dragonlance oyunu

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Post Reply
emir02
Kullanıcı
Kullanıcı

dragonlance oyunu

Post by emir02 »

okulda frp oynuorz bn dm oluorm ama hic bi zaman kalici bi oyun yapamiorm bi sureden sonra hepimiz skiliorz ve yeni bi oyuna basliorz dragonlance te surukleyici ve kalici bir oyun nasl yapablrm?

yardımlarnz için şimdiden teşekkürler
Hakikatli-Torm
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Hakikatli-Torm »

Bu bence party'dekilere bağlı yani grup powerplay seviyo da sen role yüklendiysen adamlar sıkılır. Party nasıl ben ona göre bişiler sölemeye çalışayım?
Arenasında kör savaşçı, ellerinde yok silah, siyah karnalık ortasında savaşıyor, zor...
emir02
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by emir02 »

role seviyolar bende roleplay yapiom ama bzn zorlaniom oyun kopuo :(
Hakikatli-Torm
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Hakikatli-Torm »

Hımmm o zaman geriye tek seçenek kalıyo gibi geliyo zorlanıyosan senaryoyu kesin çizgilerle hazırlicaksın onları bu çizgilerin dışına fazla çıkarmayacaksın( bırak sana kötü desinler biraz daha power play sok işe başlarda rahat rahat kessinler gittikçe zorlaştır) fazla sadist olma ama sömürülme oyuncuları makul bir tempo ve zorlukla genelde senin belirlediğin çizgilerden yürüt. Ã?ünkü benim senin dedikleriden anladığım oyun bi süre sonra dağılıyor. Böyle olursa bence dağılmaz.
Ã?neri ve saygılarımı sunarım....
Arenasında kör savaşçı, ellerinde yok silah, siyah karnalık ortasında savaşıyor, zor...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Bol bol oku. Oyun materyalleri, fantastik romanlar, hikayeler vs ne bulursan oku. Oyun materyallerindeki bir tek prestige class, bir tek yaratık türü bile sana çok iyi fikirler verebilir. Ancak okumadan ve çok bilmeden iyi bir dm olunmaz.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
aransayes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by aransayes »

Arada bir kendini unuttur. Bırak kendi aralarında role yapsınlar biraz fakat her role den sonrada noktayı sen koy.

Çok acayip bir öneri oldu gibi :plotting:
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
Argay
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Argay »

senaryon üstünde düşün burda ne yaparlar görevi kabul ederler mi.

görev konusu önemli eğer illa kabul etmeleri gerekiyorsa oyuncuları buna mecbur bırak ama onlar anlamasın :D .çünkü birkere kabul etmedikten sonra zorlarsan kötü dm olursun.

bol bol alternatif yaz çünkü oyuncular genelde dm yi zora sokmayı ve dm nin açıklarını bulmayı severler.(yani bizim sadistler öyle yapıyo)
emir02
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by emir02 »

tesekkurler arkadaslar
haldor_goraxe
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by haldor_goraxe »

Eğer ingilizcen varsa Wizard of the Coast 'un sitesinde çeşitli senaryolar var. Onlardan yaralanabilirsin...

Fakat okulda uzun soluklu oyun olmuyor. En azından benim başıma hiç gelmedi.
Rakı ve Balık....İşte Bütün Mesele Bu... By ViceRoy Haldor Goraxe Herkesin şuursuzluğu kendine... By ViceRoy Haldor Goraxe Don't dream of women; cause they'll only bring you down... by Dio
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

Bence senin sorunun senaryo, eğer oyuncuları bağlayacak bir senaryo bulabilirsen, istediğin tipte bir oyun çıkartabilirsin. İyi bir senaryo içinde oyuncularını iyi tanıman lazım. şu soruların cevapları belki sana yardımcı olur:

-Nelerden hoşlanırlar?

-Dünyayı kurtarmak mı yoksa ufak tefek bar kavgaları mı ilgilerini çeker?

-Rol ağırlıklı mı dövüş ağırlıklı oyunlar mı daha çok dikkatlerini çekiyor?

Ayrıca birkaç tavsiye, ellerine değişik itemler ver. Kuralların dışına çıkmalarına izin ver bazen. (tabi abartmadan). Zar atmalarına izin ver. (Oyunun bir parçası olduklarını hissetsinler.)

Ama bunlarla uğraşmam ben diyorsan bunların yerine empati yap yeter...

tavsiye ve saygılarımla...
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Konu DM'lik olduğu zaman senaryo hazırlamak işin en önemli kısmıdır. Pek çok DM senaryolarını hazırlarken hikayeyi tek boyutlu yapma hatasına düşerler. Bir senaryoyu başından sonuna kadar yazdığınız zaman doğal olarak da oyuncuların tek yaptığı şey aslında sizin yazdığınız senaryoyu zoraki bir şekilde birebir oynamaktır.

Tolkien olduğumuzu ve bir gruba dünyanın en iyi fantastik hikayesini hatta senaryosunu oynattığımızı düşünelim... Oyunun sonunda herhalde Tolkien'in Frodo'yu oynayan oyuncuyu azarlayarak:

DM: Atacaksın olm işte yüzüğü hadi abi at...
Oyuncu (Frodo): Atmıyorum, ben yüzüğü daha fazla güç için kullanacağım. O benim kıymetlim...
DM: Atmıyor musun? Tamam abicim o zaman. Bir anda sırtında Gollum'u buluyorsun...

böyle bir dialoğa girmesi gruba isyana sürükler ve oyunu orada bırakmalarına yol açardı değil mi?

İşte bu yüzden aslında senaryon, hikayen mükemmel bile olsa eğer oynatma şeklin yukarıdaki gibiyse oyunlar genelde sen istemeden bitebilirler.

Bu yüzden oyunculara istedikleri özgürlüğü sağlamak zorundasın. Ancak bir grubun içersindeki her oyuncunun istedği şeyler, hatta istediği oyun tipi bile farklı olabilir ve bazen birlikte takılmak bile istemeyebilirler...

İşte bu yüzden de gerçekten de bir grubu bir arada tutan bir bağ olmalıdır. Dragonlance bunu en kolay yapabileceğin oyun aslında çünkü sonuçta epic role play game diye geçiyor. Mesela aynı grup havasını Ravenloft da yaratmak daha zor bir şey.

Peki hem oyuncuları serbest bırakıp hem de senaryomu nasıl oynatacağım diye soruyorsan işte o biraz tecrübe, deneme yanılma işi... Ama sana bu konuda bir kaç ipucu verebilirim.

1) Senaryonu sonuna kadar yazma. Oyuncuların yaptıkları hareketlere göre sürekli olarak senaryonu güncelle. Kelebek etkisini bol bol kullan. Oyuncuların daha önceden yaptıkları bir olayın etkisini daha sonra karşılarına çıkar. Böylece oyuncular senin yazılı senaryondan gittikleri hissine kapılmazlar ve oyunda gerçekten bir şeyleri etkilediklerini düşünürler. Ki gerçekten etkilerler de...

2) Plot, yani olaylar zincirini çıkar. Senaryonun ana hatlarını belirledikten sonra bir olaylar zinciri çıkar, ki hangi olayın hangi olayı tetiklediğini unutmayasın. Bu olaylar hem oyuncuların etkisi ile, hem de oyuncuların etkisi olmadan kendi başlarına gelişmeli...

Bu zinciri çıkartırsan, ilk maddede söylediğim oyuncular tarafından yapılan değişiklikleri senaryonda daha kolay takip edip geliştirebilirsin.

3) Setting. Setting üzerinde çok uğraşlar vermelisin ve iyice detaylı bir ortam yaratmalısın. Ortam senin oyunundaki karakterlerin, doğanın, içinde bulundukları kültürün, dinin, ortak düşmanların, korkularının vs. hikayenin bütün elementlerinin etkileşimidir. Bunu baştan ne kadar iyi kurarsan oyunda o kadar otonom bir şekilde senin zahmetine gerek duymadan gelişir. Bunun için de bol bol kitap okuman gerekiyor, ya da Dragonlance dünyasında kendi zamanını yaratacaksın.

4) NPC'ler. Bunları da Setting gibi çok detaylı yaratmalısın. NPC'lerin karakterlerini iyi oturtursan onlar da aslında bir oyuncuya dönüşürler. Böyle durumda oyuncuların önceden ne yapcaklarını tahmin ederek senaryoda ona göre NPC'lere bir rol vermen gerekmez. NPC'leri oyuncu gibi görürsen ve karakterlerini detaylı ve tutarlı kurarsan otamatik olarak oyun sırasında kendiliğinden "onlar şöyle yaparsa bu karakter de böyle yapar" diyebilirsin. Ve karakterlerini iyi yarattıysan o zaman oyuncular bu karakteri gerçekten karakter olarak görürler ve onun haraketleri onlara yapay gelmez.

Aynı Gollum olayına dönecek olurak, eğer Tolkien Gollum'u sadece başı sıkışınca oyuna sokarsa, arada bir bize onun monologlarını ve garip davranışlarını, yüzüğe olan düşkünlüğünü hissettirmez ise, kısacası onu oyuncular ile oynarken arada bir unutuyorsa ondan sonra oyunun sonunda ,kafasında öyle bir karakter bile olsa, pat diye Frodo ile boğuşturuyorsa o zaman o DM kötü bir DM olur.

Sadece DL adına değil,tüm oyunlarda DM'lik namına önereceklerim bunlar.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Bogus yılların verdiği deneyimini buraya aktardığın için çok teşekkürler. Bogus' un söylediklerinin tamamına katılmakla beraber bende Lixer ve Bogus 'unda belirttiği gibi bol bol okumanı öneriyorum. Ã?İzgi roman' da okumanı öneririm onlarda çok güzel senaryoların çıkmasına katkı sağlıyor.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Acimasiz
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Acimasiz »

benc özgürlük çok önemli bizim dmimiz hgiç özügürlük bvermior ama sonra dmimizi deiştirdik düzledi oyunlar

şimdi her sitediğimizi yapıyoruz :schemes:
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: dragonlance oyunu

Post by Darkgnome »

emir02 wrote:okulda frp oynuorz bn dm oluorm ama hic bi zaman kalici bi oyun yapamiorm bi sureden sonra hepimiz skiliorz ve yeni bi oyuna basliorz dragonlance te surukleyici ve kalici bir oyun nasl yapablrm?

yardımlarnz için şimdiden teşekkürler
Ejderha mızrağı daha role dayalı yaratılmış bir dünyadır. İçindeki yaratıkların en güçlüsü ejderhalardır ve hemen arkalarından gelenler onlara göre çok güçsüzdür. Karakterleride keza özellikle ona göre yaratılmıştır. Büyülü eşyalar çok zor bulunur aynı büyüler yaratıklar gibi. Bir Dragonlance oyunu oynatırken bu sebeple karakterlerin rolleri ve bunlardan gelecek DM insiyatifindeki artı ve eksiler (Vurma, zırh, hasar gibi) oyunda çok önemli bir yere sahiptir. Ancak bunu kafana göre vermezsin elbetteki, yaptıkları rollerini ne kadar karakterlerine uygun ve gerçekçi oynadıklarıyla verirsin.

Senin hatansa işte burada. Okulda oynuyorsunuz. Bir DL oyunu okulda oynanmaz. Kimse kantinin ortasında diz çöküp "Leydim! Sizin aşkınız için ruhumu feda ederim, yeterki gözünüzden dökülen tek bir damlayı görmeyeyim." felan demez. Bunu yaparsa herkes tarafından garipsenme, karizmayı çizdirme korkusu olur. Hatta öğretmenler tarafında deli sanılıp ailesine haber verilmesi durumuda mümkün.

DL için ortan lazım. Okulda ancak powerplaye (Güçoyunu) dönük senaryolar olur eğer çevrenizdekiler role alışkın değilse.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
AngelOfTheFallen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by AngelOfTheFallen »

Ben de deneyimlerime dayanarak birşeyler söyleyeyim.

Belirli bir Campaign'de oynamak genelde zordur, çünkü o dünyanın genel özelliklerini ırk ve sınıflarını ve tarihini oyuncuların hepsinin bilmesi gerekir. Dragonlance 'de Handler sınıfı hakkında bilgi sahibi olmadan ve Kender ırkının özelliklerini bilmeden bir kender oynayamazsın.

Ayrıca campaignler okulda oynamaya müsait şeyler değillerdir. Zamanında denemiştim, sonunda kendi dünyama dönmek zorunda kalmıştım.

Tavsiyem kendi dünyanı yaratman. En başta D&D sistemini baz alırsın tamamen.Ã?eşitli campaign, sistem ve hikayelerden bazı öğeleri değiştirerek kendi sistemine dahil edersin. Zamanla oluşturduğun dünyayı etkileyen önemli olaylar ve sonuçlarından bahsedersin. Tıkandığın zman bunları kullanırısn yada yeni birşeyler eklersin sistemine.

Kısacası oynayacağınz dünyayı grupçayaratırsınız zamanla.

3E kitaplarından bir süredir uzağım ve hangi ek kitaplar çıktı bilmiyorum. Ancak 2Ed sistemini biliyorsan (genel kurallar yeterli) Legends & Lore isimli kitabı kullanabilirsin. Kitapta pek çok efsanevi ve mitolojik karakteri kendi oyununa nasıl adapte edebileceğin anlatılıyor. NPC ve tarihe geçmiş idol kahraman tiplerine ihtiyacın varsa Legend& Lore u şiddetle tavsiye ederim.
Post Reply