Harry Potter ve büyü

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 435
Joined: Mon Dec 22, 2003 10:00 am
Location: İzmir
Contact:

Post by Anchorite »

Her kitabı birkaç defa okudum. Çok eğlenceli kitaplar olduklarını düşünüyorum. Kurguları genellikle çok iyi.. Dili harika. Türkçe çevirilerinin dahi dilinin oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum.

J.K Abla kitaplarda sistematik bir büyü sistemi kesninlikle kullanmıyor. 6. Kitabın sonunda dahi birçok yeni büyü ve yapılış şekli ekledi. Büyünün genel yapısı ve özellikleri konusunda ise hemen hemen hiçbir şey yok. Çok basit örnek vermek gerekirse, Weasley Ailesinin evi eski, eşyaları yaşlı, hayvan alacak paraları yok vs.. Ama kitaplarda büyücülerin eşyalar ve hayvanları kolaylırıkla yaratabileceklerini larca defagörüyoruz... Gibi.. Ayrıca çok güçlü büyüleri bile 11 yaşında veledler yapabiliyor. Yav, herkes herkese 'hold person' atabiliyor mesala.

Harry Potter masal değil belki.. çocuk kitabıda tam değil ama fantazi edebiyat denilemeyecek kadar farklı bir branşta.

Not: Bir tonda atlanmış unsur var kitapta. Mesala 1. Kitapda Hagrid uçar, 4. Kitapdaki labirentte hiçbir yarışmacı iyi genç büyücü uçamaz.. Heh.. Neyse.. öyle..


Harry Potter = 'Accio Para'

Çok daha iyi yazabilirmiş ama.. işte.. Neyse bu da güzel.


Not: Dresten Files adında bir dizi başlamış Sci-Fi'da.. Harry Potter Konsepti ama büyükler dünyası gibi özetledi arkadaş. Bir adam var büyücü ve bir büyücü dünyası var. Ana karakter polislere yardım falan ediyor. Heh.. Kulağıma iyi geldi.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 5509
Joined: Mon Jul 03, 2006 10:00 am
Location: Çanakkale
Contact:

Post by Edmond »

elayna wrote:bence bu kitap büyüler konusunda çocuk kitabı özelliğinden kurtulamıyor. Hiç bir büyü ayrıntılarıyla anlatılmamış, büyünün kaynağı nedir, kim nasıl olurda büyü yapabilir bunlardan asla bahsedilmiyor.

1-)Ben büyülerin çocukça yapıldığına inanmıyorum
2-)Tam aksine neredeyse büyülerin yarısı ayrıntılı
3-)Büyünün kaynakları olarak çoğu verilmiş.(alohomora gibi büyüleri saymayın)
4-)Tam tersine, çok büyüleri kimlerin yapabilceğinden bahsetmiş.

11 yaşındaki çocuğu güzel büyü yapmasına gelince:O çocuk tüm gücünü Voldemort'tan ve annesinin ona küçükken yaptığı sır büyüsünden alıyor.Mesela Harry Potter'a bir büyü yapıldı.Bu büyü Lily Potter'ın soyundan gelenlerin yanındayken işliyor.Ancak bu büyü sadece Harry Potter 17 yaşına gelince bitecek

İsteyenler için örnekler verebilirim
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
User avatar
estela
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 9
Joined: Wed May 30, 2007 10:00 am
Contact:

Post by estela »

FrontsideAir yazdığının her kelimesine katılıyorum ve hiç bir kitabın filmine bakarak konuşmamanızı tavsiye etmiyorum.Lütfen evet belki harry potter büyüsü size basit gelmiş olabilir ama bence diğer kurgular gayet güzel.FrontsideAir'inde dediği gibi o kitap bir dünyanın üsütne kurulmuş başka bir dünyayı anlatması ve yaratıklarıyla fantastik diyebileceğimiz bir kitap.Bu kitabı fantastik görmeyenlere de okumalarını tavsiye ediyorum okuyupta hala beğenmezseniz tamam anlarım çünkü harry potter size okuduğunuz margaret weis tolkien kitaplarından sonra hafif gelebilir.ben fantastiğe harry potterla girdim ve bu acıdan beğendim kitabı.ve üstelik fantastiğe girmeye çalışan arkadaşlarımda harry potterla girdi ve memnun kaldı.ama harry poterla girmek istemeyen arkadaşlarıma margaret weis verdiğimde (en sevdiğim yazardır) bu kitap beni aşar dediler ve bıraktılar ve beni fantastik konusunda hiç anlamadılar.ben çevremde fantastik okuyan tek kişiyim ve eleştirilere rağmen savunmaya devam ediyorum.Ayrıca Harry potter bence çocuk kitabı olamaz çünkü çocuklar mutlu sonla biten masallara alışmışlar harry potter ölümlerle,akan kanlarla, yaratıklarla çocuk kitabı olarak anılmamalı.Ã?ocuk kitabı değildir ve bence asla öle olmamalıdır diyorum ben.tabi bu benim fikrim bana katılmayanlara saygı duyarım. onların düşünceleri sonuçta.Asıl sorunun cevabına gelince Harry potter büyüsüde gayet yaratıcı ama tabi diğer kitaplardaki büyüler gibi olmasını beklemeyin.Harry potter büyüsü kendine özgün yönüyle geyt güzel...

------------------------------------------------------

deminki yazım eski eleştirilere de dayanmkta anlayamamış olanlara söylüyorum teşekkürler :|

Birleştirildi : Yılmax
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 5509
Joined: Mon Jul 03, 2006 10:00 am
Location: Çanakkale
Contact:

Post by Edmond »

Sadece bu kadar da değil, büyüleri kimlerin bulduğu, nasıl bulduğu, ne yaparken bulduğu, falan ayrıntılı olarak anlatılmış.Ayrıca HP'deki bütün büyücüler Sorcerer, zaten bu bakışla baktığımız zaman, bütün her şey değişiyor.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Timmy
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 2
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:00 am
Contact:

Post by Timmy »

7. kitap gayet güzel okumanızı tavsiye ederim.Ben Normalde Harry Potterı Sevmezdim ama annem alıştırdı :D.Diğer Bilimum Fantastik Kurguların Yanında dandik Kalıyor Biliyorum ama sürükleyici bir kitap.frp bilen bilmeyen her önüne gelenin okuması ise saçma bir olay.
User avatar
cepkin
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 3
Joined: Thu Nov 30, 2006 10:00 am
Contact:

Post by cepkin »

güzzzel eğlenceli bir film:D
Yılmax
Başbüyücü
Posts: 686
Joined: Tue Apr 05, 2005 10:00 am
Location: İstanbul
Contact:

Post by Yılmax »

Arkadaşlar lütfen konunun dışına çıkmayalım buradaki tartışma konusu Harry Potter serisindeki büyünün tartışılmasıdır kitap tavsiye bölümü veyahut film tanıtımı değil. bölüm kurallarınıza azami derecede riayet ettiğiniz için hepinize teşekkürler...
İnsan labirentte, içgüdülerini ince, keskin bir uç gibi bilemelidir, neredeyse bir hançerin, bir kılıcın ağzı kadar keskin, çünkü içgüdüler de hayatta kalmak için kullanılan silahlardır ve sık
Barzini
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 317
Joined: Tue May 29, 2007 10:00 am
Location: İzmir
Contact:

Post by Barzini »

Harry ve büyü mü? Peh! Harry Potter büyücüyse eğer bende George Clooney'im
-Fac fortia et patere-
yeminer
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 4316
Joined: Wed Oct 01, 2003 10:00 am
Location: istanbul
Contact:

Post by yeminer »

Harry Potter eğlenceli bir kitap, 7 kitabı da heyecanla okudum, hatta son birkaçının çevrilmesini bile beklemeden okuyacak kadar heyecanla bekliyordum.

Bence çok güzel bir kurgusu ve anlatımı var, insanı kendisine bağlıyor. Ancak filmleri için aynı şeyi söyleyemem. Filmleri benim pek hoşuma gitmiyor, ancak alelade olabiliyorlar.

Son kitabı biraz fazla sakin gibiydi ama öyle bir kısmı var ki heyecandan ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz :D Ejderha mızrağındaki Lorac'ın rüyası gibi :| (Ben Ejderha Mızrağının o kısmını okurken öyle bir dalmışım ki Raistlin ve arkadaşları rüyadan uyandıklarında ben de uyanmış gibi olmuştum. Birkaç saniye anlamsız anlamsız etrafa bakınmıştım :D ) Sırf bu bahsettiğim kısmı için bile okunabilir kitap.

Ancak konu Harry Potter ve büyüye gelince aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Evet büyüleri kimin bulduğunu, ne yaparken bulduğunu anlatıyor ancak temelde hiçbir soruyu cevaplayamıyor.

Soru 1: Neden bir kısım insanlar büyü yapabilir de bir kısım insanlar yapamaz?
Cevap : Belirsiz, biz HP deki tüm büyücülerin sorcerer olduğunu söyleyip kendimize göre bir açıklama getiriyoruz ancak bu açıklama bizim fantastik deneyimlerimizden kendi çıkarımımızdır. Kitapta bu konudan bahsetmiyor. Hatta kitaptaki büyücüler bile :| büyünün kaynağını tam olarak bilmiyor ki çamurkan(kirlikan, ailesi büyücü olmayan, mudblood) olanların büyücülerin asalarını çaldıklarını idda ediyorlar. Hani bu da ayrı bir soru getiriyor akla :| Yani bir insan büyücünün asasını çalarsa büyü yapabilir mi? Eğer yapabiliyorsa büyücü ailelerinde büyü yapamayan çocuklar neden var. Ailelerinin parası mı yetmemiş asa almaya? Yok konu kan ile ilgili ise o zaman bu asa da neyin nesi? Nereden çıktı asa çalma olayı. Hadi dedik bu Voldi amcanın bir yalanı, ehhh... be, onlarca büyücü bakanlık .al mı ki bu yalanı yiyor. Bilmiyorlar mı büyünün nerden geldiğini.

Soru 2 : Peki kişinin büyü yapabilme gücü neyle alakalı?
Cevar : Bir belirsizlik daha. Hermione çok zeki olduğu için çok iyi büyü yapıyor(Bu bizim scorcerer tezimize ters ama zaten birebir uyuşmaısnı bekleyemeyiz) peki bu Harry dediğimiz zekadan kıt çocuk nasıl iyi büyü yapıyor.(Voldi ile karşı karşıya iken demiyorum, normalde de iyi bir büyücü bu çocuk, yani standartların üzerinde) Dumbledore a bakarsak mesela tamamen zeka :| adam en iyi büyücü ve en büyük özelliği zeki olması. Ancak birsürü aptal da çok iyi büyüler yapabiliyo. Mesela fred ve Goyle ( 7. de yapıyo birisi, spoiler olmasın diye fazla ayrıntı vermeyeyim ) Özetle bu konuda da çok kapalı kalıyor.

Daha devam edebilir bu yazı, çünkü HP de büyü sistemi kanımca işkembe-i kübradan çevire çevire sallama tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Ablamızın kafasına ne estiyse yazmış. Ha güzel yazmış o ayrıı :) Ama bu konuyu eksik bırakmış. Bence çok kötü de olmamış, birsürü büyü sistemini anlatıp insanların kafasını karıştırmaktan çekinmiştir muhtemelen.
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
aransayes
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 1861
Joined: Fri Oct 08, 2004 10:00 am
Location: aksaray-izmir
Contact:

Post by aransayes »

Yeminer örneklerle güzel açıklamışsın. HP da büyü sistemi yok zaten, anca sırası gelince koyulan bir kaç kural var o kadar.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
User avatar
Xagor
Kullanıcı
Kullanıcı
Posts: 3
Joined: Wed Oct 04, 2006 10:00 am
Contact:

Post by Xagor »

Selam arkadaşlar , Harry Potter konusunda tamamen FrontsideAir ve estela la aynı fikirdeyim. Bir kere eski yazılarda bazı arkadaşlar resmen seriyi aşşagılamışlar bu kişilere tavsiyem once kitabi okumalarıdır.

Dilerdim ki şu seri hiç bir zaman çocuk kitabi şeklinde baslamamış olsaydı da bu saçma sapan yorumları da okumasaydım .şu an okudugum universite de frp kulubundeyim ,kulup
Harry Potter la ilgili herhangi bir şeyi deli saçması olarak goruyor. şimdiye kadar bu kadar önyargı la yaklaşılan başka bir seye rastlamadım.

İkinci olarak ,asıl konuyla yani kitaplarda geçen büyü kavramı ile ilgili bişeyler soylemek istiyorum. Pek çok kişi "iki laf ediyorsun hede hödö diyorsun, büyü oluyor olurmu ole sey ya" ya da "elindeki cubugu sallıyorsun da buyu oluyor" fln gibi cumleler kurmuş. Bu bana baya ilginç geldi .Bu arkadaslar Dl veya forgotten realm kitaplarını mutlaka okumuslardır ya da direk 3rd / 3.5 edition kural kitaplarını. Ordaki yarasa pisligi kullanıp da fireball atmalar tuhaf gelmiyor da bu mu geliyor? Ayrica bu evrenlerin hepsinde de asa kullanarak büyü yapma şekli asagı yukarı aynı.

Yine de Harry Potter dünyasındakı büyü diger evrendekilere kıyasla biraz daha sade gozukuyor olabilir ozellkile baslarda bu sekilde olup da sonlara dogru duzelmesi gibi. Bunun mantıklı açıklaması bana gore olayları Harry Potter ın gozunden gormemizdir. Harry nin 11 yasında karsılastıgı veya ona ogretılen seylerle 16 yasında karsılastıgı seyler tamamen farklı . En azından Rowling sonradan aklına eserek yazdıysa bile boyle ustunu ortmeye calişmiş ve başarmiş bana kalırsa

Harry Potter daki buyuculerin ,büyü yapabilme ozellikleri ,bildiigmiz diger evrenlerdeki Sorcerer lara benzemektedir fakat direk "onlar Sorcerer" dır demek te yanlış çünkü zaten birbirleriyle hiç alakası olmayan dünyalardan bahsediyoruz ne sınıf atasak tamamen dogru olmaz karşılaştirmak bir yere kadar mantıklıdır bence ikinci olarak eger karşılaştirdiysak da ne kadar büyü yetenegi kan yoluyla geçse de onlar da bi wizard gibi büyü kitaplarının içine gomulmek zorundalar.Yani 2 sınıfın da özelliklerini içeriyorlar.

yeminer in sorularını da cevaplamaya çalışırsam :

1. Bir kısım insanlar büyü yapabilir çünkü kanlarında gerekli sihir var. Bir nevi sorcerer gibi İlla ki bildigimiz bir evrenle ilişkilendirmek gerekirse ki bence gereksiz her ikisi de ayri kavramlardır böyle kabul etmek gerekir.
"çamurkan olanların büyücülerin asalarını çaldıklarını idda ediyorlar" demişsin ,kitapta böyle bir şey iddia edilmiyor sadece safkan tutkusu olan buyuculerin bu bulanık diye tabir ettikleri kişilerin muggle larla olan ilişkileri sonucu kanlarının kirletildigini( sihirli lanla sihirsiz olanın karışması) iddia ediyorlar. Asa çalmak la ilgili bi durum yok ve tabii ki kanında sihir bulunmayan bir kişi (muggle) bi asayla büyü yapabilmesi soz konusu degil.


2. Kişi nin büyü yapabilme gücü aslında zekasıyla falan alakalı degil. Güç kişinin içindeki hırstan / azimden geliyor . Hermione çok iyi buyu yapıyor çünkü hayatının yarısı kutuphane de büyü çalışmakla geçiriyor .Fakat Harry nin Voldemort la karşılaşmalarından sag kalmasının sebebi hiç bir zaman zekası degil . O karşılaşmalarda Harry yi çıkarıp da Hermione yi koysak seri daha ilk kitaptan biterdi .Dumbledore a gelince o adamda yok yok :) sırf zeka degil yanı adam aşmış gitmiş :) Voldemort da aynı şekilde. Senin de söyledigin gibi Crabbe gibi bi karakterin bile neler yapabildigini gördük ( Goyle degil di o Crabbe di yanılmıorsam) bu da işin aslında zeka da olmadıgını gösteriyor. Zeka sadece kişinin bazı şeyleri hızlı ve dogru dusunmesinde yardımcı bi araç oluyor.

Elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım .Son olarak ,şu 7 kitabi okuyupda beyenmeyecek kişinin son derece az olacagını düşünüyorum hatta bu lafım bu seriyi pokemon(!!!) la karsılastiran arkadaşım için bile geçerli

Saygılarımla ,
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests