Kırın Zincirleri..

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

İntimidate var,ama adamı tehdit ediyorum diyerek kullanamazsın,onu DnD'de yapabiliyorsun.

Karakter kağıdı konusunda söylediklerimi yanlış anlamışsın.Benim anlattığım ve olan karakteri yaratırken karakterin özgeçmişinide hazırlamak zorunda olduğun,ve WOD sayılar üzerine kurulu değil tam olarak.Ã?ünkü o özgeçmişteki detaylar karakterin oynanışında çok etkili olacaktır.

Aslında WOD oynattığım dönemde DnD oynattığım döneme nazaran çok daha çeşitli ve geçmişiyle güzel kotarılmış karakterler gözlemledim.Bu oyuncuların olgunluğu ilede ilgili olabilir elbette.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
akinnika
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by akinnika »

ilginç bir başlık ama gittikçe WoD ve DND karşılaştırması şeklinde dönüyor.
WoD oynamadım, oynatacak kimse bulamadım. DND oyuncu olarak çok az oynadım ama 6 yıl DM'lik yaptım, bunun son 4 yılı aynı grupla geçti. Defalarca yeni karakterler yarattılar, defalarca yeni senaryolar başlattım. Ancak oyuncularımın farklı karakterleri sürekli aynı şekilde oynamaya meyilli olması, genel olarak sorunları, kolay yol olan "dalalım" mantığıyla çözmeye çalışmaları her campaign'de bir süre sonra kısır döngüye girmelerine sebep oldu.

Evet DND başlamak için güzel, oynayışı rahat bir sistem. Ancak öğrenirken kuralları öğretmek amacıyla genellikle zarlı combata ağırlık verildiğinden (ve yine yeni beşlayanların çoğu bir şekilde "Diablo" veya benzeri oyunlar oynadıktan sonra FRP'ye merak sardığı için) karakter kağıdı üzerindeki skiller ve featler sadece süs oluyor, kağıtta en çok kullanılan kısım AC / HP attack bonus vs. kısımlar oluyor.

Asıl başlığa dönecek olursak, ister buna zincirleri kırmak deyin, ister başlangıç seviyesinden bir üst sisteme geçiş deyin (Sistem adı vermiyorum, genel olarak RP'ye zorlayan sistemler diyeyim) bir noktadan sonra farklı şeyler denemek gerekiyor.

4 yıl DM'lik yaptığım grupla son oyunumuzu 6-7 ay önce yaptık. Grup o kadar rahata ve rehavete kapılmıştı ki, öylesine "bize birşey olmaz" modunda takılıyorlardı ki, 2 Combat turunda komple Wipe yediler. Ã?ünkü campaign'in Bos'unun gardiyanlarıyla karşı karşıya olduklarını anlayamadılar. Ã?ünkü sahip oldukları büyülü eşyalara, combat statlarına çok fazla güveniyorlardı... ve hiç biri açık açık söylemese de artık oynamaktan sıkılmışlardı.

Oyunu bitirdik ve o zamandan beri de oynamıyoruz, hatta artık toplanmıyoruz bile. Yeni bir sistem deniyelim dedim. FR olmasın, farklı bir dünya olsun dedim, bundan 2 yıl önce Shadowrun isimli bir setting oynadım, o kadar çok beğendim ki hemen orjinal kural kitaplarını aldım. Grubuma bunu gösterdim, bunu oynayalım dedim, farklı bir kural sistemi olduğu için "öğrenmek kasar" dediler. O zaman D20 Modern oynayalım dedim, en azından kural sistemi aynı, sadece dünya farklı, biraz daha fazla teknoloji var dedim, onu da istemediler... artık oynamıyoruz...

Mevcut sistemden sıkılıp FRP'den kopmadan farklı birşeyler denemekte fayda vardır... hepinize bol RP'li oyunlar...
Never, ever, cut a deal with a Dragon.
- Shadowrun Proverb -
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

akın abi vampire the dark agesede bekleriz :)
eldarin gruıbu portal kafe
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehşete düşürürüm.
Ve sizden yada başkasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bir üst sistem nedir? Üst sistem var mıdır? Hangi sistem neye göre üsttür? Tabii bunlar tartışılır? WOD ile aklıma takılan son soru şu pek çok sorumu kafamda cevapladım.

Ama aklımdaki son ayrıntı.. Evet bir polis olabilirim mesela... Ama vampir dışı bir karakter oynatsam bile vampirsiz bir oyun da olabilir mi? Bir WOD oyunu içinde ama hiç vampir geçmiyor. Ya da vampir yoksa kurtadam vesaire başka bir değişle 50lilerin korku filmlerindeki gotik ögeler oyunda bulunmayabilir mi? Belki cevapladın soruyu ama ben sanki vampirli oyun olsa da senin karakterin vampir olmayabilir gibi algıladım. Ã?yle ise zaten her yanda vampirler varken eninde sonunda biri ısırır vampire dönüşür karakter her halde. : )
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Vampirsiz de olur be firble WoD`da mage, lycan, hunter vs başka konseptlerde var. Story Teller`ın oyun kurgusuna göre içinde vampir olmayan oyun da tabii ki yapılabilir.

Ama dediğin de doğru illa ki biri gelir ısırttırır seni, bunu da ya aksiyon adı altında yapar yada vampirlerin o ironik duygusal havasını yaratmak adına. Her ihtimalde de çuvallar ya o ayrı konu :evillaugh:
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Dediğin gibi Firble cevapladım soruyu,o bahsettiğim polis soruşturmasında vampir falan yok gördüğün gibi,kesinlikle bulaştırmayada bilirsin.Zaten WOD aleminde normal insanlarda vampirlerin varlığından haberdar değildir,mit'dir onlar.Vampir sayısıda düşündüğün kadar çok değil aslında 100.000 insana 1 vampir gibi yuvarlak bir oran sunar genelde kural kitabı.

Birde üst sistem falan yoktur,farklı yönlere vurgu yapan sistemler vardır sadece.Kim hangisinden keyif alırsa onu oynar,bir üstlük astlık durumu yok.Yanlızca WOD oynamak için belli bir miktar frp tecrübesi edinmeyi tavsiye ederim o kadar.
euphorist
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by euphorist »

Hani "zincirlerini kırın" diyip insanları WoD'a yönelndireni hiç duyammıştım.Zincirlerinizi kırmak mı istiyorsunuz?Wushu oynayın,Window oynayın hatta ne bileyim GURPS bile olur.

Ama WOD gibi sadece tıpkı d&D'de olduğu belli bir tarz oyuna yoğunlaşan bir oyuna "zincirleri kırma" yaklaşımı yapmak yanlış biraz.

WoD vs D&D tüm zamanların en boş karşılaştırmalarından birisidir.Ã?ünkü oyunun rol yapmayı alglama şekilleri farklı.şimdi D&D severler ne kadar kendilerini kandırmaya çalışsalarda D&D taktiksel savaş,dövüş üzerine kurulu bir oyundur(TSR'ın açılımının Tactical Studies & Rules olduğunu hatırlatırım).Yani oyunun temelinde savaş vardır.oyuncular bunları farklı taktikler kullanarak çözerler bir yandan da rol yaparlar.Bu yüzden D&D'nin hikaye yönü zayıftır.Bu konuda oyuncuya çok fazla malzeme vermez.Ama azimli oyuncular ve DMLer hikaye ağırlıklı bir oyun pek ala oluşturabilirler..

Ã?te yandan WOD'da hikaye ağırlıklı oyun yapmak daha kolaydır.Bu konuda ST'e malzeme verilmiştir.Oyuncuların imkanları vardır.WoD drama ve senaryo üzerine yoğunlaşır.Ama gel gelelim iş dövüşe gelince WoD berbattır.Wod'da D&D'deki kadar taktik zenginiliği yoktur.Dövüş çok basittir ve kısadır.Ama gerçekçi olmaya çalıştığı için(ki bence çok gerçekçi bir sistem de değildir) bozulmaz.Akcıı bir şeklide devam ettirir..

Yani tercihler ve zevklerdir mesele başka birşey değil.
Sir Alexis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sir Alexis »

Zincirleri şöyle kırabilir miyiz benimkisi sadece meraktan soru yöntemidir...:

Bütün sistemleri bir kenara bırakıp sadece oyunun kendisine yani teatral yönüne odaklanıp sabaha kadar oynamış ve çok da eğlenmiştik.Ama elbette bir "ortam" olmalıydı bunu da hazırlaması 13 yıl süreceğinden (bkz:White Wolf örneğin:)) World of Darkness'ı kullandık. Ne karakter kağıdı ne başka birşey vardı sadece makul sınırlarda yani abartıya kaçmadan zihnimizde tasarladığımız kişilikler ve bizim hareketlerimize göre hikayeyi yönlendiren bir Storyteller. Biliyorum belki böyle zincirleri kıramayız, ne de olsa birşeylerden örnekleme yapmamız özgünlük kaygısını gündeme getirir ama en azından zincirleri olabildiği kadar esnetebiliriz.

Sistem arayışı, zincirleri kırmak söz konusu olduğunda yanlış bir arayıştır bence. Sistemsiz bir oyun da bir süre sonra - tabii insanın yer yüzündeki en çabuk sıkılan varlık olduğu gerçeği uyarınca - oyunculara fazlasıyla bol gelecektir. Hem World of Darkness hem de DnD özellikleri ile yoğurulmuş bir oyun mekanizması oluşturma çabaları da yanlış hatırlamıyorsam güme gitmiştir. Ne de olsa oyunu hazırlayanlar ve test edenler de insanoğludur.
"Et verba et arma vulnerant..."
Sir Alexis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sir Alexis »

Ha bir de MMORPG'ler bu kadar oralığı ele geçirdikçe insanlar işin kolayına kaçmaya başladı, masaüstü frp'nin tadını bilenler bile kolayca sıkılır oldular. Sadece gerçekten Role-Play işinin sadık hayranları ve büyük ustaları masaüstü'e devam ediyor. Knight Online'dan başını kaldıramayan adam nasıl haftada bir-iki gün bir araya gelip o arkadaşlığın, paylaşımın tadına baksın ki? Asosyalliğin prim yaptığı karanlık günlerde yaşıyoruz...belki de FRP Gehenna'sı çok yakında...
"Et verba et arma vulnerant..."
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bence olgunlaşma ile ilgili bir sorun bu. Yaş olarak değil ama beklentiler. Ã?rneğin hiç zarsız bir sistem olan SAGA sistemi de tutmamıştı D&D sistemi kadar ama uzun süre oynamış herkes tarafından daha iyi bir sistem olarak nitelendirilmişti. Oyunda her şeyin zorluğunu Anlatıcı belirliyordu ve oyuncular "Neden vuramadım çokta güzel salladım kılıcımı" gibi mızmızlanmalara girmediği sürece oyun oldukça güzel ilerleyebilirdi.

Neyse olay sistem değil oyuncunun ve anlatıcının beklentilerinde bitiyor gibi. Tamamıyla sistemsizlik yada her şeyi kapsayan bir sistem ile oynamak çok zordur ama öncelikle bunun bir oyun olduğu bilincinde ne kadar olunduğudur önemli olan. Anlatılan tüm sistemler sadece fikir vermek için vardır ve onların dışına çıkıp çıkmamak size kalmıştır.

Sistemsiz bir sisteme örnek olarak Firble’nin, Efla ve bana oynattığı bir oyun aklıma geliyor. Başkent üniversitesindeki buluşmaya işleri dolaysıyla geç gelmişti ve bizde hiç bir oyuna katılmamıştık. Firble geldiğinde ondan bir oyun oynatmasını istedik ve önüne zarları da serdik. Firble elinde zarları şöyle bir evirdi çevirdi sonra üniversitede geçen bir oyun oynattı. Ben Efla’nın kız arkadaşının peşindeydim oda beni dövmek için sebep arıyordu.

Zar ise sadece Efla beni döverken işe yaradı ve Firble şu zarın üstü gelirse vurdun, kaçtın, düştün gibi belirtmeler yaptı. İkimizde neden, nasıl, yok öyle şey olmaz demedik ve kısa olmasına rağmen çok da güzel bir oyun oldu. Oyun ilerlese daha oturaklı ama değişebilecek basit bir sistemde ortaya çıkacaktı eminim ve sistemsizlik ile sistem kalabalığı arasındaki bizce dengeyi terazinin bir kefesine Firble’nin ağırlığını koyarak hile yapmasına ses çıkarmayarak ulaşacaktık.

Bu arada şunu söyleyeyim herkesin Firble kadar iyi bir oynatıcı yada onun kadar yaratıcı olmasını bekleyemeyiz. O kişilere önerim D&D sisteminden başlamaları ve başka sistemler ile hayal güçlerini geliştirmeleri. Çok sistem bilmekten ziyade hayal gücünün gelişmesi ve kişinin olgunlaşması daha önemli bir bu zincirlerin kırılması için.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
akinnika
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by akinnika »

Darkgnome wrote:... O kişilere önerim D&D sisteminden başlamaları ve başka sistemler ile hayal güçlerini geliştirmeleri.
Bazı arkadaşlar "üst sistem" terimini kullanmamı yanlış anlamış olabilirler, tabii ki bir sistemin diğerine göre üst/ast durumunda olması değildir olay... sanırım Darkgnome ne demek istediğimi daha anlaşılır şekilde ifade etmiş.

Başlangıç için D&D iyidir, genel bir kural sisteminin varlığından insanların haberi olmasını sağlar. Ama her zaman asıl amaç rol yapmaktır ve eğlenmektir. Başka arkadaşlar da D&D'nin savaş ağırlıklı olduğunu belirtmiş, dolayısıyla başlangıçta savaşmak, önüne geleni doğramak çok zevkliyken, yıllarca asıp kesmekten sıkılan insanlar (buna Darkgnome olgunlaşmak demiş) rol yapma yönü daha ağır basan bir sistem (veya sistemsiz bir alternatif) arayışına girerler. Ama amaç aynıdır, rol yapmak, arkadaşlarla güzel bir akşam geçirmek ve eğlenmek :)

Eğlenebildiğiniz sürece hangi sistemi tercih ettiğiniz çok da önemli değildir...

Herkese hayat denilen oyunda iyi roller dilerim...
Never, ever, cut a deal with a Dragon.
- Shadowrun Proverb -
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Zaten benimde WOD ve DnD kıyaslamak gibi bir niyetim yoktu,yanlızca ikisi arasındaki farkları söyledim.Aslında bunuda yapmaya pek niyetim yoktu ama sorular bunu gerektirdi.
Zincir kırma hususundaki düşüncelerimide daha önce belirtmiştim.Frp zincir kırmanın ta kendisidir zaten diyerek.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ancak zaman zaman frpnin yeni zincirler bağlamak anlamına geldiğini de gördüm. Hem de daha kalın zincirler. Ne olursa olsun fantastik kurguyu da rol yapmayı da bizi dar bir şekilde bakmaya itecek bir araç olarak kullanmak yerine farklı yönlere de bakmamızı sağlayacak bir araç olarak kullanmak gerektiğini düşünüyorum.

Tabii bir de bu amaçla beraber ya da bu amaçtan bağımsız olarak eğlenmek için. İmzamda yazdığı gibi.

Darkgnomun örneğindeki karakter gibi Aman kılıcım vuramadı haksızlık buuu diye feryat etmek yerine. Ulaaan madem kılıcım isabet etmedi bi daha deniyorum anasını satayım. tarzı bir tepki oynayan ve oynatanlar için daha eğlenceli olacaktır.

Tabii bazen DMle bir nehrin olup olmadığını bir saat tartışan oyuncular da eğlenceli olabiliyor.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Birde fazla abartmamak gerekir bazı şeyleri,çosmaya yada felsefe yapmayada gerek yok üzerinde.Oyun oynuyoruz.
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

erethan wrote:Birde fazla abartmamak gerekir bazı şeyleri,çosmaya yada felsefe yapmayada gerek yok üzerinde.Oyun oynuyoruz.
Dediklerin son derece doğru Erethan.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Post Reply