WW kendi dünyamızın tarihine atıflarda bulunur ve adeta kendi dünyamızda bu yaratıklar yaşıyormuş gibi bir his verir. WotC ise bizim dünyamızdan biraz esinlenerek bambaşka bir dünya yaratır.
WW tarihten yardım aldığından hem bu dünyada geçtiğinden tanıdıklık yarattığı için, hem de zaten elinde tarih gibi bir malzeme olduğu için atmosfer yaratma konusunda WotC'a göre daha şanslıdır. WotC ise bu atmosfer boşluğunu başka dünyaların kültürleri ve hatta cehennemin katlarını dahi tanıtarak baştan bir boyut yaratarak kapatmaya çalışmaktadır.
Sistem olarak d10 sisteminin daha iyi olduğunu duydum ama hiç oynamak nasip olmadı. Kural kitaplarından gördüğüm kadarıyla oldukça baside indirgemişlik ve oyuncunun oyunculuğuna oldukça bir bırakmavar. Elimdekiler eski kaynaklar olduğundan yenileri nasıldır bilemeyeceğim. Zaten benimde değiller.

Bir sürü zarın bir anda atılması oyunu yavaşlatır gibi bir izlenime kaptırıyor ama tecrübeli anlatıcıların bunun üstesinden gelebileceklerini düşünüyorum. WotC ise daha küçük kesime hitap ettiğinden oyuncunun oyunculuğundan çok karakterin oyunculuğuna yöneliyor ve pek çok şey için beceriler ve marifetler çıkartıyor. Bu oyunda bir dengeyi daha fazla getirdiği gibi oyuncuyu da kısıtladığından ve oyuncunun bilmeden karakterinin bir şeyi bilmesine sebep olduğundan oyundaki havayı götürüyor.
WotC çok daha geniş bir yelpazeye seslendiğinden oynayacak kişi bulmanın yanında kaynak bulmasıda daha kolay bir sistem. Ayrıca hala yaratılacak bir şeyler çıkartabilecekleri için gelişmekte olan bir sistem. WW ise bu konuda daha fazla zorlanıyor ancak onlarda sadece maddesel alemde kalmayarak başka boyutlara da hitap sayesinde kurtarıyorlar. Hitap ettikleri kesim daha büyüklere yönelik olduğudan ve büyüdükçe iş güç derken FRPden kopmalar olduğundan WW oyuncularının azlığı o kadarda garip değil.
WotC büyülere yönelik bir planescape yaratsa yada Darksuın'ı büyüklere yönelik olarak tekrar çıkartsa WW havasına tekrar hitap edebilecek bir yere gelebilir. Ancak onlar amaçlarının bunun olmadığını Darksun'ı kapattıkları anda zaten bize gösterdiler. Artık ne yapsalarda politikalarının daha küçük kesime yönelme olduğunu bileceğiz.
WW daha iyi bencede ama oynamadan bilinemez. İyi bir anlatıcı eşliğinde D&D oynamayı kötü yada ortakarar bir anlatıcı eşliğinde WW oynamaya tercih ederim. D&D içinde daha fazla anlatıcı olduğuna göre bırakalımda benim bu kararıma zamanın getirdikleri karar versin.
Bu arada WotC karşılaştırılacaksa işin içine Magic the Gathering de gireceğinden çok karışabilir kafamız

Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka