Harry Potter ve büyü

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
findorin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findorin »

gizilgen wrote:yani diosun ki kitap belki ama film ı-ıh :D

bence harry potter ile diğer fantastik kurguların ele alınış tarzları farklı, bu kadar da kötü olarak değerlendirilmemeli, bazılarımız da önyargısız okusa ... :D hehe :P
Ã?nyargısız okudum ve kitabın bence dandirik olduğuna karar verdim. 8)
------------------
RACE:HUMAN
CLASS:WİZARD
------------------
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

arkadaşlar kullandığımız dile lütfen biraz daha dikkat edelim.
zaten yeterince gereksiz bir başlık...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Beğenmesen de, nefret etsen de saygı duyulması gerekir...

Fantastik kurgu sınırları içine girer bu kitap ama güzel olup olmadığı kişisel beğenidir. Sorun, başkalarının beğenilerine hakaret etmemektir...

Ben harry potter okumadım, filmini seyrettim... Açıkçası hoşuma gitti. Biraz çocuksu olduğu doğru ama masallara laf etmeyin, çünkü hem siz o masallarla büyüdünüz, hem de oynadığınız DnD zart zurt, bu masallardan esinleniyor...

Saygılarımla...
Türklider...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

findorin wrote:wallaha yaw welet alıyo eline bi minicik şeyi iki lafla büyüyü patlatıyo.şimdiye kadar gördüğüm en dandik kitap.bu arada o filmden bence fantastik kurgu olmaz....
lütfen tartışmaya yeniden başlamayalım
en baştan bi oku mesajları cevabını alırsın

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

gizilgen wrote:yani diosun ki kitap belki ama film ı-ıh :D

bence harry potter ile diğer fantastik kurguların ele alınış tarzları farklı, bu kadar da kötü olarak değerlendirilmemeli, bazılarımız da önyargısız okusa ... :D hehe :P
eeee Einstein ne demiş:"önyargıyı parçalamak atomu parçalamaktan zordur"

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Sylvius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sylvius »

h p sizin de dediginiz gibi cocuk kitabı olarak tasarlanmıs daha sonra gordugu ilgi ile dogru orantılı olarak dili ve derinligi artırılmaya calısılmıstır. ancak basarılı olmus mudur? Bence tartısılır. son kitabı biraz begendim cunku artık aksiyona girmiş. ancak, buyu felsefesi olayına gelince ortada bir felsefe yok ki bu konuya egilmemiş lovecraft teyzem pek. anka telegini iyi kullanan iyi buyu yapıyor gibi bisey olmus. Ayrıca madem buyu adamın kanında var asa kullanmadan yapsın...
Dareth
Başbüyücü

Post by Dareth »

"Bazen alimlerin bilmesi icap eden şeyler binyılları ebelerin tekerlemelerinde kat eder."

Bu , bazılarınıza tanıdık gelmiştir eminim. Tolkien bunları Gandalf'ın (yani pek çok yoruma göre kendi avatarının) ağzından dile getirirken sadece etkileyici bir söz etmek değildi amacı. Bu sözüyle "masallara" , hatta "aptalca birkaç kelime"ye ne denli önem verdiğini ifade etmiştir. Unutmayalım , Tolkien bir Anglo-Sakson Dil Bilimleri Profesörüydü. Bu sadece 20-30 klasiği okuyup dilbilimi projelerine gömülmekle elde edilen bir paye değildir. Hangi dil söz konusu olursa olsun , dil bilimleri bir dilin tarihini , kültürünü , efsanelerini , tekerlemelerini , ve kibirli entellektüeller tarafından hor görülen daha pek çok hazineyi kapsar.
İnsanlar kabuslarını efsaneleştirir. Büyükler için dehşet olan şey , çoğu zaman çocuklar için maceradır.
Rowling'in hissettiği ve yaratımına yansıttığı budur.
Tolkien ile Rowling arasındaki fark , Gandalf veya Elrond ile Ebe Ioreth arasındaki farkla aynıdır. İkisi de aynı geçmişin efsanelerini farklı yollardan yorumlamış , farklı şekilde damıtmış , farklı birer eser ortaya koymuştur.

Ama kendimizi kandırmayalım.

Her ne kadar dallanıp budaklanmış , ve RP cephesinde hayal gücüyle dolup taşan sayısız insanın engin katkılarıyla kendini sonsuzlamış olsa da , bu günün fantastik kurgusunun temeli bildiğimiz dünyanın efsaneleri , özellikle de anglo-sakson efsaneleridir.

Doğrudur , özellikle internetin ve oyun şirketlerinin işin içine girmesinden sonra kurguda global yaklaşımlar artmıştır. Ama hangi fantastik eser söz konusu olursa olsun , yazarın ulusal kültürü göz ardı edilemeyecek bir güçtür.

Yukarıda yazılanları üşenmeden okudum. Umarım siz de benim yazdıklarıma üşenmemişsinizdir. Aslında şu anda bile bunları niye yazdığımı düşünüyorum , kararsızım. Ã?ünkü , her ne kadar başlık olarak güzel bir konuysa da , içeriği ile , Eldarin'in de parmak bastığı üzere , gereği olmayan bir konu.
Fakat kişilerin fantastik kurguya nasıl yaklaştıklarını sergilemesi bakımından varlığı hoş görülebilir.

Kahraman olmanın basit bir şey olmamasını isteriz. Ve kahramanın hikayelerini kendi istediğimiz gibi duymak. Bunun çok iyi örnekleri verilmiş.

Ã?rneklerle bu "sıkıcı" yazıya "aksiyon" katalım.
Gandalf , tüm gücüne (bir maia olmasına) rağmen neden ateş yakmak için bile büyü kullanırken iki kere düşünür.
Ya da Harry Potter , neden kahraman değil , kendi ırkının sıradan bir üyesi olmak istemektedir.
Bunlar sadece yazarların karakterlere karizmatik duruş vermek için kullandığı psikolojik hileler midir?
Hiç de değil. Hayır. Bir kitabın satırlarında , masaüstü bir RPnin kaybolup giden geyiklerinde , ya da hollywoodun pençesine takılmış beyaz perdede yaşasalar bile , hayali kahramanların da kahramanlar hakkındaki önyargılardan kurtulma imkanı yoktur. Kahramanlar sıradan olmak zorundadır. Sıradan insanlar böyle ister. Sıradan bir hayatın ortak mucizeleri , o küçük harikalar , bireysel egolarımızı tatmin etmez. Ve her iyi yazar , her iyi DM , her iyi film yapımcısı bunun farkındadır.
İyi niyetle veya kötü niyetle , kurgu sektöründe çalışan her birey , toplulukların bu beklentilerine göre üretim yapar.

şimdi , sizce kendi beklentilerinizin şekillendirdiği yaratımları karşı karşıya koymanın bir anlamı var mı?
Popüler tabiriyle farklı kitlelerin , hatta farklı zamanların beklentilerine göre biçimlenmiş kurguların küçük detaylarını kesip biçmek , ruhu sakatlamak değil midir?

Hikaye anlatmak bir zanaattır. Kimileri bunu bilim olarak öğrenir , kimi sanat olarak içinde bulur. Yöntem farklı değildir. Hikayeye ruhunu katan ise yorumdur. Ve yorum üzerine kısır tartışmalar yapmak sadece israftır.
lil'grin'brin'
Xanaphia
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Xanaphia »

"Merhaba yeni kullanıcıyım arkadaşlar...Ã?ncelikle FRP yapışınıza hayran kalmaya başladım bunu belirtmek istiyorum...Bu konuyla ilgili bir iki ricam olucak sızden.

Tamamen HP kitaplarından esinlenerek kurulmuş bir site var.İçerik ve frp düzenlemesini ben yapıyorum.İstersenız sizlerde bu sitedeki RPleri takib ederek sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz...En azından HP dünyasının nekadarı çocuksu nekadarı size uygun kendiniz karar verir ve önyargılarınızdan biraz olsun uzaklaşırsınız umuyorum. :)

Adminlerinizin bu yazıma kızmıyacağını umuyorum.Ben linkini verdiğim sitenin admıniyim ama en az sizin kadar rpden hoşlanıyor ve rp için çabalıyorum.Harrypotterin ilk 3 kitabı çocuksu olsada serinin devamında işlerin farklılaştığını okuyanlar bilirler. Harrypotter büyü felsefesi ile tolkienin büyü felsefesinde benzer noktalar var. Eğer merakınızı gidericekse bu siteye bakmanızda fayda var arkadaşlar. görüşürüz

not : Yeminer tarafından düşülmüştür : İlk olarak site yetkilileri ile görüşmen gerekirdi. O zaman link değişimi düşünülebiliriz.

Edit by Eldarin:kalın ve italik yazılar...
-- Phoenix --
mefistofeles
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mefistofeles »

Allah aşkına şunu bilin hp da harry bir okulda öğrenci ilk iki üç sınıfta yapabildiği şeyler tabiki sadece kapı açmak eşyaların yerini değiştirmek olucak.Ayrıca kitabın realistik yanına dikkat çekmek istiyorum eğer günümüzde o şekilde büyü olsaydı bizde yaratıkları uyandırmaktan önce günlük ihtiyaçlarımızı karşılayacak büyülere yönelirdik.İlk iki kitabı okuyup bu kötüymüş demek çok önyargılı bir yaklaşım.Hiç bir şey yapmasanız bile son kitabı okuyun özellikle son kitap tam bir rp olarak kurgulanmış demek yalnış olmayabilir sanırım.Tamam kabul ediyorum saçma olan şeyler var çocuksu yanı var ama hikaye bugünde geçiyor.Teknolojinin de olduğu zamanda insanlar teknoloji yerine büyüyü kullanıyorlar yemek yapmak için seyahat için öldürmek için bunu biraz düşünseniz ilerde diğer kitaplarda görüceksiniz büyüler çok daha karmaşıklaşıcak.Bu gün rplerde büyü okuluna gittiğinizde önce hangi büyüyü yapmayı öğreniyorsunuz merak ediyorum.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Harry poter kitaplarının ilk üçünü okudum ve ona göre yorum yapacak olursam gerçektende büyüde bir felsefe görmedim. Aslında Ejderha mızrağı zamazingoları, Unutulmuş diyarlar bilmemne serisi, Elmas taht ve daha aklıma gelen pek çok kitabı daha okudum ve onlarda da felsefe göremedim.

Harry potter bana bir fantastik romandan çok polisiye bir romanın havasını vermştir. Olaylar ve süpriz sonuçlar sürekli olarak görülmekte. Arkası kapalı verilmiş ip uçları sonuca varıldığında fark ediliyor.

Kötüler hep çirkindir, iyilerse güzeldir, karizmatiktir mantığına okuduğum çoğu fantastik romana göre daha çok karşı çıkan ve bu bakımdan benim saygımı da edinen bir kitaptır.

Size şunu söyleyeyim Harry Potter çocuklar için yazılmış çocuklara yönelik, büyünün kaynağı yada ayrıntısına çok fazla girmeyen ancak diğer pek çok fantastik romandan daha önemli bir şeyi yani biraz da olsa genç beyinleri eğitme güdüsü içeren bir seridir benim gördüğüm kadarıyla.

Ancak birde diğer fantastik hikayelere bakınız. Adam zem zem suyu ile turpun yeşil kısmını birleştirip bunun üstüne sülfür koyuyor ve sonra latinceye benzer sözler sarf ederek anlamsız hareketler yapmaya başlıyor. Sonra birden elinden çıkan lazer ışını karşısındakini ikiye bölüyor. Okuyan bazı insanlarda "OBAAAAAAAAA!" diyerek mutlu oluyorlar.

Fantastik alemlerde kabul görmüş pek çok kitapta aslında neredeyse tüm büyücülerin büyülerini aslında harry potterdaki gibi yaptığına dikkat edin. Raistlin ortamda büyü olup olmadığını anlamak için elini şöyle bir malzemenin üstünde gezdiriyor ve "Aha bu büyülü bu değil, bunuda almayalım sanırım lanetli!" gibisinden anlıyor. Bedyver'ın kılıcında şimdi adını hatırlayamadığım büyücü evinin içinde sofra hazırlarken sadece eliyle işaret ediyor ve tabak çanak ne varsa yerli yerine koyuluyor.

Harry Potter da büyünün mantığı açıklanmamış ve büyücüler arasında çok fazla kullanılıyor. Büyücülerin o kadar da güçlü olmalarına rağmen neden insanları korumaya çalıştıklarını, "Büyük güç, büyük sorumluluk getirir" sözünden başka açıklama yolu da bulamıyorum ama çocuklara yönelik hazırlanmış bir kitapta bunun açıklanmasınıda çokta bir beklemiyorum. Belkide ileride aslında insanlar olmazsa büyücülerin yaşayamayacağı gibi bir sebep yada büyünün her kullanışında cehenneme bir geçidin daha çok açıldığı ve bu gibi basit kullanımlarda büyünün kendini toparlayıp geçidi kapattığı ancak güçlü büyülerle geçidin büyük hasarlar aldığı gibi sebepler çıkartırlar, bilemeyceğim.

0. seviye büyüler yapan Harry Potter "lupris maskulina" deyipte asaını yerden sektirerek büyü yapabilir. Asasının dpğu şekilde sallanışı belkide havadaki büyüsel alanı ,istenildiği şekilde bükmeye yarıyordu. Bak başladım işte sebepler bulma çalışmasına.

Tolkien konusuna gelecek olursak adam bal gibide esinlenmiştir. Kendi kafasında olmadık şeyleri çıkartmamıştır ama gerçektende alınan değiştirerek insanımsı ırklara yaratarak herşeye bir mantık, bir kişilik kazandırmıştır.

Tolkienin yaptığı bu kişilik kazandırma işini Rowling daha yapamamıştır ama Tolkienin bu sadece yüzüklerin efendisi için harcadığı zaman rowlingin bu kitapları hazırklamak için harcadığı zamandan çok daha fazladır. Ne zamanki Rowling'in okuyucuları daha fazlasını isteyecekler o da artık bir kişilik kazandırma işşine girecektir.

Ancak Rowling'in daha gerçekçi olduğu bir nokta vardır. İlk başında değindiğim iyiler karizmatik ve yakışıklı, kötüler tipsiz ve pis kokan yaratıklar değildir diyebilmesidir.

Bu isimleri yunanca ve batı avrupanın dillerinden alınmış elfler ve isimleri ve lehçeleri doğu dillerinden alınmış orklar olayından sıyrılabilmiştir. Belkide bunu bizim okuduğumuz Ao'lu, Raistlin'li, Drizzt'li romanları okumaması sayesinde başarabilmiştir.

Sizin o güzel dediğiniz kitapları okuması zevklimi? Evet. Kitapları yazanlar büyük edebiyat ustalarımıdır? Hayır! Tolieni bunlar arasında ayrı tutuyor ve verdiği emeğe saygı duyuyorum. Asıl benim kızdığım ondan örnek alıpta kendine has bir şeyler çıkartmayan taklitçileredir. Burada sadece yazarlar için konuşmuyorum.

Emperyalizmi yayamanın kuralı nedir biliyormusunuz? Kendi kültürünü yücelt ve diğer kültürleri küçük düşürüp aşağıla ancak bunu milliyetçiliği en aşağıda tutarak yap. Sizin o çok sevdiğiniz WotC'un çıkmış bütün eserlerine bakın ve bütün kitaplarının bu felsefeyle çıktığını görün.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
mefistofeles
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mefistofeles »

baba haklısın o zaman bize okunacak bir şeyler göstersen yani en azından tavsiye etsen.Birde şu var haklısın hp deki büyü için bir felsefe bulamıyorsun ama büyüye realist bir bakış açısı yok mu orda. mesela bu dünyada büyü olsa bizde o şekilde yada daha benzer bir şekilde kullanmaya çalışmayacak mıyız.Her zamanki gibi gerçeğe yakın olan sömürülmüş olan yada yararlı olan değil mi bizler için.İnsanların hp sevmesinin nedeni şimdiye kadar yazılmış en olabilir gerçeğe en yakın büyü çeşidi olarak görmelerinden kaynaklanmıyor mu ?Bu arada senin kitap tavsiyelerinide bekliyorum.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Aslında uzunca yazmıştım ama bir anda düşünce gitti herşey.

Benden isteyeceğine bence "Kitapgah" altına bu isteiğini bir başlık açarak yazsan daha iyi olacak. Ancak açarken bilinen tipteki fantastik romanlar değil de daha klasik olan tiptekileri isteyebilirsin.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Sylvos
Seçilmiş Savaşçı

Post by Sylvos »

Harry Potter kitaplarındaki tüm büyüler tamamen 'Reflex Save' ine bağlı olarak gelişir. Büyüyü atıyor ve karşıdaki hoplayıp sıçrayarak yana çekiliyor, büyüden kurtuluyor. Ve dikkat ederseniz neredeyse tüm büyüler bir kişiye etki edecek şekilde, ben sadece bir büyünün 2. kitapta belli alana etki ettiğini gördüm. 1. hata :!:

Yani yüksek seviyedeki bir büyülerinin (Öldürücü Lanet miydi neydi işte o) onu bile yapmak için belli bir deneyim yada benzeri birşey gerekmiyor sadece sözleri doğru söylemek yeterli. Bu 2. hata :!:

Büyülerin istenildiği kadar yapılması da sınırları zorluyor. 3. hata :!:
-I grow tired of shouting battle cries when fighting this mage. Boo will finish his eyeballs once and for all, so he does not rise again! Evil, meet my sword! SWORD, MEET EVİL!!
mefistofeles
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mefistofeles »

slvyos yalnış düşünüyorsun affedilmez naletleri yapabilmek için deneyim gerekiyor çoğu büyü için bu var hop diye olmuyor ve size anlatamadım herhalde harry potter bu okulda öğrenci özellikle son iki kitabı okuduysanız kişiyi yada alanı etkileyen büyüler görebilirsiniz.Sen okula başladığında önce a yı b yi c yi öğreniyorsun.İlk gün türev limit çözmüyorsun Son kitabı okumanı isterim ki o zaman göreceksin.
Sylvos
Seçilmiş Savaşçı

Post by Sylvos »

mefistofeles wrote:slvyos yalnış düşünüyorsun affedilmez naletleri yapabilmek için deneyim gerekiyor çoğu büyü için bu var hop diye olmuyor ve size anlatamadım herhalde harry potter bu okulda öğrenci özellikle son iki kitabı okuduysanız kişiyi yada alanı etkileyen büyüler görebilirsiniz.Sen okula başladığında önce a yı b yi c yi öğreniyorsun.İlk gün türev limit çözmüyorsun Son kitabı okumanı isterim ki o zaman göreceksin.
Ama 6. kitapta Draco' nun bir tanesini Harry e tuvalette kullanmak üzere olduğunu görüyoruz. 5. kitap dışında hepsini okudum ve hiç alan etkili bir büyü görmedim. 2. kitapta Hermione yapmıştı böyle birşeyi tek o kadar. Son kitabı ise dün neredeyse bitirmiş sayılırım, 10-15 sayfa kaldı ve yine böyle birşey ile karşılaşmadım 8O
-I grow tired of shouting battle cries when fighting this mage. Boo will finish his eyeballs once and for all, so he does not rise again! Evil, meet my sword! SWORD, MEET EVİL!!
Post Reply