OCAKBAşI YAZ TEMASI NE OLSUN?

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Catboy, ben şu ana kadar bir kez bile temalara yazmadım.Zaten birinci sebep, adının Tema olması, Konu demek varken.Tabi bu bahane, ikinci sebep ise, ben yalnızca aklıma gelen konuda yazarım.Açıkçası bu aralar Orta Asya ile ilgili bir şeyler yazmak geçiyor içimden.Zaten içimden geçmeyen bir konu olmazsa yazmam.Ha bu demek değildir ki:

*Eğer, orta asya olmazsa ben yokum!*

Ben zaten herhangi bir konu kısıtlaması olduğu için baştan karşıydım.Ama dediğim gibi, zaten içimden geçen bir konu olursa yazabilirim.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Sen de diyorsun işte ben yazmayı düşünmüyorum diye edmond. O halde bari diğer arkadaşların seçimine karışma, daha doğrusu katılmayacaksan fikir bile üretmene gerek yok bence.
Lugtarias bana karşı çıkarken gerçekten de bu konu hakkında yazmak istediği karşı çıkıyordu. Ama ben senin temaya uygun yazmayacağına zaten en baştan biliyordum.
Bu arada temanın tam karşılığı konu değildir. İkisi tam olarak aynı kavramlar değildir. Lise kitaplarında parçanın konusu ve temasını bulunuz diye edebiyat derslerinde hep başımızın etlerini yiyen hocalardan biliyorum. Tema tek bir sözcükle açıklanmasıdır parçadır. Bu parçada yoğunlukla işlenen olay ne sorusuna karşılık verir. Aşk ya da savaş gibi.
Konu ise bu parça bize ne anlatıyor. İki sevdalınının umutsuz aşkı mesela.
Temadan işlenen duyguyu belirtirsin. Konuda ise parçanın ne anlatmak istediğini anlatırsın.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Alıntı sufi Alıntı Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Konu nedir? Tema nedir?
Gönderim Zamanı: 14/Ocak/2008 Saat 16:29
KONU:

Her yazım ve anlatımın temeli konudur. Konu, üzerinde konuşulan, yazı yazılandır. Konu günlük olaylardan alınabileceği gibi insanlar arası ilişkilerden, toplumsal gerçeklerden, sorunlardan, bilim ve teknolojiden, sanattan, kısaca yaşamın her kesitinden seçilebilir. Söz gelimi "aşk" duygusal, "eğitim" toplumsal, "optik" bilimsel bir konudur. Bu konular çok geneldir, bu ana konuların alt başlıklarla sınırlandırılması gerekir. Bilimsel bir konu aynı zamanda toplumsaldır; bu nedenle anlatım konularını kesin sınırlarla ayırmak güçtür. Yine konular; nesnel ise somut konular, nicel ise soyut konular diye de ayrılır. Konu alanı olarak toplumun her kesimi alınabilir. Ã?rneğin, okul öncesi eğitimi konu alan bir yazı için köy, varoş, gecekondu, aydın kesim, Amerika, Japonya... gibi alanlardan biri seçilebilir.

TEMA VEYA TEM:

Bir sanat eserinin merkezinde yer alan temel duygu ve düşünce demektir. Konu ve ana düşünce ile yakınlığı nedeniyle onlarla karıştırılmaması gereken bir terimdir. Konunun somut nitelikli olmasına karşılık, tema soyut özellikler gösterir.

Bir eserin teması, onun konusu değildir. Konunun çok özel bir biçimde işlenmiş ayrıntısıdır.

Ölümün konu edildiği bir eserde “ölüm karşısında duyulan hüzün”, bu eserin teması olarak ifade edilebilir. Bir şeyin edebiyat eserine konu edilmesi için, bir yazar veya şairin o konuyu seçmiş olması yeterlidir. Oysa tema, edebî şahsiyetin sanatçı yönünün, yorumlama gücünün bir göstergesidir.

Tema bütün sanat dallarının ortak terimlerinden biridir.

İnançlar ve kültürel değerler, herhangi bir temanın farklı toplumlarda, hatta aynı
toplumda bile değişik biçimlerde ele alınmasına neden olur. Söz gelişi aşk teması, edebiyatın bir döneminde ince duyarlıkları ifade ederken, başka bir dönemde maddî hazların ifade aracı olarak işlenebilir.

Tema bir eserde, insandaki beyin gibidir. Eserde anlatılan her şeyde ve anlatma biçiminde temanın etkisi vardır. Edebî şahsiyetin eserini yazma amacı, doğrudan doğruya tema ile ilgilidir. Eğer bir eserin teması doğru belirlenirse, eserin doğru anlaşılma şansı da artar.

Bir eserin değerini konusu değil teması belirler. Bunun gerçekleşmesi ise, temanın düşünce dokusu ve yorumlanışı ile ilgilidir. Bir eserin konusunun nasıl yorumlandığı
sorusuna bulunan cevap, temanın belirlenmesinde ipucudur.

Eserin bütününe hakim olan bir tema, iyi işlenmek kaydıyla, eserin sağlam bir kompozisyon kazanmasında etkili olabilir.

Tema soyuttur ve soyutluğun derecesi edebî şahsiyetin özellikleriyle yakından ilgilidir.
Tema, somut verilerle desteklendiği zaman eserin başarısı artar.

Bir edebî eser veya metin, birden fazla temadan meydana gelebilir. Fakat bunlardan
biri veya birkaçı edebî eser veya metinde daha bir önem kazanmış olarak karşımıza
çıkar. İkinci, üçüncü derecedeki temalar, asıl temayı besler, eseri zenginleştirir. Eserin
daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırır.
not: şimdi araştırdım ve bir sitede buldum, paylaşmak istedim.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Sen de diyorsun işte ben yazmayı düşünmüyorum diye edmond. O halde bari diğer arkadaşların seçimine karışma, daha doğrusu katılmayacaksan fikir bile üretmene gerek yok bence.
Yanlış, eğer hoşuma giden bir konu olursa yazacağım.Fakat deniz olursa yazmam mesela :) Ã?ünkü ilgimi çeken bir mesele değil.Fakat siz aklınıza estiği gibi yapın.Ama dediğim gibi konu Türkler olursa, seve seve yazarım, çünkü o konuda yazmak istiyorum.
Lugtarias bana karşı çıkarken gerçekten de bu konu hakkında yazmak istediği karşı çıkıyordu. Ama ben senin temaya uygun yazmayacağına zaten en baştan biliyordum.
Burada bana laf mı soktun, bana mı öyle geldi?
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

Arkadaşlar şunun şurasında az bir mevcut sahibi ocak başı yazarlarıyız. Kendi halimizde birşeyler yazmaya çabalıyoruz hepimiz. Kırıcı boyutlara varabilmeye meyilli tartışmalara gerek yok. Bence bu konuyu burda kapatalım. Ozan Firble seçenekleri olması gerektiği gibi yerleştirecektir. Bize düşen yalnızca oyumuzu kullanmak olacak...
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Ve Edmond eğer böyle bir şey yazmayı istiyorsan illa ki buraya yazman gerekmiyor :) Serbest de yazabilirsin boşu boşuna tartışmanın alemi yok.
Image
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tartışmanın üslubu bence de gereğinden fazla kırıcı hale geldi.

Ã?ncelikle bir konuya açıklık getireyim. Konu yerine tema denmesinin nedeni bu alanda yazmak isteyenlerin özgürlüklerini arttırmaktı. Mesela korsanlar konusu altına Orta Asya olmasa da Osmanlı korsanları da dahil olabilirdi ve bence de çok güzel olurdu. Ben özellikle Turgut Reis'in hikayelerini çok severim. Ondan esinlenilerek bir hikaye yazılabilirdi.

Benzer şekilde Ã?öl, Aşk, Savaşçı, hatta deniz (Hazar Denizi olabilir) temaları altında da Orta Asya Türkleri ile ilgili hikayeler yazılabilir.

Ocakbaşı teması biraz şunun gibi.. Bir grup ozan bir kamp ateşi etrafında toplanıyor. Konu vampirlerden açılıyor ve birbirlerine kendi yarattıkları vampir öyküleri anlatmaya başlıyorlar...

Ancak elbette bu tarzın dışında daha özgür hikaye yazmak da bir seçenektir.

Sonuç olarak Edmond, Catboy ikiniz de benim gözümde ocakbaşının önemli ve saygın yazarları arasındasınız. Ve ikinizinde kendi tarzınızla ocakbaşına katkı verdiğinizi biliyorum. Bu tarz ikiniz için elbette farklı. Ancak yazarları ( ve elbette ozanları ) daha güçlü kılan daha çok aralarındaki farklılıklardır sonuçta... Ve bu farklılığa rağmen kimi zaman ortak bir eser yaratabilmek...

Tartışma konu tartışmasının ötesine geçti. O nedenle konuyu kapatıyorum. Oylamayı açıyorum. Orada konularla ilgili yorumlara da devam edebiliriz.

Ancak genel işleyişle ilgili tartışmaları ocakbaşı kahvesinde yaparsak daha iyi olur....

Benim gördüğüm kadarıyla gerek ocakbaşı gerekse ocakbaşının yazar grubu olarak kendimizi epey geliştirdik... Yeni ve daha farklı şeyler yapacak ve belki de sayımızı arttırmak için kendimizi tanıtacak bir olgunluğa ulaştık...

Bu yeni şeyleri yapmak için belki derslerimizin yoğunluğunun azalacağı yaz tatilini beklemek daha doğru ancak neler yapabileceğimizi şimdiden konuşabiliriz. Bu hem tema yarışmalar gibi mevcud yaptıklarımızı nasıl daha iyi hale getirebileceğimiz hem de yeni ve daha farklı neler yapabileceğimiz hakkında olabilir. : )
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Locked