Eragon'daki büyü sistemi
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Eragon'daki büyü sistemi
Evet alternatif fantastik kitaplar okuyucusu olan ben bu kez de ilk kitabının ismi Eragon olan ve Christopher Paolini tarafından 16 yaşında yazılmaya başlanmış olan Miras üçlemesindeki büyü sistemine değinmek istiyorum.
Tabii bu tür "çocuk" kitaplarını -mesela Harry Potter- fantastik saymayan üyeler hemen görüşlerini dile getirmeye başlayacaklar. Bu yüzden önceden uyarıyorum:
Konuyla ilgili bir şey söylemeyecekseniz lütfen bu konuyu hemen terk edin.
Evet, konuya dönersek, Eragon ve Eldest'ta özellikle de Eldest'ta ayrıntılı olarak açıklanan büyü sistemi güzel ve bir miktar da özgün. Elbette bunları da üzerinde çalıştığım büyü sisteminde kullanacağım.
Biraz açıklarsamak gerekirse, Paolini'ye göre, büyü bir yetenektir. Yani herkes büyü yapamaz. Zaten ejderlerle barış yapan elfler ve yine ejderlerle bağ kuran süvariler dışında kimse -shadeler hariç kimse- büyü yapamamaktadır. Shadelerden de çok fazla bahsedilmemiştir, sadece ruh çağırarak büyü yaptıkları söylenmiştir ki 2. kitapta Eragon ile Du Vrangr Gata'nın yeni başkanı olan kadın arasında geçen konuşmadan diğer büyücülerin de ruh çağırabileceğini biliyoruz.
Büyü aslında büyücünün istediği herşeyin gerçek olmasına dayanmaktadır ancak antik çağlarda yaşamış güçlü bir uygarlık bunun tehlikelerini azaltmak için büyünün doğasını değiştirmişlerdir. Simyacı'daki Evrenin dili gibi bir Antik dil ile olması istene şey söylenerek büyü yapılmaktadır ve bunun için de iyi bir Antik dil bilgisi gereklidir.
Buraya kadar iyi, ama buradan sonra iş kopuyor. Anladığımız kadarıyla istediğimiz bir şeyin gerçekleşmesi için kesin ve açık emirler gerklidir (program yazmayı az da olsa bilenler anlarlar). Ancak kitabın ilerleyen kısımalrında Eragon "Waise heill" yani bozuk bir ingilizceyle yaralar iyileşsin demektedir. Sizce evren bunu anlayıp bunu gerçekleştirebilir mi, bu açık ve kesin bir emir misir? Ya da kılıcı körelt şeklinde bir büyü var. Köreltmek nedir? Yeterince açık bir emir midir? Kılıç bir demir parçasıdır. Köreltmek ise sürtünmeyi arttırarak kama denilen basit makinanın işleyişini engellemektir. Bu kadar güzel bir sistem ile büyüler ancak bu akdar çelişebilir.
Bir de büyünün yapılışı ve zihin olayları var. Büyü yaparken Eragon, zihninin büyüyle ilgili bir bölümüne ulaşmaktadır. (bu açıdan biraz da Gediksavaşalrı'na benziyor) Oraya ulaştıktan sonra söylediği sözler büyüye dönüşmektedir. Fazla soyut geldi bana. Tabii ben büyüyü bir yetenek olarak değil, orada duran bir şey oalrak gördüğüm için de bana garip gelmiş olabilir. Zihin meselesinde ise Eragon zihnini genişleterek başkalarının zihinlerine dokunarak durumlarını anlaamkta ve onların zihinlerine girerek hatıralarını inceleyebilmekte veya onların güçlerini kullanarak büyü yapabilmektedir. Ayrıca zihin bariyerlerini çekip zihnini koruyabilmektedir. Bu zihin olayı da çok soyut geldi bana. Ben her zaman büyüyü hep var olan ve her sistemde bulunan, farklı anlaşılan, farklı düşünülen veya kayıp bir sanat oalrak düşünürüm. Büyü hep aynı büyüdür fakat farklı evrenler farklı algılar büyüyü.
Evet, sanırım genel oalrak güzel bir sistem ama hersistem gibi açıkları da var ve ben güzel kısımlarını kendi sistemimde kullanacağım. Sanırım bu yazı da benim büyü sistemime bir giriş oldu. İnşallah gerisi de gelir.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler...
Tabii bu tür "çocuk" kitaplarını -mesela Harry Potter- fantastik saymayan üyeler hemen görüşlerini dile getirmeye başlayacaklar. Bu yüzden önceden uyarıyorum:
Konuyla ilgili bir şey söylemeyecekseniz lütfen bu konuyu hemen terk edin.
Evet, konuya dönersek, Eragon ve Eldest'ta özellikle de Eldest'ta ayrıntılı olarak açıklanan büyü sistemi güzel ve bir miktar da özgün. Elbette bunları da üzerinde çalıştığım büyü sisteminde kullanacağım.
Biraz açıklarsamak gerekirse, Paolini'ye göre, büyü bir yetenektir. Yani herkes büyü yapamaz. Zaten ejderlerle barış yapan elfler ve yine ejderlerle bağ kuran süvariler dışında kimse -shadeler hariç kimse- büyü yapamamaktadır. Shadelerden de çok fazla bahsedilmemiştir, sadece ruh çağırarak büyü yaptıkları söylenmiştir ki 2. kitapta Eragon ile Du Vrangr Gata'nın yeni başkanı olan kadın arasında geçen konuşmadan diğer büyücülerin de ruh çağırabileceğini biliyoruz.
Büyü aslında büyücünün istediği herşeyin gerçek olmasına dayanmaktadır ancak antik çağlarda yaşamış güçlü bir uygarlık bunun tehlikelerini azaltmak için büyünün doğasını değiştirmişlerdir. Simyacı'daki Evrenin dili gibi bir Antik dil ile olması istene şey söylenerek büyü yapılmaktadır ve bunun için de iyi bir Antik dil bilgisi gereklidir.
Buraya kadar iyi, ama buradan sonra iş kopuyor. Anladığımız kadarıyla istediğimiz bir şeyin gerçekleşmesi için kesin ve açık emirler gerklidir (program yazmayı az da olsa bilenler anlarlar). Ancak kitabın ilerleyen kısımalrında Eragon "Waise heill" yani bozuk bir ingilizceyle yaralar iyileşsin demektedir. Sizce evren bunu anlayıp bunu gerçekleştirebilir mi, bu açık ve kesin bir emir misir? Ya da kılıcı körelt şeklinde bir büyü var. Köreltmek nedir? Yeterince açık bir emir midir? Kılıç bir demir parçasıdır. Köreltmek ise sürtünmeyi arttırarak kama denilen basit makinanın işleyişini engellemektir. Bu kadar güzel bir sistem ile büyüler ancak bu akdar çelişebilir.
Bir de büyünün yapılışı ve zihin olayları var. Büyü yaparken Eragon, zihninin büyüyle ilgili bir bölümüne ulaşmaktadır. (bu açıdan biraz da Gediksavaşalrı'na benziyor) Oraya ulaştıktan sonra söylediği sözler büyüye dönüşmektedir. Fazla soyut geldi bana. Tabii ben büyüyü bir yetenek olarak değil, orada duran bir şey oalrak gördüğüm için de bana garip gelmiş olabilir. Zihin meselesinde ise Eragon zihnini genişleterek başkalarının zihinlerine dokunarak durumlarını anlaamkta ve onların zihinlerine girerek hatıralarını inceleyebilmekte veya onların güçlerini kullanarak büyü yapabilmektedir. Ayrıca zihin bariyerlerini çekip zihnini koruyabilmektedir. Bu zihin olayı da çok soyut geldi bana. Ben her zaman büyüyü hep var olan ve her sistemde bulunan, farklı anlaşılan, farklı düşünülen veya kayıp bir sanat oalrak düşünürüm. Büyü hep aynı büyüdür fakat farklı evrenler farklı algılar büyüyü.
Evet, sanırım genel oalrak güzel bir sistem ama hersistem gibi açıkları da var ve ben güzel kısımlarını kendi sistemimde kullanacağım. Sanırım bu yazı da benim büyü sistemime bir giriş oldu. İnşallah gerisi de gelir.
Yorumlarınızı bekliyorum.
Sevgiler...
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Eğer okumadysanız Ursula Q. Leguin`in "yerdeniz" serisini de bir okumanızı tavsiye ederim. Oradaki büyü sistemi de benzer özellikler içeriyor.
Tek sorun bu bahsettiğiniz ve benim söylediğim serideki (hatta belgeariad sistemini de dahil ebeiliriz) büyü sistemlerinin arlı rakamsal sistemlere dökülmesinin zorluğu..
Tek sorun bu bahsettiğiniz ve benim söylediğim serideki (hatta belgeariad sistemini de dahil ebeiliriz) büyü sistemlerinin arlı rakamsal sistemlere dökülmesinin zorluğu..
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
sanırım zarlı demek istedin....arlı rakamsal sistemler...
ben de tam yazarken farkettim yoksa soracaktım
dediğin serileri hiç okumadım ama zarlı sistemlere dökme zorluğu konusunda haklısın
bu yüzden de mana sistemi gerekli
o zaman da şöyle bir zorluk ortaya çıkıyor: büyünü nesine göre manası belirlenecek?
içerdiği kelimeler, zorluğu, gerçekte yapıldığında gereken enerji...
içerdiği kelimeler saçma olur, çünkü zor bir büyü çok kelime içerebilir ama zaten kolay olan bir büyüyü çok kelimeyle açıklayarak kolaylaştırabilirsiniz
zorluğu neye göre?
gerçekte yapıldığında gereken enerji de Eragon'da bulunan saçma şeylerden biri.
mesela mesela bir kıymığı etin içinden çıkarmak hiç de kolay değildir ama büyüyle çok kolay olması gerekir. bu da Eragon sisteminin saçmalıklarından birisi.
bence Ölüm Kapısı'ndaki gibi olasılık sistemi olmalı. Yani olası olan bir şeyi büyüyle yapmak da kolay olmalı. En kolay büyüler var olan bir şeyin yerini değiştirmeye yarayan büyülerdir, ikinci olarak şekil değiştirme gelir, sonra kimyasal yapı değiştirme, en son da maddeyi kökten yani nükleer olarak değiştirme ve başka bir maddeye dönüştürme gelir. Yoktan madde yaratma imkansızdır.
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Evet zarlı sistem demek istemiştim eksik çıkmış 
mana sistemine gelince, 3.5 edition psionics handbook ve expanded psionics handbook`u bir okumayı deneyin. Oradaki psişik yeteneklerin power point denilen bazı güç değerleri var. Günlük psişik yetenek sayısı bu rakamların gücüne göre belirleniyor.
Ã?rneğin sizin o gün için 50 psi. poweriniz var. Bununla isterseniz level 1 psionik yeteneklerden (2 pp değerinde olduklarını farzediyorum tam rakamları şu an aklımda degil) 25 tane, isterseniz level 5 yeteneklerden (pp değerleri 8 olsun) 6 tane yaparsınız.
Psioniclere getirilen bu sistem dndde büyü sisteminden daha mantıklı ve kulanışlı açıkçası...
mana sistemine gelince, 3.5 edition psionics handbook ve expanded psionics handbook`u bir okumayı deneyin. Oradaki psişik yeteneklerin power point denilen bazı güç değerleri var. Günlük psişik yetenek sayısı bu rakamların gücüne göre belirleniyor.
Ã?rneğin sizin o gün için 50 psi. poweriniz var. Bununla isterseniz level 1 psionik yeteneklerden (2 pp değerinde olduklarını farzediyorum tam rakamları şu an aklımda degil) 25 tane, isterseniz level 5 yeteneklerden (pp değerleri 8 olsun) 6 tane yaparsınız.
Psioniclere getirilen bu sistem dndde büyü sisteminden daha mantıklı ve kulanışlı açıkçası...
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Haklısın zaten hiç bir zaman slot sisteminin taraftarı olmadım, mana ne anlamagelirse gelsin (zihin yorgunluğu, çevredeki enerji, çevreden çekilebilecek enerji, beden gücü, yaşam enerjisi, psionic bir güç vs. vs.) bunu siz 10 tane 1, 5 tane 2, 3 tane 3 diye bölemezsiniz. Zaten beni başka sistem yapmaya tetikleyen etkenlerden biri de buydu. Bir diğeri ise büyülerin yapılışlarına göre değil de işe yarayışlarına göre sınıflandırılması. Mesela himaye (ingilizcesini bilmiyorum ama hep protection büyüleri var) sınıfında oklardan korunmaya yarayan büyü ile elementlere karşı korunma sağlayan büyü var. Birisi hava veya telekinetik bir büyü iken diğeri elemental bir büyü ve yapılış tarzları çok farklı. Bu yüzden yeni bir sistem arayışına girdim.
Bu arada power point deyince aklıma tamamen alakasız bir şey geldi
Psioniclere gelirsek, belirtmek isterim ki okuduğum tek kural kitabı Oyuncunun Elkitabıydı (türkçe)
Hiç ingilizce kural kitabı oku(ya)madım ve elimde de yok zaten. Alternatif kural sistemlerini de araştırmak istiyorum durumum belli.
Sanırım konudan da biraz uzaklaştık. Koca diyarda Eragon okuyan yok mu?
Keşke tartışmak isteyen girmesin demeseydim, onun tadı da bir başka
(bkz. Harry Potter ve büyü)
Bu arada power point deyince aklıma tamamen alakasız bir şey geldi
Psioniclere gelirsek, belirtmek isterim ki okuduğum tek kural kitabı Oyuncunun Elkitabıydı (türkçe)
Hiç ingilizce kural kitabı oku(ya)madım ve elimde de yok zaten. Alternatif kural sistemlerini de araştırmak istiyorum durumum belli.
Sanırım konudan da biraz uzaklaştık. Koca diyarda Eragon okuyan yok mu?
Keşke tartışmak isteyen girmesin demeseydim, onun tadı da bir başka
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Ben Eragon'u okudum.Avatarımdan da belli.İki kitabı da okudum.Beğendim.iyi.Büyü sistemi fena değil.Sana katılıyorum.Yazdıklarını okuyorumFrontsideAir wrote: Sanırım konudan da biraz uzaklaştık. Koca diyarda Eragon okuyan yok mu?
Keşke tartışmak isteyen girmesin demeseydim, onun tadı da bir başka(bkz. Harry Potter ve büyü)
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
evet, teşekkürler ama sanırım başlığa ilgi azBen Eragon'u okudum.Avatarımdan da belli.İki kitabı da okudum.Beğendim.iyi.Büyü sistemi fena değil.Sana katılıyorum.Yazdıklarını okuyorum
haklısın ama ingilizce kitapları okumak çok zor oluyorForntside bence öncelikle bulabildiğin tüm DND kitaplarını okumalısın sonra da White Wolf kitaplarını... Bazı ayrıntılar bulabilirsin gibime geliyor
evet birisinden kitapları bulup okumalıyım ama whitewolf kitaplarının biraz ağır olduğu konusunda beni uyardılar...
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..şimdi aslında btün gönderilen mesajlar için atıyorum ama ilk olarak bununla ilgili başlayacağımdan bunu aldım. Mesaja karşı bir gıcığım yok.Shevarash wrote:Evet zarlı sistem demek istemiştim eksik çıkmış
Bu kitaplardan 3.5 Psionics HB olanını okudum. Orada gerçektende diğer büyü sisteminden daha iyi bir sistem var. Gerek yükselen seviye istersen yüksek seviye güçleri kullanmak yerine düşük seviye güçlerin daha fazla sayıda kullanımı gereksede güce verilen güç puanının artırılması hem zaman hemde gücün artırılması olayı.
Ama beni yinede tatamin etmeyen bir sistem. Neden belli bir puanı var bunun? Bir anda bütün puanları kullanama ile puanları azar azar kullanama arasında neden bir fark olmuyor? adam bir anda 20 güç puanı kullandığında neden büyük darbeler yemiyor felan falan.
Mana sisteminde de aynı olay var bunda da. Ben bu sistemi D&D sisteminden daha iyi buluyorum şu anda ama yinede bence yeterince tatmin edici değil.
Spoiler
Bahsedilen yaratılış isimlerinin kullanılarak büyü yapılması olayını yerdeniz büyücüsünde ilk okuduğumda çok hoşuma gitti ama daha ileride onun kaynağının beli bir merkezden yayılması daha da çok hoşuma gimişti. Yani insanlar yinede sözlerini doğaya geçiremiyorlar bunun için başka bir kaynağa ihtiyaç duyuyorlar ve sanırım bu kaynağa aslında isimleri söylüyorlar ve bu kaynak yapacağını yapıyor. Bir nevi tanrılık sistemi yani.
Aslında 2Ede çok güzel sistemlerin verildiği bir kitap vardı. Players options: Spells and magic ti sanırım. Bu kitabın okunması sistem konusunda insanın ufkunu biraz daha genişletebilir.
Yukarıda çok güzel fikirler yazdım ama kitabı okumadıysanız okumayın sonra zevki kaçar felan. Ama yani bakmamak sizin kaybınız söylemedi demeyin. Kitabı okusaydınız.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Siyah spoiler güzel bir şey hatta spoiler koyman da bir incelik ama keşke spoilerı okumak için seçmek gerektiğini belirtseydin. Ve eğer alıntı yapılırsa bütün spoiler kabak gibi görünecek
Evet, bence de belli sürede harcanabilecek mana ya da pp sınırlanmalı, ama sınırı geçemezsin şeklinde değil de sınırı geçersen subdula (içsel) dmg alırsın yani bedenini çok zorlamış olursun gibi bir sınır konabilir.
Evet, bence de belli sürede harcanabilecek mana ya da pp sınırlanmalı, ama sınırı geçemezsin şeklinde değil de sınırı geçersen subdula (içsel) dmg alırsın yani bedenini çok zorlamış olursun gibi bir sınır konabilir.
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Pardon subdual diyecektim, yanlış yazmışım.
hala da bir sitesi yok sanırım.
biri mesajları birleştirip bu yazıyı da silebilir mi?
evet, ben de pek güvenmiyorum arkabahçeye zaten player's handbook çevirisibni arapçadan yapmışlar sanki (namevt, meftulüm, efsun, alaz, himaye, metanet, bu böyle gider) hiç türkçe kelime yok gibi...ingilizcede problem varsa işiniz arkabahçeye kaldı demektir ki bu hiç iyi birşey değil malesef - konu dağılmasın ancak arkabahçeye hiçbir zaman güvenmedim ve güvenemeyeceğim de
hala da bir sitesi yok sanırım.
biri mesajları birleştirip bu yazıyı da silebilir mi?
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..şimdi benim aklımdaki büyü sisteminde mana yada slot sistemi değil yorulma yani fatigue sistemi düşünüyorum. Hani onca zamandan beri sana bahsettiğim fatigue sistemini şimdi belki daha iyi anlarsın öncülhava arkadaşım.
Nasıl çalışıyor bu yorulma sistemi?
Bu sistemde 1. seviye biri 0. seviye bir büyüyü yaptığında hafif yoruluyor yada ingilizce olarak light fatigue oluyor. Light fatigue olan biri normal hızından daha az hareket edebilir ancak durduğu yerde aynı miktarda hareket yapabilir. Bir nevi kısa bir koşu diye düşünülebilir. 1 roundluk bir dinlenme sonucunda light fatigueden kurtulunulabilir.
1. seviye bu kişi 1. seviye bir büyü yapmaya kaktığında orta derece yoruluyor(Moderate fatigue). Bir moderate fatigueden kurtulma 10 round yada 1 turn alıyor. Orta derece yorgun olan biri normalde hareket ettiğin yarısı kadar yürüyebilir ve normalde yapabileceği olduğu yerde hareketlerden daha az hareket edebilir. Moderate fatigue'e örnek olarak depar atmış birisi gösterilebilir.
1. seviye bu kişi 2. seviye bir büyü yaptığında ise heavy fatigue oluyor yani çok fazla yoruluyor. Çok fazla yorulma sonunda yer değiştirdiğin hareketler imkansız hale geliyor ve olduğun yerden yapabileceğin hareketler çok çok azalıyor. Heavy fatigue'den kurtulma için 1 saat boyunca dinlenme gerekiyor. Bu yorgunluğa örnek olarak batmış gemiden kurtulan adam yada ölesiye dayak yemiş adam örnek olarak verilebilr.
Birde bunun üstünde deadly fatigue varki anında ölüm imkansız değil ve ölmesende kendinden birşeyler kaybedebiliyordun.
Birde şu var. Mesela 1. seviye bu arkadaşımız 0. seviye bir büyü yaptı ve bunun üstüne dinlenmeden 0. seviye bir büyü daha yaptı. O zaman light fatigue den moderate fatigu'e geçiş oluyor. Dahada akıllanmayıp bir 0. seviye büyü daha yaparsa heavy fatigue oluyor. Yani ard arda 4 adet 0. seviye büyü yapsa kendi ölüm fermanını imzalamış oluyor diyebiliriz.
Bu sistem tam oturmadı ve sonlara doğru açıklayacağım bir sistem. Büyülerde seviye olayını kaldırmayı düşünüyorum ve bu sebeple bu sistem burada olduğu gibi olmayabilir benim sistemimde ama bence gerçeğe en yakın sistem bu. Belki içine abilityler ile fatigueden daha çabuk kurtulma ve featler ile normalde daha fazla yorması gereken bir büyünün daha az yorması olayınıda koyabilirim.
Ohh! Söyledim içim rahat etti.
Nasıl çalışıyor bu yorulma sistemi?
Bu sistemde 1. seviye biri 0. seviye bir büyüyü yaptığında hafif yoruluyor yada ingilizce olarak light fatigue oluyor. Light fatigue olan biri normal hızından daha az hareket edebilir ancak durduğu yerde aynı miktarda hareket yapabilir. Bir nevi kısa bir koşu diye düşünülebilir. 1 roundluk bir dinlenme sonucunda light fatigueden kurtulunulabilir.
1. seviye bu kişi 1. seviye bir büyü yapmaya kaktığında orta derece yoruluyor(Moderate fatigue). Bir moderate fatigueden kurtulma 10 round yada 1 turn alıyor. Orta derece yorgun olan biri normalde hareket ettiğin yarısı kadar yürüyebilir ve normalde yapabileceği olduğu yerde hareketlerden daha az hareket edebilir. Moderate fatigue'e örnek olarak depar atmış birisi gösterilebilir.
1. seviye bu kişi 2. seviye bir büyü yaptığında ise heavy fatigue oluyor yani çok fazla yoruluyor. Çok fazla yorulma sonunda yer değiştirdiğin hareketler imkansız hale geliyor ve olduğun yerden yapabileceğin hareketler çok çok azalıyor. Heavy fatigue'den kurtulma için 1 saat boyunca dinlenme gerekiyor. Bu yorgunluğa örnek olarak batmış gemiden kurtulan adam yada ölesiye dayak yemiş adam örnek olarak verilebilr.
Birde bunun üstünde deadly fatigue varki anında ölüm imkansız değil ve ölmesende kendinden birşeyler kaybedebiliyordun.
Birde şu var. Mesela 1. seviye bu arkadaşımız 0. seviye bir büyü yaptı ve bunun üstüne dinlenmeden 0. seviye bir büyü daha yaptı. O zaman light fatigue den moderate fatigu'e geçiş oluyor. Dahada akıllanmayıp bir 0. seviye büyü daha yaparsa heavy fatigue oluyor. Yani ard arda 4 adet 0. seviye büyü yapsa kendi ölüm fermanını imzalamış oluyor diyebiliriz.
Bu sistem tam oturmadı ve sonlara doğru açıklayacağım bir sistem. Büyülerde seviye olayını kaldırmayı düşünüyorum ve bu sebeple bu sistem burada olduğu gibi olmayabilir benim sistemimde ama bence gerçeğe en yakın sistem bu. Belki içine abilityler ile fatigueden daha çabuk kurtulma ve featler ile normalde daha fazla yorması gereken bir büyünün daha az yorması olayınıda koyabilirim.
Ohh! Söyledim içim rahat etti.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Evet güzel bir çeviri olmuş, tebrikleröncülhava arkadaşım
Sanırım nickimin anlamını ve nereden geldiğini açıklama vakti geldi
Neyse fatigue sistemine gelirsek, sistem güzel olabilme potansiyeline sahip ama büyüleri level ile sınıflandırılmamış bir büyü sisteminde nasıl olur acaba? Hem ben daha büyü sisteminde büyünün büyücüde nasıl bir etki bırakacağını (yorgnluk, zihin yorgunluğu, kalıcı kayıp vs.) düşünmedim ve kestiremiyorum şu an. Ama yine de düşünmeye değer. Peki ara yorgunluk düzeyleri yok muya da daha dayanıklı birisi nasıl etkilenir? Bu soruların da cevapları gerekli.
Keşke mesajını yeni bir başlığa atsaydın çünkü konudan bayağı uzaklaştık ve ben de konuyu toparlamaktan yoruldum
Eragon'da da büyü yaşam enerjisini çekiyor yani normalde işi yaparken ne kadar yorulursan büyüyle de eşit derecede yorulursun. Eğer normalde yapamayacağın bir şey yapmaya çalışırsan yorgunluğa dayanamayıp ölürsün. Bunu saçma bulduğumu daha önce de belirttim. Ayrıca normalde yapamayacağın işlerde (mesela toprağı suya dönüştürmek gibi) nasıl bir enerji harcarsın, bu neye göre belirlenir? Yorumlar...
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Aslında aklıma da olan büyülerin yorgunluk değerlerini sayılara dökmek. Dinlenme sürelerinin ne kadar süreceğini de onun abilityleri belirleyecek. Mesela her insanın 10 direnme gücü olsun. Zihinsel için 10 fiziksel 10 yani. Diyelim ki 4 puan fiziksel bonus, 3 puanda zihinsel bonusu var.
Ã?yle büyüler olacak ki insanı 10 puanlık yoracak ve öyle büyüler olacak ki insanı sadece 1 puanlık yoracak. Dinlenilmesi gereken zamanda mesela yorgunluk puanının karesi kadar round olacak. Böylece 1 puanlık bir büyü sonucunda 1roundluk bir dinlenme yeterli gelirken 10 puanlık bir yorulma sonuncunda dinlenmen gereken miktar 100 round olacak. Ancak birde bonuslar var. Bu bonusların anlamı şu olacak. Sen kendini 25 roundluk bir süre boyunca dinlenmen gerekecek kadar yoruyorsun. Ancak 4 fiziksel bonusun sayesinde 21 roundda kendini toparlayabiliyorsun.
Bazı featler ile de daha fazla yoran büyüler üstüne çalışarak seni daha az yormasını sağlayabilirsin.
Bu sadece sallama bir sistem. Yani sadece sen sordun diye yazdım böyle yapmayı daha önce hiç düşünmemiştim.
Eragon"un sistemini sanki daha önceden duymuştum. Sanırım senden önce biri daha bahsetmişti ve ben şimdi normalde işi yaptığında yorulacağın kadar yorulursun dediğinde hatırladım. Bence aslında diğer sistemlerden daha iyi bir sistem olmuş.
şimdi yorulma olarak sadece fiziksel yorgunluk değil zihinsel yorgunlukta var. Bazı şeyleri kafanda canlandırmakta seni zihinsel olarak yorar. Mesela bir suyun hangi durumda nasıl davranacağını matematiksel yada diğer bir değişle bilimsel olarak hesaplamak seni zihinsel olarak yoracaktır. Bunu aynı sınav öncesi son günde çalışırken dersleri bırakıp da seni yatmaya itekleyen zihin yorgunluğu gibi görebilirsin.
Bu durumda şu var işte. Bir toprak parçasını suya çevirmek için o toprağı tamamen anlaman ve sonra zihninde onun hakkındaki bütün bilgileri tutarken suya dönüştüğünde nasıl olacağı, viskozitesinin nasıl olacağı, ortam şartlarında nasıl davranacağı gibi bilgileri kafanda tam anlamıyla oluşturman lazım. İnana bana bu düşündüğün kadar kolay bir şey değil, hele ki kafadan yapmak inanılmaz zahmetli ve hatta benim için imkansı olur dahi diyebiliriz. Bu olayı başarman sonucunda zihinsel olarak yorulacaksın ve biliyorsundur ama ben yine de söyleyeyim insanlar fiziksel yorgunluktan çok zihinsel yorgunluk sebebiyle uyumaya ihtiyaç duyarlar.
Ã?yle büyüler olacak ki insanı 10 puanlık yoracak ve öyle büyüler olacak ki insanı sadece 1 puanlık yoracak. Dinlenilmesi gereken zamanda mesela yorgunluk puanının karesi kadar round olacak. Böylece 1 puanlık bir büyü sonucunda 1roundluk bir dinlenme yeterli gelirken 10 puanlık bir yorulma sonuncunda dinlenmen gereken miktar 100 round olacak. Ancak birde bonuslar var. Bu bonusların anlamı şu olacak. Sen kendini 25 roundluk bir süre boyunca dinlenmen gerekecek kadar yoruyorsun. Ancak 4 fiziksel bonusun sayesinde 21 roundda kendini toparlayabiliyorsun.
Bazı featler ile de daha fazla yoran büyüler üstüne çalışarak seni daha az yormasını sağlayabilirsin.
Bu sadece sallama bir sistem. Yani sadece sen sordun diye yazdım böyle yapmayı daha önce hiç düşünmemiştim.
Eragon"un sistemini sanki daha önceden duymuştum. Sanırım senden önce biri daha bahsetmişti ve ben şimdi normalde işi yaptığında yorulacağın kadar yorulursun dediğinde hatırladım. Bence aslında diğer sistemlerden daha iyi bir sistem olmuş.
şimdi yorulma olarak sadece fiziksel yorgunluk değil zihinsel yorgunlukta var. Bazı şeyleri kafanda canlandırmakta seni zihinsel olarak yorar. Mesela bir suyun hangi durumda nasıl davranacağını matematiksel yada diğer bir değişle bilimsel olarak hesaplamak seni zihinsel olarak yoracaktır. Bunu aynı sınav öncesi son günde çalışırken dersleri bırakıp da seni yatmaya itekleyen zihin yorgunluğu gibi görebilirsin.
Bu durumda şu var işte. Bir toprak parçasını suya çevirmek için o toprağı tamamen anlaman ve sonra zihninde onun hakkındaki bütün bilgileri tutarken suya dönüştüğünde nasıl olacağı, viskozitesinin nasıl olacağı, ortam şartlarında nasıl davranacağı gibi bilgileri kafanda tam anlamıyla oluşturman lazım. İnana bana bu düşündüğün kadar kolay bir şey değil, hele ki kafadan yapmak inanılmaz zahmetli ve hatta benim için imkansı olur dahi diyebiliriz. Bu olayı başarman sonucunda zihinsel olarak yorulacaksın ve biliyorsundur ama ben yine de söyleyeyim insanlar fiziksel yorgunluktan çok zihinsel yorgunluk sebebiyle uyumaya ihtiyaç duyarlar.
Eskisi ka
Eskisi ka