Dunya yaratma asamasi

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

çok geçmiş olsun
yazın için teşekkürler
siteye daha bakamadım ama en yakın zamanda bakacağım

çalışmalarınızda başarılar
Skylancer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Skylancer »

bence dünya yaratılırken ilk başta ne için yaratacağınıza karar vermelisiniz. üzerinde oynamak için mi, orası hakkında hikayeler ve belki kitap yazmak için mi?
bizim yarattığımız dünya hikaye bazlı olup aynı zamanda tıkandığımız noktalar, yahut improvize güzellikler için üzerinde oyunlar da oynadığımız bir dünya idi.
Bunun yanı sıra yaratıma en baştan başlamak gerek. önce 4.çağı yazıp ordan bir geri bir ileri yapınca mutlaka biryerde sorun çıkıyor
biz dünyamızı yaratırken en çok "ilk" konusunda tıkandık. yani herşey nasıl oluştu? bir high god mı vardı? eğer öyleyse bu adam nerden geldi? neden dünya yarattı? neden tanrılar yarattı? neden? neden? neden? en hararetli tartışmalarımız bu konuda olmuştu...
bunun dışında biz dünyamızı yaratırken okuduğumuz her kitapta, her filmde, her settingde, her oyunda bizleri neler etkiledi, neleri beğendik, neleri beğenmedik bunu düşündük. en basit örnek, bizim orclarımız warcraft'taki gibiydi ve ilk yaratılanlar orclardı, engin bir bilgi birikimleri vardı vs.
Bir başka önemli noktada en az üç kişi olmanız gerekliliği. Ben ayrıntılar ve hikaye geliştirmede iyiyimdir, arkadaşım ise tema bulmada usta idi, güçlerimizi birleştirince çok sıkı şeyler ortaya çıkyıordu :) birde direk yaratım periyodunun içinde olmayan ama fikrini aldığımız bir arkadaşımız vardı, üçüncü bir göz olarak inceleyip yorum yapıyordu.

En azından hala daha 2. çağını yaşamakta olan dünyamızın yaratılışında biz bunlara dikkat ettik, bunlarda takıldık.
saygılar.
Hükümlü
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Hükümlü »

Ben bu işlerde fazla iyi değlimdir ama söyleyeceğim şey oldukça basittir...bu hayatın her alanı için geçerli olabilir
çevrenize bakın!
bir insanın tek bir kelimesi bile size aradığınız hikayeyi verebilir. tariha bakın, geleceği düşünün!. bu konuda iyi gözlem yapmak en iyi yoldur. gözlemden sonra bunu hayalgücünüzle birleştitirseniz ortaya güzel şeyler çıkar.
--------------------------------------------------
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Hmmm. Dünya yaratmak....
eveeeeet....

Ben bunları bir yerden....

uuuuuuaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh.

Eskileri uyandırdınız! Siz kaşındınıııız.

şimdi biraz nasihat istiyorsanız başlayalım:
1- Dünya neden var temel bir soru.
2- Dünya üzerinde etkili olmuş güçler nelerdir?
3- Dünya bugünkü haline nasılş geldi?
4- Ne gibi büyük olaylar geçirdi?
5- Bugün üzerinde eler ve kimler yaşıyor?
6- Bu şeyler ve varlıklar birbiriyle nasıl geçiniyor?
7- Büyü mü teknoloji mi?(Garibinize gitmesin yay da bir teknolojidir) Hangisi daha üstün? Neden?
8- Sosyal yapısı nasıl?
9- Gerçek tarihi bilen bir ırk var mı yoksa herkes kendisine yonttuğu tarihi mi doğru sayıyor?
10- Teknoloji seviyesi nedir?
11- Düny üzerinde ciddiye alınabilecek güç odakları nelerdir?
12- Bunların amaçları, araçları ve yöntemleri nelerdir?
13- ......

Neyse durayım ben. Bu iş aslında ne harita yapmak ne de yer ismi bulmaktır. Maalesef dışarıdan göründüğünden çok daha ciddi ve meşakkatli bir iştir.
Ama madem giriştiniz elimden geldiğince yardıma dilimin döndüğünce nasihate varım.

Bu arada Avariel konusunda şöyle bir noktadan bahsedeyim:
Yay kullanmak için yaklarının yere basması ya da sırtını yere yaslaman gerekir zira yay tamamen iki kolun ters yönlere hareket ettiği bir sistem olduğundan hiçbir sürtünmenin olmadığı yerde yayı germeye çalışmak başlı başına bir savaş haline gelir. bunun açıklamasını ta olarak yapamasam da DarkSun dünyasındaki aarachokralar (umarım böyle yazılıyordur) mızrak benzeri silahlar kullanırlar. Hatta orada açıklaması olacaktı bu akşam evde bakar detaylı bilgiyi size yarın iletirim.

Saygılar
şövalye Kirshamor
yola devam...
...barış için
The_Guardian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by The_Guardian »

vay be ben bu konunun kapanmis oldugunu saniyordum..
bu arada Skylancer bir sirri ortak paylasiyoruz,Aman kimseye belli etme :D
Antimodes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Antimodes »

Burda önemli olan nasıl bir şey yapmak istediginiz. Arkadaşlarınızla oyun oynanacak basit bir mekan mı yoksa tam anlamıyla bir alem mi? Ã?nce bu soruya dürüst cevap verin çünkü baştan hemen "yaw tabi tam bir alem" der herkesler ama kazın ayagı öyle degil o yüzden dedigim gibi iyi düşünün ve dürüst olun. Kazın ayagı ole degil çünkü bir alem yaratmak çok zor,uzun ve çogu zaman sıkıcı ömür törpüsü bir iştir bunu bilerek yola çıkın. Birde skylancerın dedigi dışardan bir göz mutlaka olsun ve hiçbir zamanda işin içine dahil olmasın çok fayda saglar.
Kargaşada doğdum...Entropi ile yoğruldum...
Kaosdur akan kanım... Karmaşadır her adımım...
Bildiğim tek gerçeklik... Evren kaosdur,düzense hiçlik...
Antimodes the Wild
The_Guardian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by The_Guardian »

Bir baska durumda sudurki bir anlik gazlardan kacinmak lazim..
Yani Bir filmde gordugunuz bir aksiyon u kendi evreninize uydurmaniz genelde pek basarili sonuclar vermeyebilir..
The_Guardian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by The_Guardian »

Acabaherkez yaratmis oldugu dunyanin adini sraya yazabilirmi
Benimki Never Ending Legends
Image
Skylancer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Skylancer »

bizimkinin ismi yok, cage olarak düşünmüştük, ilk fikrimiz bir plane'e hapsedilmiş bir tanrının yarattığı dünya hedesi şeklinde olduğu için, ama sonradan tema çok değişince isim geçerliliğini yitirdi, yinede aramızda hala cage olarak geçer
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Atanor.
Ama bu daha çok kitabımı üzerine kurduğum bir dünya şimdiye kadar birkaç one-shot oynattım o kadar.
yola devam...
...barış için
Dilbao
Başbüyücü

Post by Dilbao »

Yarattığım farklı temalı evrenleri sayarsam 5 ile 10 arası bişi çıkması lazım. Bi de bulunan mevcut evrenler ve benim yarattıklarımın alternatifleri olan demiplane leri ekleyince sayı bayaa artıyo.
Zaten isim bulma konusunda tembelim, herbirine isim bulmaktansa sadece oynatma üzerine yoğunlaşmak daha mantılı geldi bana. Bi de bu evrenlerdeki yıldız ve diğer gezegenleri işin içie katarsak bulunacak 100.000 kadar ismin bana kaybettireceği zamanda 2 oyunluk senaryo daha yazmış oluyorum.
"Lovefull Evil"
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Dünyanın ana özelliklerini verdikten sonra bu sınırlar çerçevesinde herkes (İlgilenen DM ler) kendi mekanlarını yazıp oynatsınlar. Oyunda oyuncuların ilerleyişine göre yer şekilleri ve şehirler ilk hallerini alırlar. Yani oyunda öncelik hikayede olur.
Hikaye yazılırken DM ler çok büyük çapta bir hikaye yazmamaya dikkat etmeliler.
En sonunda DM ler oyunda ortaya çıkan şehir ve bölgeleri bu başlık altına gönderirler. Gönüllü birkaç zavallıda bu hikayelerin nerede geçtiğini kıta üstünde belirler. Son olarakta bu bölgenin nerede olduğunu ve son halini yine bu başlık altına yazar. Diğer DM lerde çıkan bölgelerde oyunlra oynatırlar. Daha önce oynanmış oyunlardaki bölgelerde bu şekilde katılabilir.
Sınır olarak bence en önemlisi büyünün ne kadar etkin olduğu.
Bende dünya yaratmaya başlamıştım. Ancak tanrları yaradılışı ve ırkların bir kısmını belirledikten sonra ilk olarak sadece küçük bölgelerin haritalarını çizerek ve tarihinin üstünden kabaca geçerek her bir bölgede bir oyun geçirdim. Dünyam hiç bir zaman bitmedi çünkü çok kütü bür DM yim :cry: . Her oyun sonunda oyuncular kaçtı :evil: .
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Blasted
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Blasted »

Dünya yaratırken ilk önce baya bi kafanda tasarım yapman gerekio ben başlıyorum kafamda canlandırmaya dewam edio sonra ordan bişe çıkıo burdan bişe çok karışık oluyor. Ben olsam haritayı en son çizerim ilk önce karalamalarla temel şehirleri belirlerim falan.. bide karakterleri teker teker düşünmek gerekio Dragon Lance'daki gibi bir grup maceraperest diyeyim karakterler çok oturaklı olmalı ve aralarında bağlar falan olmalı..
Ben böyle düşünüyorum.

Ulu Tolkien Nasıl Yapmış?
"For Blood And Honor"
Kayra-Khan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kayra-Khan »

arkadaşlar benim üç senedir üzerinde uğraştığım bir dünyam var. Ayrıca dünyamda yaşayan ırkların dillerini de tasarlıyorum ve evde eski elf yazmaları olduğunu iddia ettiğim kendi geliştirdiğim elf alfabesi ve diliyle yazılı 3 cilt kitap var. Eski gözükmesi için tüm sayfaları önce teker teker çay banyosu yaptırdım ve sonra üşenmeden oturdum yazdım.
Bence dünya yaratırken en önemli nokta özgünlüğü. yalnız özgün olacak diye sapıtmamak lazım. Dünya'nın epik bir havası olmalı. Hikayelerin özgün olması çok önemli. Ve isimlerinde. Ben özellikle cüce dilini oluştururken Hattice ve Asurca'dan etkilendim. Oysa tolkien ve diğer tüm fantastik kurgu yazarları Kuzey mitolojisinden isimler bulmuşlar ve hala bunu devam ettiriyorlar. Oysa bana Hattice ve Asur dili çok daha cüce çağrışımı yapmıştı.
Bir diğer önemli unsur eleştirilere açık olmak. Her eleştiriyi öncelikle doğru kabul etmek ve kendine her zaman önyargılı olmak gerekir bence.
Elfler konusu ise çok daha zor. Ã?ünkü Tolkien'den veya Dragonlance'den etkilenmemek imkansız gibi. Galler inancındaki tüm peri masallarının özellikleriyle kuzey mitolojisindeki elfleri mükemmel bir senteze ulaştırmış tolkien. ve diğer milletlerde bu kadar özgün peri hikayeleri olmadığından şartlar sizi ister istemez o coğrafyaya çekiyor. Yine de son zamanlarda araştırmalarım sonucu bulduğum pagan slav inançları ve anadolu'daki peri kavramları da yeni bir renk kattı benim dünyama örnek vermek gerekirse.

Henüz ingilizce'den çevirmem gereken 9 tane eşşek gibi destan var elimde. onları da iyice inceledikten sonra dünya'mın çekirdeği oluşmaya başlar diye düşünüyorum. şu anda 18 yaşındayım inşallah 25-26 yaş gibi bitiririm.

Ha bu arada Never Ending Legends güzeldi ama fikrimi sorarsanız biraz Dragonlance esintileri vardı. Yine de herkese yolunda başarılar diliyorum. Kolay gelsin.
NOOB
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NOOB »

Ben sadece bir şey söylicem eğer bir dünya olacaksa ne sadece kötülük olmalıdır, ne de sadece iyilik. Ne bilim iyi ırklarla kötü ırklar mutlaka bir arada bulunmalıdır!!
Korku olgunlaştırır,
Korku yüceltir,
Korku anahtardır,
Bu yüzden,KORKUN BENDEN!!
Post Reply