oyuncu mu - dm mi
Bence bu konu hakkında bazı arkadaşlar en önemli konuyu atlamış bazı arkadaşlarda bunu çok güzel vurgulamışlar.Oyun ne olusa olsun(Wod,dnd,fallout,starwars,G.R.U.P.S vs...) sistem ne olursa olsun(d10,d20,d6,d100 vs...) en önemli şey oyundan(hikayeden,oyun gidişatından,yapılan rp den vs...) zevk almaktır.Yani böle herkesin kurallar hakkında konuştuğu,herkesinkurallara kitlendiği bir oyun hem yavaş ilerler hemde sıkıcı birhal alabilir.
1-Bir kişi kuralları çok iyi biliyor olabilir (çok iyi ingilizcesi vardır çok kural kitabı okumuştur) fakat bu adamın oyunlarında hikaye güzel olmuyorsa oyun kurgusu güzel değilse dnd oynarken kralın kızını orclar kaçırdı git orcları döv kıralın kızını kurtar sana şukadar GP vereyim gibi dandik bir görev çıkarıyorsa karşınıza bu DM in kural bilmesinin hiç önemi yoktur.
2-Bide bunun zıttı olan bir insan vardır dnd veya başka bir role book daki kuralları iyi bilmiyordur (ingilizcesi yoktur,iyi değildir ) ama harika senaryolar yaratmaktadır ve çok iyi betimleme yapabilme kabiliyetine sahiptir (yani bir dm,st veya gm olabilecek potansiyeli vardır).
Ben şahsen 2. şıktaki kişinin DM,GM veya ST olmasını tercih ederim ve bu kişinin bazı kurallarıda öğrenmesi için elimden geldiği gibi yardım etmeye çalışırım, (ör: role book lardan hangi sini oynatacaksa elimden geldiğince ona çeviri yapmayaçalışırım)böyle bir kişinin dm,st,gm olarak yetişmesi daha iyi olacaktır.Tabiki 1. şıktaki kişiyede yardım eli uzatılmalı ve dünya klasiklerinden bazı kitapları okuması tavsiye edilebilir(senaryo yaratmak sadece kurak kitaplarını okumakla kazanılacak bir özellik değildir).
Sevgili arkadaşlar sonuç itibariyle kural öğrenmekte ingilizce bilme yetisine dayanıyor malesef bu kural kitaplarının hiç biri türkçe değil.şimdi tutupta ingilizcesi olmayan dm,st,gm olmasın demek ne kadar doğrudur bu potansiyele sahip olupta dm,st,gm olmak isteyen kişilere yardım edilmeye çalışılması en akıllıcası değilmidir? (tabiki her iki özelliğe sahip olanlarda çıkabilir onlar istisnadır iyi ingilizce ve iyi hikaye yaratım kabiliyeti vs...)
Bir arkadaş gurubunda DM,ST,GM olmak isteyen bir kişi varsa bence bu kişiyi hepiniz yardımcı olarak DM,ST veya GM yapın bu benim önerimdir.
SAYGILARIMLA...
1-Bir kişi kuralları çok iyi biliyor olabilir (çok iyi ingilizcesi vardır çok kural kitabı okumuştur) fakat bu adamın oyunlarında hikaye güzel olmuyorsa oyun kurgusu güzel değilse dnd oynarken kralın kızını orclar kaçırdı git orcları döv kıralın kızını kurtar sana şukadar GP vereyim gibi dandik bir görev çıkarıyorsa karşınıza bu DM in kural bilmesinin hiç önemi yoktur.
2-Bide bunun zıttı olan bir insan vardır dnd veya başka bir role book daki kuralları iyi bilmiyordur (ingilizcesi yoktur,iyi değildir ) ama harika senaryolar yaratmaktadır ve çok iyi betimleme yapabilme kabiliyetine sahiptir (yani bir dm,st veya gm olabilecek potansiyeli vardır).
Ben şahsen 2. şıktaki kişinin DM,GM veya ST olmasını tercih ederim ve bu kişinin bazı kurallarıda öğrenmesi için elimden geldiği gibi yardım etmeye çalışırım, (ör: role book lardan hangi sini oynatacaksa elimden geldiğince ona çeviri yapmayaçalışırım)böyle bir kişinin dm,st,gm olarak yetişmesi daha iyi olacaktır.Tabiki 1. şıktaki kişiyede yardım eli uzatılmalı ve dünya klasiklerinden bazı kitapları okuması tavsiye edilebilir(senaryo yaratmak sadece kurak kitaplarını okumakla kazanılacak bir özellik değildir).
Sevgili arkadaşlar sonuç itibariyle kural öğrenmekte ingilizce bilme yetisine dayanıyor malesef bu kural kitaplarının hiç biri türkçe değil.şimdi tutupta ingilizcesi olmayan dm,st,gm olmasın demek ne kadar doğrudur bu potansiyele sahip olupta dm,st,gm olmak isteyen kişilere yardım edilmeye çalışılması en akıllıcası değilmidir? (tabiki her iki özelliğe sahip olanlarda çıkabilir onlar istisnadır iyi ingilizce ve iyi hikaye yaratım kabiliyeti vs...)
Bir arkadaş gurubunda DM,ST,GM olmak isteyen bir kişi varsa bence bu kişiyi hepiniz yardımcı olarak DM,ST veya GM yapın bu benim önerimdir.
SAYGILARIMLA...
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Nacizane fikrim DM-GM yada her ne diyorsanız temel kuralları bilmeli ve oyun içerisinde tutarlı olmalııdır. Eger grup içerisinde muhalefetlik yappmaktan zevk alan yada oyunu zevk için oynamayan yoksa son derece keyifli oyunlar oynanabilir. Tabiki de arkadaşların belirttiği gibi hayal gücü ve edebi bilgisi oynanan oyunun zevkini katlar diye düşünüyorum. Kısaca party yi oluşturan şahısların karakterleri de bu konuda gayet önemlidir.
yinede arkadaşlar bilemiyorum ben hakkatten paladin moduna çok girdim
:lol:galiba ama bence kurallar çok önemli, hatta oyunu oyun yapan kuralları bence, eğer kuralları dm in insiyatifine bırakır onun kurallarını kabul ederseniz o oyun bi yerde patlıyo
velhasıl benderim ki iyi dm oyuncuları idare edebilecek kadar kuralları bilen dm dir.. bunula beraber kurguları kötü olan dm zaten dmlik yapmasın bence bu iş zaten herkesin hakkıyla yapabileceği bi iş değil , şayet hakkıyla yapamıyacak olan da yapmasın gerek yok
yani bence bööle
velhasıl benderim ki iyi dm oyuncuları idare edebilecek kadar kuralları bilen dm dir.. bunula beraber kurguları kötü olan dm zaten dmlik yapmasın bence bu iş zaten herkesin hakkıyla yapabileceği bi iş değil , şayet hakkıyla yapamıyacak olan da yapmasın gerek yok
yani bence bööle
Bende bir dm'nin kuralları tamı tamına bilmesinin o kadarda mühim olmadığı yönünde düşünüyorum. Onun yerine hızlı düşünebilen, kıvrak zekalı, güçlü bir hayalgücüne sahip olan bir dm kuralları öyle tam olarak bilmesede oyun esnasında veya öncesinde ayarlamalar yaparak bu açığı giderecektir.
Temel kuralları bilmesi onun bu kurallara uygun olarak bazı ayrıntımsal kuralları değiştirme gücü verir.
Tabiki dm karakterleri kuşa çevirdiği, rezil kepaze ettiği anda kafa göz girişmek mübahtır
. Fakat psikopat olmayan bir insanda böyle birşey yapmaz yani, elinden geldiğince adil kurallarla oyunu yürütmeye çalışan ve bu iş elinden gelen, kurallar konusunda daha cahil bir dm'yi, tamamen kurallara bağlı oynatan fakat oyunun akıcı ve seri olmamasıyla zevkimizi baltalayan bir dmye tercih ederim.
Temel kuralları bilmesi onun bu kurallara uygun olarak bazı ayrıntımsal kuralları değiştirme gücü verir.
Tabiki dm karakterleri kuşa çevirdiği, rezil kepaze ettiği anda kafa göz girişmek mübahtır
dm olup kontrolü elinde tutmak ayrı bir zevk ama benm gibi üşengeç iri için fazla zor
kesin bir falso veririm yani...........o yüzden oyuncu olmayı tercih ederim hatta frp olsun da uzaktan oynayanları seyretmek bile yeter bana
There'll be war, there'll be peace.
<br>But everything one day will cease.
<br>All the iron turned to rust;
<br>All the proud men turned to dust.
-
SacoKhan
- Forum Yöneticisi
Bence yerine göre değişir; tabii ki DM'in iyi bir oyun yaratmış olması gerekir ama eğer zevk verecekse duygusal birşeyler yüklenmiş olmalı, saf aksiyon hiçbir zaman zevk vermez. Duygusal olarak oyunu geliştirmek de oyuncuya düşüyor, karakterinin davranışlarını en iyi şekilde yansıtmalı hatta gerektiğinde ayağa kalkıp DM'le birlikte tiyatro yapmalıdırlar, bana göre en zevkli oyun DM-Player koordineli empati yapmalarıdır.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
O kadar uzun süredir dm lik yapıyorum ki oyunculuk nasıl birşeydir unutacağımdan korkuyorum.
Eğer fırsat bulursum dm ya da oyuncu olarak bir şekilde frp oynamak isterdim.
Oyunun akışını, zevkli olmasını belirleyen en önemli unsur bence dm faktörüdür ama bu sadece oyuncular belli bir seviyenin üzerindeyse geçerlidir. Yani orta halli frp oyuncularına oyun oynatıyorsanız ve oyuncularda gerçekten oynamak niyeti ile gelmişse kötü bir oyun ya da iyi bir oyunda ceza Dm'e dir
Eğer fırsat bulursum dm ya da oyuncu olarak bir şekilde frp oynamak isterdim.
Oyunun akışını, zevkli olmasını belirleyen en önemli unsur bence dm faktörüdür ama bu sadece oyuncular belli bir seviyenin üzerindeyse geçerlidir. Yani orta halli frp oyuncularına oyun oynatıyorsanız ve oyuncularda gerçekten oynamak niyeti ile gelmişse kötü bir oyun ya da iyi bir oyunda ceza Dm'e dir
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
güç amacın, k
-
Lord Necros
- Başbüyücü
İkisinin de tadı çok başkadır. Bu ikisi birbiriyle kıyaslanamaz kanaatimce. Oyuncuyken her adımda gelen heyecen (Elbette iyi bir DM ile) her an bir şeyler bulma çabası, bulmacaları çözmek için kasmak vs. inanılmaz bir zevk verir; ama DM'in olayları ayarlaması, ayarladığı olaylarda oyuncularının hamlelerini tahmin etme çabası, kıvırma becerisi ve en önemlisi oyun bittikten sonra oyuncuların yüzündeki memnun ifade paha biçilmezdir.
Ama ne yalan söyleyeyim, oynamayı özlediğim için şu anda oyunculuk bana daha cazip gözüküyor.
Ama ne yalan söyleyeyim, oynamayı özlediğim için şu anda oyunculuk bana daha cazip gözüküyor.
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.
Power demands sacrifice.
Power demands sacrifice.
-
Amras__Fefalas
- Kullanıcı

DM kesinlikle bilgili olmali ve daha da onemlisi cok daha yaratıcı olmalı.Tabi bi de hızlı karar verebilmeli cunku gunlerdir dusundugu senaryo atılan zarlarla yada oyuncularn farklı dusunmesiyle saniyeler icnde yok olabilir.Bu durumu toparlamak zorunda olmalı.Tanidigm DMlern cogu oyunculuk yapms ilk once fakat DMlik cok daa fazla hoslarına gidiyo.Ackcası bn pek hoslasmam ama 
Denizleri seviyorsan,dalgaları da seveceksin,
Sevilmek istiyorsan,önce sevmeyi bileceksin
Uçmayı seviyorsan,düşmeyi de bileceksin.
Korkarak yaşıyorsan,yalnızca hayati seyredersin.
Ad: Arwil Deathbringer Irk:Elf Clas
Sevilmek istiyorsan,önce sevmeyi bileceksin
Uçmayı seviyorsan,düşmeyi de bileceksin.
Korkarak yaşıyorsan,yalnızca hayati seyredersin.
Ad: Arwil Deathbringer Irk:Elf Clas
Bence DM'in yapması gereken en önemli şeylerden birisi grubun ona güvenmesini sağlamaktır. Bu da benim kanaatimce herkese eşit davranarak ve her zora düştüğünde "ben dm'im kardeşim ben dedim oldu" demeyip mantıklı bir sebep sunarak olacak bir şey. Bu güven sağlandıktan sonra oyuncuların içi rahat olacak ve kendilerini tamamen oyuna vereceklerdir. Zaten kurallara veya şuna buna çok takılmadan herkesin kendini oyuna verdiği bir seanstan daha zevkli ne olabilir ki :w00t:
evet dm olmuş herkes ''bir başlayınca bir daha vazgeçilmiyo'' gibi cümleler kursa da bana oyunculuk daha eğlenceliymiş gibi geliyor tabi bunda hiç dm olmamış olmamın da etkisi büyük olabilir
There'll be war, there'll be peace.