House, Golden ve Core Rule arasındaki ince denge.

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Post Reply
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

House, Golden ve Core Rule arasındaki ince denge.

Post by Bogus »

Aramızda DM'lik yapanlar bilirler, hangi sistem olursa olsun FRP oyunlarında topu topu 3 adet kural vardır.

House Rule:

Oynayanların kendi aralarında belirlediği, kitapta yazanın ve DM'in insiyatifinin de üzerinde olan kurallar.

Ã?rnek: Ã?niversite grubum hangi sistemde olursa olsun her oyuncuya günde bir kere "reroll" şansı verirdi. Böylece çok epik anlarda rezil hareketlerin bir nebze önüne geçilirdi.

Golden Rule

Tüm sistemlerde geçerli olan altın kural. DM'in ağzından çıkan kuraldır.

Ã?rnek: Priest'lerin büyüleri tanrılarına yakardıkları zaman gerçekleşir. Bu yüzden sabah kalktıklarında Tanrı'dan büyü rezervasyonu alır gibi büyü hazırlamalarını çok saçma buluyorum. Benim oyunumda Priestler büyülerini önceden belirlemek zorunda değil.

Core Rule

Kitapta yazan kural.

Diyarın GM'leri...

Bu üç kural arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

Oynadığınız sisteme gerçekten katkısı olduğunu düşündüğünüz Golden Rule veya House Rule'larınız neler?

Size göre hangi konularda Core Rule'ların dışına çıkılmamalı?

Core Rule'ları pek bilmeden bir GM sadece diğer iki kurala hakim olarak ne kadar başarılı olabilir?

Ben de bir GM olduğum için sizin yöntemlerinizi ve düşünceleriniz merak ediyorum. Kitapta yazan kuralların bile sitede defalarca farklı yorumlandığına tanık olduk. Bu yüzden belki bu üç kural arasındaki dengeyi GM olmak isteyen arkadaşlar için tecrübelerimize dayanarak tartışırsak daha önce yaşadığımız tartışmalara olumlu bir alternatif olur diye düşünüyorum.

Not: Ben de kendi fikirlerimi, ve bazı GR ve HR örneklerini sizlerle paylaşacağım...
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bu sitede bulunan pek çok kişinin benden daha bilgili ve daha tecrübeli olduğunu düşünüyorum. En azından benden çok daha taze bilgilere sahiplerdir. Kural sistemlerinde gerçekleşen son değişiklikleri takip etme ve özümseme konusunda sizden daha geride olsam da üniversite zamanlarında oynadığım oyunlarımdan elimden geldiğince yazmaya çalışacağım.

1. "DM daima haklıdır" bir kuraldır ama ama bence bu "Son sözü DM söyler"in daha diktatörce söylenmiş şeklidir. Her türlü düşünce oyun snrası DMlere söylenmeli hatta oyun tabanında hayati bir konu ise oyun bölünüp orada kısa bir süre tartışılmalıdır. Her fikir tartışılacak değerdedir.

2. Oyun eğlence için vardır. Oyuncuları gerçekten orada gibi hissettirme, inanılmaz kapışmalar döndürme, sürükleyici hikayeler hazırlama dan daha önemli bir kuraldır bu. Bir DM hikayesinin devamı için oyuncuları boşvermeye başlamışsa ne kadar iyi olursa olsun oyun oyunluktan çıkacaktır. Ancak hikaye daima ilelemelidir. Oyuncuların oyundan ayrılmalarnın onlara nelere maal olduğunu oyun ortamında göstermek gerekir. Ã?rneğin onlar konuşurken süpriz saldırı yada geyik yaparken kurtaracakalrı prensesin ölmesi.

3. Zarlar konuşur. Ciddi oynanacak bir oyunda önceden belirlenmiş temel kurallar olmalıdır. Bu ileride meydana gelecek haksızlıklar ve tartışmaların önüne geçerken oyuncuların da kendi karakterlerinin kaderleri üstünde ve kendi güçlerinin sınırı hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. zar olmasa da kart, bozuk para, kısa çöp çekme, bedensel ve zihinsel beceriler... herhangi bir şey kullanılmalıdır.

Temel sistemden şaşmayacak kurallar.

1.Saldırıyorsan senin saldırına şans etkenini sokacak, iki kere düşünmeni sağlayacak zar yada benzeri bir şans değişkeni. Bu oyunda heyecanı arttırdığından hazzıda artırır.

2.Denge: Bir oyuncu kendi karakteri için bir dez avantaj belirlediyse onun karşılığında kurallarda belirtilmediyse bile avantajda veririm. Hatta dez avantajı çok olanın bunlar için hikayeler oluştururken derinlemesine bir karakter oluşturacağını bildiğimden dez avantajları çok bol keseden ödüllendiririm. Bir karakter yaptığı güzel taktiksel çabalar ve şans dışında diğerlerinden daha güçlü hale geldiyse ona söylemesemde dez avantajlar veririm.

Zarı tekrar attırma olayı bogusla ortak noktammış.

Aklıma şu anda bu kadarı geldi. Aslında daha çok kurallarım vardır vazgeçmeyeceğim ama sanırım anı gelmeden asla buraya yazamayacağım.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Gabriell-The-Sorcerer
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: House, Golden ve Core Rule arasındaki ince denge.

Post by Gabriell-The-Sorcerer »

Bogus wrote: Ã?rnek: Ã?niversite grubum hangi sistemde olursa olsun her oyuncuya günde bir kere "reroll" şansı verirdi. Böylece çok epik anlarda rezil hareketlerin bir nebze önüne geçilirdi.
işte bu olayı cidden çok sevdim.Daha hiç masa üstü oynamamış olmama rağmen zar konusunda ne kadar şanssız bir adam olduğumu bildiğimden bu benim için hayat kurtarıcı olacaktır.Tavla oynarken sadece bir kapısı olan yere üst üste 5 kere 1-1 attığımı bilirim :mad:
Benim esas yönelmek istediğim şey DM'lik olduğu için bu konuda şimdiden ufak tefek şeyler düşünmeye çalışıyorum.Tabi yorumunu siz yapın.
Ben mesela kaliteli rp yapan kişiye karakterine uygun durumlarda ufak bonuslar verebilirim.Mesela çok kuşkucu,her şeyden şüphe duyan bir karaktere tehlikeyi farketme durumlarında ufak bir bonus olabilir.Bence oyunu akıcı yapan şey DM'in başarısının yanında kaliteli rp'dir.
Once upon a time in Turkey
I'd felt jerky..
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

Benim oyunlarımda D20'de kullandığım en kritik House Rule, HP ile değişikliklerim. Star Wars kullarından esinlenerek şöyle bir şey uydurdum:

- HP = Vitality Hani bir PC, NPC (Monsterlar için genellikle kullanmıyorum) zarar gördüğünde bunu son anda bu hasardan kurtardığı gibi yorumluyorum.

Yani rakip kılıç ile vuracaktır diyelim, PC onu kendi kalkanıyla durdurur, bunun için belli bir güç harcar. Bunu yapma becerisi haliyle level aldıkça artar. Kılıç vurduylsa (Hit ettiyse), bu vuruş zırhına da gelebilir, parry edebilir, kaçabilir gibi tasvir ediyorum. Vitality'sinden düşürüyorum. Vitality'de birkaç saat dinlenmeyle geçer.

PClerin HP'leri her zaman Con skorları kadar kalıyor.

- Eğer PCler görmedikleri bir düşman tarafından zarar görmüşlerse (Karanlıklardaki Rogue, İnvis bir yaratık, vb) Belli bir hasarı her zaman Con'larına yiyorlar. Buna ben karar veriyorum ama genellikle (1/6) gibi yapıyorum. Diğer bir taraftan eğer bir PC mesala yerde, elleri kolları tutulmuş, suratına bir bıçak iniyorsa.. PC ölüyor. Çok basit, suratına bıçak giren herkes ölür...

- Con damageleri tüm rolllara etki ediyor. Mesala bir thief tarafından Arkadan sneak attack yemişlerse (örn: 1d6+2 + mesala 5d6 = 3-4 Con damage) O kadar Vitality ve 4 Con kaybediyorlar. 4 Con kaybettiklerinde yaralı olacaklarından her zarlarına (Skill, attack, damage, vb) o kadar penaltı alıyorlar.

- Con yaraları çok zor iyileşiyor. Healing büyüleri ile hızlı iyileşse bile, iyileştikten sonra oyunculardan yarayla ilgili RP bekliyorum.

- İyileştirme büyüleri gene normal çalışıyor(sadece con yaralarını iyileştirmek için 2xcon zararı kadar harcanması lazım). Yani sizi biraz dinlendiriyor.

- Büyüler içinde büyüden büyüye yorum yapıyorum. PCleri yaptıkları, ezberledikleri büyülerin sonuçlarını ve neler yapabileceklerini yorumluyorum. Tabi tüm NPC spellcasterlarında. Yani büyülerin etkileri konusunda oyunda hazır olmaya çalışıyorum.

Bu tür bir HP sistemi kullanmak zor ve cidden tecrübe, çalışma istiyor. Ayrıca bunlardan daha önemlisi yoruma çok ama çok açık olduğundan oyuncuların tam güvenini gerektiriyor. Bence eğlenceli ve gerçekçi.. Tabi ölümcülde... Bodoslama saldırıp, Flank edilmiş bir 9th lvl fighterı (büyülü eşyası az ise) 6 2nd lvl warrior zorluyor..ve ciddi hasar bırakabiliyor veya öldürüyor.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Anchorite'ı bahsettiği StarWars'un D20 sistemi bence de çığır açmış, D20'nin gelmiş geçmiş en mantıklı ve tutarlı combat sistemidir. :clap:

Her grup tarafından house Rule olarak kararlaştırılması biraz zor, çünkü D&D d20 sistemini olduğu gibi kaldırıp atıyor. Bu kural kullanılacaksa featlerde bir düzenleme gerekli olacaktır ve bu da sanırım direk olarak Starwars çekirdek kurallarını kullanmak olur. Sistemin SW'da bu şekilde yorumlanmasının sebebi D&D deki gibi çizen lazer kılıcı veya sıyıran lazer tabancasının absürd gelmesidir. Ne olursa olsun ihtiyaçlar mükemmel bir keşif doğurmuş her zamanki gibi.

Üç kural arasında dengeyi nasıl kurduğunuzdan da bahsederseniz sevinirim. Diğer GM'lerin ve GM olmayı düşünenlerin asıl merak ettiği bu olur her halde...
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Post Reply