türk kültürü ve fantastik kurgu

Genel olarak Fantastik Edebiyatla ilgili tartışmalar için…
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by occultsearcher »

feanin wrote:arkadaşlar benim bildiğim türkler bi rpg oyunu yapmaya başladılar bilgisayar için ve bunun dünyasının oluşturulması içinde bi 5 yıl gibi bişi harcadılar
bunu sanırım level dergisinde okumuştum,yani türk kültürünün olduuu türklere ait bi evrende geçen bi oyun lucak tam olarak bilseydim isimleri daha ii bilgi verebilirdim bu sadece hatırladıım,bu adamlarla anlaşılıp o evrende geçen hikayeler yazılabilir aslında
Ceiron'un alt kolu Ceidot'un yaptığı, konsept çizimlerini hastası olduğum Kerem Beyit'in yapmış olduğu Hükümran Senfoni (Sovering Symphony) olmasın o sakın? Ã?ıkması amacıyla bekliyoruz. Gayet meraklıyız fakat şu sıralar yalnızca wallpaper'dır, konsept resimdir gibi şeylerle idare ediyoruz.

Ayrıca Lokman Hekim'in Yedi Kartalı üzerine yazılmış TÃ?RK Fantastik Kurgu romanı için bkz:
Zülfikar'ın Hükmü
ve
Erbain Fırtınası.
Saygın Ersin'in efsanevi güzel kitapları. Tavsiye ederim.
M - There is indeed such a conspiracy
"When you see filth, call it filth"
Alexstrasza
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Alexstrasza »

Dede Korkut Hikayelerini okumak yardımcı olabilir araştırma olarak kanımca. Benim fikrimde bunun yapılabilcei yönünde :) biz müslüman olmadan önce göçebe ve savaşçı bi toplumduk hatırlayın biraz edebiyat derslerini :D
Blood of Drakkisath flows within...
Merderan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Merderan »

Bende Murat Uraz'ın Türk Mitolojisi adlı kitabı var... Oradan baya şey öğrendim. Acak asıl Prof. Dr. Bahaddin Ã?gel'in iki ciltlik her biri yaklaşık 800 sayfalık Türk Mitolojisi kitaplarını almayı düşünüyorum... Mitolojimiz gerçekten zengin. Sadece Türk Mitolojileri hakkında filmler ve şarkılar yapılmıyor. Bu yüzden hususi araştırma yapmayan adamın bilgi edinmesi gerçekten zorlaşıyor...
ElvenBard
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElvenBard »

Türk mitolojisiyle, tarihiyle fantastik diyarlar arasında bi bağlantı kurmaya kasınca en olası yaklaşım bi dönem Faerun'u kasıp kavuran Tuigan'lılar gibi görünüyo. Türk kültüründen esinlenilebilir tabi çok da güzel olur, biz de o gıpta ettiğimiz yabancı yazarlara ilham olmuş mitolojilerin bi parçasıyız zaten
<em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
Enuthea
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Enuthea »

Benim evimde İslamiyet Ã?ncesi Türk Mitolojisi
diye dir kitap var hangi yayın evinden hatırlamıyorum (evden uzak olduğum için bakamıyorum şu anda) ama oldukça eski bir kitap eğer sahaflardan ararsanız sanırım bulabilirsiniz.

Saygılarımla ,

Alp ARAS
Dawy
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dawy »

Bana göre Türkiye'de Fantastik Edebiyat'a karşı bir sürü saçma yorum yapılıyor ama gün geçtikçe bu önyargılar azalıyor.
aransayes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by aransayes »

Bana göre Türkiye'de Fantastik Edebiyat'a karşı bir sürü saçma yorum yapılıyor ama gün geçtikçe bu önyargılar azalıyor.
Ã?yle. Ã?ocuk masalları, saçma konular, aptalça şeyler, satanist ürünü vs... Ã?nyargılar azalmaya, merak edenler artmaya başladı. Bunda da Yüzüklerin Ef. filminin etkisi büyük oldu. Umarım en kısa zamanda hak ettiği yere ulaşır.
Bu aralar aramızda ki insanların yazdıkları frp kitaplar kitapçıların raflarında yerini aldı.
Ã?rnek: Aynanın Diğer Tarafı.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
Squan
Seçilmiş Savaşçı

Post by Squan »

Bir şeyler değişmeye başladı. Değişmeside iyi oluyor aslında. Ã?nyargı çok kötü bir şey. Ama şu an için tamamen yok edilmiş olduğunu söyleyemem. Hala kirdiğim kırtasiyede adamın bana satanist gözüyle baktığına inanıyorum.

Ama aslında bakıldığında kültürümüzde de mitolojik öğeler ve filmler çok. İnsanların aşırı yadırgamasına da bir mana veremiyorum.
Uçurumdan kurtulmanın tek yolu ona bakmak, derinliğini ölçmek ve kendini o boşluğa bırakmaktır.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ya hikaye olarak yeteri kadar olduğuna inanıyorum ama mesela öğe olarak kullanılabilecek neler var bilemiyorum açıkçası, şahsen ben şahmaran ve Zümrüdüanka kuşundan başka bir şey hatırlamıyorum. Bu tip şeyleri soruyorsunuz değilmi yanlış anlaşılma olmasın...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Tamamen Anadoluda geçen bir oyun planlıyorum. Tam anlamı ile Türk kültürü değil ama Anadolu da sonuçta kültürümüzün bir parçası... İzleyip yorumlarınızı belirtirseniz çok sevinirim. : )
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Squan
Seçilmiş Savaşçı

Post by Squan »

Aslında türk filmlerine baktığımızda da fantastik öğeli filmler çok fazla. Tarkan ın filmleri başlı başına olmak üzere mesela. Bir filminde kraken a benzer bir ahtapot bile vardı mesela. Yani demek istediğim araştırılsa ve bazı şeylerden örnek alınsa bize has bazı şyeler orataya çıkarabiliriz bana göre.

Bu ara firble oyununu cidden merakla bekliyorum haberin olsun. Güzel bir oyun olacaktır kesin :)
Uçurumdan kurtulmanın tek yolu ona bakmak, derinliğini ölçmek ve kendini o boşluğa bırakmaktır.
aransayes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by aransayes »

aslında sadece anadolu olarak düşünmemek gerek. şaman kültürü geçmişte Türk lere hiçte yabancı değildi. Ayrıca Destanlarımızın sayısıda hiçte az değil.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...
BaneElemental
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by BaneElemental »

Bana kalırsa Türkiye sentez görevini bu alanda da gerçekleştirmeli. Batılı anlamda bir başlangıç, ardından da doğu ve derken bizim kültürümüzün sentezi. Zaten fantastik edebiyat sadece batı mitlerinden (İskandinav kültleri gibi) ibaret değil. İyi bir şekilde incelersek rahatlıkla arap, hint ve çin gibi kültürlerin de unsurlarının ne denli fantastik edebiyatta baskın olduğunu görebiliriz.

Mesela ilginç bir örnek: Ã?in mitinde Troller buz dağlarında yaşamak zorunda kalmış ve başkalaşmış insanlardırlar. Onlar uzun saçlı, buz tenli ve dev tırnaklı vahşi yaratıklara dönüşmüşlerdir. Onları öldürmek yalnızca ateşle mümkün olacaktır.

Phoenix' in zümrüd-ü anka kuşu olduğunu da söylemeye gerek yok. Hatta değişik savlar var, orclar üzerine. Eski türkçedeki " Onad" kelimesinin köken olduğu söyleniyor. Ama şu kısım kesinlikle doğru: Avrupalılar Doğu' dan akın eden barbarlara takmışlar bu ismi. Ve çocuklarını uyumaları için "orc gelecek" diye kandırırlarmış. İhtimal Moğollar bu kelimenin altındaymış.

E fantastik edebiyatı William Blake ' in şiirlerinden de başlatabiliriz. (ressam ama, şiirleri olduğu gibi frp için yazılmış sanki) Asal olarak Homeros. Undead tarafı da Antik Mısır. Lafın özü: Fantastik edebiyat evrenseldir. Tüm mitleri, söylevleri ve hatta efsaneleri içerebilir. Hiç bir kaygı gütmeye gerek yok. Kökeni anonimdir. Yapılan şeyse bu mitleri geliştirmek ve içini doldurmaktır. Fantastik edebiyatın içi boş olmamalıdır. Ã?ünkü kökeninde göndermeler ve inanışlar vardır.

Çok mu uzun oldu :-o
Murdoc
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Murdoc »

Arkadaşlar biliyorum epeyce zaman oldu buraya arkadaşlarımın oyunu ile ilgili yazı yazalı ama elimden birşey gelmiyor.Adamlar verilerini adam gibi toparlayamıyorlar.En kısa zamanda baskı altında tüm verilerini toparlatmayı planlıyorum. :evil: .En kısa zamanda buraya yazacağım ilk yazıda Türk Mitolojisi'nde geçen yeni fantastik dünyayı sizlere sunacağım.
(<>_<>) -V ----- - ------I .....l l .J..( ) '''...J L Ben dostum. Ne kadar inandırıcı geldiyse!
Skeleton
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Skeleton »

Legend Of Rakı :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Hordes of Undead
Skeleton no:4123
Post Reply