Oynaması Zor Karakterler

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ã?yle yine de belli bir olgunluğa erişmemiş insanlarda bu tip karakterler kişilik sorunları yaratabiliyor. O nedenle en başta bu tip karakterler zorluklarının ötesinde sakıncalı olabilir.

Ben mesela belli tip karakterleri olabildiğince oynamamaya çalışırım etkilendiğim için. Belli bir sınırın ötesinde kötü karakter mesela oynatmam. Bu benim için gerçekten zordur. Zor olmasının asıl nedeni kendimle çok çelişen bir davranışı yaptığımı hayal etmem.

Mask a bile ancak sadece kendimin bildiği bir iyi yan katarak oynayabilmiştim. Belki Mask ın benim için zor olmasının asıl nedeni de kendimle çelişmesi idi. : )
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

FrontsideAir wrote:İşte tam aklımdan geçen şey buydu. Sonuçta biz de belli bir kişiliği olan bir insanız ve ancak kendi bakış açımızı bilebiliyoruz, onu da sınırlı olarak. Bizden bambaşka bir bakış açısına sahip karakterleri oynamak için onun bakış açısından görebilmeliyiz olayları, onun neden kendi yolunu doğru görebildiğini anlayabilmeliyiz. Eğer bunu kafamızda oturtabilirsek -ki iyi FRP oyuncusu denen şey bunu yapabilendir- işbu karakteri oynatmamız kolaylaşır.
İşte bu sebeplerle seçebilme hakkının olduğu her oyun da kendi kişiliğine uygun olan karekteri yaratmalı ve oynatmalısın. Mesela sakin bir adamsın sakin bir karekter oyna, asabi bir adamsın asabi bir karekter oyna :) vs...vs... İşte bunun rp sini yapmak daha kolay olur bence, yani oynatmak istediğiniz karekteri oynayın böylece oyundan da daha çok keyif alırsınız.

Benim iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar oyuncu olduğum oyunlardan birinde :D (yaptığım dm liğin artık sayısını bile hatırlamazken oyuncu olarak kariyerim oldukça kısıtlıdır :( ) Joker adında çift kişilikli bir karekter oynatıyordum, bi nevi batman tribimde maskeli bir hero misali takılıyordum ortalıkta (bu karekteri hatırlayanlar hatırlar ve o oyunda ne kadar asabi olduğumu :D ), bu karekteri oynatırken oldukça zorlanmıştım ama hayatımın en eğlenceli oyunununu yaşamıştım bu karekterle dm' e bir kere daha teşekkür :). Hatta bu karekteri dm lik yaparkende kullandım, orada da daha farklı bir kişilik sergiliyordu, hatta oyunlarımda bu karekter hala waterdeep de yaşamaktadır, adamın garip bir kişilik bölünmesi var, gerçektende enteresan hoş bir karekter oldu Joker...
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Joker hakkaten zor bir karaktermiiş. şizofrenlik belki bir karakteri en zor hale getiren yanlardan birisi. Ben de bi defa şizofren karakter yaratmıştım. Ama oynamadım. Kişilikler arası geçiş bir yana aynı anda iki farklı kişiliği canlandırmak hakkaten kolay bir şey değil gibi.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

İki kişilik olayı şöyleydi jokerin, birisi gayet sakin sessiz bir Tymora rahibi iken diyeri ise gayet çılgın bir rogue idi, üzerinde gülümseyen bir surat olan maskeyi giydiğinde joker oluyordu tamammen farklı bir kişilik ile, maskeyi giyme konusunda da öncesinden bir kişilik çatışması rp si yapmak gerekiyordu hangi kişilik daha baskın olursa o an o oluyordu. Mesela rahip Marcus baskın çıktığında karekter Marcus olarak kalıyordu Joker baskın çıktığında ise Joker :) .
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

valla bana en zoru lawful karakter oynatmak gibi geldi , diğerlerinin hepsi bi tarafa özellikle paladin oynarken , ölüme göz göre göre giderken rp gereği gözünü bile kırpmamak lazım , oyun arkadaşların bi harami grubuna pusu yapmanın planlarını yaparken senin ortalığı karıştırıp olmaz demen , hepsi çok sıkıntı yapan şeyler

laf aramızda bana oyunda partyfucker diyorlar :) bilmiyorum bi anlamı vardır sanırım :):):)
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Vallahi Paladin örneğin de oynatan kişi pek zorluk yaşamıyor çevredekiler için zor oluyor.

Benim Rivro gibi biraz. Sonuçta sabit bozulmaz prensipler sanki bir parça karakteri kolaylaştırıyor gibi.

Bunun yerine yaratılacak iç çelişkiler... Karmaşalar kompleksler. Onu daha zor hale getiriyor diye düşünüyorum.
HARBE GİDEN
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

Firble wrote:Vallahi Paladin örneğin de oynatan kişi pek zorluk yaşamıyor çevredekiler için zor oluyor.

Benim Rivro gibi biraz. Sonuçta sabit bozulmaz prensipler sanki bir parça karakteri kolaylaştırıyor gibi.

Bunun yerine yaratılacak iç çelişkiler... Karmaşalar kompleksler. Onu daha zor hale getiriyor diye düşünüyorum.
valla dostum keşke bizim oynadığımız son oyunları görseydin , dm bana özel iç çekişmeler ,karmaşalar yarattı :):)

her karakter zordur ama hayatı benim gibi yaşamayan bi adamın rolünü yapmak daha zor , çünkü bazen bile bile istemediğin şeyleri yapıyorsun , gruptan iyi yada kötü kimse seni sevmiyor :):):)
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Sanırım bir Tyr Paladini ile aynı oyunda yer almak, hayatı çekilmez yapar :) .
kurremkarmerruk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by kurremkarmerruk »

Dnd sistemi için konuşmam gerekirse, oynanması en zor karakter sınıfı druid sanırım. Ã?ünkü druid üzerine hemen hiç bir yerde örnek alınabilecek veya geliştirilebilecek bir karakter yapısı geçmiyor. Romanlarda, karakter kitaplarında... Üstelik dnd ve diğer bir çok sistem orta çağ ya da rönesans sonrası aydınlanma yaşayan avrupa'yı örnek aldığından bizler için bazı şeyleri algılamak zor oluyor. Misal şovalyeler, druidler, rahipler vs vs.. bunların hepsi hristiyanlık ile yaşamış koskoca bir avrupa'nın uzun sürelerdir iç içe olduğu terimler. Biz ise bunları bir bakıma okuyarak öğrenmeye çalışıyoruz.
Ha ama bir savaşçı olsun bir thief olsun nedense daha çeşitli özellikler katabiliyoruz bunlara..

Ayrıca, özellik puanlarından karizmanın yüksek olması gerçekten en zoru bana göre. Yüksek bir zeka puanına göre oynamaya çalıştığında hani en azından susarak zeki gözükmeye çalışabilir bir insan ya da bir iki atasözü iel bilge numarası az çok yapılabiliyor. Fakat karizmatik bir karakter oynamak bunların hiçbirisine benzemiyor malesef.

Yönelimlerin kişiliği etkilemediği konusuna ise katılmıyorum. Tamam yönelim = karakter demiyorum belki ama ayrı düşünülebilecek şeyler olduğunu da sanmamaktayım.

Biraz önce belirttiğim gibi paladin'in aslında ne olduğunu ne demek olduğunu tam olarak bilemediğimizden hemen herkesin aklında "paladin salaktır, salaklıklar yapar, arkadaşları da onu toparlamak bir şekilde kandırmak zorundadır" gibi uçuk düşünceler kalıyor (genelde insanlarda gördüğüm bu malesef). Halbu ki margeret abla'mız koda bağlılıkları ile canımızı defalarca sıkan solamniya şovalyelerinden (adlarını hatırlayamadığım ama ruhlar savaşı serisinde geçen) kadın ve erkek şovalye çiftimiz ile bu insanların kafalarını yemin ile bozmuş olmadıklarını da göstermiştir.
En nihayetinde Paladin eğitiminin uzunca bir süresi savaş eğitimi ile geçiyor ve savaş taktiklerinden "pusu"yu da gayet net bilmeleri gerekiyor.
"Pusu kurmak alçaklıktır" diyen bir paladin tanrısına layık bir paladin değil kafası çalışmayan bir paladin'dir.
Evet ciddi bir adamdır, evet kurallar konusunda katıdır, evet canını davası için harcamaya (gerektiğinde) çekinmez ama sonuç olarak o da ölümlü bir bireydir ve elinden gelenin bir sınırı vardır bundan dolayı da kendisinde milyon kat bilge ve zeki olan tanrısı elinden gelmeyen bir şey için onu cezalandırmayacaktır. ve hatta bu tanrının bahsi geçen paladin'in içindeki niyeti gayet net bilebileceğini düşünürsek öfkesini zekice yapılmış bir savaş taktiğinden dolayı kulunun üzerine çevirmesi saçma olacaktır.

Velhasıl ben de çift kişilikli bir karakter oynatmıştım. gündüz ve gece olarak ayrı zamanlarda ortaya çıkan iki tamamen farklı kişiyi barındırıyordu bu karakter. Ayrıntıya girmeyeceğim. Söylemek istediğim hakkıyla oynadığıma inandığım bu karakter ile geçen 1 senelik bir oyun sonucunda çevremdekiler benden daha çok eğlenmişti. lafın kısası birisinin daha söylemiş olduğu şeye katılıyorum ve "en iyi oynayabileceğinizi düşündüğünüz karakteri oynayınız, bu şekilde daha çok zevk alacaksınızdır" diyorum.. :)

saygılarımla,
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

bence chaotic netural oynaması en zor karakter alingment'ıdır. Ã?ünkü ne taraf tutarsınız ne belli bir hedefiniz vardır. Herkes size iş birliği teklifi yapar ama elinde sonunda bu yüzden başınız çok ciddi bir belaya girer, tüm dostlarınızı size sırrtını döner. Ama yine de benim oynamayı en çok sevidğim alingment chaotic neturaldir. Herzaman bi şekilde sıyrılıyorum işin içinden ve classımda genelde swashbuckler olduğundan, büyü, savaş ve hırsızlık üçlüsü birleşip müthiş fırsatlar snuyor bana. Sonra intikam zamanı gelip çatıyor ve ... en zevkli kısmı burası. Bir kara liste oluşturup sıradan gebertiyosunuz hepsini. Tabi dm ve diğer player'lar hayretler içinde izliyor sizi ve bir daha siz ters düşmemeye çalışıyolar. Sonra aynı imzamdaki karakter ortaya çıkıyor :D sonra o karakter ortalığı dağıtıyor dm nin özel charını yeniyor.
<div>artık lightflarer'ım</div><br>
Sir Alexis
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sir Alexis »

İşte arkadaşlar DnD'nin böyle "sistematik zorunluluk" silsileleleri sonucu alignment olayı da çok fazla yoruma dayalı olarak algılandı, sonuçta sistemin kendisi çoğu yerde yoruma yer bırakmıyordu oyuncular da "o zaman biz de alignment'a abanırız" demek zorunda kaldılar haliyle. Gerçi bir süre sonra kovayla zar atmaktan kelli, botch/success oranlarını hesaplamaktan afakanlar basardı bizleri ama WoD kesinlikle "karakter analizi ve uygulamaları" konusunda daha esnek bir sistem olarak göze çarpar - tabii neticede hala bir sistemdir zaten oyun da "rol yapma oyunu"dur. Bu yüzden, DnD'deki gibi "ırk,sınıf,alignment" üçlüsü yerine Vampire ya da Werewolf ya da Mage denmiş ve bu özelliklerin taban oluşturduğu bir "clan/tradition" ayrımına gidilmiş ve rol yapma olayı esnekleştirilmiştir -ki bu elbette naçizane benim görüşümdür- Sonuç olarak denebilir ki WoD'da oynamak, rol yapma metodunun daha iyi öğrenilebilmesine olanak verir ama tabii DnD'nin yeri her zaman ayrıdır - Bir Forgotten Realms'ın ve bununla beraber hepsini kapsayan Planescape Multiverse'ünün zevki apayrıdır.
"Et verba et arma vulnerant..."
DeMRaN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by DeMRaN »

Benim düşünceme göre oynatılması en zor karakter kesinlikle Bard'dır. Bir kere doğuştan yetenekli olmayan kişiler zaten bu karakteri oynayamaz.

Açıkça söylemek gerekirse oynattığım oyunlarda çok fazla Bard olmak isteyen oyuncu olmuştur ama ne kadar uğraşsalarda ne kadar çok şiir yazmış olsalar bile gerçek hayatlarında o aklımda ki Bard havasını verememişlerdir bana. Diğer karakterlerin tamamı sadece insanın ilgi alanı ve sevgisine bağlı karakterlerdir. Bir insan "Druidlerle" ilgileniyorsa bu tarz bir karakter oynatmak istiyorsa bilir ki Druidler gücünü doğadan alırlar bilirler ki Druidler Neutraldır ve buna göre o karakteri yönlendirebilirler. Ama Bardlarda bu söz konusu değil. Gerçekten ben RP yapılırken o şarkıları söylemesini isterim karakterin konuşma aralarında şiirler mırıldanmasını isterim...
<div align="center">Nindyn vel'uss kyorl nind ratha thalra elghinn dal lil alust... <br>Those who watch their backs meet death from the front... </div><br><strong><em><div align="right"><strong><em>Tharivol Amakiir the Dark Elf Mystics Master</em></strong
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Acaba bunu bir övgü veya eleştiri olarak almalı mıyım Demran.. Bard benim fikrime göre hem zor hem de kolay.. Zor çünkü öylesine oynaması çok zor. Savaşçı eğer isterse savaş hakkında hiçbir rol yapmadan sayılarla savaşabilir. Aynısı biraz daha zor da olsa birçok sınıf için geçerli. Ama söz konusu ozan olunca ama büyü yapan değil de bildiğimiz ozan olunca bu çok zorlaşıyor. Ama eğer gerçekten ruhu vermek istersek aslında herkesin içinde bir çeşit ozan olduğunu ve bunu serbest bıraktığında o ruhu verebileceğine inanıyorum. Elbette bir Aşık Veysel olması kolay değildir. Ama RPde amaçlananın bu olduğunu sanmıyorum.
HARBE GİDEN
DeMRaN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by DeMRaN »

Seninle hiç ciddi anlamda RP yapma fırsatımız olmadı Firble o yüzden gerçekten bilemiyorum. Gerçekten iyi RP yaptığına kesinlikle eminim ama demek istediğim Bard'ı oynatmak sadece nerede büyü yapacağına, nerede silahına davranıcağına, yada nerede savaş öncesinde "Savaş şarkısı çalıyorum gitarımla ve bir şarkı tutturuyorum söylemeye" demekle olmayacağını düşünüyorum. Yani bir şarkı söylüyorum dediğinde ben DM olarak hangi şarkıyı söylüyorsun derim, şarkı ismini verdiğinde "şu şarkı" dediğinde, e hadi söyle o zaman derim... Umarım demek istediğimi söyleyebilmişimdir.

Seninde dediğin gibi diğer sınıflarda sadece bu lafları söylemek yeterli, gerçekten hissederek söylemese de o lafları konsantre olmadan sadece FRP oynamış olmak için söylesede bir savaşçı fazla farkedilmez ama bu olay ozanlarda geçerli değildir...
<div align="center">Nindyn vel'uss kyorl nind ratha thalra elghinn dal lil alust... <br>Those who watch their backs meet death from the front... </div><br><strong><em><div align="right"><strong><em>Tharivol Amakiir the Dark Elf Mystics Master</em></strong
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Eh bu durumda bir ozan da söyler ki savaşçı RPsini yapan birinin savaşı tasvir etmesinden veya bir rahibin dua etmeye çalışmasından daha kolay olur. Ã?ünkü herkesin içinde bir ozan vardır.

Senle RP de yaptık Demran frpworld forumunda... Ama o zamanlar başka bir karakter oynatıyordum. : )
HARBE GİDEN
Post Reply