WOD vs. DND

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Ben demişim ki:
WOD denince akla ilk olarak Vampire konsepti gelse de werewolf,hunter,mage,demon,wraith gibi settinglerin de WOD içerisinde olduğu unutulmamalıdır.Vampire konsepti ele alındığında hikayesinin Habil-Kabil den başladığı unutulmamalıdır
Erethan demiş ki
Sen belliki WOD'un çeşitliliğinden haberdar değilsin,nedenmi çünkü hala vampir kalnı diyorsun WOD=Vampir değil,ayrıca kendine özgü vampir klanı yaratmak gayet rahattır,bunu oyuna sokmakta öyle,nerdenmi biliyorum Whitewolf'un habire klan çıkartmasından,Vampirlerin yanında
werewolf,wraith,ghoul,changeling,mage,hunter,hengeyokai,Kuei-jin,demon,mumya vs.
gibi birçok doğaüstü yaratık mevcuttur,bunların güçlerini geliştirme ve ilerlerme sistemlerinin yanı sıra güçlerin tanımlarıda birbirlerinden faklıdır,
seninde bunu yapmanı kimse engellemez...
şimdi bu ikisindeki ortak noktaya baktığımızda WOD anılınca akla sadece Vampire ın gelmemesi gerektiğidir.Diğer settinglerde incelendiğinde ve
Turkleader ın de dediği gibi:
WoD, bir kere sistemin değil ST'nin eline veriyor oyunu.
Düşünülürse oyundaki sınırın sadece oyuncuların ve ST nin hayal gücü olduğunu anlamak çok zor değil.Bu durumda da WOD un kısıtlayıcı olduğunu söylemek pek doğru olmaz sanırım.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

DMGnin ilk sayfalarında şunu yazar:

"Bu kitabın içinde yol gösterme ve örnek mahiyetinde kurallar yer almaktadır; fakat sizin sözünüz, her şeyde olduu gibi, son sözdür."

buradaki "siz", kitabın hedef kitlesi olan diemler olduuna göre, aslında dnd'de oyunu sisteme diil, diemin eline vermiştir. Olması gereken de budur.

Arkadaşlarınızla beraber nasıl eğleneceğinizin kurallarını size bi kitabın söylemesi saçma olurdu zaten, öyle diil mi?
War, war never changes...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Ã?ncelikle DM'in eline bırakma oranlarını tartışacak olursak, DnD'de DM daha çok bir hakem rolündedir. Muallakta kalınan noktalar hariç pek de kurallarla ilgili söz sahibi sayılmaz. Ama WoD'da durum biraz farklı. Daha optimize edilebilir bir sistem var. Ama DnD zaten optimum düzeyde kurulmuş...

İkincisi; Benim Din anlayışımla WoD'daki din anlayışı birbirine neredeyse tamamen ters. Bu nedenle sevmedim. Sistemi de bana gayet ters geldi.

Ayrıca, DnD kadar da çok kombat var WoD'da... Anti-kombat çılgınlığı nedir anlamıyorum... Erethan oynatırken de ne zaman yanlarına gitsem kombat görüyordum, biz oynarken de zırt pırt giriyorduk... Biz o kadar kalmıyorduk kombatta DnD oynadığımız halde... Sonra da bana kalkıp "DnD kombat, WoD RP ağırlıklıdır" demeyin. Zira, kombat RP'nin zıddı değildir, ikisi birlikte yürütülebilir...

Ayrıca WoD'daki BÃ?TÃ?N sistemlerin kitapları bende var ve hepsini de okudum. Kurallarını, sistemini de öğrendim... Ben boş konuşmam... ;)

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Kaç defa yanımıza geldin ki ben oynatırken,doğrusu biz bir defa bile savaş yapmadanda masadan kalktık...
Ama ben savaş olmasın demiyorum zaten ikisini birlikte götürmeye dengenin sağlanması gerektiğine inanırım.
WOD niye RP ağırlıklı,oynayan hemen herkez görüyor zaten,daha karakter yaratırken görüyor,seni soktuğu dünya bunu gerektiriyor...
Elinde tüm kitaplar var hepsini okudun ve hala kısıtlı diyorsun o zaman belkide kavrayamamışsındır.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Kavrayamama değil de, beğenmeme desek daha doğru olur...

Saygılarımla...
Türklider...
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı

Post by galadlirim »

Son söylenenlerle pek uyumlu olmayacak ama,daha önce Turkleader wod da dnd olmayan bir yanı olduğunu,dnd de wodda olmayan şeyler olduğundan bahsetmişti.Yani genel anlamauyla iki sistemde-ki sistemlerin farklı olma sebepleri olarak-birbirlerinden zıt ve eksik yada fazla şeyler olduğu söylenmiş.Bence zaten sistemlerin güzelliğide burda yani dnd de elf var wod da yok demek saçma zaten denildiği gibi birçok ırk mevcut.Yani karşılaştırılıyorda bence farklılık yada eksiklik olması benzerlikten çok daha iyiki buda birbirlerine tamamladakları veya farklı tat alma anlamına gelir böylece yani ikisininde yeri ayrı : )

Dinime çok ters demişsin Turkleader,peki dnd mavcut olan çoktanrılı sistem sana neden ters gelmedi o zaman?Dini görüşleri eleştirmek istemesemde bence dini düşünüp oynamak olmaz.Tamam beğenmiyorsunda,farklı olduğu için ayrı bir haz alınır bence.Ne bileyim bu bana çok ters geldi o zaman kana susamış hazla kuduran bir vampirde bize çok ters gelebilirdi,veya kara ölümle sonuna kadar dünyayı kirletmek isteyen biri,veya doğanın ve ışığın temsilcisi vs.yani demek istediğim rol yaparken kişisel görüşleride değil orada olan şeyi düşünmüyormuyuz.Din ne alaka?
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

WOD ın yaşıyor olduğumuz dünya üzerine kurulu olduğunu düşünerek Turkleader böyle bir analize gitmiş olabilir.
Saygı duymak gerek oynamak zorunda değil tabiiki ama;

oyunu ilk duyanların anlayamadığı ve antipatiyle baktığı düşünce tarzı ,birçok tanrının varolması hatta ve hatta ortalıkta dolaşmasıdır.
ama Turkleader bu oyunu uzun süredir oynayan birisi olarak böyle yaklaşmaması gerekir diye düşünüyorum.
tabi yine kendisine kalmış arkadaşımızın.

WOD;AD&D den de D&D den de daha ayrıntılı ve rol yapma bakımından, hayalgücü bakımından ve atmosfer bakımındanda daha üstün vaziyette.
Buda benim görüşüm....
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Daeya
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Daeya »

Vallaha daha önce de dediğim gibi benim ilk tercihimdir WOD. Turkleader beğenmemiş olabilir buna saygı duyarız çünkü ben de D&D oynadığımda oyunu beğenmemiştim belki sistemini çözemediğimden belki de grubun fazla olmasından...Ama şu an oynadığım WOD oyununun sistemini çözmüş olduğumdan mıdır nedir bilemiyorum bu işi gayet de iyi götürdüğüme inanıyorum.

Bizim oyunumuza katıldığında kombat modundaydık ve o an için senin oyuna giriş yerin olarak o kısım uygun görülmüş olabilir. Daha sonra o kadar da kombat yaşandı mı?

Din konusuna girmek istemiyorum ne de olsa bir oyun. Eğer böyle bir konuya girecek olursak neredeyse hiçbir oyunu oynayamayız. Bu oyunlar sadece eğitsel amaçlı.
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Dnd Yide Wod Uda oynadım, İnceledim. Mage, Demon, wraiht, Hunter, warewof ve Vampir settingleri ile ilgilide birçok bilgim var. Arkadaşlar Dnd Kesinlikle combata dayalı bi sistem değildir. Yada herhangi bir şeye dayalı. Oyunu birşeye dayamak DM e kalmıştır setting e değil.

İyi Anlayanlar bilirlerki ellerindeki zar 20 y le herşeyi yapabilirler. Bu sadece Cadı, Büyücü için Geçerli değildir. Mesela Bi örnek verelim. eskici rpsimi yapmak istiyorsun. Vampir, ejderha Hiçbir abzürt yaratık yok sadece Eskici ve müşteri var. Al z20 ni eline Yarat dünyanı Direk oyna.

Ama Wod da bu yoktur. Evet kitapta bi çok yerde yazıyor büyük bir özgürlük var, Kural yok cart curt diye. Aslında bunlar sadece oyunucu keklemek için yapılmış oyunlar. Ben bunlara saydam duvarlar diyorum.

Lütfen söleyin hanginiz Oynadınız wod settingi ile Generik bi dünyada. Yada denediniz ve ne kadar uzun sürdü camping iniz.

Ben kesinlikle wod kötüdür demiyorum Wod sadece Kurallarla SINIRLI Bir sisteme sahiptir. Ve bunu oyuncuya göstermemek için Dolu işler yapmıştır :). Onun dışında Vampir conspektli oyunlar oynamak isterseniz, yada werewolf vb. Wod dan iyisi bulunamaz ama sadece o dünyada :!:
I am the banisher, the ill will that snuffs the final candle
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Ha bu arada Birşey unuttum. Din konusuna gelince.

Türkleaderın dediklerini bu kadarda çarpıtmayın arkadaşlar. Biraz bakarsanız anlarsınız. WOD Tamamiyle Hristiyan dinini Ele almış onun doğruluğunu varsayan ve Müslimanlığı es geçen bi settingdir. Players handbook unda incilden alıntılar bile var :) Gelipte din olmasın falan demiyoruz biz. Sadece hristiyanlığın propogandasını istemiyorum. Wod Müslimanlığı yok sayıp hristiyanlığın doğru olduğunu varsayan bi settingdir.

Bkz: Demon the fallen.....
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

spawn77 wrote:Ha bu arada Birşey unuttum. Din konusuna gelince.

Türkleaderın dediklerini bu kadarda çarpıtmayın arkadaşlar. Biraz bakarsanız anlarsınız. WOD Tamamiyle Hristiyan dinini Ele almış onun doğruluğunu varsayan ve Müslimanlığı es geçen bi settingdir. Players handbook unda incilden alıntılar bile var :) Gelipte din olmasın falan demiyoruz biz. Sadece hristiyanlığın propogandasını istemiyorum. Wod Müslimanlığı yok sayıp hristiyanlığın doğru olduğunu varsayan bi settingdir.

Katılmıyorum...

Duyduğum bilgilere göre_ki güvenirim ben bunlara_ Demon the Fallen hristiyan propogandası yapmaz.aksinek,tapta yazılanlar o kadar rencide ederki hristiyanları, bazı hristiyan grupları insanların bu kitabı alıp okumamaları konusunda çeşitli propogandalarda bulunmuşlardır.Müslümanlık konusuna ise değinmeye bile gerek yok...

spawn77 nin bu kitapların hepsini okumuş! birisi olarak bunlarıda bilmesi gerekiyordu halbuki.öyle değil mi?
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Daeya
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Daeya »

Spawn77'ye bende katılmıyorum. şöyle ki o kitabı nasıl algıladığını çok merak ediyorum. Orada Müslümanlığı yermiyor. Eğer sen öyle düşünüyorsan Müslümanlığı yerdiği kadar Hristiyanlığı da yeriyor. Sen zannediyormusun ki, Hristiyan dinine uyan bir oyun. Değil neden vampirsin e inançlı biri tarafından haç yediğin zaman ölürsün, yanarsın zart zurt. Ona bakılırsa bu da ters bir mantık.

Tekrar söylüyorum din konusunu karıştırmayın bu sadece bir oyun. Kimsenin kimseye üstünlüğünü ya da dini görüşlerini empoze etmesi söz konusu değil.
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

DTF kitaplarını eğer adam akıllı okursanız, görürsünüz ki; bütün kitap BİBLE diye bir şeyden bahsediyor.... Bütün kitabın demon konsepti de, dünya konsepti de BİBLE üzerinden açıklanmakta... Bana kalkıp da hristiyanlık değil zart zurt demeyin :)

Ama bir cümle vardı orada çok sevdim okurken:

"Eğer tanrı hakkında küçük düşürücü şeyler söylüyorsan sanma ki onu bir parça bile incitirsin, tek incittiğin şey, kendi öz varlığının değeridir..." bunu da bir şeytan söylüyordu... Çok beğendim... Edebiyat açısından çok değerli kitaplar ama sistemini beğenmedim... Zira, bütün efsaneleri, doğruları, yanlışları Hristiyanlığın ve museviliğin doğruları üzerine kurulu... Müslümanlıkla ilgili bırakın oyuna koymayı, adam akıllı bilgi dahi yok... İyi ki de yok açıkçası... Ben bu gazla topunu yakmaya kalkardım... :)

Saygılarımla...
Türklider...
spawn77
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by spawn77 »

Eldarin wrote:
spawn77 wrote:Ha bu arada Birşey unuttum. Din konusuna gelince.

Katılmıyorum...

Duyduğum bilgilere göre_ki güvenirim ben bunlara_ Demon the Fallen hristiyan propogandası yapmaz.aksinek,tapta yazılanlar o kadar rencide ederki hristiyanları, bazı hristiyan grupları insanların bu kitabı alıp okumamaları konusunda çeşitli propogandalarda bulunmuşlardır.Müslümanlık konusuna ise değinmeye bile gerek yok...

spawn77 nin bu kitapların hepsini okumuş! birisi olarak bunlarıda bilmesi gerekiyordu halbuki.öyle değil mi?

Arkadaşım Eğer bi Kitapta LUCİFER, İbadet etmeyenlerin daha doğrusu namaz falan kılmayanların cennete alınması, Cehennemden kaçma, Tanrıyla savaş, Yada buna benzer bi dolu olay varsa BU HRİSTİYANLIKTIR kimse bana gelipte müslimanlık demesin. Ayrıca İncil Demon Fallenın Ana temasını oluşturur. Ayrıca Müslimanlıkta KÃ?TÃ? olarak sadece şeytan vardır melek falan yoktur. Lucifer Ve kandırılmış melekleri Lucifer tam olarak isimlendirilmemiş ama kandırılmış melekler incilde vardır.
Eğer bir Oyunda Müslimanlığı yok sayıp Direk Hristiyanlığı gösterirseniz. Vede Onun doğrulayıcığını Tasvir eden başka şeyler sokarsanız.BKZ: Peh millet namaz kılmadan Günah falan çıkararak cennete gidiyor müslimanlıkta bu kafirlik olarak nitelendirilir. Bu o Dinin Gizli Propogandasıdır ki bu bi çok şeyin içinde var zaten.

Seninde Bana yorum yapmadan önce kutsal kitaplardaki genel bazı bilgileri bilmen gerekiyor değilmi?
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Bizim gibi hassas bir toplumda bu tür itirazların yükselmesi gayet normal. Demeyin ki siz geri kafalısınız, bi halt bilmiyorsunuz vs... Sadece hassasız ve beğenmiyoruz o kadar...

Ayrıca, D&D'nin çok tanrılı sistemi de bana ters geliyor. Zaten çoğu oyunumda tanrı yerine yüce güç tarzı kelimeler tercih ediyorum. Ama zaten DnD, bizim dünyamızda geçmediği için, pek de umursamıyorum ama bir İzmir, İstanbul, Mekke, Medine geçince o zaman iş değişir... Benim kutsal saydığım değerleri yok sayan bir oyunu beğenmem mümkün değil... Eleştirmemi de hoş karşılayın artık...

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply