Bilmeceler

Gölgelerdeki yaşamı bilenler için...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Yeni Bilmece

Profesör odasındaki eşyalarını topluyordu. Bu tatili haketmişti. Sıcak kum ve güneş romatizmalarına iyi gelecekti.Tatili sırasında kesinlikle rahatsız edilmek istemiyordu, çözümü de bulmuştu.

"Hakan, gelir misin buraya!"

Asistan koşaradım geldi içeri.

"Buyrun Profesör, ne vardı?"

"Tatilimde rahatsız edilmek istemiyorum, bu yüzden bana gelen telefonları ve e-mailleri senin cevaplamanı istiyorum. Cevap verebildiklerine ver, veremediklerine de tatilde olduğumu, gelince ilgileneceğimi söyle, tamam mı?"

Gözlerinin içine bakan profesöre güvence verircesine cevapladı.

"Elbette efendim. E-mailinizin şifresini yazarsanız bakabilirim."

Profesör düşünceli bir şekilde baktı. Kafasını kaşıdı. Asistan da hevesle cevap bekliyordu. Bikaç saniye daha sessiz geçince meraklandı.

"Bir sorun mu var efendim. Bana şifrenizi vermekte tereddüt etmenize gerek yok. Geri geldiğinizde değiştirebilirsiniz."

Profesör dikkatini toplayarak cevapladı.

"Sorun o değil Hakan. Sana güveniyorum. En iyisi bilgisayara yazayım."

Açık olan bilgisayarın başına geçtiler. Profesör açık olan oyunu kapatıp yazı programını açtı. Az önceki tereddütlü havasından eser kalmamışçasına inanılmaz bir hızda yazdı sifresini. Hakan profesörün sadece klavyenin numpad bölümünü kullandığını gördü. şifre şöyleydi:
72432612613518
Hakan, profesör eşyalarını toplarken ona yardım etti ve profesör gittiğinde odada yalnız kaldı. Hakan zeki biriydi ve fazla meraklı.

Profesör neden bir kağıda yazmak ya da söylemek yerine bilgisayara yazdı? Demek ki profesör şifresini ezberden bilmiyor, klavyedeki yerlerini biliyor. Peki, böyle bir şifreyi nasıl ezberleyebildi?

(Aşırı zor bir bilmece, zaman zaman ipuçları vereceğim. ;))

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Frontsideair

Sanki numpad üstünde satranç hareketleri yapılıyor. Profesör belli bir oyunun hareketlerini ezbere biliyorsa o zaman bu sayıların dizilimi olabilir.

Kale=7=At=2=Fil=4=At=3=Kale=2=Fil=6=At=1=Kale=2=Fil=6=At=1=Rok=3=Fil=5=Fil=1=At=8
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Darkgnome:

Yaklaşmışsın ama nasıl yaklaştığını söyleyemem. Satranç değil.

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

dragonlancer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dragonlancer »

demişin ki açık olan oyunu kapattı
bence tuşlar oyunda kullandığı kombinasyonla ilgili bişey...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Hakan meraklı biriydi ve profesörün şifresini nasıl aklında tuttuğunu merak etmişti. Büyük ihtimalle profesörün oynadığı bir oyunla ilgiliydi, çünkü profesör bilgisayarında ya oyun oynardı ya da e-maillerine bakardı. Profesör açık olan oyunu Hakan'a göstermeden kapatmıştı. Ama Hakan bilgisayar konusunda da meraklıydı. Bu yüzden bilgisayarı profesörden daha iyi biliyordu.

Bilgisayarın başına geçti ve en son açılan dosyalara baktı. Oyunun kısayolu oradaydı. Oyunu açtığında satranç olduğunu gördü. şifreye tekrar baktı:
72432612613518
şifrede hiç 9 yok, tabii ya! Satranç tahtasında da her kenarda 8 kare var!

Bir süre düşündü..

Hayır, şifre satrançla ilgili olamaz. Ã?ünkü satrançta tek sütundaki taşları kullanamaz. Bir kombinasyon için harfler de gerekli. Hem hatırlaması kolay bir şey de değil bu.. Yazması kolay olmalı. Yazılışında bir anlam olmalı. Önemli olan sayılar değil, yazılış..

Hakan yazı programını açıp şifreye bakarak kendisi yazdı. Bu şifredeki anlam neydi acaba? Bu sırada oyunun klasörü açıktı. Görünen oyunlar; satranç, dama, hanoi kulesi, bantumi, go ve bunun gibi zeka oyunlarıydı.

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Slach
Gölge Ustası

Post by Slach »

Bu adam şifreyi num üzerinde girdiyse şekilen hesaplamış hafızada tutuyor olmalı.  Num üzerinde sayıları şu şekilde girdim. 7243 261 261 3518. Bunlar sizlerinde görmüş olduğu gibi hiç birinde aynı sayı yok. şekilen baktığımızda bunlar nasanın kullanadığı sayı simgeleme şekili. 7243: şekil baımından 3 e benziyor. 261: 4 .  3518 ise 0 sayısın şekline benziyor. Dediğim gibi bunu nasa kullanıyor :D Prof  kullanırmı bilmem 
Oyunların kralını bozan hep benim, gırgırı şamatayı seven hep benim, bilin bakalım ben kimim?
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Slach:

Güzel düşünmüşsün, bir açıdan doğru. Aklında sayıları değil yazılışı tutuyor. 7243 nasıl 3'e benziyor, pek anlayamadım.

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Slach
Gölge Ustası

Post by Slach »

Duyunca biraz garibine gidebilir. Hadi be koskoca nasa bunula mı uğraşıyor diyebilirsin. :D

şimdi bu arkadaşlar telefona bakmışlar. sayı olan kısımlarını atmışlar sadece içe bakan çizgiler kalmış. örneğin 5 sayısı kare şeklinde yada 3 sayısı L şeklinde ve ayrı olarak 0 sayısı da * böyle bir şey işte :D
Oyunların kralını bozan hep benim, gırgırı şamatayı seven hep benim, bilin bakalım ben kimim?
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Slach:

Çok güzel bir düşünce, tebrik ettim seni de NASA'yı da. Belki başka bir bilmecede kullanırım ama bunda kullanamadım çünkü yeni öğrendim. :) 

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Slach
Gölge Ustası

Post by Slach »

klavyenin num bölümünden yazması bana biraz tuzak gibi geldi. şimdi de şöyle düşündüm. Baştan ve sondan 1 er sayı. 7-8 1 fazla 2-1 1 az 4-5 1 fazla 3-3 eşit 2-1 1 az 6-6 eşit 1-2 1 fazla. Bana simetrik bir biçimde ayarlanmış şifre gibi geldi.
Last edited by Slach on Thu Mar 09, 2006 4:28 am, edited 1 time in total.
paul sernine
Gölge Ustası

Post by paul sernine »

3 kare satır, 3 kare sütundan haliyle 9 kareden oluşan zemin üzerine karşılıklı olarak taşların konulması, gerektiğinde konulan taşların hareket ettirilmesi gibi bir oyun olabilir mi?

aklıma ilk gelen bu oldu. çeşitli kompinasyonlar denedim ama sonuca ulaşamadım.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

slach ve paul:

Slach: Böyle olabileceğini hiç düşünmemiştim. Ama şifreyi sayıda değil, yazılışta aramalısın. Çok iyi düşünmüşsün ama profesörün aklında sayılar kalmaz.

Paul: Oldukça yaklaştın. :) 

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Bir mesaja iki spoiler koyamadığım için atıyorum.

İpucu:

şifre Hakan'ın gördüğü oyunlarla ilgili.

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

fingolfin
Seçilmiş Savaşçı

Post by fingolfin »

Bantumi'deki toplama sırası olabilir mi?
Kral cesurdu ve öfkesiyle kudretli,
Gümüştendi parıldayan miğferi.
Ringil'di kadim kılıcının adı,
Kristallerle donanmıştı mavi kalkanı.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Arkadaşlar, ben verebileceğim bilgileri vermeye çalıştım, son bir ipucu kaldı. Eğer onu da verirsem geriye sadece cevap kalacak. Biraz daha açık cevaplar vermeye çalışın yoksa yardımcı olamam. Tekrar belirteyim, bu oldukça zor bir bilmece ve cevabı verdiğimde biraz saçma da gelebilir. : )

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Post Reply