LOTR deki Arifler.

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

LOTR deki Arifler.

Post by Blasted »

Yaw çok zamandır. Aklıma takılıyor.. Sorasım geldi :)
LOTR de 5 tane ermiş oldu yazıyor ama kitapda 3'ünün ismi geçio Gandalf, Saruman ve diğerininkini şuanda hatırlayamıyorum. diğer 2 Arif nerede ? bilen varmı ? :) bide Gandalf ve Saruman'ın büyü güçleri kitap'larda okuduğumuz kadarmı yoksa dünya'nın kaderiyle oynamamak içinmi büyü kullanmıyorlar ?
"For Blood And Honor"
Dilbao
Başbüyücü

Post by Dilbao »

LOTR de dünyaya büyücü olarak inmiş olan 5 tane maia(bir nevi yarı tanrı) olduğunu söyler kitap. Bunlar Gandalf, Saruman, Radagast. Diğer ikisinin adı geçmez kitapta.

Bu kişiler maia olduklarından büyü konusunda son derece güçlüdürler ama Ainu(orta dünyanın tanrılarına verilen ad) kadar güçlü değillerdir. Ã?ünkü Maia lar, Ainu lar tarafından yaratılmıştır. Yaratıcıları kadar güçlü değildirler. Zaten dünyada da birşeyi değiştirmek için değili yeri geldiğinde denge sağlamak için bulunmaktadırlar...

Yani kitapta okuduğumuzdan güçlüler elbette ama çok da değil. Dünyanın kaderini bi anda değiştiremezler. Ama dolaylı yoldan etkileyebilirler. Mesela saruman ın ordu toplaması gibi...
"Lovefull Evil"
KiNg_Of_DaMnEd
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KiNg_Of_DaMnEd »

diğer bir maia dan SOURON dur arkadaşlar...
maialar denge sağlamak için gönderilmişlerdir gandalf the grey in ak olması da sarumanın dengeyi bozmuş olmasından ileri gelir hatta iki kulenin extended versiyonunda aragorn legolas ve gimli ormanda gandalfı gördüklerinde legolas gandalf a seni saruman zannettim özür dilerim der ganldaf ise ben zaten sarumanım yani onun yapması gerekenleri yapmaya geldim der.....
segoy
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by segoy »

aslında orta dünyada birçok maia vardır ki bunların çoğu ve ilk yerleşenleri melkor tarafında olanlardır. bunlar balroglar ve gorthaur ya da bilinen adıyla sauron dur.
ama arif adıyla nılan ve orta dünya ya tanrılar tarafından gönderilen 5 adet maia vardır.
bunların ilki maia melian dır. elu thingol ile evlenerek kralların soyunu başlatacak olan luthien tinuviel i doğurmuştur. erdemi ise thingole büyük bir büyü gücü vermiş olması ve eldar ın dışında kalan ve güneşten önceki ışığı görmeyen elfleri bir araya toplamakta yardımcı olmasıdır.
ikinci maia ise Iarwain Ben-adar dır ya da bilinen ismiyle Tom Bombadil.
tom bombadil tanrıça yavanna nın hizmetkarı olup yavanna nın iluvatarın aulenin yaptıklarını affetmesi üzerine kendi içinde bilinçli varlıklar istemesiyle orta dünya ya gönderilmiştir. tom bombadil in görevi yavanna nın yarattığı ağaç çobanlarına kadim dili öğretmek ve onları bilinçlendirmek olmuştur.
diğer arifler ise 2. çağın sonunda orta dünya ya gelmişlerdir bunlar saruman, gandalf ve radagast tır.
büyü kullanımına gelirsek tüm maialar tanrıların izin verdiği şartlarda büyü kullanırlar. tabi saruman gibi yoldan çıkanlar her zaman bu güce hakim olduklarından kafalarına göre de kullanabilirler büyüyü.
sadece arifler değil tüm büyü kullanıcıları dengenin varlığını bilir ve onu korumak için gereksiz büyü kullanmazlar.
Maleficos non patieris vivere
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

sauron'u ardalardan birisi sanıyordum ben

ayrıca bombadil kesinlikle bir arif
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Maia'lar Valar'ın halkıdır onların takipçileri ve yardımcıları. Fakat Ainu tarafından değil bizzat ERU tarafından yaratılmışlardır. Vala'ların aksine Maia'lar genel olarak kendilerini surete bürümezlerdi. İlk çağlarda en bilinenleri Melian (Thingol'un eşi, Luthien'in annesi), Eonwe (Manwe'nin habercisi ve sancaktarı), Osse ve Uinen (Ulmo'nun yardımcıları)'dır.
İkinci Ã?ağ'da Valar Orta Dünya'ya yardım için Istari'leri yollar. Curumo (Saruman), Olorin (Gandalf), Aiwendil (Radagast), Alatar ve Pallando. İlk üçü bizce bilinenler. Diğer ikisiyse Sauron'a karşı mücadele etmek için Doğu'ya gittiler.
Tom Bombadil'in ne olduğu hakkında kesin bir bilgim yok. Fakat ben de bir Maia olduğunu düşünmekteyim. Üçüncü kitapta Gandalf şöyle bir şey söylemişti: 'O durup yosun tuttu, bense hep yuvarlanan bir taş oldum' (tam olarak böyle dememiş olabilr fakat bu tarz bir şeydi).
Sauron da Melkor'un hizmetine girmiş bir Maia'dır. Valar ve halkı Maia Dünya'nın şekillenmesi için Ea'ya indiğinde Melkor'un takipçisi pek çok Maia vardı. Ve bir çoğu da onun gücüne hayran kalarak sonradan ona döndü. Sauron bunların en korkuncu ve Melkor'un baş hizmetkarıdır.
Kral cesurdu ve öfkesiyle kudretli,
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Msj'larınız için teşekkur ederim.. Aslında yazdıklarınızı biliomuşumda kitap'ı okurken pek dikkat etmemişim. Bende tom bombadil'in Arif olduğuna inanıyordum.

Sağolun Saygılar..
"For Blood And Honor"
KiNg_Of_DaMnEd
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KiNg_Of_DaMnEd »

tom bombadil kesinlikle bir ariftir.
bide ben şunu sormak istiyorum
saruman gibi yoldan çıkan maialar cezlandırılır mı nasıl cezalandırılır yoksa sadece dengeyi korumak amacıyla yeni bir maia mı görevlendirilir??
segoy
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by segoy »

orta dünya kültünde maialar ve valar arasınde cezalandırılan tek varlık melkordur. diğer maialar ve valalar kendi iradelerinden sorumludurlar. sonuçta hepsini iluvatar yaratmış ve yaptıklarına yok denecek kadar az müdahale etmiştir.
saruman yoldan çıkmıştır ama kendi iradesi ile değil kendinden kat kat güçlü olan sauronun kandırması ve büyülemesi ile olmuştur. sonuçta sauron gücünü kaybedince sarumanda çareisz kalmıştır. solucandilin sarumanı öldürmesini eru nun takdiri olarak yorumlayabiliriz ama sonuçta hiçbir maia yaptıklarından dolayı direkt olarak cezalandırılmamıştır öyle olsaydı zaten önce sauron cezalandırılırdı.
Maleficos non patieris vivere
Cyan Bloodbane
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Cyan Bloodbane »

pyros wrote:sauron'u ardalardan birisi sanıyordum ben

Bombadil çok değişik bir karakter ama arif olması bence biraz mantıksız...Arif olsa filmlerinde gösterirlerdi...Filmde o bölümü atlamış?
I cry.when angels deserved to die
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Cyan Bloodbane wrote:
pyros wrote:sauron'u ardalardan birisi sanıyordum ben

Bombadil çok değişik bir karakter ama arif olması bence biraz mantıksız...Arif olsa filmlerinde gösterirlerdi...Filmde o bölümü atlamış?
Filmle kitabı karıştırmamak gerek. Film sağlıklı bir kaynak değil.
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

aklıma takılan bir şey daha var Gandalf Isengard a gittiginde yani yazılışını böylıyorum Otranch kulesine Saruman' asasını kırmıştı ve artık gücü olmadığını ve divan'dan atıldığını söylüyordu.. İkiside bir mia olduğu halde Gandalf nasıl Saruman'ın asasını kırabiliyor?
"For Blood And Honor"
Multani
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Multani »

Tom Bombadilin bir arif olmasina ragmen kendi kösesine cekilip orta dünyanin o kadim zamaninda olan olaylara duyarsiz kalmasi bana biraz sacma geldi acikcasi. Bence bir arif olarak daha fazla ismi gecmesi gerekirdi.
Siz ne diyorsunuz?
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

bombadil'in arif olduğu herhangi bir kitapta yazıyor mu?

bombadil çok ilginç bir karakter.
sitenin biryerlerinde middle earth ansiklopedisi linki vermiştim.
orada bombadil'in eru'nun ta kendisi olabileceği söyleniyordu.abartılı olmuş ama bir varsayım sonuçta.eğer herhangi bir kitapta tom hakkında açık birşeyler yazılmadıysa varsayımlar üzerine konuşmalıyız.
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Varsayımlar olabilirse Ivellius Sam'i ağaçtan nasıl kurtardığını hatırlıyormusun ve Frodo'yu Höyüklerde nasıl kurtardığını Frodo'nun Tom bombadil'i nasıl çağırdığını. Cümleyi tam hatırlamıyorum ama bi yere kadar başı belaya düşerse birşey söyle diyodu ben gelirim falan.. Yani ozamanki Middle Earth'de o kadar yol almış birinin yanına gidebilmek yani.
Bence bir Arif..
"For Blood And Honor"
Post Reply