oof.. 10 gün tatil yapıp döndüm, bu başlığı kaçırmışım. Bu konuda konuşmak istiyordum bol bol. Ama şimdi neresinden gireceğimi şaşırdım. Okuduklarımın hepsini toparlayıp bişey yazmaya kalksam .. ooho 2 gün sonra biter. Neyse aklımdan kalanlardan yola çıkarak bişeyler yazayım madem.
Daha önceden de dediğim gibi ve Darkgnome ile SacoKhan'ın da doğruladığı üzere Psionic-Magic normal kurallar çerçevesinde birbirlerini tamamen etkileyebilir haldedirler. Bir psion'un SR'si olan bir yaratığa karşı zavallı durumda kalması diye bişey söz konusu olmaz yani illaki. Ki o sisteme göre yazan da şu : Spell Resistance'ı olan her yaratık aynı miktarda Power Resistance'ı var kabul edilir. Dispel Magic/Psionic çift taraflı olarak da %100 etkili şekilde işe yaramaktadır. Aynı şekilde detec magic vs.
Psion'ların güçlerinin seçimi konusuna gelirsek, listeden her istediklerini yapamıyorlar kesinlikle. Her level'da 2 tane power seçme hakları vardı yanlış hatırlamıyorsam. Bu power'ları max yapabildikleri power'ların seviyesine göre herhangi bir level'dan alabiliyolar. Yani 3. seviye power'ları kullanabiliyor olmasına rağmen 1. seviyede çok işe yarayan ve 3. seviye power'la taklit edemeyeceği tarzda birşey varsa eğer bir power'ını 1.den alabilir. Bunun dışında psion'ların seçtikleri alanlar var ( ki her pison birini seçmek zorunda) bunlara göre de isimler alıyorlar. Bunlar;
-Telepath ( zihinlerle ilgili güçlere yoğunlaşıyor, bir nevi Enchanter denebilir),
-Kineticist( enerji üzerinde yoğunlaşıyor, sanırım buna da Evoker'a yakın diyebiliriz),
-Seer (Güçleriyle öngörü sahibi olabilir veya çok uzak mesafeleri izleyebilir. Bazı güçleriyle çoğu varlığın kaderiyle oynayabilir. Diviner'a benzer ama biraz daha geniş yelpazeli olduğunu düşünüyorum) ,
-Nomad ( zaman ve mekanla kafayı bozmuş gibi geliyorlar hafiften. Işınlanma, boyut değiştirme vs. gibi işler yapıyor. Adından anlaşılabiliyor sanki biraz. Nomad=Göçebe,gezgin),
-Shaper ( Conjurer'a benzetilebilir. Psionic güçlere özgü bir maddeden birsürü obje, yaratık vs. yaratabilir.)
- Egoist ( başka isim yokmuydu yani.. Neyse bu arkadaşta kendisini güçlendirip bişeyler yapıyor. Sadece kendine çalışan bir Transmuter diyebiliriz belki)
olmak üzere 6 tane olsa gerek. Normal psion powerları haricinde bu alanların kendilerine özel güçleri var. Ancak bunlarda diğer power'lar gibi level atladığınızda seçmek zorunda olduğunuz şeyler. Yani ekstradan bi listeden bikaç farklı power alabilmenizi sağlıyor bir alanda uzmanlaşmak.
Ã?şenmeyip Psionic Handbook'umu çevirsek ne etsek ya
Neyse.. Zarar vermek, zihinleri kurcalamak, birşeyler yaratmak konusunda psionic'lerin mage'lerden aşağı kalır hiçbir yanları yok bence. Sadece doğru seçimler yapmak gerekiyor. Ve zarar veren çok sayıda farklı power almanıza gerek kalmaması en güzel avantajlarından biri bence. Sonuçta level 1'deki bir Mind Thrust'la bile tek bi rakibe level 12 iken gayet yüksek hasarlar verebiliyorsunuz. Veya Energy.... şeklinde başlayan powerlar sayesinde çok sayıda farklı enerji türünden power seçme derdiniz olmuyor, çünkü yapılış anında enerji türünü seçebiliyosunuz. Bütün bu açılardan mage'lerden aşağı kalır yanı olmamakla beraber, bence bir miktar üstün de sayılabilir.
ANCAK, bunu tamamen Exp. Psionic Handbook ve Player's Handbook' baz alınarak karşılaştırılani psion ve mage için söyleyebilirim. Ã?ünkü çoğu kişinin de belirttiği üzere Mage'ler için çıkan tonla ek kitapla beraber mage'lerin opsiyonları, işe yararlılıkları o kadar arttıki demin söylediklerimin çoğu alınıp çöpe atılabilir. Buna karşın psion'lar hem az bilinen, hem de haklarında çok çok az kaynağın bulunduğu bir konsept olduğu için sanırım bu dengesizlik normal sayılabilir.
Ama yinede psion oynamak zevklidir, güçlülük-güçsüzlük bakılmadan denenmesi gereken birşey bence
Neyse şimdilik yeterli bu kadar. İnsanlar konuşunca yakalarım konuyu bende bir yerinden artık. Uzun olduysa affola :embarrass:
EDIT: Egoist'i unutmuştum, ekledim onu da.. 6 taneden birini unutmuş olmam kendi açımdan büyük ayıp, tekrar psionic dünyasına adapte olmalıyım galiba
