GM - NPC Canlandırırken Sesini Değiştirmelimidir?

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

GM - NPC Canlandırırken Sesini Değiştirmelimidir?

Post by Anchorite »

Oyun yöneticisi NPCler için sesini değiştirmelimidir? Nasıl olur? Nasıl Olmaz?

Biraz önce GM'e öneriler yazılarını okudum. Yazan arkadaşların ellerine sağlık çok iyiler ve teşekkürler.

Orada DM'in sesini değiştirmesinin öneminden bahsediliyor. Benim hiç beceremediğim ve kanımca da çok az insanın iyi yapabileceği bir şey. Hani ben DM olarak hikaye ve konuşma tarzlarına yoğunlaşıyorum genellikle.. Mimik ve konuşma şekli tasfirlerini de elimden geldiği kadar sık kullanıyorum.

Sesin değişmesi ama... Yav, bana hep banal ve yapmacık geliyor. Hatta oyundan aldığım keyfi düşürdüğü gibi, oyuncuların konsantrasyonu da bozulabiliyor.

Çok zor iş. İnsanlar bu işin eğitimini alsa bile çoğu beceremiyor. Birde kendim için söyleyeyim göbekli, kart sesli bir zibidi olarak çocuk sesi veya yumuşak bir kadın sesi çıkarsam olsa olsa 7.sınıf bir komedi gösterisine veya kadın programlarına yakışırım.

İyi yaptığını söyleyebileceğim sadece 1 tane DM tanıdım. O da çok iyi değildi..

Yukarıdaki soruyu tekrarlıyorum..:

Oyun yöneticisi NPCler için sesini değiştirmelimidir? Nasıl olur? Nasıl Olmaz?
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Kesinlikle banal ve yapmacık. Ben yapmam, yapanı bir kaç sefer gördük komik oldu, hoş durmuyor. Tonlama ve vurgu önemlidir ancak sesi değiştirmek... ı ııııhh
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ben o öneriler başlığını bi türlü bulamadım...Link verirmisiniz?

Bu arada sadece DM değil oyuncular da yapmalıdır. Yaptıkları karakterlerin havasına bürünmek için bir adımdır. Yoksa herşeyi yine kendi sesinle yaptığın zaman artık insan kendi bile zevk almamaya başlıyo...
Last edited by SacoKhan on Sat Mar 10, 2007 11:37 pm, edited 1 time in total.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
dfunk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dfunk »

Yapabiliyorsan yapmalısın yapamıyorsan zaten kasma oyun bir anda dağılır.
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

Linki eklemeyi unutmuşum.

http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=6559

...

Cidden merak ediyorum. Sesinizi değiştiriyorsunuz oyun oynarken. Hatta bu olmazsa oyun yavan falan oluyor. İnanılmaz.. Nasıl, peki? Yani tüm oyun içi konuşmalarda bu sesi çıkardığınızı düşünsek, yav 3 oyuncu olsa 4 saat oyun. Nereden baksan 30 daki. o sesle konuşacak bir oyuncu... Vay canına. :-o
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

şimdi arkadaşlar o başlıkta da anlattık zaten bu betimlemeleri ve taklitleri yapamayan GM kötü GM değildir diye. Bunları yapabilen var yapamayan var yetenekli olan var olamayan var. Bu tür şeyler oyuna bir katkımıdır, daha keyifli kılar mı diye sorarsanız size vereceğim cevap EVET 'dir. Ama tekrarlıyorum bu yetenek meselesidir, kendine güvenen yapabilen bu tarz yeteneği olanlar yapsın derim. Zaten bir kişi yeteneği olsa dahi "benimle dalga geçerler, herkes bana güler aman Allah’ım!" diyorsa zaten bu adam FRP oynamasın, çünkü FRP 'yi bilmeyen ve sevmeyen herkesin sırf bu oyunla ilgilendiği için onunla alay etme ihtimali zaten var.

Taklit yeteneği olan bir GM 'nin oyununda bir kere yer aldım ve inanılmaz keyifli bir oyundu GM’ nin taklit yeteneğinden tutunda hikayesine, betimlemelerine kadar her şey harikaydı. Bir kere daha yineliyorum bu bir yetenek meselesidir bunu yapamayan GM kötü GM değildir.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Daeya
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Daeya »

Olursa hoş olur. Erdinç bazen yapıyordu ve ben çok eğleniyordum, gayet de iyi yapıyordu özellikle Gangrel'in konuşmalarını. Ama yapmadığı zaman da oluyordu ve o taklidi aramıyorduk, en azından ben aramıyordum. Bu Erdinç'in kötü bir St, Gm olduğunu göstermez. Hakan da yapıyordu şimdi aklıma geldi demek ki arada sırada yapılmalı.
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Elbetteki değiştirmelisin. Deli gibi değiştir, baritondan, sopranoya oradanda tenora geç felan demiyorum ama bütün karakterlere aynı sesi yaparsan olmaz. Tonlama tarzı zaten aslında bir ses değişimidir.

Ben yapanı gördüm ve çok hoşuma gitti. Ancak bir ses değişimini yapamayacağım diye yaparsan başarısız olur. oyundan önce bu yüzden çalışmak gerekir. Baktın olmuyor kasmazsın. Sesin üstünde çalışırsan ve başarılı olursan daha iyi bir karakter canlandırması yaparsın.

Ancak bence goblinler felan gibi yaratıklara ses değişimi ve konuşma stili değişimi kesin gerek. Oyunun havasına çok şey katar. Hem sesin kötü de olsa bir sorun çıkartmaz.

Bu arada verilen bağlantıya bakamadım. İnternetimde aşırı bir yavaşlama var. Her başlığa girişim yaklaşık 1 -3 dakika sürüyor. yemedi o yüzden girmek. Benim yazdığım bir yazı olabileceği görüşündeyim.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Genelde sesimi çok fazla değiştirmem ama bir Cthulhu oyununda Bartalemo adında 75 IQ'lu bir NPC'im vardı. Oyuncuları germek ve karakterin zekasını yansıtmak için sesimi değiştirmiştim...

Daha sonradan fark ettim ki oyuncuların o karakter konuşurken yüzleri ekşiyordu ve gerçekten daralıyorlardı... Kesinlikle oyunun havasına girmişlerdi ve karşılarında zavallı bir embesili canlandırabiliyorlardı... (Buna sevinsem mi üzülsem mi bilemiyorum... 8) )

Yani denek istediğim her NPC'ye bir ses bulmak gerçekten zor ama yarattığınız karakterlerde daha fazla derinlik yaratmak istiyorsanız ses de bunun bir parçası.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Eh herkesin dediği gibi.Bazen yapılmalı bazen yapılmamalı,bazen ortamı şenlendirmek için yapılabilir,bazen atmosferi güçlendirmek için.Ama ben tercihen daha pasif npc'leri seslendirmeyi tercih ederim.Baba NPC'leri seslendirmeye çalışmaktansa anlatmak daha iyi oluyor,oyuncu önemli karakterleri kafasında canlandırmalı,örneğin sesi ve konuşma tarzıyla diğer insanları karizması altında buram buram ezebilecek bir NPC'yi seslendirmeye çalışmak pek olumlu olmaya bilir.Tabi Yönetici Rutkay Aziz'se o zaman başka.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Konu benim yazdığım yazıya imiş düşündüğüm gibi. Yazıyı buraya koyuyorum. Tecrübeli kimselerin fikirlerini beyan etmeleri çok güzel olacak.

Yener senden bir ricam olacak. Aşağıda bir parçasını yapıştırdığım yazının altına "Bu başlık hakkında açılmış başlıklar" adı altında bu başlığın linkini koyarsan hatta linkin buradaki soruyu sormasını sağlarsan bence o başlık çok daha güzel bir çalışma olacaktır. Sadece benim yazdığımdan değil benden daha tecrübeli ve iyi olduğuna inandığım kişilerin yorumları benim için değerlidir. Sonuçta burası bir fikir alış verişi düşünce paylaşımı ortamıdır.
Rol yaparken dikkat edilecekler:
- Gözler: Kızgınken kızgın bakışı yapın, sadece kızdı demeyin. Hatta bilen oyunculara kızdı bile demenize gerek kalmasın, sadece kızgın bakışını yapın.
- Eller: Yaşlı amcanın ellerini titretin, sesini titretin. Ezik köylünün, ellerini kollarını sallayarak değil ellerini yüzüne her an kapatacakmış gibi korkak oynayın.
- Vücut: Dev cüsseli gladyatörü, göğsünüzü gererek oynayın. Buçukluğu oynarken, yukarı doğru bakarmış gibi yapın. Cilveli kızı oynarken kıvırtın, işve yapın. Merak etmeyin, yanlış anlaşılmayacaksınız. Utanarak sıkılarak yaparsanız etrafınızdakiler sizinle alay eder. Ancak cilveleşen hayat kadınını dahi iyi yaparsanız, insanlar size saygı duyar. Ã?ekinmeyin. Ã?ekinmeyin. Ã?ekinmeyin.
- Konuşma: Sesinizi değiştirin. Klişeleriniz en çok burada işinize yarayacak. Ã?ocuk gibi konuşmak yanında çocuk gibi seste çıkartın. Oyunun içinde eğer çocuk geçecekse öncesinde çocuk sesi üstüne çalışmış olun. Sonra çocuğu canlandırırken “Ya kötü yaparsam!” çekincesiyle başlarsınız ve rolünüz berbat olur. Konuşma ve sesleri oyundan önce kesinlikle çalışmış olmalısınız yada zaten çok fazla oynamış olduğunuzdan kendinizden emin olmalısınız.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Bunların üzerine yazılabilecek pek bir şey yok açıkçası. Zaten yaptığımız rol sembolik olacak, o kadar aşırısına kaçabiliyorsanız yapın tabiki yetenek işi sonuçta. Sadece bir eklenti yapmak istiyorum:

Alışkanlık: Bu alışkanlık yukarıdaki her seçeneğe uygun olabilir. Mesela bir NPC'nin konuşması çok değişiktir ve ilgi çeker. Ya da tiki olan NPC olabilir. Ya da sigara içmek gibi alışkalnlıklar her şey olabilir. Bunları belirgin yaparsanız. O NPC'yi canlandırmaya başlarken, oyuncular daha leb demeden NPC'yi anlayacak ve tanıyacaklardır.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Dreamscape
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dreamscape »

Benim yapacağım bir iş değil ama hayal ettiğim zaman güzel olur gibime geliyor.Tabi yapabiliyorsa...

Ama ses değiştirmektense el kol hareketleriyle NPC canlandırılabilir hem daha fazla ilgi çeker hemde daha fazla eğlenilir.

Bizim arkadaş hasta NPC canlandırdığında hep osurabiliyordu mesela.Ve çok eğlenceli oluyordu kokusu hariç :D
<div>Kuzey'de yazın sonu gelmez...</div><br>
lordana
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lordana »

bence sez güzel olurdu ama cok zor ama oyuncular karakter tam olarak odaklanırsa iste o zaman frpnin anlamı cıkar BİZ arkadaslarla oynerken karakterlerimize o kadar kaptırdık ki 6-7 saat oynamısız eve geri dönerke saat 10 olmustu :king:
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Çok kısa bir şey söyleyeceğim :

Sesi, görüntüsünü vs.yi değiştirmeye ihtiyaç duyanlar hayalgücü olmayanlardır.

Karşımdaki adam mind flayer yada ork yada ejderha ise ben onu zaten o şekilde görürüm. Ses ile vs ile havaya giriyorsa birisi demek ki o an, o sahneyi yaşayamıyor demektir.

O zaman paladinlere zırh giydirelim.

Elflere kulak takalım.

Goblinlerin üzerine işeyelim.

Maksat atmosfer olacak ya o hesap :embarrass: :embarrass: :embarrass:
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Post Reply