dm lere soruyorum

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

dm lere soruyorum

Post by barabus »

Oyunlarda oyunculara neye göre xp veriyosunuz??

(nası yalın bi soru di mi??) :lol:
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Yaptıkları işlere göre!

(Süper cevap veririm :P )

Kendisi ile ilgili bir işi başarmış ise fazladan XP.

Veririm. Zeki bir karakter kullanıyorsa ve aklını kullanırsa XP. veririm. Aptal bir karakterse ve salakça şeyler yapıyorsa iyi rol yaptığından biraz XP. veririm. Ama Zeki insanın zekice işler yapmasına daha çok XP. veririm.

Karizmatik olmayan karakterini ezdirten kişiye az bişey XP. veririm, karizmatik karakterinin karizmasını gerçekten kullanana adama çok XP. veririm.

Yüksek seviye birisi kumarbaz ruhu nedeniyle gözlerinin önüne bez bağlayıpta savaşırsa ona normalden daha çok XP veririm.

Karakterlere, yaratıkları öldürdüklerinde XP. veririrm ama yaratıklaraı öldürmlerine dahi gerek kalmadan işleri çözecek bir plan yaptıklarında ve başardıklarında daha çok XP. veririm.

Yani karakterini gerçekten yaşayan biri gibi oynayan ve gerçekten yaratılan karakteri gibi olan kişilere daha çok XP. veririm. Ancak D&D'ın belirlediği diğer bütün Xp. kaynaklarınıda sömürürüm.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

EWEt...
Güzel bir soru..
bir çok sourdan iyi.:D

Bir kere öldürdükleri lvl la bağlı Dg de puan tablosu var... onlar bağlı..
YAni... lvl 7 bir adamın dc si 4 olan biri öldürdüğü zaman aldığı exp ile dc si 6 olan birini öldürdüğünde aldığı exp aynı değildir..

Ayrı eten senin belirlediğin beli bir olayı çözen playera ayrı exp vere bilir...
senin sorduğun bilmeceği bilen kişiye extra exp verebilirsin...

rp sini iyi yapan ile sus pus oturan biri arasında da verdiğin exp farkı olmalı...

Görev sonunda alınan exp,yada çözülen olay sonunda exp...

Bir mağranda nasıl cıkacaklarını zarla değilde kafa patarak bulan oyuncular...

Bunlar biraz da sana bağlı...

Tabi tutupta... adamın biri 2 gr rp yaptı diye 2 lvl birden verme (veren arkaşlar vardı da bir ara )
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

pek fazla oyun oynatmam ama olur da oynatırsam neyle savaştığının yanında nasıl savaştığı önemlidir. Her zaman kullandığı düz taktikle düz düşmanları devirmek pek fazla deneyim kazandırmasa gerek. Enteresan fikirler geldiğinde. Önemli işler başardığında....
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Her RP'nin, questin ve karşılarına çıkan NPC'lerin zorluk seviyeleri vardır bende. Misal, bir NPC, bildiği bir şeyi söylemekte CR 3 yaratık kadar zorluyor diye düşünebilirim. Bu nasıl olur? Gather information skill'inde 19 DC konmuştur. Bu da demek oluyor ki level 3 olan ve Gather info'nun class skill olduğu birisi full abanırsa 6 rank edinebilir. +6 ile 13 atmak gerekir bu adamdan o bilgiyi edinmek için ARTI, işin RP'sini de düzgün yapmak gerekir. Bu durumda zar boyutu 1 CR, RP boyutu 2CR olarak hesaplanır, ona göre XP verilir. İşin en basit kısmı bu. Uğraştıran ve kafa kullanmak zorunda bırakan bütün olaylara CR verilmelidir.

Oyuncu yeni başlıyorsa normalde vereceğimden %25 az XP veririm. Böylece oyun uzar ve yeni başlayan oyuncu oyuna, karakterine ve seviyesine adapte olabilmek için daha fazla zaman kazanır.

Oyuncu yeni başlamıyorsa, biraz tecrübeliyse normal XP veririm ve benim normalim de baya cömerttir :) Böylece zaten deneyimli olan oyuncu biraz yüksek seviye ve bol çeşidin imkanlarına kavuşarak yeni deneyimler edinebilir.

Çok konuşup han RP'si, gevezelik yapana fazla XP vermem. Karakterini iyi canlandırana fazla XP veririm. Geveze bir karakterse alır fazla XP ama oturup felsefi konuşmalara, geyiklere girmeyecek bir adamsa ve giriyorsa "sırf RP olsun diye", o zaman bir el hareketi alır.

Son zamanlarda Cihan Abi'den öğrendiğim güzel bir XP verme yöntemi de, oyuncular ne yaparsa yapsın, değişik bir şey yaptıklarında XP almaları fikri. Sitede Shevarash takma adı ile fink atan Cihan abi bu konuya daha iyi açıklık getirir sanırım...

Saygılarımla...
Türklider...
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Evet Kıymaet rpsinde dm açıklamalarında yazmıştım zaten benzer birşeyler.

bir kere oyuncuya hemen herşeyde exp vermek lazım. Ama classlarına yönelimlerine ırklarına göre bunların değişmesi gerekir. Bir portal açıldıgını gördü grup o durumda mage in 3, clericin 2 fighterin 1 exp alması, sessizce bir binaya girince rogue 3, casterlar yaptıkları büyülere göre 2-3 hatta 4 exp bile alabilirler bu durumda. Burada amaç kişilerin "bir işe yaraması" ve kendi yeteneklerini zorlaması olayı.

Kişisel gelişime bakıldıgında fiziksel yada mental kapasiteler en üst sınırda zorlamalarla daha iyi gelişir o yüzden oyuncular ellerindeki yetilerini ne kadar iyi kullanırlarsa o kadar iyi exp alırlar.

Ayrıca rp ve karakterlerinin genel hazırlanışına göre de farklı expler almaları dogaldır. NG Pelor clerici, goblinler kasabaya saldırdıgında hepsini öldürünce 4000 exp alacaksa, onları saldırmamaya ikna ederse 5000 almalıdır. Yada bir rogue gidip goblinleri basıp vur kaç yapıp, tuzak kurup zarar vereceği yerde "salın kasabaya gelsinler döver göndeririz" derse daha az exp almalıdır. Ã?ünkü o kişinin yetenekleri farklı durumlara göredir ve yeteneklerini çalıştırdıkça keskinleştirir yani tecrübe kazanır.

Ama bunun dışında Türkliderin söyledii herşeye exp verme konusu var. Bu her zaman oyuncuları oyuna baglar ve aktif olmalarını saglar. Buradaki herşey konusu "combat", "rp" , "karar verme" , "plan yapma" gibi farklı durumlar olabilir. Bir çok ufak ayrıntıya 100-200-300-500 gibi expler verin ki oyuncu oyuna girme zorunluluğu duysun. Karakteri pasif ve ezik bir kişiyi canlandırıyor olabilir ancak onunda bir takım motivasyonları vardır bunları bulup o konuya yönlendirirseniz yine benzer ufak expler alır.

Ancak bu durumda 2 günde 10 - 15 olurlar diye düşünmeyin. O halde combat vs gibi durumlardaki expleri 3-5 kısarsınız ve gayet güzel dengelenmiş olur.

Basit bir örnekle : grup tartışıyor, çevrede haydut, it ugursuz dolu. Bir kasaba var ellerinde ve bir tanesi kasabada okul açıp insanları savaş, din, vs konulaşrda egitmeyi teklif ediyor. Bunun için gerekli atılımları yapıyor. Bu kişiye biraz teşvik için exp verilmelidir (ibo yanlış anlama taş atmak degil aklıma şu an bu geldi - ki zaten sen exp vermiştin orada).

Kısacası :
çok adam kesme =/= çok exp
ne kadar efektif ve aktif oyun, iyi rp== o kadar exp
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Karşısına çıkan düşmanları kesmekten ziyade bu başlıkta herkesin hemfikir olduğu bir konudur sanırım oynattığı class'ın gerekliliklerini tam olarak yerine getirip iyi bir rp yapan insan xp leri toplar.

Yani söylediklerinize bütün tamamen katılıyorum.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
ElvenBard
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElvenBard »

En güzel XP oyuncunun karakterine uygun hareketler yaptığında ödül olarak verilen XP'dir benim için :D
<em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
MrGrey
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MrGrey »

benim için önemli olan ne kadar güçlü bi yaratığı öldürdüğünden çok karakterine ne kadar uyumlu bir oyun sergilediği. örneğin rogue oynatan bir adam karşısına çıkan red dragonu kandırmaya çalışmak ya da ondan kaçmak yerine cesur bir savaşçı gibi onunla savaşımayı tercih ederse ona çok xp vermem. tabi bu çok kaba bi örnek. biraz daha matematiğe dökmek gerekirse, alıcağı xp'yi, yaptığı rp'nin yada tercihlerin karakterine uygunluğuna göre, % ler olarak artırmak veya azaltmak yöntemi bence uygundur. yoksa iyi rp yaptı diye havadan xp vermekte olmaz. (ör. %10 yada %25 fazla xp filan)
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Ben karakterine göre oyuna aslında çok bakmam. Karakterine göre oynamayana ceza veririm. Ama karakter içinde çok fazla statlere bakmam. Benim için önemli olan dip notlardır. Karakterine zayıflıklar vermiş bunları çekinmeden oynayan oyuncuyu da ödüllendiririm. Ama bunları tecrübe puanı olarak yapmam.

Yoksa adam hayatı boyunca yaptığı gibi davranırsa ona neden daha fazla XP. vereyimki. Birşeyler başarsın ki tecrübelensin.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

darkgnome a kesinlikle katılıyorum bende oyuncu olarak karakter özelliklerine uygun davranırım yaptığım bi salaklığıda bi daha yapmayacak kadar akıllıyımdır
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

Bide şu var.. rp ni iyi yaparsan,gerekli şeyleri yerine getirsen zaten xp alıyorsun...

ARkaşı,Extra xp ler için biraz bilglilendirerim...

Benim üstede değim gibi Dm sakladığı bir şeyi bulmak...

Yada ana görev içinde başka görevlere gitmek... Gibi şeyler
bu saate aklıam fazla gelmiyor.
Türklider bu konuda başarlıdır o biraz daha fazla örnek vere bilir...
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Ya dediğim gibi, meta yapmadan bir entrika olsun, plot*1 olsun çözebiliyorlarsa, o zaman DM'in belirlediği bir Challenge Rating kadar experience alırlar. Basit bir şey. Misal, hiç karşılaşmasalar dahi bir casusu elimine ettiler ve ipliğini pazara çıkarttılar. Dövüşmediler ama casus bunlara CR 8 yaratık kadar zorluk çıkarttı (tuzak kurdu, entrika çevirdi vs.) vu yüzden CR 8 kadar experience alırlar...

*1: Plot, komplo ya da işin iç yüzündeki karmaşık ilişkiler olarak çevirilebilir Türkçeye. Olay örgüsü de denebilir en doğru hali ile... Büyücüleri sevmeyen bir şehrin kralının bir lich çıkması vs gibi olurlar ve genelde "oha lan bu da mı başımıza gelecekti?" dedirtirler :D

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply