan Shadowrealm`a bağlıdır. Hatırlayanlar bilirler, eski Forgotten Realms`te yakın zamanlarda Shar`ın shadow weave`i vardı ve buna dayalı casterlar türemişti. Bunun genel hali olacak.

Defender - şu an için yok (Hexblade?)
Striker - şu an için yok
Contoller - şu an için yok (Necromancer?)
Leader - şu an için yok

Chi (ki) :
İçsel iradeye dayanan, bedenin ekstra enerjisini açığa çıkaran güçtür. Gerçekte bile keşişlerin var olduğunu ileri sürdüğü, kadim tekniklerle açığa çıkarılabilen bir çeşittir. Eski additionlardan monk ve ninjaların halihazırda ki kullandıklarını hatırlarsınız. Yanlız monkun hala striker mı defender mı yada bir diğeri mi ne olacağına dair hala bir haber yok. Beklemedeyiz...

Defender - şu an için yok (samuray?)
Striker - şu an için yok (ninja?)
Contoller - şu an için yok
Leader - şu an için yok

Elemental :
Söyleyecek birşey yok, 4 elementin standart güçleri. Yeni kozmolojide kaos lordlarına ve Elemental Chaos denen diyara dayanan bir güç olacak. Wizards coastın pek sevdiği Faerun ırkı genasilerle pek çok kombinasyonunu göreceğiz sanırım.

Defender - şu an için yok
Striker - şu an için yok
Contoller - şu an için yok
Leader - şu an için yok

Psychic :
Psişik güçler pek çok kaynaktan bildiğimiz üzere zihinsel güçlerdir. En iyi örnek çoğumuzun bildiği mind flayerlardır. Yeni kozmolojiye göre büyük olasılıkla Far Realm`e dayandırılacak. Kaynağı orası olmasa bile bu güçlerin ilk ortaya çıkışı Far Realmden gelen aberrationlara bağlanması yüksek ihtimaldir.

Defender - şu an için yok (Psi. Warrior?)
Striker - şu an için yok (Monk olacak, kesin sayılır.)
Contoller - şu an için yok (Psion?)
Leader - şu an için yok (Ardent?)

Not: Alıntıdır Bilgi paylaşımı açısından...

Bu yazı www.rpcraft.net ten alıntıdır..
Last edited by Aegron Linwelin on Thu Aug 20, 2009 8:20 am, edited 1 time in total.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

3rd eddition da "Magic of İncarnum" adında bir kitap var ve kullandıkları güçleri çakraları sayesinde kendilerine bağladıkları güçler. Ã?akra ile chi arasındaki bağlantıdan yola çıkarak bu kitaptaki sınıfların Chi enerjisi ile ilgili olma olasılığı olduğunu düşünüyorum.

Incarnate: Chakralar ile en içli dışlı olanı.
Soulborn: Daha savaşçı tipinde olanı.
Totemist: Ruhani dünyaya daha yakın, druid ile cleric arası acaip bir şey. Ne olduğunu anlayamadım. :D

Bu üç sınıf fazla ttumadı sanırım ama herhalde 3E merkesli sınıflandıracaksak en yakınları bunlar.

Shadow için benim düşüncem striker olarak shadow mage'leri çıkartırlar. Shar'ın karanlık büyü ağını kontrol edebilen büyücüler diyebiliriz. 3E'de prestij olarak koymuşlardı ama bence tamamen farklı bir kaynaktan aldıklarına göre temel sınıfta olabilecek kapasitedeydiler.

Monk'un chi yerine psion gücünden yaralanması da bence olmamışç Chi dendiğinde akla monk gelir bence önce.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Lan iblis, nereden alıntı bu yazı? :D
Post Reply