Masaüstünde Senaryomu - Serbest oyunmu

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Zaten iyi ya da kötü hiç bir DM, hazır senaryolara(kendi de hazırlasa) körü körüne bağlı kalmamalı. Dm dediğiniz elemanın zaten kıvrak bir zekaya sahip olması lazım...

Fakat DM kaotik olmamalı. Doğaçlama oyun, hazırlıksız oyun demektir. Hazırlıksız DM ise bocalamaya "kesinlikle" yatkındır. şu ana kadar her tür oyunu denedim ve dediğim gibi; tecrübelerime dayanarak söylüyorum...

Hazır senaryolar da satırı satırına oynanacak demiyorum, yanlış anlaşılmasın... Ama dediğim gibi; %30 doğaçlama oranı en uygundur. Burock'un dediği gibi genel hatları belirlemek gerekir. Bunu da bilgisayar oyunlarındaki waypoint sistemine benzetebiliriz. Ya da chapter denen sisteme. Her görevde ya da macerada iyi-nötr-kötü diye ayrılmak üzere en az 3 adet kontrol noktası gerekir. Bunlar bir NPC ile konuşma, bir yere gitme ya da bir aksiyonu yapma gibi çeşitlendirilebilir... Ama en azından bu waypointleri mutlaka koymalı bir DM... Aklından bile olsa...

Not: Kafenin klavyesi çok dandik kusura bakmayın imla hatası vs. varsa...

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Yani bazı yönlerden haklı olsanda,benim bunca birçok şekilde oyunda oynattım,bahsettiğin waypoint kıvamındaki sistemide,bakkalın adına kadar tasarlamıyıda...ne olduğunu söyliyeyim herseferinde oyunun oynanması esnasında çok daha iyisi,çok daha güzel bir senaryo akışı ve hatta bazen hikayenin ciddi biçimde değişmesi ile sonuçlandı.Yani hazırlasamda bunlar değişti,oyun tasarladığımdan bambaşka bir oyun oldu...hatta bilirsin bir oyunu bir defa oynattıktan sonra başka bir gruba oynatmak daha kolaydır,artık belli şeyler oturmuştur...yada mantıken öyle olması gerekir,ama öyle bile olmuyor,aynı oyunu oynatsan bile iş değişiyor tamamen farklı bir hal alıyor,oyun başka bir oyun oluyor.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Ravenclaw
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ravenclaw »

Serbest olmaz be.Herkes sallar oyunu ve gitgide güç hırsı hüküm sürer oyunda.Senaryo derim ben.Ama ikisinin sentezi (çok uzun vadeli oyunlarda) çok güzel oluyo.Yani senaryo cart diye gelişmiyo.Ama oyuncuların takılmaya daha çok vakti oluyo...
May your steps lead you to Valhalla!!!...
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Erethan; Benim dediğim de o değişme olayı zaten... Daha güzel olur olmaz orası ayrı ama kesinlikle kafandaki olmuyor ve riski çok büyük. Uzun soluklu oyunlarda risk almamak gerekir çünkü karşı derebeyinin şeytan çağıracağı kalesinin yerini belirleyip de bunu bilen adamın ne kadar fazla sır bildiğini son dakikada sallamaya kalkınca bu adamın fazla patavatsız olduğu ve kale planına kadar da bilebildiği ortaya çıkabiliyor :!:

O yüzden pek serbest oyun tavsiye etmem... Riske girmeye bence lüzum yok...

Saygılarımla...
Türklider...
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

valla tarzlar ve fikirler zaten aynı olmaz ama bence senaryosuz b ir oyun daha iyi olur gibime geliyor
senaryolu çok oynamadım ama bilmiyorum sarmadı gibi
oynatan olursa yeniden denicem
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehşete düşürürüm.
Ve sizden yada başkasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

haklısın Turkleader,ama sebaryolu bir oyunda bir adet sleep büyüsü ile yok olabiliyor...evet sleep'i ben atmıştım :) bu sebeple risk açısından çokta farkları yok...senaryosuz oyun hakimiyet gerektirir sebaryolu oyunda...hakimiyet gerektirir,ikiside dm'e bakar yani
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Kötü DM diye bir şey yoktur.

Dikkatli ve dikkatsiz oyuncu vardır sadece.

şöyle ki, dikkatli oyuncu, DM'in açıklarını kolayca yakalar ve oyundan zevk alamaz duruma geldiğinde DM'in kötü olduğunu iddia edecektir, ki haklıdır.

Dikkatsiz oyuncuysa hiçbir açığı görmeden, derin kaos çukurunda anlamsızca savrulduğunun farkına varmadan yoluna devam edeceğinden ve arada oyunun genel hazzını alacağından DM'in iyi olduğunu iddia edecektir.

(Kapıdan itilme olayına hiç değinmiyorum, senaryolu oyun mantığıyla bunun ilgisi yok, zira bunun, FRP ile değil, Coin-up Arcade Machinelerle (Bkz. Punisher, Teenage Mutant Ninja Turtles ya da Metal Slug) ilgisi var. :) Amacım o DM her kimse, ona laf sokmaktı, yanlış anlaşılmasın.)

şimdi senaryosuz DM'in oynattığı bir oyun şöyledir.

I
/ \
I I
/ \ / \
I I I I

Bu döngü öfkeyle böyle gidecektir ve dikkatsiz oyuncu bu oyunun harika olduğunu, çünkü oyunda özgür olduğünü düşünecektir. Başlangıçta bu his gerçekten de harikadır, sanki önünüzde gerçekten milyonlarca yol vardır ama hangisinden gideceğinize karar vermektesinizdir. Lakin, bir yolu çevirdiğinizde yenilerini açarsınız, ve matematikteki üçgen piramidi şeklinde yollar büyümektedir ve DM'in kafası artık bu yolları almamaktadır. Ã?ünkü görünüşte yakışıklı, gözlüklü, saçları taralı, kendisine özgüveni olan ve karizmayla tek kaşını kaldırıp ''beğendiniz mi?'' diye sormaya gerek bile duymayan DM'in içinde, aslında, korkak, elleri titreyen, gözleri bir oraya bir buraya çevrilen, ağzını Gollum gibi açıp ''kıymetlimisssss'' diye tıslayan bir yaratık vardır.

Tabii oyuncular ne kadar dikkatsiz olursa, DM de o kadar yüce, iyi, seksi olmaya devam edecektir.

Bu konu başlığını açan arkadaşımızın gözünün korktuğu, aklına Sokrates'in soğuk bakışlı heykelini getiren senaryolu FRP oyunu ise şuna benzemiş, yani yukarda da dediğim gibi Coin-up. Yaratıkları öldürüp sağa gidersiniz, kapıları açıp sağa gidersiniz, eşyaları toplayıp sağa gidersiniz vs.

------------------------------------------------------------>

İşte gerçek senaryolu oyun şudur.

--------------------------------------------------------------->

(Farkı gördünüz mü? Diğerinden iki çizgi boyuyla daha uzun). :lol: Neyse, şaka bir yana, işte senaryolu oyun.

-------------------I
/ \
----- --------------------I--Yolun sonu.
\ /
-------------------I

İşte, DM'in yeteneği budur. DM, dikkatli oyuncudan on kat daha dikkatli olmalı ve onlara bütün numaraları yedirip, araya gerçekten farklı yollar koyup, hep aynı şekilde ya da alternatif bir şekilde sona ulaştırmalıdır. Oyuncuya çürüğü değil, dolgunun üstündeki cilayı göstermelidir.

şimdilik bu kadar.
Hold me near, unravel the stars
As I speed through the heavens
Speed through the night
For you are my blade and my rope
You are my
Lethe
SamWhiil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by SamWhiil »

Shadowmaster wrote:Kötü DM diye bir şey yoktur.

Dikkatli ve dikkatsiz oyuncu vardır sadece.
oncelıkle ıyı dm kotu dm neden omadıgını anlamıyorum bır turlu...
bazı arkadasların net ıthama verdıklerı tepkı cok yogun herseyın ıyısı ve kotusu oldugu gıbı dm ın de ıyısı ve kotusu vardır...
ornegın dm oyun ıcı gereksız espırılere ızın vermemelıdır aksı halde kendını oyunu ufak capta bir stand up icinde bulur...
ayrıca kımse yanlıs anlamasın ama yarası olan gocunur ben kımsenın dm lıgıne en ufak bı ıthamda bulunmadım kı kısıler kendılerını savunma geregı duyuyolar...
Image
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

Bu forumda kullanılan dil Türkçe değil miydi? Herhalde world kelimesi kullanıldığı için yabancı uyruklu kardeşlerimiz de ziyaret etmeye başladı burayı. :)

Samwill kardeşim,

Ben kendimi savunma gereği duymadım, sadece fikir belirttim. Özellikle de neden senin buna bir cevap yazdığını hiç anlayamadım. Bu konuyu açan findordu, ben yalnızca onun mesajını okudum ve diğerlerini atlayarak buraya bir cevap yazayım dedim. Bu kadar alıngan olmana gerek yok. :)

şimdi, iyi ya da kötü DM vardır demişsin. Biraz münzevi olan Spinoza üstadımızın bir sözünü anımsatarak (tabii duyduysanız :) ) ''Her şeyin ölçütü insandır,'' diyorum. Yani, başarılı ya da başarısız kavramı insandan insana değişir. Bu yüzden iyi DM yoktur, dikkatli ya da dikkatsiz oyuncu vardır dedim. Başarılı ya da başarısız politikacı da yoktur... Bütün bunları tek kelimeyle açıklamak gerekirse: Görecelilik. Herkesin değer yargısı birbirinden farklı olacaktır, çünkü her bireyin çıtası farklıdır, her bireyin çıtası farklıdır, çünkü her birey farklıdır.

Tabii Weisler Hickmanlar Salvatorelar okuya okuya böyle basit şeyleri düşünemez hale geldik, size de hak vermemek elde değil.

Haydi kal sağlıcakla. :)
Speed through the night
You are my
Lethe
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Oynadığımız her ne kadar zarlar yardımıyla oynanan bir oyun olsa da genelde kendi kendimize bazen de başkalarına da sergilenen bir tiyatrodur aslında.Burada önemli olan rol yapma ve o karakteri o an için yaşayabilmektir.Kurallar bellidir ama bunu iyi yapabilmek için size bulunduğunuz ortamı iyi tasvir eden ve olay örgüsünü iyi hissettirebilen bir DM gereklidir.Oyuncu olarak senaryo gereği değil canlandırdığınız karakter oraya gitmek istediği ya da zorunda olduğu için gitmelisiniz.İşte bir Dm in başarısı burada göz önüne çıkar.Elbette ki oyunda hata arayan oyunculara oyun oynatırsanız mutlaka sizin hatalarınızı bulacaktır.Zaten böyle bir durumda ne oyuncu oyundan zevk alır ne dm.Dm in başarısı oyuncuların istediklerini verebilmekle de ölçülebilir.Combat ve rol dengesini iyi kuran iyi tasvirlerle oyunu süsleyen ve akıcı bir oyun oynatabilen Dm iyi bir dm dir.Aksi şekilde oyunda akıcılığı sağlayamayan oyun dengesini tutturamayan ve oyuncuların beklentilerini karşılayamayan Dm kötü olacaktır.Ama şunu unutmayalım ki DM lik tecrübe ve yaratıcılıkla ilgilidir.Zamanla gelişir tabi içinizde ışık varsa.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
SamWhiil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by SamWhiil »

sevgili shadow master kısılerın uyrukları konusunda yaptıgın yorumlar bır yana benım lafımın sana olmadıgını soylemek ısterım...
senın sozlerıne herhangı bır savunma ınankı bende goremıyorum...
dıger forumalr da gecen sozleredır bu lafım...
ayrıca kımseden fazla bır beklentım yok dail kimseye rencide edecek cumlelerde bulunmaması...
changes isimli arkadasın bahsettıgı konu beni bahsettıgım konunun daha bır ımalı olanıdır...
ayrıca herseyın olcutunun ınsan olması ıkı ınsan arasında kıyas yapılması ıhtıyacını dogurur...
ben hala herseyın ıyısı ve kotusu oldugu gıbı dm ınde ıyısı ve kotusu olduguna ınanıyorum...
en ıyı dm en dıkkatlı oyuncuyu bıle oynatabılen dm dır...

saygılar
Image
Shadowmaster
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Shadowmaster »

sevgili shadow master kısılerın uyrukları konusunda yaptıgın yorumlar bır yana benım lafımın sana olmadıgını soylemek ısterım...
senın sozlerıne herhangı bır savunma ınankı bende goremıyorum...
dıger forumalr da gecen sozleredır bu lafım...
ayrıca kımseden fazla bır beklentım yok dail kimseye rencide edecek cumlelerde bulunmaması...
changes isimli arkadasın bahsettıgı konu beni bahsettıgım konunun daha bır ımalı olanıdır...
Madem lafın bana değildi, neden alıntı yaptın? Madem alıntı yaptın, neden lafın bana değildi? (Baba kaputu açmışlar motoru da çalmışlar. Madem motoru açtınız, niye kaputu çalıyorsunuz?! Hani kaputu açacaktınız, niye motoru çalıyorsunuz?! :lol: ).

Her neyse, geyik bir yana, devam edelim. Sen Türk müydün? Kusura bakma, öyle bir dilde mesaj yazmışsın ki bir an Türk olduğuna inanasım gelmedi, esasında yazdıklarının Türkçe'ye benzetebilmek için gözlerimi biraz yormak zorunda kaldım :).

Bu arada changesi bir anda konuya niye soktuğun ise şaşırtıcı. şimdi ben kimin ne dediğini anlamak için altı üstü bir FRP forumunda, bir oyun tartışmasında oturup innuendo, detect motive falan mı kasmam gerekiyor? (Baba duvarı yıkmışlar piketleri de kırmışlar. Madem duvarı yıkacaktınız niye piketleri kırdınız. Madem piketleri kıracaktınız niye duvarı yıktınız?! :lol: )

Neyse, bu hırpalamaları bir tarafa bırakalım da argümana geçelim.
ben hala herseyın ıyısı ve kotusu oldugu gıbı dm ınde ıyısı ve kotusu olduguna ınanıyorum...
Ben de mesela Tanrı'ya inanıyorum ama Tanrı'nın varolduğunu kanıtlayamam. Bu yüzden Tanrı'nın varlığı üzerine yapılan bir tartışma her zaman mantıksız olmuştur- yapılmaya devam edilirse de olacaktır. Demek istediğim, inançların yerini fikirler aldığında karşılıklı tartışalım, ben formel konuşmayı tercih ederim.

Bu arada seni herhangi bir şekilde rencide ettiysem ya da kalbini kırdıysam (ki bence çok güzel tartışıyoruz öyle olmadığını umuyorum) özür dilerim. :)
Speed through the night
You are my
Lethe
FalcoN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FalcoN »

Shadowmaster wrote:dikkatli oyuncu, DM'in açıklarını kolayca yakalar ve oyundan zevk alamaz duruma geldiğinde DM'in kötü olduğunu iddia edecektir, ki haklıdır.

Dikkatsiz oyuncuysa hiçbir açığı görmeden, derin kaos çukurunda anlamsızca savrulduğunun farkına varmadan yoluna devam edeceğinden ve arada oyunun genel hazzını alacağından DM'in iyi olduğunu iddia edecektir.

Tabii oyuncular ne kadar dikkatsiz olursa, DM de o kadar yüce, iyi, seksi olmaya devam edecektir.
+1 :wink:

Bunlara eklemek istediğim bir şey daha var. Oyun senaryolu ve ya senaryosuz olsun hiç önemli değil eğer oyuncu gerçekten bu işi biliyorsa DM'e tasvirden başka fazla bir iş düşyecektir. :)
Only God can Judge me!
findor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by findor »

kentaky +1

abicim olay oyuncuda bitiyor
Diğerleri acı çektirirse
ben kan kustururum...
Onlar korkutursa ben dehşete düşürürüm.
Ve sizden yada başkasından alınması
gereken bir intikam varsa BEN alırım.
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

bütün bu dedikleriniz dm e ve ve oyun konseptine göre değişir. ben burda erethana sonunakadar katılıyorum.

eğer dm yada st denen zat hazırlığı ii ve kalemi güçlü birisi ise doğaçda oynatsa hazır senaryoda oynatsa hikayeyi, hikayesini yada o anda oluşmakta olan hikayeyi istediği gibi eğip bükebiliir.yeterki o ve PC ler oyundan zevk alsın. bunu için bence biraz birikim ve bol kitap okumak yeterli olur.

haa yetenek olmazmı elbette olur ama , ikinci plandadır.

saygılarımla
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
Post Reply