gondor vekilharcı ile ilgili bir soru(lutfen bakıverin

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Dreamscape
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dreamscape »

Keri wrote:Bilbo, Aragorn, Galadriel, Gandalf (Maia olmasına rağmen) yüzüğün etkisine kapılıyor. Fakat yüzük testini başarıyla geçiyorlar.

Saydıklarınız arasında Gandalf ve Aragorn yüzüğün etkisinde kalmıyor.Başarıylada geçmiyorlar.

Bu forumda daha çok filme göre değerlendirme yapılmış.Ama kitaptakilere bakarsak orada Gandalf oldukça yüce bir kişilik olduğundan Yüzüğün etkisinde kalması söz konusu bile değil.

Ayrıca Bilbo nun Maia olduğunu ilk defa duydum...
<div>Kuzey'de yazın sonu gelmez...</div><br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Yanlış anlamayı gidereyim Keri orada yalnızca Gandalf ın Maia olduğundan bahsetmiş sanırım.

Filmde sanki Gandalf yüzüğün etkisinden korkuyordu. O nedenle bilmiyorum ama o bile etkilenebilirmiş gibi bir izlenim uyanmıştı.

Zaten filmde yüzük kitaba göre sanki daha bir ucu bucağı olmayan bir güce sahipti.

Ã?rneğin yanlış anlamadıysam kitapta o elf ülkesindeki toplantıda yüzük kavgaya neden olmuyordu ama filmde adamlar iki dakika bile konuşmayı başaramıyorlardı yüzüğün etkisinden dolayı.

Bi de ya bilmiyorum ben Faramir i epey başarılı bulmuştum filmde... Bana eksik gibi gelmedi. Belki önce filmi izlediğimdendir. Ama bence filmleri başlı başına bir yorum olarak kabul etmek lazım. Her şey kitaptaki gibi olsa yönetmen bir şey katmamış olur.

Filmin Faramiri kitabın Faramir in den tabii ki farklı olacaktı. Ama bence filmin Faramir i de özgün bir karakter olmuş. Hatta kitaptakine göre daha özgün olmuş diye düşündüm ben.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

Keri wrote: Yani Faramir yüzüğün etkisine kapıldıktan sonra onu reddedebilen tek insan değil.
Gandalf bir Maia
Galadriel bir Noldo yani Elf
Bilbo da bir Hobbit

Bence sen filmin etkisinde kalarak bu yukarıda geçen şahısların hepsini insan zannediyosun
Ben bu söylediğimi kendi kafamdan uydurup yazmadım bu Orta Dünya'nın kehanetlerinde geçiyor. Kitap ile film her ne kadar değişik olarak ele aldıysa da sonuç olarak bunun dahilinde konuya yön vermişler.

Sevgiler...
To Live is To Die!
Dreamscape
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Dreamscape »

Yalnız film ve kitap arasında çok fark var.Onun için Filmde yaratılan Faramir'le kitapta yaratılan Faramir oldukça farklı;hatta bütün karakterler farklı.Ama sonuç olarak ikiside aynı yere varıyor tabii.
<div>Kuzey'de yazın sonu gelmez...</div><br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Sanırım bazı düşünceler oturdu kafamızda biraz. İlham aldığı kitap ne olursa olsun her filmin yeni bir hikaye olduğunukabul etmek gerektiğini düşünüyorum.

Karakterlerin davranışlarını da bu yeni hikayeye göre yorumlamak gerek. Yüzüklerin Efendisinde de benzer bakınca olaylara sorunlar daha rahat çözülüyor.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Fall-From-Grace
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Fall-From-Grace »

Firble wrote:Yav üzgünüm ama ne olduğunu bilmiyorum...

Filme gelince bence aşağılanmadı. Tamam en kahraman adam değildi belki ama en önemli mücadeleyi kendi içindeki mücadeleyi kazanıyordu Faramir. Aragon böyle bir mücadeleye hiç girmemişti. Gandalf bile cesaret edemedi.

Faramir yüzüğün etkisine kapıldıktan sonra onu reddedebilen tek insan filmde... O ormandaki cadı elf ve hobbit Samwise dışında da tek canlı... Frodo da hatırlarsanız yüzüğü reddetmeyi başaramamıştı.
Aragorn da reddetti yüzüğü.Hem de çok daha onurlu bir biçimde:)
Devotion eludes
And in sadness I lumber
In my own ashes I am standing without a soul
She wept and whispered: "I know..."
siliterin
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by siliterin »

aragorn yüzüğü hiç taşımadı o yüzden rededebldi. eğer bir kere olsun gücünü tatsaydı emin olun o da bırakamazdı. vekilharç iki oğlu arasında yaptığı ayrım ve gondor tahtını vermek yerine şehri yok olmaya bırakmayı tercih etmesi nedeniyle bence karakter olarak güçsüz bir kişiliktir. :)
Dünyada imkânsız olan tek şey, imkânsız olanı bulmaktır.
Phantom
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Phantom »

Bencede filmde faramir baya bi ezik olmuş diğer babaların gölgesinde kalmış.Yüzük testine direk maruz kalan 2 kişiden biri(gollum)ve testi başarıyla geçiyor fakat filmdeki rolü bende etki bırakmadı.
trulias
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by trulias »

faramir le ilgili daha fazla bilgi için silmarilion da yada güç yüzüklerine dair de bir soy ağacı olucaktı yanlış hatırlamıyorsam. vekili harçların gondoru devraldığı dönemden yeni kralın gelişine kadarki dönemle ilgili bir soy ağacıydı sanırım.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Açıkçası Faramir ben de Aragondan daha fazla etki bıraktı. Babasına sadık olması bence onu küçülten bir şey değil. Bende Ã?erkez kanı olduğu için bunu daha iyi anlayabiliyorum. Muhtemelen eğer abisi ile yanyana gelseydi ona da çok sadık olacaktı. Ki onun bu sadakati babasının emirlerini dinlemeyip Frodo yu göndermesini daha da önemli hal getiriyor.

Aragon un karşılaşmasına gelince. Yine sadece filmdeki sahnelerden yola çıkıyorum. Filmde Aragon Frodo nun üzerineki yüzüğü görüyor. Ama elini yüzüğe değil Frodo ya uzatıyordu. Ancak bu sahne bana bir parça Gandalf ın Frodo yüzüğü ona vermek istediğinde bağırmasını andırdı.

İkisi de sanki hiç yüzüğü alıp her şeye hükmedebilecekleini akıllarına bile getirmek istemiyorlardı.

Sanırım çoğumuz biliriz kötü bir fikre önce inanıp sonra geri dönmek hiç inanmamaktan daha kolaydır. Filmdeki sahnelerde bunu yapanlar sadece Faramirle öbür elf hanımı gibi geldi. Belki özellikle elf hanımında yaşanan iç mücadele o kaar belirginken diğerlerinde daha az açık olması beni yanıttı ama filmden öyle bir izlenimle çıkmıştım.

Elbette nasıl film kitabı farklı yorumluyorsa hepmizde filmi farklı yorulayacağız bundan doğal bir şey yok bence.
HARBE GİDEN
FaRaSTu
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FaRaSTu »

siliterin wrote:aragorn yüzüğü hiç taşımadı o yüzden rededebldi. eğer bir kere olsun gücünü tatsaydı emin olun o da bırakamazdı. vekilharç iki oğlu arasında yaptığı ayrım ve gondor tahtını vermek yerine şehri yok olmaya bırakmayı tercih etmesi nedeniyle bence karakter olarak güçsüz bir kişiliktir. :)
yüzüğün etkisine kapılmak için illa onu takmak gerekmiyor. Yüzüğün kendine ait bir iradesi var. çevresindeki yaratıkların zihinlerine sızabilir.Bunun bir sürü örneği var kitapta da filmde de...

Ayrıca güçsüz kişilikli dedğin adam bizzat Gandalf tarfından eğitilmiş o zamanının büyük insan reislerindendir. Senin düşüncene saygı duyuyorum ama böyle konuşmadan önce biraz daha faramir hakkında biraz daha araştırma yapmanı dilerdim...

Teşekkürler...
To Live is To Die!
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Sanırım arkadaş Faramiri değil babasını kastediyor. Ancak yine de haklısın, çünkü babası da hiç te güçsüz bir kişilik değildi (Faramirin de olmadıgı gibi). İlk zamanlarda Mordor a tek başına karşı koymayı düşünecek kadar yüce bir reis olduğunu biliyoruz.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Post Reply