300 Spartalı ve Kambur adam
Aynı filmdeki 2 ihaneti karşılaştırmak istedim daha iyi anlaşılması için. Biri gerçekten ülkesine ihanet etti. Ama kambur adam için (bunun adı neydi ya. her seferinde kambur adam yazmaktan sıkıldım) kabul görebileceği en son yerden de istediğini bulamayınca yapacağı tek şeyi yaptı. Asıl ihanet senatoda ki adamın, diğerinin ki göreceli.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
Bu olayın aslı böyle değil aslında. Filmde bazı olaylar çarpıtılmış Termofil savaşının gerçekten yapılıp yapılmadığı dahi bir tartışma konusu. Zaten filmde ki hali destansı hale getirilip mitolojik öğreler katılarak harmanlanmış haliydi bu efsanenin.
Bu arkadaşın kambur, ucubik arkadaşın adı Malisli Efialtes (gerçek tarihteki bu) , esasında bu arkadaş filmde anlatıldığı gibi kambur ve ucube değil. Filmde bu arkadaşın yaptığı hayinlikten dolayı, aşağılama amacı ile yapılmış bir şey bu. Yani esasında ihanetinin en büyük sebebi aç gözlülüğüdür. Yunanca da Efialtes ismi hayin, yalancı gibi anlamlara geliyor. Anlatılanlara göre bu arkadaşın yaptığı hayinlikten sonra ismi bu anlamları aldı.
şimdi Herodot'un yazıları çerçevesinde düşünürsek bu adam bu işi aç gözlülüğünden yaptı. O zaman böyle bir sebeple vatanımı asla satmam.
"300" çizgi romanından uyarlanan "300" filmi çerçevesinde düşünürsek; horlanan, dışlanan, bebekkken öldürülmeye çalışılan ve kendisine bir şeyler vad edilen Efialtes 'i düşünürsek, o konuda da bogus a katılıyorum.
Bu arkadaşın kambur, ucubik arkadaşın adı Malisli Efialtes (gerçek tarihteki bu) , esasında bu arkadaş filmde anlatıldığı gibi kambur ve ucube değil. Filmde bu arkadaşın yaptığı hayinlikten dolayı, aşağılama amacı ile yapılmış bir şey bu. Yani esasında ihanetinin en büyük sebebi aç gözlülüğüdür. Yunanca da Efialtes ismi hayin, yalancı gibi anlamlara geliyor. Anlatılanlara göre bu arkadaşın yaptığı hayinlikten sonra ismi bu anlamları aldı.
şimdi Herodot'un yazıları çerçevesinde düşünürsek bu adam bu işi aç gözlülüğünden yaptı. O zaman böyle bir sebeple vatanımı asla satmam.
"300" çizgi romanından uyarlanan "300" filmi çerçevesinde düşünürsek; horlanan, dışlanan, bebekkken öldürülmeye çalışılan ve kendisine bir şeyler vad edilen Efialtes 'i düşünürsek, o konuda da bogus a katılıyorum.
Last edited by Yener on Tue Sep 25, 2007 12:32 am, edited 1 time in total.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
-
Hakikatli-TormII
- Kullanıcı

Hayır aransayes dışlanmıyor. Leonidas onu orduya alacağını ama zayıf olduğu ve phalanx taktiğini bilmediği için savaşamayacağını destek kuvvet olacağıno söylüyor. Bu dışlanmak değildir. En azından teknik olarak değildir.
Giden o eski dünler; geçmişin karanlığında anılarımdı onlar. Bense bulamaz oldum onları. Hep selam gönderdim geride kalana, kanıtım yoktu yarına, Yolcularımla ağladım...
Ben dışlanmak olarak sadece savaştaki olaydan bahsetmedim. Sparta halkı tarafından dışlandığını söyledim. Ayrıca hatırladığım kadarıyla Leonidas orduya alacağını söylemedi. Sadece yaralılara su taşımasını önermişti.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
-
Hakikatli-TormII
- Kullanıcı

Arkadaşlar adam hakkında bu kadar tartışıldığını duysa kendisini kahraman zanneder. Biraz sakin yahu ne celallenmişsiniz öyle. Ben bu konuda Siltia'ya katılıyorum "ihanet ihanettir" ayrıca "deal is the deal" gibi türevleri de vardır
Neyse demekki hiç bir zaman gerçek bir Ispartalı olamayacakmış pis kambur.
-Fac fortia et patere-