WOD vs. DND

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

ah yukarıya eklemeyi unuttum,ki birçok yerdede buna benzer uyarılar göreceksinizdir...Eğer din konusunda hassasanız,yada bu tip oyunların etkisinde kalıyorsanız kesinlikle ama kesinlikle WOD oyunlarından birisini oynamayın.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

DnD kurallarını değiştirme olayında bence kuralları tam olarak kavrayamama yatar ki; genelde adam gibi okunmamış olmasından kaynaklanır...

Siz DnD'deki kombatları sırayla birbirine vuran ve başka bir şey yapmayan adamlar olarak kullanırsanız, bayar. Başka arayışlar içine girersiniz. Ama değiştirme ihtiyacı hissetmeniz tamamen sizin eksik kullanımınızdan kaynaklanır...

WoD'u ise baya inceledim ve gayet dogmatik olduğunu gördüm. Mesela kendinize ait bir vampir kültü çıkartamıyorsunuz. Ya da çok jenerik bir senaryo, yeni garip şeyler koyamıyorsunuz... Ã?ünkü yeni şeyler yaratmanın sistemi yok... WoD'a bir elf sokamazsınız... Ama d20'ye bir WoD vampiri sokabilirsiniz :)

Saygılarımla...
Türklider...
Fallen
Seçilmiş Savaşçı

Post by Fallen »

Belkide kuralları kavrayıpda beğenmeme yatar ki, WOD'a elf sokamıyorum diye hayal gücünü sınırladığını iddia ediyorsan bence hata ediyorsundur, çünkü sen burda WOD'ın dünya boyutuna indirgenmiş versiyonunu söylüyorsun, şimdi ben kalkıp "bende FR'ye teknokrat sokamıyorum, hayallerimi sınırlıyor" desem uygun kaçmaz sanırım, ama istersen FR'yi D10 sistemine çevir, istediğin kadarda elf koy içine, kimse seni tutamaz :D dediğim gibi senin yaptığın eleştiri dünyaya burada, bizim bahsettiğimiz ise sistem..
Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Hımm...neden hep combatlardan gidiyorsunuz anlamadım,ben hep sistem şöyle sistem böyle diyorum,ağzımdan bir defa combat lafı çıkmadı...ve DnD'yi kavrıyıp kavrıyamadığıma gelince,ben Combat sistemini değiştirdim demedim mesela,ama bir takım featleri değiştirdim örneğin,bazı skillerin kullanımlarını kendime göre değiştirdim örneğin ve bunların çok çok cüzzi bir miktarı combat ağırlıklıydı....hımm...
Ben sistemi oyunlarım daha zevkli olsun diye değiştiriyorum,değiştirmeyenler olabilir, ki bunlar azınlıktadır hemde oldukça,onada birşey demem öyle iyi olduğunu düşünüyorlarsa,ama anlamadığınız için iddiası biraz havada bir iddia,ha varsayalım anlamıyoruz,anlamıyan bu kadar adam varsa o zaman sistem zor ve kural kastıran bir sistemdir...
WOD'a elf sokamaman normal,çünkü sistem bu tarz ırksal farklılıklar üzerine kurulu değil,ama wod'a istediğin supernatural'ı sokabilirsin kurallarını tanımlıyarak,çünkü sistem bunun üzerine kurulu,çeşitliliği düşünürsen bunu kolaylıkla görürsün zaten,bir sistemden yaratılan bir dünya farklı yaklaşım var,ve sende kurallarını oturtarak bunu yapabilirsin...Tabi şunuda kabul ederim bunu yapmak D20'de olduğundan daha zor,özellikle güç dengelerini ayarlamak hususunda.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

WoD dinsiz değil hatta aşırı dindar bir setting, öyle ki dünyanın tarihinde olmuş her olayı dinde geçen mithler etkiliyor.

Bu arada...
DnD'de ben köyden maceraya atılan bir fighterım
ya da suda yüzüyorsunuz hiç bir şey hatırlamıyorsunuz , şu yaratık saldırıyor
ya da tatil için gemiye bindiniz, gemi fırtınaya yakalandı bir adadasınız
(Turkleader bilir...)

tarzı balıklama bir şekilde oyuna başlanabilir, karakter yapılmasa bile oynanabilir ama WoD'da karakterinizi yaratmak için geçmişi, problemleri, hayat tarzı vs. için saatler harcamanız gerekebilir...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

WOD denince akla ilk olarak Vampire konsepti gelse de werewolf,hunter,mage,demon,wraith gibi settinglerin de WOD içerisinde olduğu unutulmamalıdır.Vampire konsepti ele alındığında hikayesinin Habil-Kabil den başladığı unutulmamalıdır.Ayrıca tarihte yer alan tüm olaylar engizisyon mahkemeleri vs. vampire tarihinde çok güzel yorumlanmış ve eklenmiştir.DND dünya mitlerinden esinlenerek yaratılmış,ancak WOD bu mitler,kişilerin korkuları ve dünya tarihini harmanlamış bir sistemdir.Bu nedenle kişinin WOD oynarken kendini karakterine daha yakın hissetmesi,olayları onun bakış açısından görmesi çok daha kolay oluyor.
Sistem konusuna gelince WOD işi rp ye o kadar dayandırmıştır ki,altın kuralın kural olmadığını belirtmiştir.Benim gibi oyuncuyken sistemi takmayan sayısal hesaplamalar gibi işlerin tümünü DM&ST e bırakan oyuncular için WOD çok daha çekici geliyor.Ancak her attığı zardan sonra hesaplamalara dalan DM&ST ile bu konuda tartışan kişiler için kurallarını bildiği bir sistem eminim ki daha çekici olacaktır.Ben oyunlarda çok ekstrem durumlar hariç senaryonun ilerleyişini atılan zarların değil yapılan RP lerin belirlemesini isterim bu da WOD u tercih etmemin bir diğer nedeni.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Thlyrotel wrote:...çünkü kendi ağzınla söylediğin gibi DnD savaş üzerine kurulmuş bir sistem...
Buna katılıyorum; çok doğru.

DnD, doğası itibariyle bir kahramanlık oyunudur. 2nd ed. PHBnin başında bunu zaten söyler. Bu nedenle savaşa dönük bi oyun olması da gayet normaldir. Savaşa dayalı bi oyun demek, bi aşağılama diildir; ancak bu konsept dahilinde yapılabilecek şeylerin de kısıtlı olduğu aşikardır. salvatore abinin kitaplarındaki 3 dövüş sahnesini okuduktan sonra nasıl kabak tadı veriyosa DnD tabanlı oyunnar da aynı şekilde kabak tadı verir.

WOD dünyasının genişleyebilme özelliğinin olmamasına dair ise söyleyecek bişiyim yok; çünkü hem burda tartışılan asıl şey sistem, hem de bir sete olarak, literatürde olmayan bi vampir kılanını veyahut bi doğaüstü yaratıı oyuna kattıınızda hiçbi oyuncunun tepki verceeni düşünmüyorum.

Ama nankör de diilim yani, köklerimin ADnD zamanlarında olduunu da unutmuş diilim, saygıynan anarım. :D [/quote]
War, war never changes...
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

BUROCK der ki:
Ama nankör de diilim yani, köklerimin ADnD zamanlarında olduunu da unutmuş diilim, saygıynan anarım.
zaten hemen her frp cinin bir dnd geçmişi vardır yoksa da bence en kısa zamanda bu açığı tamamlamalıdır.ama şuna da inanıyorum ki her frp ci bir gün WOD a geçmelidir.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

hic exalted oynadinizmi? Ba$ka bir$ey demeye gerek duymuyorum. Ikisininde yeri ayridir. Ben ejderha/mage v.s epic $eylerin hastasiyim onun icin dnd den asla vazgecmem. Bunun di$inda wod da muhte$emdir,ama ben tabanca tufek v.s pek isinamadim ama yinede oynarim,cokta egleniriz oynadigimizda.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

her anlamda

wod büyüktür dnd .arkadaşlar.

bunu oynayan herkes gayet rahat anlayabilir.
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Ben Wod pek oynamış sayılmam ama sistemini çok inceledim oynadığım sıralar... Çok tutucu ve kısıtlı bir sistem... O yüzden pek beğenmedim... D20'nin özgünlüğü yok...

Ben sevmedim WoD...

Saygılarımla...
Türklider...
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

wod un nesi kisitli allah a$kina?
Ayrica hangisi daha iyi bir sistem tarti$masi bu $ekilde devam edecekse kapatalim hemen konuyu. Iyi yada kotu yoktur. Ali$mak ve begenmek vardir.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

WoD, bir kere sistemin değil ST'nin eline veriyor oyunu. İkincisi, kendinize özgü bir vampir klanı açmanız, yeni sistemler getirmeniz neredeyse imkansız.

Dinlerin hepsinin bir tutulması ayrı bir tartışma konusu olduğu gibi, sistem anlaşılır bir sistem değil, ayrıca özelleştirilebilir değil.

Size somut kanıtlar getirmem gerekiyor... Ayrıntılı olarak bir açıklama yapacam bu konuda ama, WoD'un, d20 kadar uyumlu olmadığına kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum... WoD'da Star Wars var mı? WoD'da elfler, zart zurt var mı? Yok... Ee?

Kusura bakmayın ama, siz çok sert tartışmaya meyillisiniz. Kitlerim konuyu, çizerim, ederim tavrınızdan dolayı gaza gelince de ben suçlu olup uyarı alıyorum...

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Sen belliki WOD'un çeşitliliğinden haberdar değilsin,nedenmi çünkü hala vampir kalnı diyorsun WOD=Vampir değil,ayrıca kendine özgü vampir klanı yaratmak gayet rahattır,bunu oyuna sokmakta öyle,nerdenmi biliyorum Whitewolf'un habire klan çıkartmasından,Vampirlerin yanında
werewolf,wraith,ghoul,changeling,mage,hunter,hengeyokai,Kuei-jin,demon,mumya vs.
gibi birçok doğaüstü yaratık mevcuttur,bunların güçlerini geliştirme ve ilerlerme sistemlerinin yanı sıra güçlerin tanımlarıda birbirlerinden faklıdır,
seninde bunu yapmanı kimse engellemez...
WOD'da elf yok doğru starwars yok oda doğru,bunları koymakta çok kolay değil(imkansız değil istersen yaparsın,hele starwars'u çok rahat yaparsın) ama buna ihtiyaç ta yok...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Ben zaten ikisinin yeri ayrı'yı işaretledim fakat, DnD daha bir ayrı benim için. Daha rahat.

Fakat WoD'un RP rahatlığı yok elbette DnD'de. Fakat DnD'nin rahatlığı da WoD'da yok bunu anlatmaya çalışıyorum...

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply