dm lere soru

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
LuZaX
Kullanıcı
Kullanıcı

dm lere soru

Post by LuZaX »

sızce karaktere goremı hıkaye yazılmalı yoqsa hıkayeye goremı karakter yaratılmalı????
CLOSE YOUR EYES AND FEEL REAL MAGİC ON THE AİR...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Genel hikaye diyorum... Herkesin(her karakterin kolayca) yapacağı hikayeler kurgulanmalı... (Yani herkesin rahatça oynayabileceği demek istiyorum)

Saygılarımla...
Türklider...
Sanistapp
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sanistapp »

Bence ilk başta herkese uyabilecek tarzda bir hikaye yazılmalı. Oyuncular da istediği gibi karakter yaratabilmeli.

Oyun bittikten sonra, karaktere göre hikaye yazılabilir. Mesela grup isteyerek ya da istemeyerek bir şekilde dağılır. Bilmem kaç senelik bir süreç içinde karakterlere göre oyunlar oynatılır.

En sonunda da herkese uyabilecek tarzda bir oyun daha oynatılabilir.

Saygılar
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

bence hikaye yazılmalı.. katrakyerler hiç daha düşünülmeden. çünkü hayat size zorlukları ve mutluluklarıu sizin özelliklerinize ve kabiliyetlerinize göre sunmaz. oyuncular bu hikaye içinde kendi yolları ile mutlu yada mutsuz sona ulaşmalılar.

ama elbetteki bu bir oyun ve her PC nin DM den beklentileri olur ve bu doğaldır. DM burdada dengeleyici unsur görevini görüp hem PC yi mutlu edip o an gerekli hediyeleri sunmalı hemde verdiği hediyelerin oyunun dengesini bozmasına izn vermemelidir.

benim bu dediklerim tabi hikayeyi önceden hazırlayıp oynatan DM ler için geçerlidir. birde oyunu o anda doğaçlama oynatan Dmler vardır ki onlar belkide PClere göre oyun oynatabilirler. çünk orda oyun biraz da PClerin anlık tepkileri ile yönlenir. bu son dediğim önceden hazırlanan senaryolar içinde geçerlidir .ama doğaç oynanan oyunlarda oranı daha yüksektir.
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
blandoc_estaneful
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by blandoc_estaneful »

bence önce hikaye çünkü yaşadığımız hayat çoğu zaman bize göre diildir ki bu gerçekçilik açısından bence önemli...
LuZaX
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by LuZaX »

evet azalın senın dedıklerın banada mantıklı gelıyor
CLOSE YOUR EYES AND FEEL REAL MAGİC ON THE AİR...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Tamam da her hikayeye de her grup uymuyor, DMin biraz insiyatif kullanmasi lazim grup kurulurken ya da oynatirken bir iki ufak degisiklik yapmasi lazim. Misal:
5 kisilik level 6 grup (1 barbar 2 ranger 2 monk) level 10 bir buyucuyle kapisir... Bu encounterda ne kadar aci cektigimizi anlatmam mumkun degil :P
Eger monklar iki saglam critical vurmasa ve ranger da (sans eseri) gorunmez ve ucmakta olan buyucuyu entangle edemese hepimiz olmustuk ve oyun da bitmisti...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

şunu unutmayalım ki playerlar kendini özgür hissettiği sürece oyundan zevk alırlar.Onlara bunu hissettirmeli bence, onları özgür bırakın demiyorum ama bırakın öyleymiş gibi hissetsinler.İyi bir dm zaten playerları istediği yere hissettirmeden götürendir.Yapılması gereken senaryonun hikayesini kurgulamak.Gerisi dmlik kabiliyetine kalmış demektir.
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

benim dediklerim bıu kadar düz ve sert mi anlaşıldı. neyse elbette dm esnek olmalı ve oyunculara tad vermeli.

yukarda da dedim, mutlaka ödüller olmalı bunlar sadece "magical item " değildir.

benim yukarda vurgulamak istediği başlığın cevabı idi. yani oyuncuya göre hikaye yazılmamalı. hikaye hazırlanmalı ve oyuncular bu hikaye içinde dm insiyatifinde yelerini almamalılar.
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Benim oyunlarımda tecrübe puanları yeterince büyük hediyelerdir. 8O

Bir oyuncum tek büyü ile 1000 kadar hobgoblin öldürüp sadece 18 exp almıştı... Niye bu kadar düşük? Hem de seviye 4 filan... Ã?ünkü adamın provokasyonu yoktu o ses patlamasını barajın olduğu yere atarken... Sonra da baraj yıkılıp köyü su bastı ve katliam oldu... adam da evil bir karakterdi...

Evil adam bile provokasyon olmadan "hobgoblin gördün" dediğimde "barajın olduğu yere ses patlaması atıyorum" diyemez...

Bu yüzden oyuncularım için her zaman tehlike vardır... Ve herkes için tehlikeli senaryolar hazırlanmalıdır bence... Ã?ünkü oyuncu yenebileceğini anladığında tadı kaçar ;)

Saygılarımla...
Türklider...
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

AZALIN wrote:bence hikaye yazılmalı.. katrakyerler hiç daha düşünülmeden. çünkü hayat size zorlukları ve mutluluklarıu sizin özelliklerinize ve kabiliyetlerinize göre sunmaz. oyuncular bu hikaye içinde kendi yolları ile mutlu yada mutsuz sona ulaşmalılar.

ama elbetteki bu bir oyun ve her PC nin DM den beklentileri olur ve bu doğaldır. DM burdada dengeleyici unsur görevini görüp hem PC yi mutlu edip o an gerekli hediyeleri sunmalı hemde verdiği hediyelerin oyunun dengesini bozmasına izn vermemelidir.

benim bu dediklerim tabi hikayeyi önceden hazırlayıp oynatan DM ler için geçerlidir. birde oyunu o anda doğaçlama oynatan Dmler vardır ki onlar belkide PClere göre oyun oynatabilirler. çünk orda oyun biraz da PClerin anlık tepkileri ile yönlenir. bu son dediğim önceden hazırlanan senaryolar içinde geçerlidir .ama doğaç oynanan oyunlarda oranı daha yüksektir.
haklısın azalin yanlız tabi senaryo hazırlanırken oyuncular da gözönünde bulundurulmalı.bu durumda raistlin e de hak vermek gerekir.ama hikayenin background u tabii ki tüm oyunculardan bağımsız olmalı.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Fallen
Seçilmiş Savaşçı

Post by Fallen »

şahsen ben önce senaryoyu yazarım, ancak oyun içinde gelişen olaylara göre DM olayı ana olaydan kopmadan çevirebilir, yani demek istediğim olayı birazda doğaçlama yapıni herşeyin ön hazırlığını yapmanıza gerek yok.
Sahi nasıldır yüzü dostunun.. senin yüzündür o pürüzlü ve kusurlu bir aynada...
The_Exile
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by The_Exile »

Hikayeyi önceden kaba birşekilde düşünürüm.Ayrıntıları oyun sırasında.
Senaryo oyuncuların davranışlarına göre belirlenir.Karakter onlarındır ve onları sizin belirlediğiniz uzun bir senaryoya bağlamak yanlıştır.Aksi takdirde oyunun zevki azalır.
Bu bilince sahip olmadığım zamanlarda böyle bir olay olmuştu.

Büyücü bir karakter.Bir satıcı ona kıpkırmızı bir cübbe gösteriyor.
Ben:Satıcı yavaşça konuşmaya başladı "bu değerli büyücü cübbesi sadece 2000 altın sizin için efendim
Büyücü:Yok almıyacam boşver
Ben:Cübbede seni çeken birşey vardı.Bir büyü gücü belki.Sana gücü vaadediyordu
Büyücü:Yok gidiyorum ben
Ben:"sizin için sadece 1200 altın olsun büyü kullanıcısı"
Büyücü:Yok almıyacam gidicem
Ben:Yaa alsana lan o kadar güzel senaryo belirledim o cübbeyle
Büyücü:Haaa alıcam öyle desene
Ben:Satmıyorum kardeşim defol git batırdın güzelim senaryomu
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Thlyrotel wrote:şahsen ben önce senaryoyu yazarım, ancak oyun içinde gelişen olaylara göre DM olayı ana olaydan kopmadan çevirebilir, yani demek istediğim olayı birazda doğaçlama yapıni herşeyin ön hazırlığını yapmanıza gerek yok.
iyi demişinde doğaçlama herzaman kurtaramayabiliyor insanı.ki grupta herşeyi detayıyla isteyen zıpçıktı playerlar olunca doğaçlamanın da oyunun da içine edilebiliyor.bunu sen benden daha iyi bilirsin Thlyrotel öyle değilmi?
bence yine de en ufak detayına kadar hazırlık yapılmalı ki oyunda bir aksaklık çıkmasın.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Aule
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aule »

Benim fikrime göre, hikaye, oyuncuların tercihlerinden bağımsız yazılmalı. Oyuncunun seçtiği ırka, sınıfa hatta feat'e göre hikaye yazmak olayın tüm "büyüsünü" bozacak, oyuncunun ekmeğine yağ sürecek, oyuncuya "size öyle bir hikaye yazdım ki, bütün egonuzu tatmin edecek hatta isterseniz ilk gördüğünüz red dragon'a pandik atsanız bile hoplaya zıplaya gezebileceksiniz" demek gibi bir şeydir. Oyunculuk her anlamda tüm riskleri üzerine almak olduundan "ya paladin olsam ne olur thief olsam ne olur, şu büyüyü alsam burda işime yarar mı, yoksa büyüyü boşverip yadigar kızılcık sopasıyla mı dalsam..naapsam da noolsa" demesi bir bakıma FRP'nin "racon"undandır. Oyuncu önüne ne çıkacağını, en güçlü silahının/büyüsünün bile bir noktada işe yaramayacağını bilmeyecek ve bence bu yüzden oyuna daha da bağlanacaktır. DM oyuncusunu terletmelidir diye bir şey söylemiyorum tabi ki ama oyuncu bu oyunda her istediğini yaparsa oyunun en önemli fikri olan "takım oyunu"nun bir anlamı kalmaz. Senaryo icabı, oyuncular arasında mutlaka olması gereken sınıflardan birinin yada daha fazlasının olmadığı ve bu olayın oyunun tüm kaderini değiştirebileceği, takım elemanlarının mutlaka sahip olması gereken item'lardan birinin yokluğu gibi durumlarda, DM'in yardımına NPC'ler koşacaktır. Eğer oyuncu quest unsuruna bir türlü ulaşamıyorsa, quest'i oyuncuya götürmek DM'liğin sünnetlerindendir :) . En iyi DM, esnek olabilen, sadece kurallara bağlı kalmayan DM'dir diyor bu naçizane gönül. Oyuncu, DM'in oyuncunun seçtiklerine göre senaryo yazdığını bilirse nerde kalır heyecan, nerde kalır adrenalin, nerde kalır gizem.
[Emekli] Sihirlisayfalar Arcana UO Shard Developer
Post Reply