Yener aslında gayet güzel açıklamış.

Tanrılar, portfoliolarına göre inanç bulurlar. Mesela Forgotten Realms'da Bane, tiranlık tanrısıdır ve bu yüzden topraklarını demir yumrukla yöneten tiran yöneticilerin çoğu Bane'e tapar. Tapmasan dahi yapacağın bir tiranlık, Bane'i daima daha güçlü kılacaktır. Kişinin yaptığı davranışlar, kullandığı şeyler, hatta hayatına etki eden şeyler hep portfolio konusudur ve sen o tanrıya tapsan da tapmasan da bu onu güçlendirir. War portfoliolu bir tanrıya tapmayan iki ordu, mesela Lolth'un ve Ghandaur'un orduları, çarpıştıkları zaman bir savaş gerçekleştiği için güçlenen tanrı ikisi de değil, Tempus olacaktır. Aynı durum domainler için de geçerlidir, ama bir domaini pek çok tanrı kullanabilir ve ona hükmedebilirken, bir portfolio ancak tek bir tanrı tarafından kontrol altında tutulabilir.
Magic domainini Azuth ve Mystra kontrol eder Forgotten Realms'ta. Azuth eğer yanlış hatırlamıyorsam lesser, Mystra ise greater deitydir. Bu durumda Mysta'nın magic domaini üzerindeki hükmü daha büyüktür. Azuth bir büyücüyü büyü yapmaktan men ederken Mystra büyü yapabileceğini söylerse, Mystra'nın sözü kabul olur.
Bir de bakalım bu rütbeler neye göre belirleniyormuş.
Bu rütbeler, divine rank olarak bilinen şeylerle ayarlanır. Bir tanrının ne kadar çok sayıda inananı varsa, divine rank o kadar artar. Büyük miktarlarda olmasa da, insanların o tanrının yönettiği portfolionun tanrısı olduğuna inanması (Apollo'nun güneş tanrısı olduğunu, Apollo'ya tapmamasına rağmen kabul etmesi ve bunu sorgulamadan inanması gibi.) gibi bir durum da minimum miktarda divine rank miktarını etkileyebilir.
şimdi de bakalım ne kadar divine rank, ne rütbeler kazandırıyormuş.
Rank 0: Bunlar için kahraman tanrılar (quasi gods, hero gods) diyebiliriz. Genelde bir tanrı ve bir fani ebeveynleri olan kişiler bu kategoriye girer. İnananlarına büyü bahşedemezler, ama ölümsüzdürler. Çok az miktarda inananı olabilir. Bunlar kesinlikle fani kişilerle karıştırılmamalıdır. Fani varlıkların divine rank miktarı 0 değildir, hiç yoktur.
Rank 1-5: Bunlar yarı tanrılardır (demigods). Birkaç yüz ilâ birkaç bin arasında inanana sahiptirler. Büyü bahşedebilirler ve minik bir tanrısal diyara sahiptirler. Portfolio üzerinde oldukça az kontrole sahiptirler.
Rank 6-10: Lesser god olarak geçen tanrılardır bunlar. Büyü bahşedebilirler, daha büyük bir tanrısal diyara sahiptirler. Portfolio üzerinde daha büyük kontrolleri vardır. Birkaç bin ilâ onbinlerce inananı vardır.
Rank 11-15: Intermediate gods oluyor bunlar da. Tanrısal diyarlarının boyutu ie portfolio üzerindeki kontrolleri daha da büyüktür. Yüzbinlerce inananları vardır.
Rank 16-20: Greater deities olan bu tanrıların milyonlarca inanı vardır ve diğer tanrılar arasında bile saygı duyulan kimselerdir. Portfolio üzerinde tam hakimiyetleri vardır ve çok geniş tanrısal diyara sahiptirler. Daha aşağı tanrılara genellikle hükmederler.
Rank 20+: Fani irfanın ötesinde varlıklardır ve sadece çok çok çok az sayıda fani bu tanrıların varlıklarını bilmektedir. İnananlar gibi dertleri yoktur zira bu tanrıların kendi kudretleri o kadar fazladır ki, kendilerine inanılıp inanılmaması bir şeyi değiştiremeyecek kadar zayıf etkenlerdir. Büyü bahşetmezler ve dualara cevap vermezler. Overdeity olarak adlandırılan bu güce ulaşılması için bazı diyarlardaki divine rank sınırı 25 olabilir.
Ama şunu hemen ekleyeyim: Overpower tanrılar genellikle yaratıcılardır. O dünyayı yaratan ve düzenini kuran varlıklardır. Forgotten Realms'ta Ao, Dragonlance'te Chaos gibi. Bu varlıklar o kudretlerine sayısız inanan ile ulaşmamışlardır. Varoluşlarında vardır. Bu yüzden overpower güce ulaşan tanrı eğer o seviyeye inanan sayısı ile geldiyse-örneğin milyarlarca nüfusu olan bir dünyada monoteist bir din ile tek bir tanrıya inanılması sonucu gibi-yine inanan sayısını kaybederse, gücünü de kaybedebilir.
Peki bir tanrı tüm inananlarını kaybederse ne olur? Cevap çok basit: Ölür. Tanrılıktan düşme gibi şeyler çok çok çok nadirdir ve genellikle overpower güçlerin etkisiyle gerçekleşir. Bunun dışında inananlarını kaybeden tanrı ölür. Bedeni taşlaşarak Astral Plane'de herhangi bir yere gider. D&D'de bu konuda kesin bir kural olmamasının yanında bu tanrıların aslında ölmediği, sadece uykuda olduğu ve eğer birileri onlara inanmaya başlarsa tekrar geri dönecekleri gibi söylentiler mevcuttur. Bu gibi bir kararda da son söz DM'indir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
