Ejderha Mızrağımı???LOTR mu???
her ikisininde iyi ve kötü yönleri tartışılacaksa bu yararlı bir anket olur ve karşılıklı fikir alış-verişi gerçekleşir. yoksa gereksiz tartışma yapmanın anlamı olmaz.
bu konu da aslında çok tartışılan bi konu ve başlık açılması mantıklı. tabi makul tartışıldığı sürece.
benim fikrim lotr. bunun en önemli nedeni yıllar boyunca uğraşılmış insan üstü bi emek verilmiş olması. lotr olmasaydı dl ne kadar olurdu bu da ayrı tartışma konusu.
bir oyundan sonra ortaya çıkan birden fazla kişinin emeği olan ve kanımca daha tutarsın olan dl ye karşı lotr daha başarılı derim. tabi dl de çok başarılıdır. ama biri frp dünyasına büyük kattıda yapmışken diğerinin edebi değeri de söz konusu...
bu konu da aslında çok tartışılan bi konu ve başlık açılması mantıklı. tabi makul tartışıldığı sürece.
benim fikrim lotr. bunun en önemli nedeni yıllar boyunca uğraşılmış insan üstü bi emek verilmiş olması. lotr olmasaydı dl ne kadar olurdu bu da ayrı tartışma konusu.
bir oyundan sonra ortaya çıkan birden fazla kişinin emeği olan ve kanımca daha tutarsın olan dl ye karşı lotr daha başarılı derim. tabi dl de çok başarılıdır. ama biri frp dünyasına büyük kattıda yapmışken diğerinin edebi değeri de söz konusu...
Bir çok yönden DL LOTR ye benziyor ne de olsa boşuboşuna Tolkien'e Fantastik Kurgunun babası demiyolar.Sylvius wrote: Evet belki bir cok yonden birbirlerine benziyorlar
Ben şahsen ikisinde okudum ikisini de sevdim ama 100 üzerinden oyla derseniz LOTR kesin 90 üstü alır DL ise 70-80 arası gibi bişey veririm
To Live is To Die!
Doğrusunu isterseniz LOTR'u okuyalı 8-9 ejderha mızrağı serisine başlayalı da 7-8 sene oluyor. Tarihlerden tam emin değilim ama ikisinin de üzerinden uzun yıllar geçti.
İki seriyi de okurken frp ye yeni yeni başlıyor, keşfetmeye çalışıyordum.
Üzerinden geçen bu kadar uzun yılın ardından bana Ejderha Mızrağımı şimdi size daha çekici geliyor LOTR mu derseniz şöyle bir düşünürüm.
"Zor bi soru sordun bea ! " diye bir ünlem cümlesi kurar ve de sana şöyle derim.
LOTR bir efsane. Okurken, hakkında düşünürken insanın kafasında bariz bir kaliteli, efsanevi eser imajı oluşuyor. Edebi değeri, bir ilk olması tartışılamaz. Tasvirleri, sağlam altyapısı, tutarlılığı başka bir kitapda bulunamayacak derecede ileri bir seviyede amaaaaa düşünüyorum da ben Gandalf ile tanışmak yerine Raistlin ile tanışmayı, Sauronu görmek yerine Takhisisin önünde korkuyla titremeyi, Bilbo Baggins i düşünmek yerine Tass ı hayal etmeyi, Legolas baba büyüksün demek yerine "bak şu tanis aptalına " demeyi daha çok istiyorum arkadaşlar.
Ben Ejderha Mızrağını düşündüğümde daha mutlu oluyorum, bende daha fazla anı canlandırıyor. O kitabı okurken daha fazla eğlendiğimi düşünüyorum.
Kitaplar da benim için bir eğlence aracıdır. Bu nedenle bana Yüzüklerin Efendisi(LOTR) mi, Ejderha Mızrağı(DL) mı diye sorarsanız ben göğsümü gere gere Ejderha Mızrağının ilk serileri derim.
Yaz Alevinden sonra olaylar sapıttıp ve sadece kitap çıkartmak için kitap çıkartmaya döndüğü için Ejderha Mızrağı derken kastım sadece Yaz Alevi Ejderhalarına kadar olan kısmı. Ama birkaç arkadaşımdan ruhlar savaşı kısmının da gerçekten güzel olduğunu duydum. Umarım öyledir. En yakın zamanda o kitapları edinip okuyacağım.
İki seriyi de okurken frp ye yeni yeni başlıyor, keşfetmeye çalışıyordum.
Üzerinden geçen bu kadar uzun yılın ardından bana Ejderha Mızrağımı şimdi size daha çekici geliyor LOTR mu derseniz şöyle bir düşünürüm.
"Zor bi soru sordun bea ! " diye bir ünlem cümlesi kurar ve de sana şöyle derim.
LOTR bir efsane. Okurken, hakkında düşünürken insanın kafasında bariz bir kaliteli, efsanevi eser imajı oluşuyor. Edebi değeri, bir ilk olması tartışılamaz. Tasvirleri, sağlam altyapısı, tutarlılığı başka bir kitapda bulunamayacak derecede ileri bir seviyede amaaaaa düşünüyorum da ben Gandalf ile tanışmak yerine Raistlin ile tanışmayı, Sauronu görmek yerine Takhisisin önünde korkuyla titremeyi, Bilbo Baggins i düşünmek yerine Tass ı hayal etmeyi, Legolas baba büyüksün demek yerine "bak şu tanis aptalına " demeyi daha çok istiyorum arkadaşlar.
Ben Ejderha Mızrağını düşündüğümde daha mutlu oluyorum, bende daha fazla anı canlandırıyor. O kitabı okurken daha fazla eğlendiğimi düşünüyorum.
Kitaplar da benim için bir eğlence aracıdır. Bu nedenle bana Yüzüklerin Efendisi(LOTR) mi, Ejderha Mızrağı(DL) mı diye sorarsanız ben göğsümü gere gere Ejderha Mızrağının ilk serileri derim.
Yaz Alevinden sonra olaylar sapıttıp ve sadece kitap çıkartmak için kitap çıkartmaya döndüğü için Ejderha Mızrağı derken kastım sadece Yaz Alevi Ejderhalarına kadar olan kısmı. Ama birkaç arkadaşımdan ruhlar savaşı kısmının da gerçekten güzel olduğunu duydum. Umarım öyledir. En yakın zamanda o kitapları edinip okuyacağım.
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
güç amacın, k
Ben genel olarak tarihi olayları ve tarihi bir dille anlatılan kitaplar daha çok hoşuma gidiyor ki herkes biliyor Silmarillion ve Güç Yüzüklerine dair tam tarih kitabı havasında yazılmış...
benim FK alanından okduğum ilk kitapta Güç Yüzüklerine Dair idi.(her ne kadar ilk okuduğumda hiç bir adı tanımamış olsamda oldukça ilgimi çekmişti...Delilik işte
)
DL de olayın Yaz alevinden sonra koptuğunu ben pek düşünmedim. Aynı havada dewam etmeye çalışılmış. Zaten DL nin olumlu olarak sayabileceğim (üstteki değerlendirmemde 80 alabilmesindeki en büyük etken) kahramanlarının hiç birinin mükemmel olmaması...Yani drizzt deki gibi "abi adam kesin kurtulur sonrada kötü adamları keser" diyemiyorsunuz. Yani sonu tahmin edilmesi çok zor bir seri...
Mesela Ruhlar Savaşı serisini okurken ilk kitabın sonunda ciddi olarak sonra ne olabileceği hakında en ufak bir fikrim bile yoktu.DL nin en sevdiğim yanı da bu...
DL nin sonunun kestirilememsi ve gerçeğe yakın, mükemmellikten uzak kahramanları ...
LOTR nin epik bir destan tarzında anlatımı....
ben kişisel olarak LOTR yi seçtim ve hala LOTR nin DL den üstün olduğunu düşünürüm ama DL yi seçenlerin de niye onu tercih ettiğini anlayabilirim
Saygılar...
benim FK alanından okduğum ilk kitapta Güç Yüzüklerine Dair idi.(her ne kadar ilk okuduğumda hiç bir adı tanımamış olsamda oldukça ilgimi çekmişti...Delilik işte
DL de olayın Yaz alevinden sonra koptuğunu ben pek düşünmedim. Aynı havada dewam etmeye çalışılmış. Zaten DL nin olumlu olarak sayabileceğim (üstteki değerlendirmemde 80 alabilmesindeki en büyük etken) kahramanlarının hiç birinin mükemmel olmaması...Yani drizzt deki gibi "abi adam kesin kurtulur sonrada kötü adamları keser" diyemiyorsunuz. Yani sonu tahmin edilmesi çok zor bir seri...
Mesela Ruhlar Savaşı serisini okurken ilk kitabın sonunda ciddi olarak sonra ne olabileceği hakında en ufak bir fikrim bile yoktu.DL nin en sevdiğim yanı da bu...
DL nin sonunun kestirilememsi ve gerçeğe yakın, mükemmellikten uzak kahramanları ...
LOTR nin epik bir destan tarzında anlatımı....
ben kişisel olarak LOTR yi seçtim ve hala LOTR nin DL den üstün olduğunu düşünürüm ama DL yi seçenlerin de niye onu tercih ettiğini anlayabilirim
Saygılar...
To Live is To Die!
+1yeminer wrote:
bu arada ruhlar savasi seriside cok guzel (ve kangla ilgili olanda)
bu 2 başyapıt arasında seçim yapmak çok kası ama bence de lotrun bu kadar çok oy almasında filminin etkisi de çok büyük....bana sorarsanız ben kesinlikle dragonlance derim çünküsüne gelince sadece raistlin bile açık ara fark atmasına sebeptir
There'll be war, there'll be peace.
<br>But everything one day will cease.
<br>All the iron turned to rust;
<br>All the proud men turned to dust.
Arkadaşlar bu tip karşılaştırmalar bence yanlış. Ã?ünkü şu şundan güzel ya da şu şundan çirkin diyemezsiniz.
Bu tip meselelerde sadece beğenmek ya da beğenmemek vardır...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
-
Fall-From-Grace
- Kullanıcı

Kesinlikle LOTR...Herşeyin ötesinde edebi yönü çok kuvvetli bir eser(ki edebiyat prof.u yazıyor boru değil)Çok daha oturaklı ve sağlam hazırlanmış bir altyapısı var.Ama şu da var ki, bence LOTR'yi LOTR yapan budur, kitap yazılırken Tolkien kendi acılarından, sıkıntılarından, kısacası kendi iç dünyasından beslenmiş.Bence bu yanıyla çoğu fantastik eserden ayrılıp bir adım öne çıkıyor Orta Dünya.Daha inandırıcı ve çekici bir hal alıyor benim için.Aslında tüm bunlara gerek yok.Ejderha Mızrağındaki saçma sapan isimlerden dolayı bile(cemosh diye tanrı mı olur?, olursa ona kim tapar?, ben tapmam baştan söyliyim) LOTR derim ben.)
Devotion eludes
And in sadness I lumber
In my own ashes I am standing without a soul
She wept and whispered: "I know..."
And in sadness I lumber
-
Fall-From-Grace
- Kullanıcı

İkisi de aynı şey değil mi?:)Bence insanlar her iki kitabın da artılarını ve eksilerini bir araya getirdiğinde mantıklı bir karşılaştırma yapılabilir düşüncesindeyim.Neden tartışılmasın ki?Eldarin wrote:Arkadaşlar bu tip karşılaştırmalar bence yanlış. Ã?ünkü şu şundan güzel ya da şu şundan çirkin diyemezsiniz.
Devotion eludes
And in sadness I lumber
And in sadness I lumber
zaten 2 side belli bir seviyeyi aşmış 2 kitap olduğu için arasında seçim yapmak çok zor...hatta aralarında çok bir fark bile yok bence!!!bence DL'nin LOTR'u benim için solladığı yer kesinlikle efsaneler üçlemesidir
There'll be war, there'll be peace.
-
Amras__Fefalas
- Kullanıcı

Ben kesinlikle ejderha mızragı derim cunku her ne kadar lotr'ı sevsem de EM'deki karakterler ve dunya bana cok daha guzel geliyor.Yani mesela LOTRdaki buyu olayını acikcasi bastan savma buluyorum.Ayrıca EM'de KENDERlere tapıyorum resmen o d var

Denizleri seviyorsan,dalgaları da seveceksin,
Sevilmek istiyorsan,önce sevmeyi bileceksin
Uçmayı seviyorsan,düşmeyi de bileceksin.
Korkarak yaşıyorsan,yalnızca hayati seyredersin.
Ad: Arwil Deathbringer Irk:Elf Clas
Sevilmek istiyorsan,önce sevmeyi bileceksin
Uçmayı seviyorsan,düşmeyi de bileceksin.
Korkarak yaşıyorsan,yalnızca hayati seyredersin.
Ad: Arwil Deathbringer Irk:Elf Clas