Sanatmı bilim mi?

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Arkadaşlar önce lütfen sanatın tanımını yapalım. Sanat nedir? Sanat, çeşitli şekiller de güzeli arayış, ona yöneliştir. Bunun faydalı ya da iyi olması gerekmez. Mesela çocukları öldürüp kanlarıyla yere pentagram çizmek iyi ya da faydalı değildir ama bir çeşit güzelliği vardır.(:evil:)

Eğer bu tanıma karşı çıkıyorsanız, yeri burası değil ve aynı zamanda binlerce felsefeciyi de karşınıza almış olursunuz :D

Bir örnekle lafımı bitireyim, sesini çok sevdiğimiz kemanın yayı da atın kuyruk tüylerinden yapılmaktadır. Davular da eskiden hayvan postundan yapılırmış.

Lütfen mesaj kirliliğinden kaçınalım. Saygılar..

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Bence çocukları öldürüp kanlarıyla yere pentagram çizilince güzel olmuyor. Bu da sanatın göreceliliği kavramını ortaya atıyor. Büyü konusunda görecelilik yok ki :) Yine kendi kendinle çeliştin. "Ben bu büyü işini beğenmedim, olmayıversin" ya da "bu olay bana güzel gelmiyor, yok olsun" demekle yok olmuyor ne yazık ki :) O nedenle sanat da değil. Sonuçta beğenmediğiniz bir eserin sanat eseri olduğunu söylemezsiniz. Misal eğer büyüklerimize sorarsanız Metal müzik sanat eseri değildir, bize göre de pop, rap vs. sanat değil ama herkese göre bunlar değişiyor. Fakat Fantastik bir diyarda yaşayan birisi için büyü, büyü değil mi? Ateştopunu kafaya yiyince "ya bu gerçek değil, ben kabul etmiyom" diyebiliyor mu? Diyemiyor :)

Sanatın önemli kavramlarından bireyselcilik ve görecelilik kavramlarına sahip değil büyü. Bu durumda sanat değil... Yine benim dediğime gelindi...

Saygılarımla...
Türklider...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Konuyu MSN'den hallettik.

Sanatta güzellik görecelidir ama sanat göreceli değildir. Sanatın sanat olması için yapanın güzele ulaşma amacı olmalıdır. Her sanatta olduğu gibi büyüde de herkes güzel amacı gütmeyebilir. Mesela adamın biri eline gitar alıp kafasına göre çalabilir ama o öyle yaptı diye gitar çalmak sanat olmaktan çıkmaz. Büyüde de böyledir. Büyünün göreceliliği yoktur resimin olmadığı gibi. Ama büyünün güzelliğinin göreceliliği vardır resimin güzelliğinin olduğu gibi. Lütfen tanımları karıştırmayalım. Yapan kişinin güzellik amacı olması yeterlidir.

Saygılar..

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
siliterin
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by siliterin »

büyü bir sanat olabilir ama yine de uzun uğraşlar araştırmalar ve deneyler sonucu ortaya çıkar bence bilimlede alakasız değil.
Dünyada imkânsız olan tek şey, imkânsız olanı bulmaktır.
ElvenBard
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ElvenBard »

şindi ben üniversitede Fizik okumuş soora ondan vazgeçip Grafik Tasarım kazanmış biri olarak söylüyorum ki, sanat ve bilim iç içedir. hehe büyü de öyledir :p
<em>Grave digger, when you dig my grave.. could you make it shallow? So that i can feel the rain..</em>
Rhalazarn
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Rhalazarn »

Bence büyü bilimdir ve bilim sanatın alt dallarından biridir.
<div> Wir sind nicht gestorben. Wir haben nie gelebt.<br>                   <br> -Ragnar Lodbrok</div>
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Doğru valla. Yaşşa sen. Ama herşey bilimdir ve sanatta bilimin bir alanıdır ama bilim değildir bence. Neyse.

Ne güzel başlıktı böyle ben açtım diye demiyorum, yeni gelnlerinde fikirlerini alalım bu konuda.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
siliterin
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by siliterin »

bilim ve sanat ayrı katagorilerdedir bence ikisi de bi başkasının alt dalı değil amaçları farklı bi kere

bence sanat
hellscream666
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by hellscream666 »

siliterin, sana katılmıyorum...
çünki bilim i gerçekten hakkıyla yapabilmek için bir sanatçı olman gerekir..

seni dünyanın en iyi sanatçı-bilim kişiliğine sahip insanıyla tanıştırayım..
leonardo davinci........
varmı ötesi.......
Karanlığa küfredeceğine bir mum yak...
siliterin
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by siliterin »

ben sanatçı adam bilimle uğraşamaz demiyorum. ben sanat bilimin veya bilim sanatın alt dalı olamaz diyorum.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

sanat bilimin alt dalı değildir. Sanat bilimin bir alanıdır, yani konusudur. Herşey bilimin konusudur. Dolaysıyla bilim herşeyi kapsar. Bu sebeple büyü sanattan çok bilime yakın bence.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
hellscream666
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by hellscream666 »

BOğAZ KÃ?PRÃ?SÃ?NÃ?N DAVİNCİ TARAFINDAN TASARLANDIğINI BİLİYORMUYDUNUZ...
Rhalazarn
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Rhalazarn »

Evet biliyorum ve tam bir Da Vinci hayranıyım. Onun Sion Tarikatı üyesi olduğunu biliyorsunuzdur eğer Da Vinci şifresini okuduysanız. Okumadıysanız tavsiye ederim ama ondan önce Melekler ve şeytanlar ı okumanız daha iyi olur. Böylece aynı zamanda eskiden büyücü dediğimiz kişilerin şimdiki bilim adamlarıyla aşağı yukarı aynı şey olduğunu görürsünüz. Ã?ünkü bilim adamlarına yapılan muamele ve büyücülere yapılan muamele aynı. Ve Raistlin'in büyülerinde örn: tavşan kürküyle kehribar dalını birbirine sürterek şimşek çaktırması, bilime uyuyor. Daha doğrusu bilimin kendisi. Zaten kehribarın anlamı elektron ve tavşan kürküyle sürtünmesinden çıkan şimşek de mantıklı geliyor(belki biraz abartılmış halidir ama esasen mantıklı.) Bence tıpkı simyanın kimya oluşu gibi büyü de bilime dönüştü ama temelde aynı şeyler. (Sadece fizikten emin olamıyorum ama kimya ve biyolojide çok benzerlik var.)
<div> Wir sind nicht gestorben. Wir haben nie gelebt.<br>                   <br> -Ragnar Lodbrok</div>
hellscream666
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by hellscream666 »

Ben davinci hayranı değilim:)
ama öyle bir bilm adamı ve sanatçıyı her herikulade taktiri ünvan ederim...
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Leonardo da Vinci gözlem yeteneği çok iyi olan bir kişiydi. Onun bilim dalında da, sanat dalında da başarılı olmasının en büyük sebebi buydu. Bence kendisi bir sanatçı ve aynı zamanda bir mucitti. Ancak şimdiki bilimimiz konusunda ne kadar başarılı olurdu bilemiyorum. İleri bilim artık gözle görülmeyecek boyutlara ve daha göreceli olarak soyut kavramlara dönüştü ve burada gözlem gücü ne kadar başarılı olurdu bilemiyorum.

Bilim konusunda Albert baba yada tesla baba kadar ileri gidebilirmiydi onuda bilemiyorum ama tesla babanın alternatif akımı onun ilham kaynaklarından biri olurdu kesinlikle.

Alternatif akımı tanıtmaya çalışan Tesla'nın yaptıkları modern çağ büyücülüğü olarak görülebilecek gösterilerdi. şu anda dahi insanların büyük bir kısmının kendisini bilmemesinden dolayı hayretlere düşeceğine eminim.

Sanatta Leonardo da Vinci...

off konuyu toparlamaya büyünün sanatmı bilimmi olduğuna getirmeye çalıştım elime yüzüme bulaştırdım. Biz buraya nasıl geldik birden. :D Neyse;

Büyü sanatmıdır, bilim midir?

Cevap: Büyü içinde saconunda açıkladığı gibi zanaat içerir. Ancak bilime daha yakındır ve sanatla alakası yoktur. Sanat diğer insanalra duygu, düşünce anlatma yoludur. Büyüyü yapan hiç bir büycünün büyü sırasında böyle bir amacı yoktur, onun amacı büyüy doğru bir şekilde yapmaktır. (Bazı küçüklük kompleksi olanlar dışında yani)
Eskisi ka
Post Reply