FRp oynayan tiyatro oynarmı?

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
aransayes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by aransayes »

Farkettimde ben tam tersi, farklarını söylemişim. :|
frp-tiyatro çok farklıdır. dışardan bakan biri için nerdeyse aynı gibi gelir ama değiller. İçine girince frp oynamanın eğlenceli olduğu kadar zor olduğuda anlaşılır.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

aynı şey tiyatro için de geçerli, dışarıdan bakarken zevkli gelir ama yapman gereken çalışman gereken şeyleri görünce o kadar da zevkli gelmiyo...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Drakhan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drakhan »

aslında doğru ama zor olması zevkli olmasını etkilemez diye düşünüyorum...
Bazen bildiklerimizin ötesindeki arka planda onu bin kez daha iğrenç kılan gerçeğin şeytani imaları görülebilir... Lovecraft <br><br><br><br><br>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

genel olarak etkiler, çünkü insan herşeyi hemen yapmak ister ama üzerinde çok çalışması gerektiğini anladığı zaman işte o zaman irade devreye girer, iradeliyse zevk almaya devam eder...
Drakhan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drakhan »

tamam söylediğin doğru.ama ben yanlış anlattım galiba söylemek istediğim zor olması etkilemese
Bazen bildiklerimizin ötesindeki arka planda onu bin kez daha iğrenç kılan gerçeğin şeytani imaları görülebilir... Lovecraft <br><br><br><br><br>
aelita
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by aelita »

genel olarak etkiler, çünkü insan herşeyi hemen yapmak ister ama üzerinde çok çalışması gerektiğini anladığı zaman işte o zaman irade devreye girer, iradeliyse zevk almaya devam eder...
eh,ben artık bişey demicem...(anladın sen onu....) :D
<div>ölüm, zaferin elinde tükendi gitti...hazır ol, şimdi kutsal sırrı açıklıyorum..."Hepiniz ölüm uykusuna yatmayacaksınız..."</div>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Anladım anladım :D Bir de şöyle birşey var, mesela frp'de tamamen doğaçlama yaparsın, bunun aynı zamanda tiyatro yapan bir kişiye ne gibi bir artısı olabilir?
Drakhan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drakhan »

sahnede trak geldiğinde uygun kelimeleri o anki olaya uygun bir şekilde kullanabilmeye yarar :)
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

trak gelmek? dediğin cümleyi tam anlamadım...
Drakhan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drakhan »

trak sahnede oyuncunun repliğini unutup çuvallaması.işte öyle olduğunda FRP deki sürekli doğaçlama yapma durumu orda oyuncu için durumu kurtarmada büyük yardımı olur gibi geliyor bana.ha şöyle bir fark olabilir orda ağzından çıkacak kelime hata affetmez çünkü seyirci bön bön suratına bakmaktadır :D
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

evet haklısın bu bağlamda gerçekten yardımcı olabilir...bana daha çok yararı karakteri özümsemede yararlı olurmuş gibi geliyor...
Drakhan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drakhan »

o da olabilir.bende oyuncuyum FRP yi adam akıllı oynayıp sahnede çuvalladığım da yardımı olup olamayacağını görücem ki inşallah çuvallamam yada FRP nin faydasını görürürm :D
mefistofeles
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mefistofeles »

Trak oyuncu dilinde repliği unutmak olarak kullanılır.şimdi şu var ben çok frp oynayan adamın oyunculuk seviyesine yardımcı olacağına teorik olarak inanıyorum.Ama unuttuğunuz şey tiyatrodaki senaryo nun dışında Yönetmenin de bulunmasıdır.Siz oynarken bir karakter yaratır onu oynarsınız doğru ama bu karakteri aslında siz yaratmazsınız senarist yaratır.Siz anca bu karakterin sizin içinizdeki halini bulursunuz..Ayrıca EMprovizasyon yönetmenlerin size pek tanımadıkları bir haktır.Emprovizasyon denemelerinizi anca oyunu prova ederken yönetmene gösterirsiniz ki yönetmenle aynı kafada olmanız size onları seyirci önünde uygulama fırsatı verir.

Frp oynayan adamların tiyatronun yada en azından profesyonel tiyatronun sahneye her çıktığınızda aynı karakter ruhunu yakalamanızı gerektirmenizdir..Büyük tiyatrocular ve tiyatrolar oyunlarını uzun süreli oynarlar daha önce seyrettiğiniz her hangi bir oyunun muhtemel 1000 - 2000 oyun sonrası tekrar izleyin.Bu sefer oyun hakkında bilginiz olduğunu içinde daha dikkatli seyretmeniz kaçınılmaz olacak. Pekiii 2000 oyun oynadıktan sonra 2001 inci oyunda yönetmen değişir mi ? Oyuncular ? Karakterler ? Senaryo ? hiç biri değişmez ama bu işin zorluğu 2001 inci kez sahneye çıktığınızda aynı karakteri aynı şekilde oynama zorluğudur.

Biz oyunlardaki karakterlerimizi yaratırken oyuncuların yaptığının benzeri bir karakteri yaparız ama biz oynadıkça karakterimiz gelişir.100 oyun sonra karakterimiz daha güçlü daha zayıf daha bilge daha bir şeyler olacakken.Aynı karakteri hiç level atlamadan ilk günkü haliyle neyse son günkü hali o olacak şekilde 2000 kez oynayabilir misiniz ?

İşte İyi Frp ciden, İyi oyuncu çıkma olasılığı azdır ve iyi tiyatrocudan iyi frp ci çıkma olasılığı da ondan daha azdır.Ã?ünkü tiyatrocu yarattığı karakteri fazla değiştirmeyi istemeyecektir.

Bu arada film oyuncuları , meddahlar stand up çılar ,varyati gösterisi yapanlar ,
komedyenler , anlatılan tiyatro oyuncuları içindeki grupta sayılmayacaktır..

SAygılarımla (yav ben bu işi bir yerden çıkarıcam ama nerden hayırlısı ) :clap:
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tiyatroculukla FRPden önce tanıştım. Hayatımın bir buçuk yıl süren ama çok heyecanlı ve renkli bir deneyimi idi. Lise tiyatrosu idi alt tarafı ama yurtdışına kadar gittim. ( Ben bunu önce de yazmış mıydım belki ama çok zaman geçmiş bir yazayım yine. : ) )

Ã?ncelikle belli noktalarda belli ayrıntıları belirtmeden edemeyecem. Tiyatronun da doğaçlama oynananı vardır. Orta oyunu... Hatta bazı orta oyunlarında karakterlerin bile seyircilerden o anda seçildiğini duymnuştum. Çok zevkli bir şey.. Hatta lise ve üniversite şenliklerde rahatlıkla uygulanabilecek bir fikir. ( Hakkaten belki ODTUde de yaparız. Bi bakayım ben bu mayısta)

Ama bunun dışında da bizim basit lise tiyatromuz topu topu sergilediği 15 20 oyunda her seferinde karakterleri ufak tefek noktalardan tutup değiştirdi. Ve oyun her seferinde daha farklı ve daha güzel oldu. Bu nedenle açıkçası ben 2000 oyunda noktasına kadar aynı repliği şiir ezberler gibi ezberleyen tiyatrocudan çok her seferinde karaktere belli sınırları aşmadan bir şeyler katan oyuncuyu tercih ederim. Televizyondaki filmlerde de görürsünüz repliklerine kadar aynı bile olsa bir karakteri farklı bir oyuncu canlandırdığında karakter farklılaşır.

Bunun dışında tabii yine benim fikrimce iyi yönetmen de oyuncunun karaktere olabildiğince bir şeyler katmasını sağlayan yönetmendir. Eğer adam bana mesele şekspirin Hamletini kitapevinden alıp okuduğumda aldığımdan fazlasını veremiyorsa benim o oyuna gitmemem için bir neden yoktur ki. Bu açıdan da eğer adam oyunu tasarlayıp sonra her gün bir oyun oynattığını düşünürsek 2000/365= 5,5 5 buçuk sene elini kolunu bağlayıp oturuyorsa da bence iyi bir yönetmen değildir.

FRPye gelince bence en önemli fark frp nin sahnelenmemesi. Tiyatro amatör ya da profesyonel bir seyir sanatı iken frp sadece oynayanların arasındaki bir eğlence gibi. ( Gerçi artık seyredenler de oluyor bazen.) Bunun dışında tıkanmalar bazen frpde de oluyor. Bir replik unutulmuyor ama bir noktada karakterin ne yapacağı kafasında canlanmıyor oynatanın. Aynı şekilde bazen DM de tıkanıp ondan sonra olacakları söyleyemeyebiliyor. Tabii frp bir seyir sanatı olmadığı için bu noktada rezil olacak bir kitle yok. Rahatlıkla abi biraz bunaldım ara verelim mi oyuna denebiliniyor böyle durumlarda...

Tabii tiyatroda da tıkanıldığı noktalarda doğaçlama yöntemlerle o tıkanıklık kapatılabiliniyor. En profesyonel oyunlarda bile dikkatle izlendiğinde fark edilebilecek doğaçlamalar olabiliyor. Aslında bazen de bu doğaçlamalar renk katıyor oyuna... Ama bu tip doğaçlamaların yapılabilmesi de ancak karakteri özümsemek ve hissetmekle ilgili karakterin duygularında içinde hissedemeyen sadece replikleri ezberlemiş olan kişi anlatacağı konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan sadece bir yazıyı ezberleyerek bir sunum yapan üniversite öğrencisi gibi ezberlediği bölümü unuttuğu zaman tıkanıp kalabiliyor. Tabii bir de sahne korkusu var ki eğer frp bir sahne sanatı olsa muhtemelen orada da bunu yaşayanlar olurdu.

Asıl en önemli mesele frp nin sadece oynayanların eğlenmesi için yapılması tiyatronun ise izleyenleri de eğlendirmeyi amaçlaması. FRP de aynı zamanda bir seyir sanatı haline gelebilse iki etkinliğin arasındaki çizgi incelecek ve iki etkinliği bağlayan bir sürü aktivite de yaratılabilecektir. Bunun dışında açıkçası ben de ikisinin birbirine yardımı olduğunu düşünüyorum. Tiyatro bilen birisi en azından başka biri gibi davranma konusunda zorlanmayacaktır.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Post Reply