dwaxer wrote:Peki o zaman.
Alay sezdim sanki
Bakın demek istediğim şey tamamiylen yanlış anlaşılmış. Yabancı kelimeler dilimizde olacaktır tabii ki de, zaten son zamanlarda bazı özenti kesimin kullandığı kelimelerin çoğunluğu yabancılardan oluşmakta. Üstüne üstlük yetmiyormuş gibi bir de Türkçe olan kelimelerin üzerinde
korkutucu derecede değişiklik yaparak insanlığımdan soğumama neden oluyorlar -ki ben buna kısaca "emoca" diyorum (burada bundanda bahetmek istedim, farklı bir tartışma alanı açma amacıylan).
Tekrar bir örnekle açıklamaya çalışayım, mesela maç esnasında "serbest atış" yerine "freekick" kullanılmasına karşıyım. Bilmem anlatabildim mi? Yani tüm kelimeleri fırlatıp atalım, sırf Türkçe olsun demedim. Desemde bir şeyi değiştirmez, istesemde yapamam zaten. Buradaki amaç edebiyatıyla zengin olan bir devletin nasıl oluyorda dil bakımından bu kadar geri olduğunu tartışıp kendi halimizde yeni kelimeler türetmeye çalışsakta başarısız olup vazgeçtikten sonraa *nefes alır* en azından Türkçe karşılığı bulunan kelimelerin kullanılmasını desteklemektir...
Çok mu zordur aslında yeni kelimeler üretmek? Hayır, sadece üzerinde biraz düşünmek gerekir. Mesela tüm dünyaca kullanılan "yoğurt" kelimesinin -bakın ne güzel, insanın göğüsü kabarıyor böyle deyince- nereden geldiğini düşündüğümde "yoğurmak"tan geldiğini çıkarttım (ya da tahmin ediyorum) ve bu kadar basit şeyden böyle güzel bir kelimenin nasıl türetildiğine şaşıp kaldım.
occultsearcher wrote:Biz Öz-Türkçe mi konuşuyoruz ki örneğin? "Men" değil "ben" dediğinde filan bence çok Öz-Türkçe konuşmuyor oluyorsun.
Günün dilini kabullenip, dile uygun şekilde kelime türetme işi daha önemlidir. Eski kelimelere saplanmak çok bir şey çözümlemez.
Aslında ÖzTürkçede kullanılan bazı kelimelerle şimdiki kelimeleri birleştirerek pek âlâ bir kelime türetilebilinir ve çok da güzel olur doğrusu!
Bakınız Television kelimesinin ortaya çıkışıyla ilgili devrimk'nın yazdıklarına:
devrimk wrote:Ã?rnek: Tele - Vision. Yunanaca tele uzak, Latince vision görüş.
Bunlar gibi binlerce kombinasyon türetilebilinir. Hımm?