şimdi ben bu olaya katılmıyorum işte... bu, kişilerin sorunudur ve 3rd oynayan insannarın sana karşı olan abuklukları, bu sistemi sewmemek için bi neden diil diye düşünüyorum.LourdesTr wrote:2nd oyuncularının mantığı bu değildir, ama niyeyse "3rd edition oyuncuları" hep " Bunlar bizi istemiyor, zor olsunki kendilerine bağımlı olalım" diye algılamaktadır. " Ya şu tipe bak 2 günde 3rd öğrenmiş geliyor bize 3rd de yanıldık diye 'öyle değil böyle, öğrende gel canım' diyor " 2nd adamının dediği budur.
Bu konuda sana hak veriyorum... 3rdde olmaması gereken bazı şeylre izin verilmiş; ama ona bakarsanız 2ndda da haddinden fazla kısıtlama var. Bunun çözümü de her zaman olduu gibi DMin elindedir. eer meyc kişi, bikaç levıl sonra "ben monk olacam" diye DMin karşısına geldiyse ve bu karakerin monkluk ile hiçbi alakası yoksa, DM onu reddetmelidir. Reddetmiyosa bu sistemin diil, DMin suçudur. Ayrıca, bu sitenin forumlarında, monk'un 3rd ed.in bagı olduu yönünde bi başlık var ve ben buna katılıyorum; ama 2ndda hiç dengesiz kit yok mu? hemen söyliyim mesela: highway assassin (şiddetle yanılıyo olabilirim; ama AZALIN bu kiti biliyo o düzeltir gerekirse - kirath'ın metuconda oynadıı kit.)... bu kite sahip bi char, -4 AC ile headshot yapıp instınt kill yapıyo.!! alın size bag....LourdesTr wrote:Ayrıca gerçekten, 3rd olayı cıvıtmıştır. Serbest dual hakkı. Yani arkadaşlar, isterseniz, Mage+Monk yapın. Sonra mage'de 20 ve monk'da 20 level yapın, sonra isterseniz iki tane 40. seviye adam gelsin, yine bir şey yapamaz. Büyü yaparsınız, büyü yapmadığınız zaman da 1d20+3'lük yumruklarınızı tattırırsınız. 40. level fighter'mıymış? 35 küsür feat, skill miymiş? Sallaaaa. İster epic level büyü koyarsınız, büyüleriniz bittimi iman gücüyle yumrukla dalarsınız. Harbi karşınızda kimse duramıyor. 2nd'nin böyle "abarma"lara izin vermemesi çok iyi tabii. Ama "hatalı" olduğundan kaybediyor. Monk/Mage gibi şeyler yok.
3rddeki inisiyatif sistemini ben de beenmiyorum. 2nddaki inisaiyatif sistemi, 3rddekine göre daha başarılıydı. Ben de oyun oynatırken, inisiyatif konusunda 2nda benzer değişikliklere gidiyorum; ama bunu yaparken ne büyüleri ne seyvleri ne rencd saldırıları ne ACyi ne de kombat sistemini deiştirdim... bi yerlerde hata yapıyo olmalısın diye düşünüyorum. Ayrıca,Turkleader wrote:Fakat 3rd'de inisiyatif sistemini gerçekçi bulmadım ve inisiyatifi değiştirdiğim gibi büyüleri değiştirmek zorunda kaldım, büyüleri değiştirince kurtarma atışlarını ve menzilli dokunma saldırılarına el attım, oradan zırh sınıfı, sonra saldırı sistemini kurcalarken bir baktım bütün sistem alt-üst olmuş...
bu yaklaşımın da hiç hoşuma gitmedi. İnsannar foruma bişiyler öörenmek, paylaşmak için girerler bildiim kadarıynan, neyse...Turkleader wrote:bundan sonra istediğinizi deyin... Umurumda değil... Bu yazıyı yazarken bir çok şey öğrendim, bu nedenle kimse bana artık 3rd'ün daha üstün bir sistem olduğunu iddia edemez...
2nd ed. MM konusunda yazılan olumlu yönnere katılıyorum... monstırların habitatına, ekolojisine önem verilip, bunnarın diyarın bi parçası olduunu belirtmek ii bişiy tabi; ama bu, yaratıkların kombat özelliklerinin kitaba girmemesini gerektirmiyo, ööle diil mi? Ey ekolojiye 7+ sayfa ayıran MM, yaratıkların seyvleri için 5 satır ayırmak bu kadar zor mudur, sorarım...?
Kadim 2ndcı kardeşim AZALINle kah şaka kah ciddi yaptığımız 2nd-3rd muhabbetinde arada bir deindiğim bi nokta vardır. Gerçi AZALIN bana kendince bi açıklama yaptı ama ben bunadan tatmin olmadım tabii... Bana söyler misiniz lütfen, 2nd sisteminde 10 STRli bi kimse ile 14 STRli bi kimse arasında oyun mekaniği açısından ne fark vardır? tamam, 14 STRli adam tabii ki 10 STRli adamı bilek güreşinde yener ve ondan daha fazla yük taşır. Peki STR bu mudur? Bakın ben PPci diilim ve char.larımı her zaman belli bi karakteri gözümün önünde cannadırıp ööle oluştururum; ama alın size sistemde açık. Ondan sonra ortam 9 STRli 10 WISli büyücülerle dolar; çünkü oyuncular, wisdoma yüksek bi değer vermenin kendilerine sayısal olarak bi avantaj vermediini görüyolar.
Sonuç itibariynen diceim 2 şey var: Birincisi, insannarı kategorize edip toptan itham etmek, tartışmayı sağlıklı yerlere götürmez. İkincisi, her sistemin eksii, gedii vardır; ama tecrübeye saygı duyup 3rd ed.e de şööle bi bakmakta fayda vardır.
Biraz uzun yazdım, kusura bakmayın... zahmet edip buraya kadar okuyannara teşekkürü bi borç bilirim... Bu arada en iyi sistem, Fallout PnP'nin de kullandığı S.P.E.C.I.A.L. sistemidir.
ii eğlenceler...