Oynaması Zor Karakterler
Oynaması Zor Karakterler
Tanrı Rpsi konulu başlıkta bahsedilen bir konuyu daha gündeme getireyim dedim.
Hangi karakterlerin size göre oynatılması daha zor? Bu seviye ile ilgili bir durum mu? Yoksa başka etkenler çok daha güçlü mü?
Benim için her artan seviye gelen yeni yetenekler artan güç ve tüm bunların açıklanması için geçmişi çok daha karmaşıklaşmış dolayısı ile daha karmaşık hale gelmiş bir karakter demek.
Belki aşırı ciddiye alıyorum ama mesela tüm silah dışı uzmanlıkların nereden geldiğini bilmek istemek gibi bir huyum var. Ve bunların gelmesini sağlayan olaylar da karakteri etkilemeli de bence.
Kendi fikrimi erken açıklamış olabilirim. Fikirleri merak ediyorum.
Hangi karakterlerin size göre oynatılması daha zor? Bu seviye ile ilgili bir durum mu? Yoksa başka etkenler çok daha güçlü mü?
Benim için her artan seviye gelen yeni yetenekler artan güç ve tüm bunların açıklanması için geçmişi çok daha karmaşıklaşmış dolayısı ile daha karmaşık hale gelmiş bir karakter demek.
Belki aşırı ciddiye alıyorum ama mesela tüm silah dışı uzmanlıkların nereden geldiğini bilmek istemek gibi bir huyum var. Ve bunların gelmesini sağlayan olaylar da karakteri etkilemeli de bence.
Kendi fikrimi erken açıklamış olabilirim. Fikirleri merak ediyorum.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Ben de tam tersi olarak düşünüyordum.Bence chaotic karakterleri oynatması zor.Ne yapacağını bilmeden oynatmak saçmalıktır.Hedefi olmayan gemiyi rüzgar bile istediği yere götüremez hesabı
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
Ben Kertenkele Emrahab'ı oynatırken çok zorlanıyordum ama aklıma ne gelirse koyuyordum ortaya çok hoş çıkıyordu.
Sonra Karathas vardı, kendi içinde çelişkileri olan bir herifti. Çok fenaydı gerçekten. Hedp zayıflık katmak hoşuma gidiyor karaktere, ciddi anlamda bir noksanı oluyor o zaman oynatması hem daha zor hemde daha güzel bence.
varsın güçsüz olsun, ama karakter apayrı.
Sonra Karathas vardı, kendi içinde çelişkileri olan bir herifti. Çok fenaydı gerçekten. Hedp zayıflık katmak hoşuma gidiyor karaktere, ciddi anlamda bir noksanı oluyor o zaman oynatması hem daha zor hemde daha güzel bence.
varsın güçsüz olsun, ama karakter apayrı.
--------------------------------------------------
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Firble'in böyle bir şey sorması mantıklı bencede ama şöyle kestirilip atılabilir zannımca, davaşçı eğitimi görürken her türlü silah eğitimini aldık! olabilir ama diğer şeylere bir şey demeyeceğim. Bana göre oynatması zor karakter, gerçek hayatta ona benzer bir durumu gözlemlenmemiş karakterdir.
Saygılarımla...
Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Durumun sadece DND çapında düşünülmesi çok büyük bir hata olur. Alignment karakterin kişiliğini asla ve asla oluşturmaz, hatalı bir oluşumdur.
Sorunun cevabına gelirsek, oyun içerisinde oyuncunun karakterinin kişisel özelliklerini kendince tamamlayıp bunu oyuna senaryoya yöneticiye ve diğer oyunculara aktarması daima zordur.
Daha somut bir örnek vermek gerekirse, hayatını çalıp çırparak geçirmiş daha sonradan yakalanıp rehabilite merkezine gönderilmiş, ciddi mental sorunları olan kişiler ve mekanlar arasında sıkışıp kalmış bir insanın bir şekilde oradan çıkıp tekrar toplum içerisine karışıp oyun içerisinde diğerleriyle etkileşim kurması bence zordur.
Bu konuda karakter yönetim tecrübesi ve bilgisi yeterli olan sayın "John"'a da başvurabiliriz. Evet Sayın John neler söylemek istersiniz?
Sorunun cevabına gelirsek, oyun içerisinde oyuncunun karakterinin kişisel özelliklerini kendince tamamlayıp bunu oyuna senaryoya yöneticiye ve diğer oyunculara aktarması daima zordur.
Daha somut bir örnek vermek gerekirse, hayatını çalıp çırparak geçirmiş daha sonradan yakalanıp rehabilite merkezine gönderilmiş, ciddi mental sorunları olan kişiler ve mekanlar arasında sıkışıp kalmış bir insanın bir şekilde oradan çıkıp tekrar toplum içerisine karışıp oyun içerisinde diğerleriyle etkileşim kurması bence zordur.
Bu konuda karakter yönetim tecrübesi ve bilgisi yeterli olan sayın "John"'a da başvurabiliriz. Evet Sayın John neler söylemek istersiniz?
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Bana göre aligment karakterin kişiliğini asla ve asla oluşturmaz lafı çok iddialı oldu. O zaman aligmentlerin işlevi nedir onu merak ettim. Bana göre aligmentler tamamen olmasa da kişiliğin başlangıcını gösterir, sonuçta karakterler olaylara tepkilerini aligmentlerine göre verir, adı üzerinde "yönelim"...
Saygılarımla...
Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
yönelim, adnd sisteminin bir sınıflandırma yöntemidir ve sistemin mekaniklerinin kolay işlemesi için getirilmiştir (evil-good descriptorlu büyüler, sadece belli alignmenti etkileyen büyüler, turn/rebuke undead vs...) ve bir karakterin kişiliği hakkında fikir vermek için yetersiz kalır. Nasıl bir karakteri anlatmak için "dwarf fighter" sıfatları yetersiz kalırsa, aynı şekilde "chaotic good" sıfatları da yetersiz kalır.
bence oynatması zor karakterler, yüksek zeka sahibi karakterlerdir. Ã?ünkü yüksek zekayı oyuna yansıtmak pratik olarak zaten mümkün değildir.
bence oynatması zor karakterler, yüksek zeka sahibi karakterlerdir. Ã?ünkü yüksek zekayı oyuna yansıtmak pratik olarak zaten mümkün değildir.
War, war never changes...
Sayın Ultior öncelikle teşekkür ederim. Bu akşam haberleri sunarken giydiğiniz takım elbise de çok güzel ayrıca.uLtior wrote:Bu konuda karakter yönetim tecrübesi ve bilgisi yeterli olan sayın "John"'a da başvurabiliriz. Evet Sayın John neler söylemek istersiniz?
Alignment Sacokhan'ın da dediği gibi yönelim olarak çeviriliyor ve altta Burock arkadaşımızın dediği gibi yetersiz kalıyor.
Bunun dışında normal hayatta insan, davranışlarını yönelimlere ya da eğilimlere göre belirlemiyor, yani temel alınan esaslar bunlar değil. Yani bir adam sapıklığa ya da psikopatlığa eğilimliyse buna bağlı bir hayat yaşamıyor. Çok normal biri gibi görünüp eğilimlerini gerçekleştirmeye çalışıyor. Baktığımızda alignmentin bunu karşılamadığını görüyoruz. Alignment spesifik durumlarda (büyü ya da turn undead gibi) yardım ediyor ya da karakterin genel gidişatını belirlemede yardımcı oluyor diye düşünüyorum. Yani uyuşturucu kaçakçılarını yakalamaya çalışan polis eğer uyuşturucu kaçakçısı kimliğine girip mafyaya katılıp bir şekilde suç işleyip güvenlerini kazanıyorsa bunu mesleği ve daha büyük bir iyilik için yaptığı yadsınmıyor. Ama aynı sebepten bir paladin fallen olabiliyor. Katı algılamamak lazım.
Bunu yanında d ve d settinglerinde karakter gelişimi, oynatılması zor karakter ya da karakterin ruh hali gibi kavramların pek bir önemi yok bana göre. Sonuç olarak karakter özelliklerini belirleyen rakamlar oyunun matematiksel sistemini etkilemekten öteye geçemiyorlar. Alignmentin çatışma durumlarında herhangi bir yarar sağlamadığını, sürekli çiğnenebilir ve herkes tarafından farklı algılanabilir bir olgu olduğunu da açıkça söyleyebiliriz.
Bu akşamlık bu kadar Ultior, söz sende
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Evet her oyun için zorluklar var. Mesela bencede dnd de good alignment oynatmak zor, fallout için bir brotherhood üyesi ve bir paladin oynatmak zor
. Wod oyunları için düşünelim mesela werewolf ve vampire oynamak zordur. Werewolf için düşünelim; bir kere artık werewolf olduktan sonra uyman gereken belirli kıstaslar var bir sürüye katıl, toprağını koru, sürünün her üyesini öz kardeşin olarak kabullen, yeminlerine uy vs...vs... bunların yanı sıra birde werewolflar asabi yaratıklar her an patlamaya hazırlar yani werewolf oynamak zordur. Vampire için ise, vampire olduktan sonra hayatında artık her şey değişiyor daha en başından kısıtlısın, bir gündüz hayatın yok sadece geceleri yaşıyorsun ve lanetlenmişsin "kan" içmek durumundasın, daha önceden bir arkadaş çevren veya ailen varsa artık onlara yaklaşamazsın çünkü onlar için zararlı bir yaratıksın, fiziken ölmüşsün kalbin atmıyor... İşte vampire oynamakta zordur, artık fiziken bir ölü olduğunun ve vampire olduğunu farketme evresindeki yapılan rp ler belli bir yetenek ister kolay değildir.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Oldukça değişik bakış açıları var. Yönelim zorlaştırıcı bir şey mi diye düşündüm epey. Ama her yönelimden zor bir karakter çıkıyor sanırım.
Sanırım karakter bizim bakış açımızda oturmamış bir karakter haline geldikçe onu oynamak daha zorlaşıyor. O bakımdan belki elfi ve cüceyi hakkıyla oynatmak zor olabilir. Gerçi bunu aksi cüce veya daha asil bir elfle halledebiliriz. Ama derinlerine girdikçe bu ırkların epey değişik yönleri ortaya çıkıyor.
Vampir karakterleri bambaşka konu.. O bakış açısını nasıl yansıtırım bilmiyorum. Bir vampirinkine yakın düşünmek veya onun düşünce yapısını hayal etmek zor.
Belki en zor karakter oynatandan çok farklı düşünce yapısına sahip karakter denebilir.
Sanırım karakter bizim bakış açımızda oturmamış bir karakter haline geldikçe onu oynamak daha zorlaşıyor. O bakımdan belki elfi ve cüceyi hakkıyla oynatmak zor olabilir. Gerçi bunu aksi cüce veya daha asil bir elfle halledebiliriz. Ama derinlerine girdikçe bu ırkların epey değişik yönleri ortaya çıkıyor.
Vampir karakterleri bambaşka konu.. O bakış açısını nasıl yansıtırım bilmiyorum. Bir vampirinkine yakın düşünmek veya onun düşünce yapısını hayal etmek zor.
Belki en zor karakter oynatandan çok farklı düşünce yapısına sahip karakter denebilir.
HARBE GİDEN
Zaten human dışında ki bütün ırkları, türleri vs... oynatması zor, farklı bir ırkı %100 hakkıyla oynatabilen insan sayısınında az olduğunu düşünüyorum. İşte bu sebeplerle de bundan sonra oynattığım oyunlarda hep Human oynamaya özen gösteriyorum
.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Önemli olan İnsan olmak. Zaten frp insanın üstüne yakışanı giymesi değil midir? :ayyyy!:Yener wrote:Zaten human dışında ki bütün ırkları, türleri vs... oynatması zor, farklı bir ırkı %100 hakkıyla oynatabilen insan sayısınında az olduğunu düşünüyorum. İşte bu sebeplerle de bundan sonra oynattığım oyunlarda hep Human oynamaya özen gösteriyorum.
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
İşte tam aklımdan geçen şey buydu. Sonuçta biz de belli bir kişiliği olan bir insanız ve ancak kendi bakış açımızı bilebiliyoruz, onu da sınırlı olarak. Bizden bambaşka bir bakış açısına sahip karakterleri oynamak için onun bakış açısından görebilmeliyiz olayları, onun neden kendi yolunu doğru görebildiğini anlayabilmeliyiz. Eğer bunu kafamızda oturtabilirsek -ki iyi FRP oyuncusu denen şey bunu yapabilendir- işbu karakteri oynatmamız kolaylaşır.Firble wrote: Sanırım karakter bizim bakış açımızda oturmamış bir karakter haline geldikçe onu oynamak daha zorlaşıyor...
...
D&D konusunda duayen olmasam da yönelimler hakkında şu kadarını söyleyebilirim; yönelim aşağı yukarı belli bir mental yapıya sahip olanların ortak özellikelri denebilecek bir olgu ve yönelim karakteri değil, karakterler yönelimi belirler. Ancak biz cin FRP'ciler bunu tersine kullanarak karakter analizi yaparken yönelimden faydalanırız -tıpkı özellik puanlarından, yeteneklerden, hatta ve hatta eşyalardan faydalandığımız gibi. Yani yönelimle kişilik hiiç alakası olmayan şeyler sayılmaz.
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests