FRPWORLD I. KISA ÖYKÖ YARIşMASI

Her türlü organizasyon, duyurular, davetler, etkinliklerimiz ile ilgili herşey...
seraphima
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by seraphima »

Kıymetli kardeşim, ben ne demek istediğinizi çok çok iyi anladım. Bir de öykü yarışmasının kurallarını dikkatle okuduğunuz zaman şu nokta dikkatinizi çekmiş olmalı: Hayal gücünüzü serbest bırakın. Kendinizi özgür bırakın..Dünü, bugünü ve yarını kurguda birleştirmek, günümüzdeki öğeleri hayal ile yoğurmak ve elde edeceğiniz hamuru yine iç dünyanızın renkleri ile boyamanız isteniyor..Ben kendi adıma böyle anladım. Sonra da beyninizin fırınında iyice pişireceksiniz..
Ya da yine anlaşılmadım diyorsanız biz burada konuşmayalım, en güzeli çalışalım, kararı jüri versin..Belki haddim değil, bunları Eldarin yazmalıydı ama ben kendi adıma anladığım için cevap vermek istedim..
Bu arada Eldarin'e birşey sormak isterim. Derece alanlar ödüllendirilecektir deniyor, acaba ödül ne olacak??
Kendi hesabıma Fantastik-Kurgu kitap seti isterdim..
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Thorodin wrote:anlaşılan ne demek istediğimi pek fazla kişi anlamamış. Benim demek istediğim 'Günümüz' Türkiyesi kısmıydı. Evet bizim kültürümüzde, Anadolu kültüründe, İslam kültüründe, Türk kültüründe inanılmaz derecede fazla sayıda fantastik olarak kullanılabilecek malzeme var ve bunlar bu güne değin fantastik yada bilim kurgu yazarları hep batı kökenli yada yerli yazarlarda batı özentisi olduğu için üzeri açılmamış konular. BUnlara değinilmeli. Ama bunlara değinmek için illaki Türkiyede olmamıza gerek yok. Hikayemiz bu kültürel öğelere değinmek istiyorsa Orta asyada da geçebilir yada İşin biraz Tarihi boyutuna inince Bir hitit ülkesinde geçebilir. Ama sorabilirmiyim 2000 li yılların Türkiyesinde ne fantazisi yapacaksınız? Ne yazarsanız yazın mantıklı bir çerçeveye oturtmaya kalktığınızga korku edebiyatına girmek durumunda kalıyorsunuz. Yani demek istediğim hikaye Türkiyede geçmek yerine anadolu kültürel öğelerini taşıyan bir hikaye olsun denseydi daha mantıklı olurdu. En basitinden şöyle sorayım; ne olduğu bilinmeyen bambaşka bir gezegende bizim kültürümüzle yaşayan savaşçı bir kavmin başından geçen hikayelerin anlatılmasımı daha iyi oılur? yoksa Türkiyede başından macera geçen bir Alman kazı grubunun hikayesimi daha iyi olur?
Türk kültürü değil anadolu kültürü demiştim aslında. Orta Asya'dan bu yana Türk kültürü de elbetteki önemli gelişme kaydetmiştir fakat hikayenin Anadolu'da geçmesi bizim tek kısıtlamamız ve bence bu kadar büyütülmemesi gerekiyordu.
2000 li yılların Türkiye'sinde ne fantezi yapacaksınız sorusunu müsadenizle yanıtsız bırakıyorum. Ancak şöyle söyleyebilirim, biizler günümüz Türkiye'sinde oyunlar oynuyor, hikayeler çıkarıyoruz. Üzerinde haftalarca aylarca oyunlar oynanabilen bir bölgenin üzerine 5 ila 10 sayfalık bir öykü çıkarılması da pek zor olmaz gibime geliyor. Ki belli bir bölge dedim sadece. Hikayeler gotiğe de kayabilir, bilimkurguya da fanteziye de. Bu tamamen olaylara bakış açının ne olduğuna bağlı.

Ã?düllere gelecek olursak;
Yarışma başladığında Okuyan Us kitabevi ile anlaştık ve yüklü miktarda kitap bize sunuldu. Bu kitapları dağıtmayı düşnüyoruz.
Ayrıca yanında çeşitli sürpriz ödüllerde verilecek, bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Zar setleri, fantastik romanlar DM Screen Guide lar vs...
Yani var ödül, siz yazın gönderin gerisini bize bırakın. Herkesi olabildiğince memnun etmeye çalışacağız :).
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Demin bana ulaşan bir mail ile Phoenix Kitabevi de yarışmaya destek verdiğini açıklamıştır.

Bende buradan sizlere açıklıyorum :).
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Anadoluda geçen öykülerin illa gotik olacağına katılmıyorum... O kadar karamsar bir yerde mi yaşıyoruz : )

Tamamen kafanızdan yaratılacak ögelerle bir öykü yaratmasanız bile....

Ã?rneğin Anadoluda zamanında peri ırkı olarak bilinen bir ırk vardır. Son derece eğlenceli ve muzip bir ırktır... Ã?ykünüzü bu ırka konsantre edip komik bir öykü yazmanız bence mümkün...

Güneşin çok ısındığı insanların Dünyadan Marsa taşındığı bir dönemde Anadoluya bir nedenle dönen bir adamın hikayesini anlatabilirsiniz...

Ya da Anadoluda yayılan bir salgın hastalık da güzel bir bilimkurgu olur... Eğer öyküde şehirler hayalet şehirlere dönmeden tedavi bulunursa o zaman yine hikaye gotik olmaz...

Ozanlıkla ilgili bir hikaye anlatabilirsiniz ki bunlar başlı başına fantastiktir. Ã?rneğin Kerem ile Aslı gibi bir aşk destanı ya da Yunus Emre gerçeği arayan bir ozanı yazabilirsiniz. Hatta bu öyküye bilimkurgu katarsanız daha da ilginç olur.

Değişik bir icadın Anadolu insanı üzerine hiç umulmadık etkileri ile ilgili bir hikaye yazabilirsiniz....

Sonuç olarak düşündüğünüz zaman o kadar çok seçenek var ki... Kendisinizi olmuyor düşüncesine kaptırmayın....

Yukarıdaki fikirlerden her hangi birini seçen olursa ayrıca çok sevinirim. Özellikle ozanlarla ilgili olanı...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

Bu öykülerin Fantastik Edebiyatan olması şart mı?
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Meronlin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Meronlin »

Olası bir araştırma ile,ortaya içerik yönünden daha zengin ve daha doyurucu hikayeler çıkabilmesi açısından,son katılım tarihinin uzatılması mümkün olabilir mi?...yoksa tarih kesinmi..?(şöle öss den sonraya sarkıtsak mesela :))
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Logan Fantastik Kurgu, Bilimkurgu ve Korku demiştik. Sen nasıl birşey düşünüyordunki?

Meronlin, seni anlıyorum. Belki katılımın olası artışını gözönünde bulundurarak tarihleri ileri çekebiliriz ama inan bu tarih öss den sonraya sarkamaz. En iyi ihtimal 15 ila 20 günlük bir öteleme sözkonusu olabilir, ki bunu henüz düşünmüyoruz.
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

Ya... Ben frp cağının Bu cağda.. geçen bir kurgu düşünüyordum...

Hata frp cağınıı Bİraz daha ileri Götüre biliriz...

Ã?rneğin bir kargo uçağından atlıyan koboltlar... Misal tabi
Kanatlarına lazer Topu takmış ejderha...
Dediğim gibi... Böel bir kurgu ile SEntezliye bilirsek... Güzel bir şeyler ola bilir... ben hikayeyi yazmaya başlar ve sunarım beyenilinirse Ne ağla... ::)
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Thorodin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Thorodin »

şahsen burada bahsi geçen alternatif hikayelerin hepsi benimde aklıma geldi.
Hatta okulum için ödev olarak Günümüz Türkiyesinde geçen bir peri masalı bile yazdım (ilkokul beşinci sınıf seviyesine uygun olarak sınıf öğretmeni olacağım için).

Yanlış anlaşılmasın hayal gücüm yetmediğinden bu kısıtlamaya karşı çıkmıyorum (hatta ilk mesajımda kısıtlamaya karşı çıkmanın bir faydası olmadığını kuralın konulmuş olduğunu değişemeyeceğini söylemiştim görünen oki pek dikkati çekmemiş) aksine bu fikirlerin hepsi benimde aklıma gelen ve tarafımca çok basit bulunduğu için yarışmaya layık görülmeyen şeyler.

Benim tek anlatmak istediğim koyulan kuralın amacına ulaşmaktan uzak olduğuydu.
Zira hep dedim gene diyeceğim umarım bu sefer birilerinin dikkatini çeker!
HİKAYE TÃ?RKİYEDE ANADOLUDA GEÃ?SEDE ANADOLUYU ANLATMAYABİLİR AMA FRANSADA GEÃ?İPTE ANADOLUYU ANLATABİLİR! offfoofoffofoo!!!!!

yazdıklarmı bir kere daha okuyun ve bu sefer ne demek istediğimi anlayıp cevap yazın. Kusura bakmayın yarışmayı kazanmak için bana yanlış gelen bir şeye yağ çekemem. bazılarının yaptığı gibi (söz meclisten dışarı)
Bir millet dara düştümü fahişeler bile azize kesilir!
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Sanırım şunu anlatmak istedin... Anadolunun yeraltında geçen bir kara elf öyküsü anlatılıp Anadolunun asıl özelliklerinin hiçbirinin olmadığı bir öykü yazılabilir. Haklısın kuralların çevresinden dolaşmanın yolları her zaman vardır... Ama sanırım burada kural konulurken içinde yaşadığımız Dünyadan kaynağını alan bir öykü anlatılması amaçlanmış..

Uzun zamandır özellikle site dışında fantastik kurgu nun daha fazla yaşadığımız dünyadan kaynaklanması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle bu şekilde yazılacak öyküleri daha büyük bir zevkle okuyacağımı belirtmeliyim. Kural konmasaydı daha mı iyi olurdu tartışılır ama bence kural defalarca işlenmiş konulardan bir parça farklı konular işlemeye teşvik ettiği için güzel bir kural... Hatta açıkçası ejderha kobolt gibi defalarca işlenmiş olan fantastik ırk ve türlerin de işlense bile çok farklı yönleri ile işlenmesi bence daha güzel olur...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Demian
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Demian »

logan wrote:Ya... Ben frp cağının Bu cağda.. geçen bir kurgu düşünüyordum...

Hata frp cağınıı Bİraz daha ileri Götüre biliriz...

Ã?rneğin bir kargo uçağından atlıyan koboltlar... Misal tabi
Kanatlarına lazer Topu takmış ejderha...
Dediğim gibi... Böel bir kurgu ile SEntezliye bilirsek... Güzel bir şeyler ola bilir... ben hikayeyi yazmaya başlar ve sunarım beyenilinirse Ne ağla... ::)
bu var zaten. SHADOWRUN.
Ama orda ejderha devlet baskaniydi :D
Thorodin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Thorodin »

Firble wrote:Sanırım şunu anlatmak istedin... Anadolunun yeraltında geçen bir kara elf öyküsü anlatılıp Anadolunun asıl özelliklerinin hiçbirinin olmadığı bir öykü yazılabilir. Haklısın kuralların çevresinden dolaşmanın yolları her zaman vardır... Ama sanırım burada kural konulurken içinde yaşadığımız Dünyadan kaynağını alan bir öykü anlatılması amaçlanmış..

Uzun zamandır özellikle site dışında fantastik kurgu nun daha fazla yaşadığımız dünyadan kaynaklanması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle bu şekilde yazılacak öyküleri daha büyük bir zevkle okuyacağımı belirtmeliyim. Kural konmasaydı daha mı iyi olurdu tartışılır ama bence kural defalarca işlenmiş konulardan bir parça farklı konular işlemeye teşvik ettiği için güzel bir kural... Hatta açıkçası ejderha kobolt gibi defalarca işlenmiş olan fantastik ırk ve türlerin de işlense bile çok farklı yönleri ile işlenmesi bence daha güzel olur...

BENİ ANLADIğIN İÃ?İN ZİYADESİYLE TEşEKKÃ?R EDERİM. Evet Firble adlı arkadaşımızın dediğini bende söylemeye çalışmıştım oda benim demek istediğim şeylere tercuman oldu. Gerçekten yürekten teşekkürler.
Thorodin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Thorodin »

bu arada sormadan edemeyeceğim 5-10 sayfalık hikayeler demiştik peki hikayeler daha uzuın olursa sorun olurmu?
(zira iki hikaye ile katılmayı düşünüyorum biri yazılmış ve yaklaşık 7 sayfa kadar. şu an ikincisini yazmaktayım ve sadece girişi 5 sayfa tuttu kafamda tasarladığım öykü bitişe kadar gelcek eklentilerle rahat bir 40 sayfa olacak gibi)
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Firble wrote:Anadoluda geçen öykülerin illa gotik olacağına katılmıyorum... O kadar karamsar bir yerde mi yaşıyoruz : )

Tamamen kafanızdan yaratılacak ögelerle bir öykü yaratmasanız bile....

Ã?rneğin Anadoluda zamanında peri ırkı olarak bilinen bir ırk vardır. Son derece eğlenceli ve muzip bir ırktır... Ã?ykünüzü bu ırka konsantre edip komik bir öykü yazmanız bence mümkün...

Güneşin çok ısındığı insanların Dünyadan Marsa taşındığı bir dönemde Anadoluya bir nedenle dönen bir adamın hikayesini anlatabilirsiniz...

Ya da Anadoluda yayılan bir salgın hastalık da güzel bir bilimkurgu olur... Eğer öyküde şehirler hayalet şehirlere dönmeden tedavi bulunursa o zaman yine hikaye gotik olmaz...

Ozanlıkla ilgili bir hikaye anlatabilirsiniz ki bunlar başlı başına fantastiktir. Ã?rneğin Kerem ile Aslı gibi bir aşk destanı ya da Yunus Emre gerçeği arayan bir ozanı yazabilirsiniz. Hatta bu öyküye bilimkurgu katarsanız daha da ilginç olur.

Değişik bir icadın Anadolu insanı üzerine hiç umulmadık etkileri ile ilgili bir hikaye yazabilirsiniz....

Sonuç olarak düşündüğünüz zaman o kadar çok seçenek var ki... Kendisinizi olmuyor düşüncesine kaptırmayın....

Yukarıdaki fikirlerden her hangi birini seçen olursa ayrıca çok sevinirim. Özellikle ozanlarla ilgili olanı...
Hikâyesi günümüz Türkiye’sinde geçecek...
Firble, hikayenin günümüz Türkiye'sinde geçeceği söyleniyor. Söylediğin konular -özellikle ozanla ilgili olan :D - çok güzel ama günümüzde geçmiyor. Sanırım arkadaş da o yüzden konuların polisiye veya gotik olacağını söylemiş.

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Thorodin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Thorodin »

ikinci bir sorumda hikayede argo yada küfür kullanılmasının bir sakıncası olup olmayacağı . Hikayem nükleer savaş sonrası bir Türkiyede geçiyor ve bence o dönemde insanlar pek ne konuştuklarına dikkat etmezler.
Post Reply