yeni frp oyuncusunun bir kaç sorusu var .

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
herakleitos
Kullanıcı
Kullanıcı

yeni frp oyuncusunun bir kaç sorusu var .

Post by herakleitos »

bi kaç arkadaşımın ısrarıyla frpye başladım . oyunun mantıgını filan kavradım . hatta oyunda oynadım ama ben dm olmak istiyorum oyunda . mesela bunun için karakterlerin nasıl yaratıldıgı gibi sorularım var .

1- karakter statları (str , dex vs.) ne işe yararlar . türkçelerini filan biliyorum tabii ama yani mesela level atlayınca yükselirler mi savaşta etkisi olur mu gibi ..
2- mesela karşıdaki yaratık diyelim . benim karaktere vurdu . benim armora göre nasıl bi etkisi oluyor bunun ?
3- bir de en önemlisi olarak nerelerde hangi zarlar atılır sorusunun cevabını istiyorum . biz oynadıgımızda arkadaş kurallara baglı kalmadan (mesela silahlara göre değişen d2 filan oluyo ya) d20lik zarı attırıyordu .

kusura bakmayın yeni başladım sorularım biraz aptalca olabilir :)
ama yardımcı olursanız sevinirim ve yeni sorular bile sorarım ;)
ulfgar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ulfgar »

sana cevap gelicektir gerçi de.. ben şöle bir "öneri" de buluniim..

sana oyun oynatan dm i karşına player's habdbook dm's guide ve monter manual(opsiyonel) gibi temel kitapları eline al.. anlat bakalım de. :)

burdan çok zor. hem geniş bakarsak olaya ha burda forumdan okumuşsun ha kitaptan :) bi fark yok gibi hehe
Hani eski bir resme bakarken hani yılları sayar da insan hani gözleri dolar ya birden.. İşte öyle bir şey..
Sylvos
Seçilmiş Savaşçı

Re: yeni frp oyuncusunun bir kaç sorusu var .

Post by Sylvos »

herakleitos wrote:bi kaç arkadaşımın ısrarıyla frpye başladım . oyunun mantıgını filan kavradım . hatta oyunda oynadım ama ben dm olmak istiyorum oyunda . mesela bunun için karakterlerin nasıl yaratıldıgı gibi sorularım var .

1- karakter statları (str , dex vs.) ne işe yararlar . türkçelerini filan biliyorum tabii ama yani mesela level atlayınca yükselirler mi savaşta etkisi olur mu gibi ..
2- mesela karşıdaki yaratık diyelim . benim karaktere vurdu . benim armora göre nasıl bi etkisi oluyor bunun ?
3- bir de en önemlisi olarak nerelerde hangi zarlar atılır sorusunun cevabını istiyorum . biz oynadıgımızda arkadaş kurallara baglı kalmadan (mesela silahlara göre değişen d2 filan oluyo ya) d20lik zarı attırıyordu .

kusura bakmayın yeni başladım sorularım biraz aptalca olabilir :)
ama yardımcı olursanız sevinirim ve yeni sorular bile sorarım ;)
Statlar;

Strength (Güç): Genelde savaşçı ya da barbar gibi sınıfların tercihidir. Herhangi kullandığın yakın dövüş silahları üzerinde üstünlük sağlar, ayrıca fiziksel dövüşler için (Grapple veya Sunder.. Special Attack ların çoğunluğu bu stat sayesinde artar.). Daha fazla zarar verme ya da daha etkili vurmak gibi..

Dexterity (Ã?eviklik): Adından da anlaşıldığı gibi hızlı davranma... Eğer hafif ya da orta bir zırh giyiyorsanız çevikliğiniz daha da ön plana çıkacağından Armor Class ınız yükselir. Ayrıca savaşa başlamadan önce size insiyatif üstünlüğü sağlar. Reflex Save' i arttırır.

Constitution (Dayanıklılık): HP nizi ve Fortitude Save i arttırır. Genellikle barbarların seçtiği bir stattır fakat her sınıf bunu yüksek tutmayı sever :) ..

Intelligence (Zeka): Büyücü ve tipik büyücü sınıfların yüksek tuttuğu bir stattır. Ekstra büyü gücü sağlar...

Wisdom (Bilgelik): Ben bu statı çok severim. Hangi class olursa olsun minimum 12 yapmaya çalışırım. Cleric ve Paladin gibi sınıfların gözdesidir. Nedeni ise ileri görüş ve irade kabiliyetlerini arttırır (Bir oyun esnasında size üç kağıt yapanları ilk olarak sezmek gerçektende çok güzel bir duygudur). Divine magic kullanabilen class lara ekstra büyü gücü sağlar. Will Save i arttırır.

Charisma (Karizma): Kişi etkilemek için kullanılır, Yalan söylemek, kendi tarafına çekmek vesaire... Rogue ve Bard gibi sınıfların tercihidir, ayrıca bu sınıflar bu yönden çok tehlikelidirlerde...

Ve şunu da belirteyim, tek tek yazması zor olur diye yazmadım. Her statın belirli skill lere etkisi vardır. Player's Handbook' a bir göz atabilirsin, orada bulacaksın şimdi ben başladım mı skill leride tek tek açıklamaya başlarım :) .

İkinci soruna gelince;

Canavarın toplam saldırı bonusu + 1d20 senin Armor Class' ından büyük ise zaten sana vurmuştur. Eğer düşük ise DM onu ya ıskalar ya da zırhta takılır diye betimler (Yok mu başka olasılık kardeşim?).
Ã?rneğin; attack bonusu 10 olan canavar zarda 8 attıysa ve senin AC' n 20 ise sana hasar veremez.

Üçüncü soruna cevaben;

d20 zar bir büyüye save zarı atarken, ya da karşıdakine saldırırken saldırı zarı olarak kullanılır. Tabii hasar zarı ayrı bir olaydır. Büyüsel hasar ya da fiziksel hsar vermeye çalışırsan silahının ve büyünün tipine göre değişik zarlar atarsın. Player' s Handbook' ta güzelce hepsini yazmışlar. Pek zor bir olay değil zaten. Ama senin arkadaş bir acayipmiş.
-I grow tired of shouting battle cries when fighting this mage. Boo will finish his eyeballs once and for all, so he does not rise again! Evil, meet my sword! SWORD, MEET EVİL!!
Post Reply