Ah 2nd edition ah........

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

arkadaşlar, burada ciddi bi şekilde yannış genellemeler yapıldıını düşünüyorum. Bi kere, 3rd oynayan insannar şöyledir, 2ndçılar böyledir diye yargılara varıp bunun üzerinden insannarı itham etmek hoş bişiy diil. ben, frpye adnd 2nd ed. ile başlamış ve 3rdü 2nddan daha başarılı bulan bi kimse olarak bikaç noktaya parmak basmak istiyorum:
LourdesTr wrote:2nd oyuncularının mantığı bu değildir, ama niyeyse "3rd edition oyuncuları" hep " Bunlar bizi istemiyor, zor olsunki kendilerine bağımlı olalım" diye algılamaktadır. " Ya şu tipe bak 2 günde 3rd öğrenmiş geliyor bize 3rd de yanıldık diye 'öyle değil böyle, öğrende gel canım' diyor " 2nd adamının dediği budur.
şimdi ben bu olaya katılmıyorum işte... bu, kişilerin sorunudur ve 3rd oynayan insannarın sana karşı olan abuklukları, bu sistemi sewmemek için bi neden diil diye düşünüyorum.
LourdesTr wrote:Ayrıca gerçekten, 3rd olayı cıvıtmıştır. Serbest dual hakkı. Yani arkadaşlar, isterseniz, Mage+Monk yapın. Sonra mage'de 20 ve monk'da 20 level yapın, sonra isterseniz iki tane 40. seviye adam gelsin, yine bir şey yapamaz. Büyü yaparsınız, büyü yapmadığınız zaman da 1d20+3'lük yumruklarınızı tattırırsınız. 40. level fighter'mıymış? 35 küsür feat, skill miymiş? Sallaaaa. İster epic level büyü koyarsınız, büyüleriniz bittimi iman gücüyle yumrukla dalarsınız. Harbi karşınızda kimse duramıyor. 2nd'nin böyle "abarma"lara izin vermemesi çok iyi tabii. Ama "hatalı" olduğundan kaybediyor. Monk/Mage gibi şeyler yok.
Bu konuda sana hak veriyorum... 3rdde olmaması gereken bazı şeylre izin verilmiş; ama ona bakarsanız 2ndda da haddinden fazla kısıtlama var. Bunun çözümü de her zaman olduu gibi DMin elindedir. eer meyc kişi, bikaç levıl sonra "ben monk olacam" diye DMin karşısına geldiyse ve bu karakerin monkluk ile hiçbi alakası yoksa, DM onu reddetmelidir. Reddetmiyosa bu sistemin diil, DMin suçudur. Ayrıca, bu sitenin forumlarında, monk'un 3rd ed.in bagı olduu yönünde bi başlık var ve ben buna katılıyorum; ama 2ndda hiç dengesiz kit yok mu? hemen söyliyim mesela: highway assassin (şiddetle yanılıyo olabilirim; ama AZALIN bu kiti biliyo o düzeltir gerekirse - kirath'ın metuconda oynadıı kit.)... bu kite sahip bi char, -4 AC ile headshot yapıp instınt kill yapıyo.!! alın size bag....
Turkleader wrote:Fakat 3rd'de inisiyatif sistemini gerçekçi bulmadım ve inisiyatifi değiştirdiğim gibi büyüleri değiştirmek zorunda kaldım, büyüleri değiştirince kurtarma atışlarını ve menzilli dokunma saldırılarına el attım, oradan zırh sınıfı, sonra saldırı sistemini kurcalarken bir baktım bütün sistem alt-üst olmuş...
3rddeki inisiyatif sistemini ben de beenmiyorum. 2nddaki inisaiyatif sistemi, 3rddekine göre daha başarılıydı. Ben de oyun oynatırken, inisiyatif konusunda 2nda benzer değişikliklere gidiyorum; ama bunu yaparken ne büyüleri ne seyvleri ne rencd saldırıları ne ACyi ne de kombat sistemini deiştirdim... bi yerlerde hata yapıyo olmalısın diye düşünüyorum. Ayrıca,
Turkleader wrote:bundan sonra istediğinizi deyin... Umurumda değil... Bu yazıyı yazarken bir çok şey öğrendim, bu nedenle kimse bana artık 3rd'ün daha üstün bir sistem olduğunu iddia edemez...
bu yaklaşımın da hiç hoşuma gitmedi. İnsannar foruma bişiyler öörenmek, paylaşmak için girerler bildiim kadarıynan, neyse...

2nd ed. MM konusunda yazılan olumlu yönnere katılıyorum... monstırların habitatına, ekolojisine önem verilip, bunnarın diyarın bi parçası olduunu belirtmek ii bişiy tabi; ama bu, yaratıkların kombat özelliklerinin kitaba girmemesini gerektirmiyo, ööle diil mi? Ey ekolojiye 7+ sayfa ayıran MM, yaratıkların seyvleri için 5 satır ayırmak bu kadar zor mudur, sorarım...?

Kadim 2ndcı kardeşim AZALINle kah şaka kah ciddi yaptığımız 2nd-3rd muhabbetinde arada bir deindiğim bi nokta vardır. Gerçi AZALIN bana kendince bi açıklama yaptı ama ben bunadan tatmin olmadım tabii... Bana söyler misiniz lütfen, 2nd sisteminde 10 STRli bi kimse ile 14 STRli bi kimse arasında oyun mekaniği açısından ne fark vardır? tamam, 14 STRli adam tabii ki 10 STRli adamı bilek güreşinde yener ve ondan daha fazla yük taşır. Peki STR bu mudur? Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.

Sonuç itibariynen diceim 2 şey var: Birincisi, insannarı kategorize edip toptan itham etmek, tartışmayı sağlıklı yerlere götürmez. İkincisi, her sistemin eksii, gedii vardır; ama tecrübeye saygı duyup 3rd ed.e de şööle bi bakmakta fayda vardır.

Biraz uzun yazdım, kusura bakmayın... zahmet edip buraya kadar okuyannara teşekkürü bi borç bilirim... Bu arada en iyi sistem, Fallout PnP'nin de kullandığı S.P.E.C.I.A.L. sistemidir. :D

ii eğlenceler...
War, war never changes...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Elbette Fallout bütün sistemlere basar... :D

Ayrıca o stat konusunda haklısın... Hatta 10-14 DEX arası da checkler hariç pek bir şey ifade etmiyordu.. .(2nd'da dexterity Check demek ölüm kalım demektir ama yine de insan bir AC bonusu istiyor.)

Zaten sıradan bir insan için 10-14 arası normal statlardır... Yani gerçek hayatta 10 STR sahibi bir adam, bir sene body'e gitmiş 13-14 STR'li adamı dövebilir. (Body yapmak STRyi o kadar abartı derecede artırmaz... Sadece görünüşünüzün güçlü olmasını sağlar ve milletin küçük gördüğü 18 STR aslında çok abartı bir durumdur... Her beş yüz kişilik köyde sadece bir adet "herhangi bir statı" 18 olan vardır. Bütün statları 18 adam zaten dünyada tek gibi bir şeydir... Hatta yoktur ;) olmaması da gerekir.. )

Standart insanlar arasında pek bir fark yoktur demek istediğim...

Fakat daha önce de dediğim gibi; insan bir fark olsun istiyor... Orasına bir şey diyemem...

Saygılarımla...
Türklider...
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

yaw arkada$im kim soyledi 10 la 14 arasi fark olmadigini satadlar da.
Her hangi bir ability tablosunu actiginizda orn. str icin orada ben bards lift gates max. press open doors gibi yapilabilecek olaylarin degerlerinin 10 - 14 arasinda nekadar fazla degi$tigini goreceksiniz.bunlar Con Dex gibi
diger satadlarin tablolarinda da farkli degerler almaktadir.
Bir stadin karakter uzerinde farklilik yaratip yaratmadigini onun sadece To Hit ve Damage zarlarina etki edip etmedigine gore degerlendiremeyiz.
Bu degerler Rp icinde ve combatta hayati ojnem ta$imaktadir. Olay sadece kime nasil nekadar vuruldugu degildir.
Tabi 3 rd de olay sadece combat ve Power Play uzerine dondugu icin Attack ve Damage bonus vermeyen unsurlarin pek bir onemi yok.

MM de yaratiklarin SavingThrovlari lerinin yazilmamasi bir eksikliktir. Bu olay Dm nin 1-2 ki$isel mantikli yorumu ile gayet kolay cozulebilmektedir.

Saygilarimla...
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

üşenmedim statlara 10 ile 14 verilmesi arasında ne fark olduu konusunda 2nd ed. PHBye baktım:

STR için, güçlü olan zayıf olandan 15 lbs (7kg) daha fazla taşır, 55 lbs (25 kilo) daha fazla ezilmeye dayanır, kapıları kırma şansı 10% daha fazladır ve demirleri eğme/kapıları kaldırma konusunda 5% daha başarılıdır.

DEX için, çevik olan ile olmayan arasında hiçbir fark yoktur.

CON için, daha sağlıklı olanın sistem şoktan kurtulma ihtimali 17% daha iyidir ve yine 17% daha iyi dirilir. :D

INT için, zeki olan, 2 dil daha fazla konuşur. Büyücü olması durumundaki artıları hesaba katmıyorum; çünkü büyücü olacak kimse zaten INTe 10 mu 14 mü vereyim diye düşünmez.

WIS için, bilge olan diğerine karşı hiçbir avantajı yoktur. INTte yazdığım nedenden dolayı rahipleri işin içine katmadım.

CHA için, karizmatik olan, diğerinden 2 tane daha fazla hençmen bulundurabilir, adamları ona +1 daha sadıktır ve sosyal etkileşim bonusu +2dir.

Bu bilgiler ışığında konuşursak, DEX ve WIS'e yüksek bi sayı vermenin sayısal olarak bi annamı olmadıını görüyoruz. Yani bence görüyoruz. Ha, diğerleri çok mu matah özellikler veriyo? Bence hayır. Allahaşkınıza soruyorum size, hayatınızdaki kaç tane oyunda taşıdığınız ağırlığın hesabı tutuldu, kaçında ezilme tehlikesi yaşadınız? Ne zaman demirleri eğip büktünüz? Kaç defa diem yanınıza hençmen almanıza izin verdi?
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

+1 yüzde yada 1 düşük zar hayat kurtarır.

eğer zaten dm bu abilityleri sadece to hit ve damage için kullnıyorsa bir anlamı yoktur. bunların nasıl kullanıldığın görmek için biraz detaylı oyun oynatmak yeterlidir.

ayrıca dmg ve bazı büyülerde hangi durumda hangi zarların atılması gerektiğide yazılmaktadır.

ben hala şunu anlatamadım, bu oyun sadece combattan ibaret değildir. to hit ve danage hiç birşeydir.
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

Turkleader wrote:Elbette Fallout bütün sistemlere basar... :D

Ayrıca o stat konusunda haklısın... Hatta 10-14 DEX arası da checkler hariç pek bir şey ifade etmiyordu.. .(2nd'da dexterity Check demek ölüm kalım demektir ama yine de insan bir AC bonusu istiyor.)

Zaten sıradan bir insan için 10-14 arası normal statlardır... Yani gerçek hayatta 10 STR sahibi bir adam, bir sene body'e gitmiş 13-14 STR'li adamı dövebilir. (Body yapmak STRyi o kadar abartı derecede artırmaz... Sadece görünüşünüzün güçlü olmasını sağlar ve milletin küçük gördüğü 18 STR aslında çok abartı bir durumdur... Her beş yüz kişilik köyde sadece bir adet "herhangi bir statı" 18 olan vardır. Bütün statları 18 adam zaten dünyada tek gibi bir şeydir... Hatta yoktur ;) olmaması da gerekir.. )

Standart insanlar arasında pek bir fark yoktur demek istediğim...

Fakat daha önce de dediğim gibi; insan bir fark olsun istiyor... Orasına bir şey diyemem...

Saygılarımla...
Valla benim 18 18 18 16 16 3 monk'um vardı, o kadar diyorum. Millet ... git çay koy havalarındaydı bana karşı karizmam yüzünden, ayrıca bir ya paranı ya canını serseriside paramı aldıktan sonra öldürmeye kalkmıştı :) Ama acayip süperdi diğer nitelikler. 3rd olsaydı sonradan sorc ve cleric de koyardım, iyice abarırdı :)
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

şimdi ben bu olaya katılmıyorum işte... bu, kişilerin sorunudur ve 3rd oynayan insannarın sana karşı olan abuklukları, bu sistemi sewmemek için bi neden diil diye düşünüyorum.
Ben ne kadar yeni başlayan gördüysem bu havaya girdiler. 3rd bu havaya sokuyor. İnsan sadece ismini bildiği olayı 2 günde kapınca ister istemez " Yahu ben çok iyiyim yoksa 2 günde öğrenilecek iş değil, ben süperim " havasına giriyor. Ha yapmayan var, ama yapan olduğu gerçeğini kapatmaz bu.
Bu konuda sana hak veriyorum... 3rdde olmaması gereken bazı şeylre izin verilmiş; ama ona bakarsanız 2ndda da haddinden fazla kısıtlama var. Bunun çözümü de her zaman olduu gibi DMin elindedir. eer meyc kişi, bikaç levıl sonra "ben monk olacam" diye DMin karşısına geldiyse ve bu karakerin monkluk ile hiçbi alakası yoksa, DM onu reddetmelidir. Reddetmiyosa bu sistemin diil, DMin suçudur. Ayrıca, bu sitenin forumlarında, monk'un 3rd ed.in bagı olduu yönünde bi başlık var ve ben buna katılıyorum; ama 2ndda hiç dengesiz kit yok mu? hemen söyliyim mesela: highway assassin (şiddetle yanılıyo olabilirim; ama AZALIN bu kiti biliyo o düzeltir gerekirse - kirath'ın metuconda oynadıı kit.)... bu kite sahip bi char, -4 AC ile headshot yapıp instınt kill yapıyo.!! alın size bag....
Güzel de meyc kişinin statları yeterliyse ne yapacaksın? " Tamam bu hak ediyor, abarsın istediği kadar " mı diyeceksin? Ben, bakın ne zar tuttum ne şunu ne bunu yaptım, 18 18 18 16 16 3 ability score attım ve monk oldum. 3rd de oynasaydık sorc a geçebilirdim. İstenen her şeyi sağlıyorum. DM bana " yok kardeş sen olamazsın monk " mu diyecek?

Highway assassin i hiç duymadım açıkçası, belki başka bir adı vardır, ama o karakterin bile zayıf noktası vardır. Fighter a melee dalan büyücünün " Ya bunun melee si abartı " demesi mantıklı mıdır? Bu elemana da backstab dene, büyü dene, vs.

2nd nin güzelliği budur, her karakter başka bir karaktere üstün ve zayıftır. Fighter ların anasını ağlatan Mage'in yanına Wizard Slayer veya Monk koy bakalım? Veya druidleri türlü türlü kesen (valla siz kesebiliyormusunuz bilmiyorum ama ben kıtır kıtır kesiyorum) 15. level fighter'ın önüne 15. level shapeshifter koyun bakalım Greater Werewolf o fighter ı napıyor? Çok daha fazla backstab damage i veren ve daha iyi dövüşen, normal bir thief ı melee de (veya ranged da) rahatça alabilecek assassin e Bounty Hunter bir kaç tuzak kursun bakalım?

2nd ed. MM konusunda yazılan olumlu yönnere katılıyorum... monstırların habitatına, ekolojisine önem verilip, bunnarın diyarın bi parçası olduunu belirtmek ii bişiy tabi; ama bu, yaratıkların kombat özelliklerinin kitaba girmemesini gerektirmiyo, ööle diil mi? Ey ekolojiye 7+ sayfa ayıran MM, yaratıkların seyvleri için 5 satır ayırmak bu kadar zor mudur, sorarım...?
2nd monstoruos compendium'larında ben birtek saving throwları göremedim. Special attack larından tutun da damagelerine, yapabildikleri büyülerden tutunda savunma özelliklerine kadar her şeyleri var. Siz ne bekliyordunuz ki?

Kadim 2ndcı kardeşim AZALINle kah şaka kah ciddi yaptığımız 2nd-3rd muhabbetinde arada bir deindiğim bi nokta vardır. Gerçi AZALIN bana kendince bi açıklama yaptı ama ben bunadan tatmin olmadım tabii... Bana söyler misiniz lütfen, 2nd sisteminde 10 STRli bi kimse ile 14 STRli bi kimse arasında oyun mekaniği açısından ne fark vardır? tamam, 14 STRli adam tabii ki 10 STRli adamı bilek güreşinde yener ve ondan daha fazla yük taşır. Peki STR bu mudur? Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.
şimdi burda insan faktörü devreye giriyor. Eğer adam cha yı sadece " ya bu bana bişiler ekiliyo daha iyi etkileşim yaparım vs. " diye alıyorsa almasın zaten. Bu gerçek oyuncu değildir. Önemli olan mükemmel karakteri yaratmakta değildir. Tamam, sorcsun ve mesela 18 18 15 18 5 5 geldi. Gelip de " ya bana wis ve dex yaramaz ben bunları en iyisi 5 yapıp str ile cha yı arttırayım " dersen ben senin oyunculuğundan şüphe ederim. İlla bir şey verdiği için mi alınır ki stat? Bu herşeyden önce bir rol yapma oyunudur, adventure veya combat oyunundan önce!!

Wis i daima yüksek tutarım paladin isem (inquisitor) çünkü mesela iki kavga edenin derdini dinleyip birini teselli ederken diğerine " ..... git çay koy " diyebilmeliyim, " hmmm hadi siz kardeş kardeş barışın ikinizde haklısınız " demektense. CHA yı da sadece milleti ikna etmek için değil lidersem partideki good evil çatışmasını önlemek içinde kullanırım. vs.

Sonuçta bu oyun sadece şuraya gidip şunu getirmekten veya şunu "dalmak" tan oluşmaz. Bu rol yapmaktır. Unutmayalım.
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Ã?nce şunu bi hatırlatayım :
burock 7 msj önce wrote:Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.
hah, burda annaşalım önce. Ben illa kombatta en güçlü ben olayım şunu öldüreyim, bunu keseyim fikrinden hareketle yorum yapmıyorum. Aslında 2nd ile 3rdü karşılaştırmak gibi bi gaem de yok. Gördüğüm ve bildiim kadarıynan, 2 sistemde de gördüüm artıları ve eksileri buraya yazmaya çalışıyorum. Bu başlıktaki tüm msjlarımı okuyannar bunu göreceklerdir. Ama benim temel olarak gördüüm 2 yannışlık var.

Birinci olarak, daha önceki msjlarımdan birinde, 3rd.deki inisiyatif sistemini beenmediimi ve bu şekilde uygulamadıımı söylemiştim. Biçok kişi bööle düşünüyo olmalı ki bu konuda bi itiraz -henüz- gelmedi. Ama 2nd konusunda söylediklerime o kadar bağnazca karşı çıkılıyor ki tartışmayı ilerletmenin bi yolu kalmıyor benim için.

Diğer bi nokta da hala sistem ile rp ile ilgili unsurlarla sistemle ilgili unsurların birbirine karıştırılması. 3rd sistemi, oyunculara serbesti verirken 2nd kısıtlama getiriyo. İkisinin de dezavantajları var kendince; ama sistemden kaynaklanan bu ve bunun gibi şeyleri "şu sistem rp için uygundur, havası mistiktir, diğeri rpye uygun diildir" gibi bi yargıya bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum.

Ayrıca AZALIN, THAC0 ve dmg hiçbi şeydir demişsin; ama İzmir'deki andırdark oyunundaki yaratıklar hiç de dost canlısı diillerdi yannış hatırlamıyosam. :D
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

hah, burda annaşalım önce. Ben illa kombatta en güçlü ben olayım şunu öldüreyim, bunu keseyim fikrinden hareketle yorum yapmıyorum.
Hayır dediğim bu değildl, dediğim şuydu;

Bu rol yapma oyunudur combat değil, adam her a. score'unu kendine yarar sağlıyor diye seçiyorsa (ya tamam mage olacaksa int tamamdır falan ama hmm dex bonus vermiyor st ye vereyim bunu demenin mantığını diyorum) bu o adamın sorunudur, sistemin değil. Sonuçta bu olay da zaten 2nd ye çzgü bir şey değildir, biraz araştırılırsa (ben araştırmadım bu yüzden bnöyle söylüyorum) 3rdde de böyle açıklar çıkabilir mutlaka. Ama bu oyun RP olduğundan kararkterleri gerçek gibi düşünmek gerekir, yani istemese bile yeteneksiz olan büyücü olabilecek zekaya sahip ama kılıçlara gönül vermiş fighter veya istemese bile güçsüz olan ama insanları yargılamasını bilen thief gibi. Sonuçta siz doğum öncesi " hmm ben savaşçı olacak en yüksek şeysini str ye vereyim " demezsiniz. Zaten bu yüzden fixed zar atarım mümkünse.
Birinci olarak, daha önceki msjlarımdan birinde, 3rd.deki inisiyatif sistemini beenmediimi ve bu şekilde uygulamadıımı söylemiştim. Biçok kişi bööle düşünüyo olmalı ki bu konuda bi itiraz -henüz- gelmedi. Ama 2nd konusunda söylediklerime o kadar bağnazca karşı çıkılıyor ki tartışmayı ilerletmenin bi yolu kalmıyor benim için.
Haklısın.
Diğer bi nokta da hala sistem ile rp ile ilgili unsurlarla sistemle ilgili unsurların birbirine karıştırılması. 3rd sistemi, oyunculara serbesti verirken 2nd kısıtlama getiriyo. İkisinin de dezavantajları var kendince; ama sistemden kaynaklanan bu ve bunun gibi şeyleri "şu sistem rp için uygundur, havası mistiktir, diğeri rpye uygun diildir" gibi bi yargıya bağlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum.
şimdi demek istediğim şu, kısıtlama olması lazım çünkü deminki monk/sorc örneği gibi aşırı abartı classlar getiriyor "özgürlük" o karaktere karşı durabilecek bir karakter yazamazsınız. Yazamazsınız işte. (banane banane :P) Havasıyla pek alaka yok zaten. Yani 2nd ortamında hana giripde " Hmfff hmfff hava frp kokuyor " diyip 3rd hanında " Lan bişi kokmuyo burası " diyeni görmedim :D
Unholy
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Unholy »

2nd savunanlar burada o kadar bağnazca savunmuşlar ki 2nd editionu, korkarım yakın zamanda bir kişi çıkıp 'WhıteWolf' Setting de 2nd daha güzel diyecek...

Ã?ncelikle işin sadece sayı kısımlarına bakılmasını anlamış değilim. Bazı dostlarımız 3rd Power Play demiş. Power Play oyun oynamak isteyen adam 2nd editionda da aynı şeyi yapar.
Ability konusunda 2nd'in kısıtlamalarını savunan '20 Str olur mu?' diyen zihniyetlerin olduğuna eminim. Ã?ncelikle hata 3rd ile 2nd'in Ability mekaniğini karşılaştırmak biz burada iki ayrı sistemden bahsediyoruz.
10/14 Str arasında Atack ve Damage bonus arasında fark yoktur, benim kanımca en saçma olaylardandır. Yani ben senden daha kuvvetliyim senden daha fazla ağırlık kaldırıyorum fakat senden daha sert vuramıyorum...

Saygılarımla...
Sıradan bir insanla bir savaşçı arasındaki fark,
savaşçının olayları mücadele kavramıyla eşdeger görmesi,
sıradan bir insanın ise olayları mutluluk kaynağı ya da felaket olarak ele almas
LourdesTr
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LourdesTr »

2nd savunanlar burada o kadar bağnazca savunmuşlar ki 2nd editionu, korkarım yakın zamanda bir kişi çıkıp 'WhıteWolf' Setting de 2nd daha güzel diyecek...
Lol gsnin pendiği diline doladığı gibi "bağnazca savunuyorsunuz" lafı dile dolanmış, iyi moda olur artık.
Ã?ncelikle işin sadece sayı kısımlarına bakılmasını anlamış değilim. Bazı dostlarımız 3rd Power Play demiş. Power Play oyun oynamak isteyen adam 2nd editionda da aynı şeyi yapar.
2nd de bunu yapmak için özel bir çaba sarf etmelisin, oysaki 3rd de özel çabada sarf etmedende bunu yapabiliyorsun.
10/14 Str arasında Atack ve Damage bonus arasında fark yoktur, benim kanımca en saçma olaylardandır. Yani ben senden daha kuvvetliyim senden daha fazla ağırlık kaldırıyorum fakat senden daha sert vuramıyorum...
Bende bu mantığı anlamadım ki. Sen zırhsız bir adama kılıcı yanlasına geriden savurduğunda kılıç vücudunun bir bölümünü kesip geçecektir. şimdi bunu güçsüz adamla güçlü adam yapsa bir şey fark edermi? Güçlü yapınca daha fazla mı kesilir? Mesafe aynı, kılıcın boyu aynı, kılıcın açısı aynı. Eeee? Nasıl daha fazla kesiliyor güçlü olanın ki? Eh yani...

Anca yumruk için geçerli olur o. Ha sen gelip de " Ben zaten yumruk için kastetmiştim" dersen bilemem tabii.
Unholy
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Unholy »

'Ben herşeyi bilen adamım' ukalaca tavrını geçip 'Artık moda olur' triplerine girmeyelim.

Ã?ncelikle kuvvet kılıç sanatında önemli unsurlardandır. Konuyu kılıç üzerine açtığın için kılıçtan bahsedeceğim. Kuvvetli ve kuvvetli olmayan kişi arasındaki basit fark yaranın derinliğidir. Ben güç ile bastırarak 'Zırh'ı olmayan bir adamın omuzundan başkayarak göğüs kafesinin altına dek çekebilecekken. Benden kuvvetsiz bir kişi kılıcı omuz kemiği üzerinde saplı bırakabilir, ancak kaburgalara kadar inebilir.

Bu benim anlattığım Damage için geçerli bir olgu atak için Atak tamamen düşmanımın defansını kırmaktır. Ben kuvvetli bir vuruş ile düşmanımın zırhını yırtabilir, kılıcını düşürebilir ve kalkanını kırabilirim. Kuvvetin atağa etkisi budur.

Ama burada önemli olaran 10-14 Str arasındaki fark bu anlattığım kadar büyük bir fark mı ki bende +4 Ability skor bu kadar büyük bir fark...

Saygılarımla...
Sıradan bir insanla bir savaşçı arasındaki fark,
savaşçının olayları mücadele kavramıyla eşdeger görmesi,
sıradan bir insanın ise olayları mutluluk kaynağı ya da felaket olarak ele almas
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

üşenmedim statlara 10 ile 14 verilmesi arasında ne fark olduu konusunda 2nd ed. PHBye baktım:

STR için, güçlü olan zayıf olandan 15 lbs (7kg) daha fazla taşır, 55 lbs (25 kilo) daha fazla ezilmeye dayanır, kapıları kırma şansı 10% daha fazladır ve demirleri eğme/kapıları kaldırma konusunda 5% daha başarılıdır.

DEX için, çevik olan ile olmayan arasında hiçbir fark yoktur.

CON için, daha sağlıklı olanın sistem şoktan kurtulma ihtimali 17% daha iyidir ve yine 17% daha iyi dirilir.

INT için, zeki olan, 2 dil daha fazla konuşur. Büyücü olması durumundaki artıları hesaba katmıyorum; çünkü büyücü olacak kimse zaten INTe 10 mu 14 mü vereyim diye düşünmez.

WIS için, bilge olan diğerine karşı hiçbir avantajı yoktur. INTte yazdığım nedenden dolayı rahipleri işin içine katmadım.

CHA için, karizmatik olan, diğerinden 2 tane daha fazla hençmen bulundurabilir, adamları ona +1 daha sadıktır ve sosyal etkileşim bonusu +2dir.

Bu bilgiler ışığında konuşursak, DEX ve WIS'e yüksek bi sayı vermenin sayısal olarak bi annamı olmadıını görüyoruz. Yani bence görüyoruz. Ha, diğerleri çok mu matah özellikler veriyo? Bence hayır. Allahaşkınıza soruyorum size, hayatınızdaki kaç tane oyunda taşıdığınız ağırlığın hesabı tutuldu, kaçında ezilme tehlikesi yaşadınız? Ne zaman demirleri eğip büktünüz? Kaç defa diem yanınıza hençmen almanıza izin verdi?
Bence bu yazı sırasında kesinlikle RP bir numralı olay olrak düşünülmedi...

1)Ã?ünkü bir kapıyı kırma şansının %10 daha fazla olması ne demektir biliyor musunuz? Demek ki DM'leriniz size kapı kırdırmıyor... O zaman gidip DM'lerinizle tartışın...

2)Dex konusuna ben de çok tavım bu konuda o yüzden savunmayacağım...

3)İki dil daha fazla bilmen kesinlikle sizi esir alan goblinlerden kurtulmana ya da karşınıza çıkan deviller ile anlaşma yapıp kafanı kurtarmana yarayabilir... Ama ne? Özür dilerim... Sen bunların hepsini öldürmekten yanasın... Kusura bakma... Ne de olsa senin 14 Statın +2 fazlalık veriyor...

Ayrıca neden 14 INT olan bir wizard olmasın? bir kere bunun olanaksızlığını düşünmek ve dile getirmek dahi bence powerplaydir... Ã?ünkü sizin o tanrı katili Raistlin'inizi dahi eğiten adamın (O şapşal ustası vardı ya) zekası 13-15 civarı bir şeydi... Hatta yüksek dereceli büyüleri yapamıyor diye ancak öğretmenliğe gönderilmişti...

4)Wisdom'da ise 10-14 arasında bonus büyüler açısından değişiklikler var ve düşük statlı adamlar da cleric olaiblirler... RP açısından da gayet zengin kişilikleri olaiblir çünkü artık bence üstün adam muhabbetleri FAZLASI İLE BAYDI...

5)Henchman kullanDIRmayı bilmeyen DMleriniz var diye sistemi eleştirmeniz bir kere hata çünkü Henchmanlar yine RP'ye büyük katkıları olan unsurlardır... Bir Baldur's Gate oynadığınızda ana karakterinizden sonraki kişiler Party adamından çok henchmandır... Ã?ünkü ölümüne yanınızdadırlar... Sosyal etkileşim bonusları da size karşı önyargı sahibi bir adamı dost canlısı yapmaya yeterlidir +2 bonus ile...

6) Ağırlığın hesabını tutmak oyuncunun görevidir. Tutmaman kendi hatandır. Bir FRP oynayacaksan demirleri de eğip bükecen, gerekirse kale de yönetecen ve hatta gerekirse karakterini emekliye ayırıp onu maceradan uzak tutacaksın. Ve dediğim gibi; Sayısal değerlere önem veren adamlar öncelikle zarların çok olduğu oyunlara değer verir.. Bu durumda zarların çok olması için de PP'nin çok olması gerekir... RP minimum zarla yapılır çünkü...

7)Bağnazlıkla savunulduğunu düşündüğünüz 2nd'ı savunanlar kesinlikle siz onlara "bağnaz" demeden önce size bir hakarette bulunmadılar... Halbuki öncelikle siz saldırıya geçiyorsunuz ve asılsız ithamlarla hem sinirlerimizi bozuyor hem de hakaretlerle üstünlük sağlamaya çalışıyorsunuz... Ama eğer bu şekilde tartışmaya kararlı iseniz ben de sizin dilinizden konuşmayı bilirim...

Fakat ben böyle yapmayacağım ve bana "bağnaz" ya da benzeri ithamlarda bulunanlarla aynı kefeye kendimi koymayacağım... Bu konuda bir daha kesinlikle mesaj atmayacağım... İstediğinizi diyebilir, mesajımı silebilir, editleyebilirsiniz (hakaret olduğunu düşündüğünüz ya da aşırıya kaçtığım bir yer varsa... Ã?ünkü gaza gelip yazdım kabul ediyorum... Kesinlikle izin veriyorum)

8) Bende bir adet kılıç var ve benim FRP standartlarına göre STR Skorum "9"... Bir arkadaşımız var... Onun ise STR Skoru 14... Dört senedir filan body yapıyor... Fakat her iddiaya girerim ki ona bu avantajı bana yumruk atmasından daha fazla bir avantaj sağlamıyor... Kılıçla benim kestiğim aynı kalınlıkta tahtayı kesemiyor... (Aynı şekilde vurduğumuz halde)

9) 1HD yaratığın ST'ları 20dir. 2HD olanın ST'ları 19dur. Bu arttıkça ST'lar düşer... HD'ı 50 filan olan yaratıkların ST'ı 1dir. (Tarrasque) Ã?ünkü minimumu 1dir. Bazı yaratıklarda HD'dan sonra fazladan HP'ler verilir. (3HD+8 gibi) ve bu artılar +3den büyük ise bu yaratık ST bakımından bir fazla HD varmış gibi var sayılır. (3d8+4 olan yaratık 4HD olarak işlem görür.)

Bunlar DM Guide ve Monstrous Compendium'dan alınmıştır. Opsiyonel kural değildir.

Benden bu kadar... Ama olaya sayısal açıdan bakmaya devam ettiğiniz ve tartışmayı ithamlarla sürdürmeyi düşündüğünüz sürece ben buraya cevap yazmayacağım... Ã?ünkü burada 2nd ile 3rd'ün RP açısından avantaj ve dezavantajlarını konuşmaya çalışıyorum.... Siz ise konuyu saptırıp 10-14 arası stat mevzusuna getiriyorsunuz...

Saygılarımla...
Türklider...
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

bırakın arkadaşlar 2. edt , 3.edt karşılaştırmasını.İsteyen 2. hayranı olsun isteyen 3. edt hayranı olsun.aslında iki tarafında hoşuna giden ya da gitmeyen özellikleri vardır.bu yüzden bu iki edition arasında sağlıklı bir ayrım yapamayız dye düşünüyorum.
ben şahsen 2.edition hayranıyım ama 3. edition oynayanları da ''bak işte sizin oynunuzun böyle böyle eksikleri var işte '' diye sıkıştıramam.
Benim düşüncem budur .
Herkese benden selamlar.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

yazık, üzücü... son zamanlarda forumlarda gördüğüm düşmanlığa varan msjlar ve sadece karşısındakilere saldırmaktan ibaret olan msjlardan biri daha Turkleader'den gelmiş. Gerek
Turkleader wrote: 7)Bağnazlıkla savunulduğunu düşündüğünüz 2nd'ı savunanlar kesinlikle siz onlara "bağnaz" demeden önce size bir hakarette bulunmadılar... Halbuki öncelikle siz saldırıya geçiyorsunuz ve asılsız ithamlarla hem sinirlerimizi bozuyor hem de hakaretlerle üstünlük sağlamaya çalışıyorsunuz... Ama eğer bu şekilde tartışmaya kararlı iseniz ben de sizin dilinizden konuşmayı bilirim...
kısmı olsun, gerek
Turkleader wrote:Fakat ben böyle yapmayacağım ve bana "bağnaz" ya da benzeri ithamlarda bulunanlarla aynı kefeye kendimi koymayacağım... Bu konuda bir daha kesinlikle mesaj atmayacağım... İstediğinizi diyebilir, mesajımı silebilir, editleyebilirsiniz (hakaret olduğunu düşündüğünüz ya da aşırıya kaçtığım bir yer varsa... Ã?ünkü gaza gelip yazdım kabul ediyorum... Kesinlikle izin veriyorum)
kısmı olsun, elle tutulur şeyler diil. Forumlar, gaza gelinip yazılacak yerler diildir. Oturur düşünürsün, demek istediğin şeyi ya da sormak istediğin şeyi cümleler haline getirip msjını yazar yollarsın. Ama ben yukarıda yaptığım alıntılarda senden böyle bi özen görmedim. Eer burdaki tartışma seviyesini yüksek beğenilerine uygun görmüyosan da buraya msj atmazsın. Burdaki ortamı germeye hiçkimsenin hakkı yok. Bu kadar sayıp döktükten sonra da
Turkleaader msjının altında wrote:Saygılarımla...
demek de seni masum kılmıyo. Ayrıca, tekrar belirtmek istiyorum, rp ile ilgili unsurlarnan sistemle ilgili unsurları lütfen, ne olur, allahaşkına birbirine karıştırmayın. rp oyuncusu, sistem ne olursa olsun rpsini yine yapar, buna itiraz eden olmayacaktır herhalde. Bu msjın konusu itibariynen sistemlerin eksik gedik yannarı ortaya dökülüyo ve ben de, 2nd sisteminde en abuk gördüğüm yannardan biri olan 10-14 stat arası farkı gündeme getirdim. Ne var yani bunda? ben ppci mi oldum şimdi sistemin -bence- mantıksız olan yanına parmak basarak. Ha, 3rd'ün -kendimce- abuk yannarını gündeme getirmiyo muyum, onu da getiriyorum... Ee, sorun nedir o zaman?

lütfen bu başlıın seviysini düşürmeden, düzeyli bi şekilde tartışmaya dewam edelim... Rica ediyorum.
Post Reply