Ansiklopediciler

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaslar bes gun ABDdeki Sukran Gunu tatili nedeni ile buradaki akrabalarda kaldim. Epey bir ilerlemis baslik... Dogrusu buna sevindim....

Bazi arkadaslarin kafasindaki sorulari soyle acmaya calisayim. FRP ile fantastik edebiyat elbette tanim geregi birbirleri ile yakindan iliskisi olan ve bircok ortak kavramlari da paylasan iki alan sayilabilir.

Ancak yine de yapacaginiz bir calismanin bunlardan hangisinin penceresinden baktiginiza gore degisir.

Ornegin Taco, Nonweapon Profieciency, Yonelim gibi FRP ansiklopedisinin olmazsa olmaz basliklarinin bir fantastik edebiyat ansiklopedisinde yeri yoktur.

Bunun disinda ornegin bir FRP ansiklopedisinde kiliclardan bahsedilen bir baslikta kiliclarin vurus gucunden hangi savasci irkin hangi kilici kullandigindan bahsedilebilecek iken, fantastik edebiyat ansiklopedisinde kiliclara roman ve hikayelerde verilen ozel anlamdan ve belki Ekskalibur gibi ozel bazi kiliclardan bazilardan bahsedilebilir. ( boyle bir baslikta genel olarak bahsedildikten sonra belki bu ozel kiliclar ozel basliklarda daha ayrintili olarak anlatilabilir. )

Drittz kitaplari, Ejderha Mizragi ve tabii ki Yuzuklarin efendisi bu anlamda edebi eserlerdir ve onlarin icerdigi oyku ve ogeleri de elbette dikkate almamiz gerekiyor. Ama DnD kural kitaplari bu anlamda edebi eser yerine sanirim dha cok bir oyunun kural kitaplari olarak sayilmalari gerekiyor.

Neyse arkadaslar yardim edecek tum arkadaslarin yardimlari bizleri mutlu eder. Bu haftasonu bu ansiklopedinin nasil hazirlanabilecegine iliskin onerilerimi yazmayi dusunuyorum. Ilgilenen tum arkadaslarin fikirlerini bekliyorum. Yontemimizi kesin olarak kararlastirdiktan sonra is bolumunu yapip ilk calismamiza baslayabiliriz. : ) )
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaslar bugun araligin 10 u sanirim.... Ocak ayinda calismaya baslayacagiz diye yazmistim. Araligin 20sine kadar bu projeye destek verecek arakdaslardan bir kere daha bunu bu baslikta teyit etmelerini ( ee birbirimizi gorelim) ve de ocak ayinda hangi basliklara destek vereceklerini belirtmelerini istiyorum.

Eger isterlerse bir alani oldugu gibi bir kisiye de verebiliriz... Mesela Yaratiklar Aeron'un olabilir....

Ancak bu durumda yine de belirli cakismalari onlemek icin her ay hangi basliklari yazacaklarini herkesin belirtmesi lazim...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Bana uyar yaratıklar konusunda herşeyi yorumlarımla birlikte yazmaya hazırım. Hatta bir ara kendime öyle bir kitap bile yapmıştım meraktan :D

Birde eğer ilgilenler varsa Efsanevi Yaratıklarla ilgili önerebileceğim güzel kitaplar var.

Bu arada Firble ben varım. :D
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Burda! :exclaim :exclaim :exclaim
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Edmond wrote:Burda! :exclaim :exclaim :exclaim
Anlamadım :D
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Edmond senin ozel olarak ustlenmek istedigin bir bolum var mi? Ya da hangi 20 basligi almak istersin?

Ayni soru senin icin de gecerli... Gerci senin bolumun belli ama.... Yine de tam olarak hangi yaratiklari tanitacagini yazarsan olasi cakismalari onleriz...

Ocak sonuna kadar vaktin olacak... Ancak her basligi en az bir A4 uzunlugunda tanitmak gibi bir sart var... Cok kisa olmasin diye dusundum basliklar...

Istersen mesela Gorgonlari anlattiktan sonra Medusa dan ayrica da bahsedebilirsin... Ancak sanirim simdilik genel basliklar daha guzel olur...

Bu arada ansiklopedi de destek verirse Possesed in resimlerinin olmasi daha guzel olur sanirim... Ya da baska bir ressamimizin... Sonuc olarak Edmond ben Aegron ve Efla 20ser baslik yazarsak toplam 80 baslik olacak ocak ayinin sonunda...
HARBE GİDEN
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Cinler
Kiyamet
Ozanlar ( Eee onlar olmadan olur mu)
Fantastik Boyutlar ( Farkli fizik kurallarinin gecerli oldugu yerler)
Fantastik Dunyalar ( Ayni fizik kurallarinin gecerli oldugu farkli Dunyalar)
Zumrudu Anka Kusu
Kiliclar ( Ozel bazi kiliclari belki dahil edebiliriz)
Runler ( Ozel bazi gucleri olan yazilar)
Olumsuzluk
Calgi Aletleri
Keşişler ve Psişikler tek başlık altında
Ölümsüzlük
Elmaslar
Her renk ışık
Ã?ift karakterlilik (hani bazi tipler olur ya dönüşüm geçirir mülayim iken manyak olur vs.)
Esirler
şans
Sakatlar (Stephen King'in çok kullandığı bir olay, sakatların normal insanlara göre başka özellikleri güçlüdür.Denge)
Aşk

İşte bunlar benim :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tamam o zaman kardes... Bunlardan Aegron un alani ile cakisabilecek basliklar var.. Aegronolasi cakismalari dikkate alip sen de hangi basliklari yazacagini yazabilirsen cok cok cok super olur....
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Firble wrote:Tamam o zaman kardes... Bunlardan Aegron un alani ile cakisabilecek basliklar var.. Aegronolasi cakismalari dikkate alip sen de hangi basliklari yazacagini yazabilirsen cok cok cok super olur....
Bencede mesela cinlerle zümrüdüanka kuşu efsanevi varlıklar içinde yer alıyor. Ã?akışma olmaması için onlar hakkında yorum ve bilgiler ben paylaşsam daha uygun olabilir.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Aegron cakismalar her zaman olacaktir... Bir de bazen bir seyin ne oldugu tartisilabilir. Ornegin biris Oluler Dunyasini ana baslik olarak alsa Zombiler hem onun hem de senin basligina dahil olur...

Boyle durumlarda ben once basligi alacagini belirten de baslik kalsin taraftariyim... O nedenle ben en son herkes yazacagi basligi belirledikten sonra kendi basliklarimi sececegim...

Bu arada senin anlatabilecegin bir suru yaratik var sonucta... Cok isterseniz ikiniz de yazin ayni baslik hakkinda ben birlestireyim. Ancak sen ayri bir baslik hakkinda yazsan daha iyi olur...
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Firble wrote:Aegron cakismalar her zaman olacaktir....
Haklsın ama en azından ikimizinde bilgilerinde çakışma olmasın. Mesela o bir yaratık hakkında şöyle derken benimki farklı çıkması tezat oluşturur. Yazmadan once herkes konunun ana başlığı ile ilgili konuşsun mesela. Biz edmond la bunu konuşarak yapabiliriz.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Siz bilirsiniz... O nedenle ben herkesin yazacagi basliklari buraya yazmasini istemistim. O basliklari baska kimse almasin diye...

Sen de ilk olarak yazacagin 20 basligi yazsan super olur aslinda Aegron...

Istersen Edmond la konusup sonra degisiklikler yapabilirsin...

Ancak en azindan senin belirledigin basliklari Efla ile biz almayiz. Boylece senin kesin olarak yazmayacagin basliklar dusunup calismaya baslayabiliriz. Gerci benim 24 aralik i yolculuk 25 i varis 26sini kendime gelis tarihi olarak dusununce sanirim 27 araliktan once calisma sansim yok.. Ama en azindan basliklarimi belirlerim...
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Başlıklar deken benim konum yaratıklarla ilgili biliyorsun.
Bunların arasından 20 tanem i seçiyim yoksa köken olarak mı?
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Yaratiklar konusu icinde 20 albaslik sec kardes... Sonucta ansiklopedi usulu calisalim dedik.. : ) ) )

Ancak istersen basliklardan birisi genel olarak yaratiklar olabilir... Tek tek ayrintilarina girmeden genel olarak fantastik edebiyattaki yaratiklari anlatirsin... Alt basliklarla ilgili birkac onerini de okunmasi tavsiye edilen maddeler diye eklersin...

Ama iste sonuc olarak 20 tane ansiklopedi maddesi gerekiyo... Her birimiz icin... : ) )
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Ben şöyle düşündüm Firble ;

15 başlık yaratıklar
1 başlıkta tüm yaratıklar hakkındaki( görüşümle ilgili ufak bir makale şeklinde olabilir) yazı
4 başlık tada 4 kültür seçip bunlardaki efsanevi yaratık kavramı ve onlar için ne ifade etiiği

böyle olabilir mi?

birde nereye yazcam ben bunlar wordde biriktiriyim mi?
Post Reply