Gandalf vs WitchKing

Buyrun huzurumuza ey güzide müdavimler. Eşsiz ve sonsuz dehlizlerinde savrulurken, bırakalım ruhumuzu dinginliğinin tadını çıkarsın...
Dreamscape
Kullanıcı
Kullanıcı

Gandalf vs WitchKing

Post by Dreamscape »

Image

Return of the King filminin orjinalini arkadaştan buldum.Ve görmüş olduğunuz sahnede Nazgul kılıcını çekip alevler çıkarıyor ve Gandalfın asasını kırıyor.Bu nee yaa hadi WitchKing'in karşı koymasını anladıkta Gandalf'ın asasını kırması abartı gibi geldi beah.Ben kitabın bu kısımlarını okuyamamıştım.Böyle bir olay varmı ki kitapta filme böyle bir şey eklemişler.

Yemişler Gandalfı yemişler...
mikael
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by mikael »

Kitapta böyle birşey yok. Yemişler resmen :)
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

bu sahne orjinalinde yok extended versiyonda var ve burda Witch King Gandalfın asasını kırıyor. Ama şöyle bir durum var Witch King her türlü üstün ona karşı çünkü onu Orta Dünya'da hiçbir erkek öldüremez. :wink:
And i still wonder if you ever wonder the same!...
fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Kehanet hiçbir erkeğin onu öldüremeyeceği yönünde. Alt edilemez değil, ki Gandalf'ın bir Maia oluşu bu konunun ucunu açık bırakıyor. Vala ve Maia'lar kendilerini mizaçsal bir farktan dolayı erkek yahut kadın olarak bedene bürüdülerse de neticede ruhani (bilmiyorum uygun bir terim mi) varlıklar.
Kral cesurdu ve öfkesiyle kudretli,
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
Dreamscape
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dreamscape »

Tamam hiç bir erkek onu öldüremiyor ama Gandalfıda yenebilir diye bir olayda yok.Bu sahnede Gandalfı Rohan süvarileri kurtarıyor.(borazanlar falan öttürüp dikkatini çekiyorlar)Yoksa Gandalf ölüyordu.
<div>Kuzey'de yazın sonu gelmez...</div><br>
butti
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by butti »

Yanlış hatırlamıyorsam kitapta hiç karşılaşmıyorlar. Tam Gandalf karşılaşmak için giderken Denethor'un oğlunu yakmaya çalıştığını öğreniyor ve olay mahaline doğru yönlenip bu sayede filimdeki bu sahnenin yaşanmasına engel oluyor. Kaldı ki Witch King filmde Gandalf'ın asasını kırmış dahi olsa LOTR kurgusu içinde Balrog'dan daha güçlü bir yaratık değil çünkü bindiği hayvan desen en neticede nefes alarak yaşayan bir canlı ve kendisi de her ne kadar hayalet de olsa insandan bozma. Gandalf Balrog'u döverek öldürüyor ki Balrog da Gandalf gibi bir Maiar. Gelgelelim Tolkien Witch King ile Gangalf'ı karşılaştırmamayı yeğlemişken Peter Jackson sanırım görsel zenginlik ve heyecan yaratması anlamında (extended versiyonunun satılması için) böyle bir ekleme yapmış. Ancak şahsi fikrim her zaman her şart altında Gandalf Witch King'i döver. Asası giderse kılıçla döver, o da giderse tekme tokat döver. Aralarında sınıf farkı var Biri maiar biri insandan bozma büyü yapan bir hayalet. Zaten en neticede Witch King'i de bir hobbit ile bir rohanlı kadın kepaze ediyor :D .
Işığa uçan pervaneyim. Sonumu bilir, yine de ışığa giderim.
Lord Necros
Başbüyücü

Post by Lord Necros »

şimdi kitabı karıştıramayacağım ama benim hatırladığıma göre Gandalf "Onun hiçbir insanın eliyle düşmeyeceği söylenir." diyordu. Olay erkek değildi yani hatırlayabildiğim kadarıyla. Nitekim Meriadoc arkadan tabiri caizse backstab yapmasaydı, Eowyn zırlaya zırlaya ölürdü. Yani benim gözümde Witch-King of Angmar'ı öldüren kişi Meriadoc'tur.

Bir diğer şey ise Witch-King ve Gandalf, bu resimdeki gibi surlarda bir yerde değil, Minas Tirith'in cümle kapısında karşılaşıyorlardı. Aralarında bir muhabbet geçiyordu (bkz. Gandalf-Balrog diyalogları) sonra da düttürü düttürü Rohirrim borularıyla birlikte Witch-King küfrede küfrede gidiyordu. Hatta Gandalf onu takip edecekti ki Peregrin Took'un Denethor'la ilgili haberi getirmesi üzerinde Gandalf Ak Kule'ye yönelmişti.

Ama şöyle bir durum var butti'nin de dediği gibi. Sonuç olarak balroglar, düşmüş maialar. Sauron da bir zamanlar maiaydı. Yani kendisi de teorik olarak bir balrog sayılır. Bu durumda Gandalf gibi bir maia, bir balrogla yüzleşip onu yenebiliyorsa, bir başka balrogun hizmetkârını da haydi haydi alt edebilir.

Yine de burada bir soru var: Gandalf'ı övmek için bol bol kullandığımız balrog. İki seçeneği var bu balrogun: Ya türünün en güçlülerinden birisi ki bunca zaman hayatta kalmış, ya da türünün en güçsüz ve korkaklarından birisi ki bunca zaman derinlerde saklanmış. Eğer ikincisi ise, Gandalf'ı övmemizin pek bir anlamı olmaz.

Ayrıca kanatları olan bir varlığın, Khazad-Dûm'dan düşerken neden kanatlarını çırparak Gandalf düşerken sırıta sırıta yükselmediğini anlamakta güçlük çekiyorum...
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.

Power demands sacrifice.
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Far off yet is his doom, and not by the hand of Man shall he fall

Cadı Kral ile ilgili kehanet orjinali olarak bu... bunu Fornost savaşı sonunda Glorfindel yapıyor. (bu bidiğimiz Glorfindel hani Gondolin'in düşüşündeki...onun orya geliş öyküsü ayrı bir topic konusu açılırsa anlatılır) .Orta Dünya da "Man" kavramı insan erkeklere hitap edilmiş bi kavram( Man=erkek insan) yani diğer ırkların erkekleri bu kapsama girmiyor. zati Fornost savaşı sırasında Witchking yenemeyeceğini anladığında Glorfindel'in önünden kaçıyor. Gandalf'ta bitabi yenebilir witchking'i...

Filmin aksine kitapta Minas Tirith kuşatmasında Gondor kapısını yıkan kişi Witchking ve tam orada gandalf ile karşılaşıyorlar. Aralarında bir iki söz oluyor. Tam birbirlerine girrecekken Rohan boruları duyuluyor.Ondan aralarında tam bi kapışma olmuyor.

Sonuç olarak Kehantte dediği insanların erkeklerinden hiç biri Witchking'i öldüremez. Sonuçta onu öldüren Merry'nin tılsımlı kılıcı ile eowyn'in son darbesi oluyor.

teşekkürler...
To Live is To Die!
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Lord Necros wrote: Ayrıca kanatları olan bir varlığın, Khazad-Dûm'dan düşerken neden kanatlarını çırparak Gandalf düşerken sırıta sırıta yükselmediğini anlamakta güçlük çekiyorum...
Hocam sırf düşerek ölen balrog bi de gandalf ile savaşan balrog deil. Glorfindel i ölümünü hatırlarsanız aynı olay orda da oluyor. Glorfindel balrog'un üstüne çullanıyor (artık nasıl oluyosa koskoca balrog !!!) dengesini kaybediyor ve düşerken yanında glorfindel'i de çekiyor. (bu çekme olayı balrog ların ortak bi olayı herhalde bir glorfindel bi gandalf :P)

Bu iki olayda da yapılan bir iki yorum var. İlki balrog 'un aslında kanatları yok. Büyü ile yapılan bi ilüzyon ya da ateş büyüsü olduğu varsayılıyo. İLk LOTR filmindeki balrog'un kanatlarına bakarsanız hehalde bi deri kısım yok kanatlarında uçmasına yarayacak sadece bi ateş gösterisi var kanat şeklinde... İkincisi de ya düşerken ya da savaş esnasında ya çok yorlmuş ya da kanatlarından birine darbe almış olasılığı...

Artık hangisi doğru kendi kafanızda yorun...:P

Saygılar...
To Live is To Die!
Fioner
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Fioner »

beyler gandalf witchking i yenebilir belki ama sanki balrog ve maia lardan bahsederek witchking i biraz ezmişsiniz gibi geldi bana. sonucta zamanında noldor balroglarla carpısıyordu,hatta bi elf gondolinin düşüşünde gothmog u yanında götürmüştü ölürken. Yani sıradan bi balrog olacağıma güçlü bir elf savaşçısı olurum daa ii. Witchking belki bi maia değil ama bence gandalf balrogu yenio, işte efenim onlar maia witchking deil de, gandalf onu tabiiki de yener demek cok da doru deil bence.
Lord Necros
Başbüyücü

Post by Lord Necros »

Balrogların kanatarının olması lazım çünkü Ungoliant, Melkor'a saldırdığında Melkor'un çığlıkları üzerinde balroglar uçarak geliyorlardı.

Eh, Tolkien'in bile hataları oluyor görüldüğü gibi.. :)
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.

Power demands sacrifice.
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Fioner wrote: sonucta zamanında noldor balroglarla carpısıyordu,hatta bi elf gondolinin düşüşünde gothmog u yanında götürmüştü ölürken. Yani sıradan bi balrog olacağıma güçlü bir elf savaşçısı olurum daa ii. .
Konu biraz dışarı taşıyor ama eklemek istiyorum şu balrog konusunda ...

Gondolin in Düşüşü'nde Huor oğlu Tuor (bir insan) baltası Dramborleg ile tek başına 5 balrog öldürüyo :P Echtelion Gothmog ile birlikte 3 tane kesebiliyor :P

Elfleri falza abartmayalım bence :P
Ne varsa İnsanlarda var canım :P
To Live is To Die!
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Lord Necros wrote:Balrogların kanatarının olması lazım çünkü Ungoliant, Melkor'a saldırdığında Melkor'un çığlıkları üzerinde balroglar uçarak geliyorlardı.
Onunla da ilgili bi açıklama bulmuşlar hocam...:p
Hocam sanırım o olay Silmarillion'daydı. Ungoliant Melkor'a Lammoth ta saldırdığında ateş fırtınası halinde geliyolardı. Orda Tolkien'in kafa karıştıran yorumu (tam olarak türkçeye nasıl çeviririm bilmiyorum ondan direk ingilizcesini yzacam) "Balrog are travelling with winged speed" gibi bişey idi. bu kullandığı terimi dha bi çok eserinde kullanmış yine yapılan o yorumlara göre:p Yani burda ne kadar bir hızla hareket ettiklerini nitelemeye çalışmış kanatlı olduklarını deil

Tam olarak anlatamadı isem size bunun nereden yazdığını dahi söyleyebilirim tam olarak anlaşılması için

teşşekürler...
To Live is To Die!
Fioner
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Fioner »

FaRaSTu wrote:
Fioner wrote: sonucta zamanında noldor balroglarla carpısıyordu,hatta bi elf gondolinin düşüşünde gothmog u yanında götürmüştü ölürken. Yani sıradan bi balrog olacağıma güçlü bir elf savaşçısı olurum daa ii. .
Konu biraz dışarı taşıyor ama eklemek istiyorum şu balrog konusunda ...

Gondolin in Düşüşü'nde Huor oğlu Tuor (bir insan) baltası Dramborleg ile tek başına 5 balrog öldürüyo :P Echtelion Gothmog ile birlikte 3 tane kesebiliyor :P

Elfleri falza abartmayalım bence :P
Ne varsa İnsanlarda var canım :P
yapma şimdi sen de ezme elfleri be kardeşim :wink:
tamam insanlarda güçlü bişe demioz ama :)
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Ayıp ediyosun hocam elflerin başımın üstünde yeri vardır :P
Ben sadece Sen direk elf olurum diyince şeettim bende :P
Ne zaman Silmarillion u okusam içim bi garip oluyo zaten :P
To Live is To Die!
Post Reply