İlk olarak; olaya biraz sert ve kesin girdiğim için kusura bakmayın. Sanırım o cümleyi "Bana göre..." diye başlatsaydım böyle bir problem olmayacaktı.

Yönetici arkadaşlardan o kısmı düzeltmelerini rica ediyorum.
Olaya bir fizikçi gözüyle baktığım için deterministik bir yaklaşım sergilediğim doğru. "Ruh enerji değildir" diye kalın harflerle yazmam bu sorunun cevabını bildiğim anlamına gelmiyor. Ama yazdığım şeyin doğru olduğunu düşünecek kadar araştırdım bu konuyu. Eğer aynı enerjiden bahsediyorsak yazdığım şey doğru; en azından fiziksel açıdan. Olaya bir türlü metafiziksel açıdan bakamıyorum kusura bakmayın.
Evet belki ruh konusunu bir bilim adamına sorsanız size "Ruh enerji değildir." demeyecektir. Ama enerjinin ne olduğunu bilen her bilim adamı burada bahsedilen ruhla enerji arasında bir bağlantı olmadığını bilir.
Yani burada tartışılan enerji ile benim bahsettim enerji arasındaki ilişki sadece isim benzerliği değilse o zaman üzgünüm ama "ruh" diye bir enerji türü mevcut değil. Bunu hangi bilim adamına sorsanız size söyler.
Yalnız bir şeyi gözden kaçırmış olabilirim. Canlıların sahip olduğu durgun kütle enerjisinin bilim camiası dışındaki ismi "ruh" mu? Eğer böyle ise, ruh bilimsel olarak açıklanabilir bir şeydir.
Eğer değilse ne tür bir şeye enerji diyorsunuz? Biri bunu açıklayabilir mi? Gerçekten merak ettim çünkü.
Bu arada ben olaya sadece enerji açısından bakıyorum. Yoksa ruh konusu o kadar ilgimi çeken bir mevzu değil. Ruhun enerji olmadığı dışında hiç bir görüşüm de yok.
Bu arada enerjinin sadece kütlesi olan varlıklarda olmadığı da doğru. Sonuçta fotonlarda kütle olmamasına rağmen enerjileri vardır. Gabriell-The-Sorcerer arkadaşımın da dediği gibi enerjinin oluşması için kütle gerekmez. Ama bir konuda yanlışı var. Enerji maddeye dönüşmez. Sadece başka enerji şekillerine dönüşür. Bunu kesin söylüyorum çünkü öyle. İsteyene kaynaklarla ispatlayabilirim. Maddenin oluşumu da Big Bang olayına dayanır. O sırada olan şey enerjinin maddeye dönmesi değildir. Bu konu da çok derin bir konu. İsteyenle bunu da tartışabiliriz.
Neyse dediğim gibi ben olayın fiziksel kısmıyla ilgileniyorum sadece. Mistik kısmı için diyecek bir şeyim yok.
NOT: Bogus, yaptığın Sorcerer ve Wizard yaklaşımını ben de çok beğendim. Çok yerinde bir benzetme olmuş. Sanırım Gabriell-The-Sorcerer ile uyuştuğumuz tek nokta da bu. :plotting: