Ne desem yalan.
Görmeden, yaşamadan anlayamazsın.
Oyuncuların senin evvelden öngörmediğin bir şey yaptığında elin ayağına dolaşmamış hiç. Bunun sebebi de büyük ihtimalle hep aynı grupla oynamandır. Beş yıldır birlikte oynadığım adamlarda ben de "iddialı" olurum, sorun dün tanıştığın adama oynattığın oyunda çıkar, ya da gidip CONlarda oynattığın olunlarda.
Ayak üstü herkes sıkar, sıktıktan sonra toparlayıp rayına oturtmak iştir.
İstediğin kadar iddialı ol, arkadaş. Senelerdir GM'lik de yaptım, oyun da oynadım. Bi kamyon "BABA" GM'le oyun oynama/konuşma fırsatına da eriştim. Hiçbiri "Ben tıkanmam, abi. Süperimdir, üff beee" demezdi.
Umarım bir gün LARP oynatma şerefine erişirsin, ve umarım o gün anlarsın ki aslında "tıkanma" da olurmuş "bocalama" da. Hiçbir GM eksiksiz değildir. Tanrı hepimizi EKSİKSİZ olmaktan da korusun zaten.
Sen tıkanmadığını iddia etmeye devam et, bakalım iş nereye varacak. Yüreğinin derinliklerinde bir gün ufak bir parça çıkıp "abi... abi şimdi ne yapacağız?" diye sorduğunda, nasıl olsa anlayacaksın ne demek istediğimi.
Yaratıcılığın "birikim"le olduğunu sanmak ayrı bir problemdir ayrıca. GM'likte "birikim" ve "tecrübe"yle toparlama ihtimalin vardır belki. Ama başka konularda?..
Uzatmanın alemi yok aslında değil mi? Senin "birikim"in var, tıkananların yok. Tabii. Kesinlikle katılıyorum.
"Tanrıların değirmenleri yavaş yavaş öğütür" derler.
Tıkandım
-
occultsearcher
- Kullanıcı

-
FrontsideAir
- Gölge Ustası
Tıkanıp tıkanmama konusu biraz da standartlarla alakalı. Eğer standartlarınız yüksekse, mevcut binlerce olasılıktan daha önceki birikimlerinizle uyuşanlar standartlarınızın altında kalabilir. Böyle arkadaşlar tıkandıklarını söylerler ama aslında sadece özgün bir şeyler bulamamktadırlar.
Benim de standartlarım yüksektir ve bir campaign yazarken senaryonun özgün olmasına, karşılarına valinin kaçırılan kızını kurtarma gibi görevler çıkartmamaya gayret ederim. Bunlar da sonsuz olasılıklardan bazılarıdır ama bu tür stereotipleri kullanmayı sevmediğimden bunları olasılıktan saymam.
Ayrıca bir karakterin davranışının yaratacağı sonsuz olasılıklardan bazıları (belki büyük kısmı) karakterin sıradan yaşantısıyla ilgili olaylardır. Mesela karakter işten eve döndüğünü söyler, bu durumda karakterin karnının acıkması bir olasılıktır ama karakterin acıkınca yemek yemesi oldukça sıradan bir olaydır. FRP'nin biraz da standartlıktan uzaklaşma arayışı içinde olduğunu düşünürsek bu olasılıkların çoğu böylece elenip gidecektir. Ve hatta deneyimli gruplarda sıradan olmayan bazı şeyler bile (dükkana silahlı bir adamın girmesi gibi) artık sıradan gelecek ve oyun yöneticisini zorlayacaktır.
İyi bir yöneticinin elinde klasik bir konu bile ilgi çekici hâle gelebilir ama yine dediğim gibi bu da bir yerden sonra alışmış oyuncuları sıkacaktır. Eninde sonunda onlara farklı şeyler vermek gerekecektir, çünkü değişim ihtiyaçtır. Belki oyuncular önceki oyunlar hatırına ses etmez ama oyun monotonlaşınca bir yerden sonra artık yöneticinin değişmesini isteyeceklerdir.
Benim de standartlarım yüksektir ve bir campaign yazarken senaryonun özgün olmasına, karşılarına valinin kaçırılan kızını kurtarma gibi görevler çıkartmamaya gayret ederim. Bunlar da sonsuz olasılıklardan bazılarıdır ama bu tür stereotipleri kullanmayı sevmediğimden bunları olasılıktan saymam.
Ayrıca bir karakterin davranışının yaratacağı sonsuz olasılıklardan bazıları (belki büyük kısmı) karakterin sıradan yaşantısıyla ilgili olaylardır. Mesela karakter işten eve döndüğünü söyler, bu durumda karakterin karnının acıkması bir olasılıktır ama karakterin acıkınca yemek yemesi oldukça sıradan bir olaydır. FRP'nin biraz da standartlıktan uzaklaşma arayışı içinde olduğunu düşünürsek bu olasılıkların çoğu böylece elenip gidecektir. Ve hatta deneyimli gruplarda sıradan olmayan bazı şeyler bile (dükkana silahlı bir adamın girmesi gibi) artık sıradan gelecek ve oyun yöneticisini zorlayacaktır.
İyi bir yöneticinin elinde klasik bir konu bile ilgi çekici hâle gelebilir ama yine dediğim gibi bu da bir yerden sonra alışmış oyuncuları sıkacaktır. Eninde sonunda onlara farklı şeyler vermek gerekecektir, çünkü değişim ihtiyaçtır. Belki oyuncular önceki oyunlar hatırına ses etmez ama oyun monotonlaşınca bir yerden sonra artık yöneticinin değişmesini isteyeceklerdir.
Code: Select all
Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.
Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..-
Possessed
- Site Çizeri
Re: Tıkandım
bna da olur bu bazenKKGB wrote:Hiç bir dönem diyarınız hakkında mükemmel kurgulamalarda bulunup sonra haftalarca aklına hiçbir halt gelmediği oldu mu?
Benim oldu.Arkadaşlar resmen tıkandım ne öykü ne birşey yazabiliyorum nasıl kurtulacağım bu ruh halinden...
Ne olur yardım edin...Saygılar...
ben bi arkadasimla bi diyar kurduk cok da guzel, su anda frp oynuyoruz onun ustunde, onun hakkinda yazdigim seyler oluyor.
film izle, kitap oku, belgesel izle
gercekten cok guzel fikirler veriyorlar, yaraticiligin canlanabiliyor
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
müzik dinle clasic veya power metal tavsiyemdir... sonra kendi o gun geçen zamanını düşün bir ucundan yakala o zamanı ve üzerine biraz hayal gucu birazda fantazya kat, güzel ve orjinal şeyler çıkıyo, hele bulmaca konusunda yaralı oluyo çünkü senin hayatın senin bulmacaların 
Gitarım Aşkım... My Guitar My Soul...