Power Metal ve Frp

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
WarHawk
Kullanıcı
Kullanıcı

Power Metal ve Frp

Post by WarHawk »

Rhapsody, Elven King, gibi gruplar yaptıkları müziği senfoni ile destekleyip liriklerinde frp hikayeleri anlatıyorlar. Ben bunu çok uyumlu bir biçimde başardıklarını düşünüyorum. Ancak kardeşim bunun tam aksini düşünüyor. Özelliklede Power Metal'in cırtlak vokali ile Fantastik kurguyu altüst ettiğine inanıyor. Eğer Power Metal dinliyorsanız siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? :wink:
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Kardeşine katılmıyorum.Blind Guardian power metal yapıyor ve frp'yi müzikle ilişkilendirmek isetyince ilk akla gelen de onlar.
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Ve hapimiz Blind guardianın frp ile ne kadar 'uyumlu' olduğunu biliyoruz.Blind dinerken fantazya dünyasıan yolculuk yapıyoruz adeta.
rhielatheredrobe
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by rhielatheredrobe »

yalnızca birkaç grup bunu başarabiliyor yalnız,rhapsody,blind gibi, kardeşin genele baktıımızda,haklı olabilir,bi helloween,hammerfall dinlerken aklına frp nin "f" si gelmez 8)
ayrıca blind guardian müziğine sadece power metal diyip geçemeyiz bence.bu tanımlamak için çok yetersiz.
sessizliğini koru ya da ondan daha iyi bir şey söyle
WarlorD
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by WarlorD »

rhielatheredrobe wrote:yalnızca birkaç grup bunu başarabiliyor yalnız,rhapsody,blind gibi, kardeşin genele baktıımızda,haklı olabilir,bi helloween,hammerfall dinlerken aklına frp nin "f" si gelmez 8)
ayrıca blind guardian müziğine sadece power metal diyip geçemeyiz bence.bu tanımlamak için çok yetersiz.
ama bunu başarmaya çalıştıklarını kim söledi ki?? sonuçta power metalin amacı frp yi hatırlatmak deildir...
yine de eğer isterseniz detonation ya da kalmah dinlerken bile frp yi düşünebilirsiniz bence hepsi frp den bişeyleri hatırlatır sonuçta... bazen bi lich lordu, bazen yalnız başına ölen bi kahramanı, bazen amaçsız bi tanrıyı...
bi de nightwish i de ekleyin listeye derim... wishmaster albümü muhteşem...
In darkness, I shall rule forever, Beyond mortality and beyond this realm... -Xarodus the Dark-
Oqlanth
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Oqlanth »

işin aslı Blind Guradian power olarak tanımlamak bence de çok zor...işin aslı günümüzde artık gruplar kendi ekollerini yaratma işine girdiği için "klasik" metal alt türlerinden olan az grup var.Power içinde bu böyle.
power metal'in frp de kullanımına gelince eğer oynanan oyuna uygunsa neden olmasın...ama bu oynana oyundan oyuna göre değişecektir.Ama genelde klasik müzik veya new age genelde daha çok tercih ediliyor gibi görüyorum.Ama dediğim gibi önemli olan oynana oyuna "uygunluk" meselesi diyor ve bu konuyu kendimce kapatıyorum iyi tartışmalar
Alp Er Tunga öldi mi?
Issız acun kaldı mı?
Ã?dlek öcün aldı mı?
İmdi ürek ırtılır

Alp Er Tunga Sagusu Divan-ı Lügant-ı Türk
celeraen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by celeraen »

ayrıca lake of tears ın da raistlin and the rose adlı raistlin ve crysania için yazdığı bir şarkı vardı.....
There'll be war, there'll be peace.
<br>But everything one day will cease.
<br>All the iron turned to rust;
<br>All the proud men turned to dust.
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Aslında ben "FRP cilerin tamamı Power dinler" diyen düşünceyi yanlış buluyorum.
Ama fantasy dünyasını (sakın bunu arabesk dünyası ile karıştırmayalım) en iyi anlatan müzik tarzının Power Metal oluğunu da düşünüyorum.

Düşünsenize Craig David son albümünda Vala Melkor ile ilgili bir şarkı yapmış ya da Offspring in benzer bir şarkı yazdığını düşünün (her ne kdar offspring i sevsemde)
Power ın genel havasının FRP için uygun olduğunu düşünmekle beraber bu ilk söylediğim düşüncenin de değişmesini diliyor ve sözlerimi burda noktalıyorum.
To Live is To Die!
Phoibos
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Phoibos »

Blind Guardian ın yaptığı müziği Epic Power Metal olarak tanımlıyolar. Bence gayet uygun FRP ile. Ben oyunlarda genellikle Blind Guardian koyuyorum arka fona. Hatta bir kere Blind Guardian ı oynadığımız dünyaya uygun bir hale getirip oyuna soktum. Gerçi bir handa müzik yapan ozanlar olarak Bards Song çaldılar ondan sonra bi daha oyunda bulunmadılar. Çok sık olması saçmalık olur. Hatta bu kadarı bile saçmalık olabilir ama herkes eğlenmişti. Neyse konu dağılmasın.

Nightwish i ben de Blind Guardian ın yanında fonda kullanıyorum arada bir.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ben Blind Guardian, ve Nightwish'i öneririm ama tabiki çok daha ilginç bir frp oyununa sahipseniz Iron Maiden ve Cradle of Filth'i de öneririm, cidden etkileri farklı oluyor.

Eğer frp oyununuzdaki ortam günümüz kültürel değerlerine benziyorsa o kültürün folk müziklerini de çalabilirsiniz. Mesela barbar ırkların yaşadığı bir köyde her gece olan ziyafete katılacaksınız. Arka fon müziği ilk tercihim: Whiskey In The Jar (ama metallica versiyonu değil)
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Fall-From-Grace
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: Power Metal ve Frp

Post by Fall-From-Grace »

WarHawk wrote:Rhapsody, Elven King, gibi gruplar yaptıkları müziği senfoni ile destekleyip liriklerinde frp hikayeleri anlatıyorlar. Ben bunu çok uyumlu bir biçimde başardıklarını düşünüyorum. Ancak kardeşim bunun tam aksini düşünüyor. Özelliklede Power Metal'in cırtlak vokali ile Fantastik kurguyu altüst ettiğine inanıyor. Eğer Power Metal dinliyorsanız siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? :wink:
Bence bu kardeşinin yeteri kadar power metal dinlememesinden kaynaklanıyor olabilir.Ki power metal de kendi içerisinde alt dallara ayrılmıştır(hemen hemen her müzik türünde olduğu gibi) Iced Earth de power metal grubudur ama eski vokalistleri Mathew Barlow'u göz önüne alacak olursak -"kardeşinin tabiriyle" -cırtlak sesle power metal icra eden gruplar kategorisine girmez.Keza Blind Guardian da öyledir(bu arada gitar rifflerinden ötürü power alt yapısına sahip bir grup olduğunu düşünüyorum ben).Hansi gırtlağını parçalarcasına şarkılara hayat verirken kendisine cırtlak sesle şarkı söylüyor dersek döverler adamı be:)Bence sen en iyisi al "nightfall in the middle earth" albümünü kardeşine bir dinlet(bu sırada surat ifadesine dikkat et).Adam olmayacak gibiyse getir bize sen onu.)
Devotion eludes
And in sadness I lumber
In my own ashes I am standing without a soul
She wept and whispered: "I know..."
DefenderOfCorpsE
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by DefenderOfCorpsE »

abi beni frp oynarken en çok kendine getiren gruplar arasında dying tears,ensiferum,as i lay dying,haggard ve nightwish yer alıyor
ombuspider
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ombuspider »

Aslında Frp ve Power Metal olarak kısıtlamassak şöyle bi düşünce tarzı ortya çıkabilir :
İskandinav Mitolojisi günümü Frp'sine büyük katkıda bulunmuştur.. Gerek Mitolojideki tanrılar, gerek ırklar, gerek demonlar olarak.. Ve İskandinav ülkelerinde, sırf mitler üstüne müzik yapan gruplar var.. Ã?rnek olarak Amon Amarth.Amon Amarth genel anlamda Death Metal icra etse de, Alt dallarına ayırdığımızda Folk metal gibi bi kavram çıkıyo ortaya. Yahut başka bir örnek olarak Finntroll.. Fİnlandiya halk türkülerini Black Metal tarzında yeniden yorumluyolar. Ki Finlandiya da İskandinav bi ülke olduğu için halk türküleri genel anlamda mitolojiden oluşur. Hatta kendilerine ait olan Kalavela destanları bile vardır. Umarım anlatabilmişimdir.
With the ocean above me .. And flames in my eyes !..
ElvenBard
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElvenBard »

şindi öyle oluyor ki, Power Metal genresi altındaki bütün grupları FRP'yle özdeşleştirmek yanlış. Liriklerinde mitolojik, destansı temalar işleyen çoğu grup zamanında Power Metal kategorisine sokulurdu (DIO gibi..). Fantazi işin içine girince bu kategoriyi başka dallara ayırmak icap ediyo ki sonra da al sana kavram karmaşası..

Amon Amarth denmiş mesela, grubun vokalisti Johan Hegg'e sorduğumuzda kendilerini kısaca Death Metal yaptıklarını, hangi kategoriye girdiklerini fazla önemsemediklerini söylüyor. iyi de yapıyor. Sözlerinde İskandinav Mitolojisi'ni işlemekle birlikte fantaziye fazla yatkın olmadığını da ekliyor. FRP'yle uzaktan yakından alakaları yok, en azından müziklerinin. Finntroll de aynı şekilde hastası olunası bi Folk Metal grubudur. Onlar da nordik mitolojiyi, özellikle hristiyan düşmanlığını işlerler ve tema olarak da kendilerini trollerle özdeşleştirirler ; )

Fantastik temaları işleyen Power Metal grupları içersinde en öne çıkanı elbette Blind Guardian, onlar olaya tamamen farklı bir bakış açısı getirmişler ve mitolojiden ziyade fantazi edebiyatını (Kara Kule'den Silmarillion'a..) işleyerek dahiyane atılımlarının semeresini toplamışlardır. Onlara benzer şekilde Rhapsody (of Fire), Elvenking, Seven Withes, Freedom Call, Gamma Ray gibi gruplar da fantaziye dört elle sarılmıştır.

Yine bilindik gruplardan Hammerfall'ı bunlardan ayrı tutmak daha doğrudur, onlar haçlı seferleriyle fln kafayı bozmuşlardır. Power Metal'in pioneerı Helloween de çok geyik gruptur (İstanbul konserinde de gördüğümüz üzere :)), lirikleri de acayip geyiktir. Ama yıllardır sürdürdükleri Keeper of the Seven Keys fenomeni vardır tabi.. tapılır kendilerine. Falconer var nispeten yeni bi grup, kendilerine özgü soundları var baya severim. Pegazus vardır, Kamelot vardır vardır oğlu vardır.. Power Metal çok köklü bi tür öyle illa fantastik temalar aramadan dinleyiniz efenim o ruhu yansıtan müziktir sonuçta her türlü keyif alırsınız.
<em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
galadlirim
Seçilmiş Savaşçı

Post by galadlirim »

Birde Dargaard var o da Gothic soundunda çalıyorlar sanırım ama liricler fantastik.
Gözlerimi kapadım ve geçmişi hatırladım
Bizi biz yapan yıldızların ve denizlerin parıltısını içimde buldum
Söylediğimde şarkımı unutulmadı sözlerim
şarkılara konu olmuş zaferlerim,hatÄ
Post Reply