psion vs. mage

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

psion vs. mage

Post by lightflarer »

Evet arkadaşlar şu sıralar çok merak etmeye başladım bunu açıkçası benim kendi fikrim belli ama bir de sizinkini öğrenmek istedim. Mageler, yani Büyücüler Ağ'dan güçlerini çeken güçlü kişiler, sonuçta en güçlü savaşçıları bile, eğer yeterli güce ulaşmışlarsa, silip atabiliyorlar. Her ne kadar büyülerinin menzilleri çok geniş ve etkileri çok yıkıcı olsada olsada gücü her zaman ulaşamayabilecekleri bir varlıktan çekiyorlar.

Psionlar yani Siyonisistler ise büyücülerin aksine menzil olarak daha az ve yıkıcılık olarak daha az güçlere sahipler, fakat neredeyse geçilemez bir savunma sistemleri var hem fiziksel hemde zihinsel olarak. Psycrystal'ler kesinlikle Familiarlardan, yani evcillerden daha kullanışlı, daha az sayıda güçleri olsada, telekinesisi yaratıcı bir şekilde kullanarak bu açığın büyük bir kısmını kapatıyorlar. Büyüleri onlar nereye giderse onlarla, sonuçta bütün gücü sadece beyinlerinden çekiyorlar ve ki'yi kullanıyorlar. Sanat'ın aksine Zihin'in büyülerine ulaşmak çok daha kolay, bir büyücü yıldırım oluşturmak için gerekli eşyaları feda ederken ve çok daha uzun olan bir ilahi, daha doğrusu büyü sözlerini okurken, siyonisist herhangi bir eşya feda etmek zorunda değil ve çok daha kısa bir sürede bütün güçlerine erişebiliyor. Aynı sorcerer'ler gibi büyülerini ezberlemek zorunda değiller, kağıttanda bir şey öğrenmiyorlar ayrıca, fakat büyücüler gibi belli konularda uzmanlaşabiliyorlar. Ayrıca siyonisist büyüsünü yaparken belli el ve kol hareketlerine ihtiyaç duymadıkları için her türlü zırhı gayet güzel giyebiliyorlar. Katı cisimlerin içinde hareket edebiliyorlar, kendi hareketlerine ve dövüş yeteneklerine zihinleriyle destek çıkabiliyorlar, halbuki siyonisist bunu yaparken büyücü ancak taştan deri tılsımını bitirip, bir diğerine başlıyor ( spell sequencer ile bir kaç tanesini savaş başladığı anda hazırda tuttuğundan dolayı yapabiliyor tabii ama daha fazla değil). Sadece düşünce gücü ile boyut kapısı açmanın yanı sıra, inertial barrier her türlü büyülü ve fiziksel gücü emip direkt olarak bütün birikenleri rakibine salabiliyor. Hepsinden öte siyonisistler dünyaya başka türlü bakıyor ve kendilerinden daha zayıf olanların beyinlerini ele geçirebiliyorlar hatta İllithidler beyinlerini bile emebiliyor. Ayrıca siyonisistler düşman büyücülerin konsantrasyonlarıyla var ettiği savunmalarını, beyinlerine ciddi saldırılar yaparak ve konsantrasyonlarını bozarak yok edebiliyor ki, büyücüler bunu yapmak için bir kaç tane büyü harcıyor ve değerli büyülerini harcamış oluyorlar. Her ne kadar Ejder nefesi, meteor saldırısı gibi harap edici ve çok güçlü saldırılar yapamasalarda, savunmalarıyla bu tür saldırıların bir çoğuna erişebiliyorlar. Mind blast ve psychic drain ise ayrı bir konu tabii :D Ayrıca yıldırım ve ateş konusunda oldukça gelişebiliyorlar, ellerinden sağa sola yıldırımlar saçabiliyorlar, bulutların çarpışmasını sağlayıp çok fena bir yıldırım indirebiliyorlar, hatta bütün zihin gücünü kullanıp binaları sallayanlar var. Ateştopu gibi yaratılar oluşturabiliyorlar ve bir maddeyi özüne inip onu patlamaya teşvik ederek kullananın elinde patlatabiliyorlar. Telekinesis yine her zaman ki gibi hem etkili bir savunma hem de etkili bir saldırma yöntemi ayrıca pratik işlere de yarıyor ama ayrıca siyonisistler oldukça güçlü güç misilleri oluşturup bunları düşmanın üzerine yağdırdabiliyorlar.

Ben seçimimi siyonisistten yana kullanıyorum ama sizin seçimlerinizide merak ediyorum.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

sineğe dönüşebiliyorlar mı?

ha bir de zırh giyemiyorlar diye biliyorum, en azından proficient değiller diye hatırlıyorum ama psionic classları aşırı detaylı olarak bilmiyorum
And i still wonder if you ever wonder the same!...
NocturnaL_Soul
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NocturnaL_Soul »

Pek fazla uzatıp, kurallar açısından karşılaştırmaya girmeden Psion diyorum.

15 session'lık bi oyunda Psion (Telepath) bir karakter oynadım (yanlış hatırlamıyorsam 12 ya da 13 level idi) , ve hiç bu kadar zevk almamıştım. Alınan zevk dışında eğer büyücü-psion'u güç olarak kıyaslıyorsak, şu kadarını söyleyeyim: DM benden sıkılmıştı !! Ve işin daha acı kısmı, bu konuda yapabilceği pek birşeyde yoktu :D

Ama psion'ların en büyük avantajı muhtmelen power point sistemine sahip olmalarıdır. Hatta bir aralar büyücülerde de aynı sistemi kullanıp adına Mana ( malum..) mı desek diye düşünmüştük.

Bu arada;
ha bir de zırh giyemiyorlar diye biliyorum, en azından proficient değiller diye hatırlıyorum ama psionic classları aşırı detaylı olarak bilmiyorum
Evet aynen öyle, proficency'leri yok. Gerçi teknik olarak zırh giyince bir savaşçıdan daha fazla rahatsız olmazlar. Ama zırh giymek için multi-class yapmaya ya da feat harcamaya değer mi tartışılır..
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

NocturnaL_Soul wrote:Pek fazla uzatıp, kurallar açısından karşılaştırmaya girmeden Psion diyorum.

15 session'lık bi oyunda Psion (Telepath) bir karakter oynadım (yanlış hatırlamıyorsam 12 ya da 13 level idi) , ve hiç bu kadar zevk almamıştım. Alınan zevk dışında eğer büyücü-psion'u güç olarak kıyaslıyorsak, şu kadarını söyleyeyim: DM benden sıkılmıştı !! Ve işin daha acı kısmı, bu konuda yapabilceği pek birşeyde yoktu :D

Ama psion'ların en büyük avantajı muhtmelen power point sistemine sahip olmalarıdır. Hatta bir aralar büyücülerde de aynı sistemi kullanıp adına Mana ( malum..) mı desek diye düşünmüştük.

Bu arada;
Evet aynen öyle, proficency'leri yok. Gerçi teknik olarak zırh giyince bir savaşçıdan daha fazla rahatsız olmazlar. Ama zırh giymek için multi-class yapmaya ya da feat harcamaya değer mi tartışılır..
Zırh giyebiliyorlar, proficency'leri yok ama zaten 5. seviye bir psion gücü olan bir büyüleri vardı, adını tam hatırlayamıyorum ama her türlü silah ve zırh konusunda psion'u oldukça güçlü hale getiriyordu, şu sayfadan tüm güçlerine bakabilirsiniz hatta : http://www.d20srd.org/indexes/psionicPowers.htm oldukça fazla büyüleri var zaten. En azından giyebiliyorlar o da birşey tabii. Spell failure olmuyor sonuçta.

Bu arada meteor swarm kadar etkili olabilecek bir büyüleride varmış; Swarm of Crystals 3d4 alandaki herkese (saving throw ve resistance yok) 1d4 ise bu güce verilen her seviye için. Oldukça güçlü.

Evet psion çok güzel netten oynadığım bir frp oyununda bayağı bir işkence çektirmiştim adamlara, zihin okuma olayı çok zevkli özellikle ama frp oynarken düşüncesini yalan olarakta söyleyebiliyor o kişi dikkatli olmak lazım sonuçta orası gerçek dünyaya kayıyor :D
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

İlk olarak hatırladığım kadarıyla psişik güçler, büyüsel güçleri etkileyen durumlardan etkileniyordu. YAni dispel magic ile yok edilebiliyor, antimagic ile de bastıralbiliyordu.

Eskiden bir göz tmıştım kitaplarına ama şimdi pek çok kısmını unuttuğumdan ancak veridğin bağlantıdaki psion sınıf özelliklerine bakarak söyleyebileceğim Mage bariz bir şekilde daha güçlü.

Bir psion bir mage ile kıyaslanamaz dahi. Kıyaslanabileceği sınıf ancak bir sorcerer olabilir. Sebebi psion'un bilebileceği güçler aynı sorcerer'in bilebileceği büyüler gibi sınırlıdır. Seviyesel sınırlamalar nedeniyle bu güçlerinin tamamı da seviyesi ne ise ona göre alınacağından en yüksek seviyeden olamaz.

Psion elindeki gücü kendi istediği gibi şekilendirdiğinden oynaması daha zevkli olabilir ve elindeki güçleri nasıl kullanacağı biraz daha zor tahmin edileceğinden biraz daha zorlayıcı olabilir ama tekl bir güce kısılıp kalması sebebiyle bir sorcerer kadar geniş bir taktiksel üstünlüğe sahip olamayacaktır. Bir sorcerer üstüne zırh geçirip, şeklini değiştirirp, görünmez olup, uçarak ve/veya herşeyi gerçek halinde görerek fiziksel kısıtlamaların dışına rahatlıkla çıkabilir.

Ancak psion bunun ancak bir kısmını yapabilir. Mage ile işte bu konuda kıyaslanamaz bile çünkü Mage her büyüyü bilebilir ve bu onu yüksek seviyelerde kulesinde oturarak dahi her istediğini yapabilir bir konuma getirebilir. Bunun yanında büyüsel aletler yapma konusunda da çok çok daha büyük bir etkinliğe sahiptir.

Psionlar üstüne pek fazla kitap çıkmadığı için psion'lar ilk çıktıklarından daha etkili gibi olsalar da ilerleyen zamanda büyücüler için çıkan kitaplar ile çok gerilere düştüler. Complete mage kitabı ile büyücüler, aldıkları marifetler ile, belli sınıflardaki büyüleri hafızalarında tuttukları sürece büyününü seviyesine göre güçlenen bazı güçleri istedikleri gibi kullanabilir oldular.

Mesela 5. seviyeden bir asit ile ilintili büyüyü hafızasında tuttuğu sürece büyücü 5d6 vurabilen asit toplarından istediği kadarını yaratıp atabiliyor. Aynı durum büyü sınıfları için de var. Mesela kötü dahi olsa sürekli uçma yetisi kazanma, çağırdığı yaratıkların daha güçlü olması, bazı büyüsel elelmentsel etkilere daha dirençli olması gibi. Sürekli bu marifetlere veren bir büyüsü hiç büyülerini harcamadan ve çeşitliliğini yüksek tutarak büyü harcamadan dahi bir oyunu bitirebilir. (Complete mage gerçekten abartı bir kitap. Artık zavallı "Tome of Battle" kitabının abartı olduğunu düşünmemeye bile başladım!)

Biraz daha ileri gidecek olursam Psionları sorcererler ile warlock'lar arası bir sınıf olarak gösterebilirim. İnan bana bir büyü kullnıcı sınıf ile de DM'nin bütün planlarını bozan özel bir sınıfa dönüşebilirsin. Taki DM senden sıkılıpta senin antini çıkartana kadar. :D
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
NocturnaL_Soul
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NocturnaL_Soul »

Bir noktada senle ters düşüyoruz Darkgnome, o da büyü listesinin sınırlılığı konusunda.

Psion'ların listesi sınırlı gibi görünsede level yükseldikçe, büyücülere göre daha avantajlı hale geliyorlar. Ã?ünkü 15 level olmuş bir psion, hala level 1 power'ını gayet güçlü düşmanlara karşı bile kullanabilir, ve kullanacağı 4. 5. level power'ları kadarda güçlü olabilir. Oysa büyücüler güçlendikçe düşük seviyedeki büyüleri çok arkaplanda kalmaya başlıyor.

Yani eğer power sayılıarı sınırlı olmasına rağmen mantıklı seçilirse bence Psion'da büyücü kadar güçlü ve kullanışlı olur. Ve ayrıca gereken power'larını doğaçlama şekilde seçerek yaptığı için, daha çok duruma karşı hazırlıklı olabilir diye düşünüyorum.

İlk olarak hatırladığım kadarıyla psişik güçler, büyüsel güçleri etkileyen durumlardan etkileniyordu. YAni dispel magic ile yok edilebiliyor, antimagic ile de bastıralbiliyordu.
Bu da tam olarak böyle evet. Spell Resistance, psionic power'larada işliyor. Daha doğrusu Spell Resistance'ı olan her yaratık Power Resistance'da da aynı miktara sahipmiş gibi kabul ediliyor. Dispel Magic,antimagic herşey psionic powerlarada magic/magical gibi davranıyor.

Ancak kitapta birkaç farklı kural da var, kullanmak isteyenler için. Bunlarda psionic-magic iyice birbirinden ayrılıyor. Birinde dispel magic vs. yine işe yarıyor psionic'lere karşı, ancak normalden daha güçsüz halde ( dispelde -4 ceza alınıyordu sanırım). Diğer sistemde ise magic ve psionic birbirinden tamamen ayrı. Birbirlerine etki edemiyorlar.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Dispel magic siyonik güçlerin hepsini bozmuyor yalnız.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

mesela?
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Darkgnome wrote:mesela?
Tower of Iron Will, Iron Body, Inertial Barrier, Inertian Armor, Intellect Fortress, Psionic Blast, Vamiric Blade, Psionic Lock, Psionic Trap... Son iki tanesi sadece Dispel Psionics ile bozuluyor, diğerlerine hiç bir şey olmuyor zaten ne remove magic, ne dispel magic ne başka birşey. Yani Siyonisistler aslında büyücülere karşı bu konuda çok üstünler, her ne kadar büyücüler başka konularda onları yakalıyorsa da, Siyonisistler büyücülerin büyülerini bozabiliyiyorlar, dispel yapara ya da konsantrasyonlarını bozarak zihinlerine girip, sonuçta chaotic commands Psionic Blast'a karşı dirense de, zihine ani darbeleri ve daha güçlü sızmaları engelleyemiyor, Absolute Immunity sadece dayanabiliyor ki, onunda süresi çok kısa, Siyonisist Inertial Barrier yaparak, karşısında aynı şekilde ve daha uzun süre durabiliyor. Açıkçası savunma ve büyü bozma konusunda Siyonisistler kesinlikle daha üstün, ama büyücülerde İblis çağırma gibi büyülerle onları yakalayabiliyorlar fakat iblis çağırmak çok tehlikeli tabii büyücü içinde. Tabii control undead veya summon undead (bu sanki sadece rahiplerde vardı ama emin değilim) gibi büyülerde yapabilir. Zaten siyonisist sonradan kullanılabilir bir sınıf haline geldiği için, daha üstün genelde, hatırlarsanız controller olan Illithidler bile büyücülere çok ciddi zorluklar çıkarabiliyordu ki, Psionların diğer türlerinin daha üstün güçleri var.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Ben kitapta sanki sadece seçtiğin yöndeki güçleri alabiliyorsun diye anlamıştım ama şimdi fark ettim ki aslında cleric mantığındaki gibi işliyormuş seçtiğin yönler. Yani tüm büyüler açık ama seçtiğin yöne göre daha da fazladan güç bilebiliyorsun. Bunu bilince psişikler güzelliğini artırıyor tabee. Ama hala magelerin güçlerinin dha etkili olduğu görüşündeyim. Son çıkan ekler ve kitaplar ile mageer gerçekten coşuyor.
Eskisi ka
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Darkgnome wrote:Ben kitapta sanki sadece seçtiğin yöndeki güçleri alabiliyorsun diye anlamıştım ama şimdi fark ettim ki aslında cleric mantığındaki gibi işliyormuş seçtiğin yönler. Yani tüm büyüler açık ama seçtiğin yöne göre daha da fazladan güç bilebiliyorsun. Bunu bilince psişikler güzelliğini artırıyor tabee. Ama hala magelerin güçlerinin dha etkili olduğu görüşündeyim. Son çıkan ekler ve kitaplar ile mageer gerçekten coşuyor.
zaten ikisininde kendilerine göre güçlü yönleri var ve birbirlerini ona göre dengeliyorlar, her ne kadar mageler için savunma da saldırı kadar önemli olsada mageler kesinlikle daha saldırgan. Psion'larında black dragon breath gibi (red dragon breath ile denk zaten :D ) yıkıcı ve yok edici saldırılara sahip olmalarına rağmen, savunmaları neredeyse aşılmaz bir güçte ve çok hızlı bir şekilde tüm büyülerine erişebiliyorlar. Clericler gibi büyü kazanıp, sorcererlar gibi harcıyorlar, yani güçlendikleri konularda inanılmaz güçleniyorlar. Ezber olayı yok. Normalde ben derdim ki, Mageler avcı olduğu zaman avın çok güçlü değilse kurtulma şansı yoktur diye ama psionların inanılmaz hızlı ve geçilmez savunmaları Mageleri gafil avlıyor. Sonuçta Psionlar'da çok güçlü saldırı büyülerine sahip (bir büyücü bir mage, bir psion bir siyonisist diyorum bende :D ) ama bir büyücü onları durdurabiliyor, fakat psionlar onu savunmanın yanı sıra geride yansıtabiliyor, karşı atak olayı çok güçlü yani. Ayrıca psionların bazı saldırıları var ki bir başka psiondan başkası karşı koyamıyor, zihni direkt olarak etkileyen saldırılar mesela. Tabii undeadlara karşı güçsüz kalıyorlar ama silah ve zırh kullanarak ve bu güçlerini disiplinleri ile geliştirerek onlara da karşı çıkabiliyorlar.

Evet biraz yeni ve çok severek psion oynamanın etkisinde kaldım ama cidden çok güçlü ve oynaması çok zevkli bir sınıf.
CLiCKs
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by CLiCKs »

Ben bu yorumu faerune göre yapabilirim. Siyonisist. şu ana kadar okuduğum kitapalrda siyonisistler yıkıcı güç olarak kullanılmadılar. Hep bekletildiler ama sonra ezici bir güç olarak baş düşmana diklendirildiler. Ã?rnek olarak siyonisistlerin savunması güçlü diyorsunuz ve evet bu yüzden etraflarında bilmem ne bir aura yaratıyorlar hiç hasar almıyorlar ayrıca o bitikern darbeleri bir kerede savurabiliyorlar. Hem de bunu kendileri dışındakilere de yapabiliyorlar. Ben bu yüzden diyorum. Unutmayalım ki ilithidler de siyonisist yaratıklar. Bu da siyonisistlerin farkını ve gücünü açıklar bence. (Fark derken büyücüler ve siyonisistler bence çok farklı güçler.)
Ben gelecek için hiç endişe duymadım.O yeterince hızlı geliyor zaten.
Albert Einstein
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

CLiCKs wrote:Ben bu yorumu faerune göre yapabilirim. Siyonisist. şu ana kadar okuduğum kitapalrda siyonisistler yıkıcı güç olarak kullanılmadılar. Hep bekletildiler ama sonra ezici bir güç olarak baş düşmana diklendirildiler. Ã?rnek olarak siyonisistlerin savunması güçlü diyorsunuz ve evet bu yüzden etraflarında bilmem ne bir aura yaratıyorlar hiç hasar almıyorlar ayrıca o bitikern darbeleri bir kerede savurabiliyorlar. Hem de bunu kendileri dışındakilere de yapabiliyorlar. Ben bu yüzden diyorum. Unutmayalım ki ilithidler de siyonisist yaratıklar. Bu da siyonisistlerin farkını ve gücünü açıklar bence. (Fark derken büyücüler ve siyonisistler bence çok farklı güçler.)
Evet zaten farklarını tartışıyoruz. Illıthıdler güçlü olmalarına rağmen tüm siyonisist güçlere sahip değiller direkt olarak beyine saldırıyorlar, fiziksel varlığa saldırıları yok denecek kadar az. Ama mesela Kimmuriel Oblodra tek başına Jarlaxle, Artemis Entreri ve Rai-Guy'ı bile korkutuyor, çünkü siyonizmin kontrol etmek ve beyni zayıflatmak dışındaki özelliklerinide kullanıyor.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

çok yönlülük konusunda oyum wizard'a
And i still wonder if you ever wonder the same!...
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

SacoKhan wrote:çok yönlülük konusunda oyum wizard'a
çok yönlülükten kastın enchanter, envoker gibi spesyalleşmeyse psionlarda da seer, kinetic gibi şeyler var, ama büyülerinin çok yönlülüğü diyorsan verdiğim link vardı bir tane bu sayfada o linkte büyüleri yazıyor, büyücülerin büyüleri + rahiplerin büyülerinin fonksiyonlarını içeren bir sürü büyüleri var. Daha önce de dediğim gibi bire bir karşılaşmalarda neredeyse yenilmez rakipler psionlar. Fakat diyarlardaki sayıları çok az, ama spelljammer settinginde bu arkadaşlardan geçilmiyor, zaten oranın büyücüsü psionlar. Hatta Illithidler sürekli olarak astral diyarlara ve bu diyara ziyaret yapıyorlar.
Post Reply