OCAKBAşI YAZ TEMASI NE OLSUN?

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Ne olursa olsun fantastik olsun. Orta Asya Türkleriyle ilgili fantastik bir öykü yazmak saçmalık olur kanımca. O yüzden tema konusu Orta Asya Türkleri seçilirse benim yazma hevesim kalmaz. Ama çoğu kişi de bu konuyu seçerse saygıyla karşılarım. Ama öykü yazmam o ayrı mesele.
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

catboy7402 wrote:Ne olursa olsun fantastik olsun. Orta Asya Türkleriyle ilgili fantastik bir öykü yazmak saçmalık olur kanımca. O yüzden tema konusu Orta Asya Türkleri seçilirse benim yazma hevesim kalmaz. Ama çoğu kişi de bu konuyu seçerse saygıyla karşılarım. Ama öykü yazmam o ayrı mesele.
İskandinavlarla ya da Keltlerle ilgili bir fantastik öykü yazmak ne kadar saçmalık olursa Orta Asya Türkleri ile ilgili bir öykü yazmakta ancak o kadar saçma olurdu. Ve bilindiği gibi fantastik edebiyatın oluşumunda İskandinav kültürünün yeri büyüktür. Bunun yanında Marion Zimmer Bradley gibi bir ustanın Keltlerle ilgili Avalonun sisleri isimli dört kitaplık büyük bir serisi var mesela, sonra Vikingleri anlatan bir fantastik kitap görmüştüm bir keresinde Yurt yayınlarından. Bizim dünyamızın uluslarıyla ilgili fantastik öyküler yazılabilir bence. Ki bunun birçok örneği de var. Hele hele Orta Asya gibi bir ortamda, Türkler gibi destansı ve zengin bir mitoloji sahip bir ulus işlenecekse bence bu saçma değil naçizane bir çalışma olur...
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Dediğim gibi bu konu seçilirse saygı duyarım ama bana hitap eden bir konu değil, ama bu konuyu araştırmayı severim o ayrı tarihle çok ilgiliyimdir ama öykü konusu olarak bana pek hitap etmiyor o yönden. ama seçilirse diğer yazan kişilerin öykülerini okurum o da ayrı ama ben yazamam bu konuyla ilgili. çünkü saçmalamaktan korkarım...
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

catboy7402 wrote:Dediğim gibi bu konu seçilirse saygı duyarım ama bana hitap eden bir konu değil, ama bu konuyu araştırmayı severim o ayrı tarihle çok ilgiliyimdir ama öykü konusu olarak bana pek hitap etmiyor o yönden. ama seçilirse diğer yazan kişilerin öykülerini okurum o da ayrı ama ben yazamam bu konuyla ilgili. çünkü saçmalamaktan korkarım...
Sen yazmayı seven birisin, bence saçmalamazsın. Ama yazmamak kendi tercihin tabiki. Bende buna saygı duyarım.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Saçmalamak???Fantastik diyarlarda saçmalama konusunda muvaffak olabilirsen sana helal olsun :clap: :clap: :clap: :clap:

Türk Destanları'nı bilmiyor musunuz, Türk Fantastik ögeler inanın çok fazla.Hele hele Catboy, bunu senden beklemezdim.

Bir şey daha, bu sitenin fantastik içerik bulundurması, illa ki fantastik olmasını gerektirmez, sonuçta burası roman bölümü ki ben fantastik içerik bulundurmayacağım için bunu seçtim :)
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

1- Ã?öller, Piramitler, Mumyalar...
2- İzciler, kamp, korucular...
3- Gladyatörler, savaşçılar, arena dövüşleri...
4- Gençlik aşkları, yazın filizlenip sonbaharda solan aşklar...
Benim listem de bunlar var.... bu arada firble ne zaman anket olarak soracaksın bize? şeçenekleri ayarlayabildin mi?
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Gerçekten, konu her ne devley olursa olsun, yazacak şey çok nadir kısıtlanmış olur. Genel olarak Türk devlet(ler)ini ele alırsak, The Van Gölü Canavarından tutun da, şamanlara kadar binlerce mit bulmak mümkün. Yani, ikinci kez düşününce Orta Asya Türkleri de çok güzel bir konu. Ama belirttiğim gibi, yaz diyince neşeli olmak lazım gelir, savaş mavaş bizi bozar. Ha gladyatörler de bir çeşit eğlence; vahşi olduğunu göz ardı edersek :D
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artemis Entreri »

Arena dövüşleri güzel olur. Bu ara hem sitemizde de her yerde arena dövüşleri olduğunu göz önünde bulundurursak anlamlı da olabilir.
Been there. Seen that. Got the scars.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Yaklaşık olarak konular belli sanırım... En çok tartışılan konu Orta Asya Türkleri.. Sanırım bu konuyu seçeneklere koyacağım çünkü anladığım kadarıyla isteyen ciddi sayıda kişi var.

Ancak sonuçta Orta Asya Türkleri değince hikayenin bahsettiği kişilerin adetlerine kadar pek çok özelliğinin belli olacağından bu nedenle kısıtlamanın fazla olacağında endişeleniyorum.

Konu örneğin Ã?orak Yaz Bozkırı İnsanları olursa, ( hadi sadece bozkır değil de insanları da olsun) sanki insanları daha özgür bırakan bir temamız olur diye düşünüyorum. Hem de Bozkır Türkleri konusunu da tam anlamı ile kapsayan bir konu olur....

Bana tema ne kadar geniş içerikli olursa o kadar iyi olur gibi geliyor. Ancak Türklerin söz konusu seçeneğin içerisinde yer almasını isteyen çok kişi varsa onu da konuya dahil ederim.

Savaş da ve dövüş teması da karşı çıkanlar da olsa da epey istenen bir konu gibi...

Ã?öl de anladığım kadarıyla öyle...

Bu arada eğlenceli bir konu istiyorak belki denizi ayrı bir konu olarak da belirleyebiliriz. Engin Yaz Denizleri gibi bir konu olabilir. Bilmiyorum korsan teması ile aşırı mı çakışmış olur... Aşk teması da çoğunlukla ikincil bir tema olarak isteniyor sanırım...

Kampları da izcileri de çok severim. : ) ) ) Ancak bu da konuyu sınırlayabilir. Belki gezginler izcileri ve kampçıları da içine alan daha geniş bir tema olur. Ancak sanki.... izcilik de yapmış biri olarak Hüzünlü Sonbahar Gezginleri gibi bir tema daha iyi olurmuş gibi hissediyorum.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Temanın belirlenme şekli için de benim bir önerim olacak:
Böyle herkes ortaya fikirlerini atıyor, güzel. Daha sonra sıra seçime gelince anket formatında seçim yaptığımız için sadece tek seçeneği işaretliyebilmemiz kötü bence. Mesela ben hem piramit konulu hem de denizaltı konulu öyküye eşit derecede sıcak bakıyorum. İkisine de birer puan vereyim böylece oyum boşa gitmez.

Yani seçenekler belirlensin, herkes konulardan ister birine, ister birkaçına birden puan versin, sonrada en çok puan alan konu mevsim teması olsun.
Böylece hem oy verenleri de görmüş oluruz, bakalım yazanlar mı, okuyanlar mı yoksa anket meraklıları mı sadece? :-P

.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Yapabiliriz. Ancak bahsedilen sistemin bir dezavantajı bazen tek bir konunun oylamadan çıkamaması... Sonuç olarak bir temanın belirlenmesi için bir konunun seçilmesi gerekiyor. O nedenle bir şekilde bir konuyu diğerine tercih etmemiz gerekiyor.

Belki bir puanlama sistemi getirebiliriz. Belirlenen altı konu birden altıya kadar sıralanır. Belki bir de diğer diye bir seçenek de belirtilebilir ve orada altı seçenekten farklı tek bir seçenek konulma izni olur.

Ancak böyle bir sistem aşırı karmaşık da olabilir diye düşünüyorum. Mevcud sistem sanki genel olarak tercih edilen bir konuyu çıkartabiliyor gibi geliyor bana...

Yine de önemli olan sizlerin fikirleri...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Aklıma bu konuları yarışma haline getirmek geliyor.Yani mesela bir hakem seçilir.Yazılan konulardan en güzel yazılan hikayeye sahip olan seçilir.

Ya da hikayelere puan verilir.Puanların ortalaması konusun puan ortalamasını belirler

Ã?rneğin:

Türkler:9

Lugtarias - 8
Edmond - 10

Arena:8

Alenthas - 10
Firble - 6

Denizaltı:7

Catboy - 7
Dwaxer - 7

Bence güzel olabilir?
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaşlar sınırlı bir süre var önümüzde... Aslında temanın seçim yöntemi için daha iyi bir yöntem de bulunabilir. Ama bunu bir sonraki tema için yapsak daha iyi olur sanki.. Hem yöntemi de tartışmış oluruz. Ancak çok karmaşık bir yöntem bence sağlıklı olur. Sonuçta amacımız sadece üç ay boyunca öykü yazılacak bir konu belirlemek. Bu belirleme işi belirleyenlerin çok zamanını alırsa... Ki burada belirleyen tüm ocakbaşı yazarları... Bu alınan zaman asıl sevdiğimiz işi yanı öyküyü yazmak için harcayacağımız zamandan çalınır diye düşünüyorum... Bilmiyorum belki bana seçme yöntemleri aşırı kapsamlı geldi...
HARBE GİDEN
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

bence de ne gerek var ya. firbleye katılıyorum bu konuda. gören bakan da çok yoğun bir şekilde katılım oluyor sanır. bu ankete katılan insanların kaçı tema için öykü yazmışki şu vakte kadar. dwaxer, lydronk ve birkaç kişi dışında temayı ciddiye alan oldu mu bu vakte kadar.
bu kadar karmaşık yöntemlere gerçekten de ne gerek var ya firble belirlesin 3-5 konu biz de beğendiklerimizi seçerim. bu kadar basit.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bu arada belirlenen konuları ben değil biz beraberce belirleyeceğiz. Burada en çok talep gören konuları ankete koyacağım. Geçen sefer de öyle yapmıştım elimden geldiğince...
HARBE GİDEN
Locked