Okulunuzda durmunuz ve yeni gençlerin durumu

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Darkgnome wrote:Bu tip şeylerin yasaklama yada cezalandırma ile yapılabileceğini sanmıyorum. ONlara daha çok ortam sağlamak ile olabilir. Ankarada yaşan benim gibi zavallılar'ı İzmirde oturan biri anlayamaz. Burada deniz yok, hava çok kuru, etraf beton, alışveriş merkezine gitmekten başka değişik bir şeyler yapmak istersen alternatiflerin çok kısıtlı, herkes uzak ve 1.5 milyon otobüs fiyatı, otobüsle gideceğin bir yer için gidiş geliş en az 1 saatini gözden çıkartman gerekiyor (En az!).

şİmdi Ankaradaki birine bilgisayar oyunlarını hangi halkla yasaklayabilirsinki. Yapacak başka ne verdin.

şu sıcakta Atatürk Orman çiftliğine koşuyamı gitsin? kışın ayazda azıcık ve köhne sahalarda basketbol mu oynasın? Deli gibi pahalı halı sahada magandalarlamı uğraşsın? Burası Ankara dışarıda durmak su kaybından adamı öldürür. Atlayacağın bir su, başında serinlemek için oturacağın bir havuz yok!

Sadece burası için mi geçerli bu durum? Ankara gibi kaç yer var. E tabii burada eğlenmek isteyen ve bilgisayardan biraz anlayan gençler hemen internet oyunlarına başlıyor.

Ã?ocukalrın bir arada geçirecekleri aktiviteler gerekiyor. Aslıdna Belediye açsa bir Türkiye RPG sevenler oyun salonları dye bir yer gençler en azından burada zaman geçirecekler. Hatta alsınlar oyun efendileri devlet memuru olarak maaşla. Odalarada saat sınırlaması koysunlar. Gençler orada kaynaşsın tanışsın yeni yeni etkinlikler için alanlar felan da olsun. Ya bu ülkeyi aslında FRP kurtaracak ama bakalım ne zaman uyanacaklar. :D
Haksızsın kanımca.Ã?ünkü benim ömrümün 10 yılı Maraş'ta geçti.Su yok, bir şey yok, adam gibi bitki bile yok, ama arkadaştık biz, oynayacak oyun yok mu bize?Killerden araba yapıp oynadığımızı bilerim, tahtadan kılıç yapıp, yay-ok yapıp savaştığımızı bilirim.İmkan'ı bekleyenler başarılı olamazlar.Başarılı olanlar, imkan yaradanlardır.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Online oyunlara takılmanızı anlamıyorum. Kimse sana oyna demiyor, biraz iraden varsa bırakabilirsin. "Biri şunu önümden alsın" deyip dondurma yemeğe devam etmek gibi bu dediğiniz. "Tamam doydum" deyip bırakacak olan sizsiniz, bir başkası değil.
Ã?ocuk için de 18'ine kadar anne babası ilgilenmeli onunla, yasaklanacak bir şey varsa onlar yapmalı. Kimse bir şeyi başkasına yasaklayamaz.

Sevdiğin mesleği yap olayı da tartışılır. Lisede öyle bir yarışın içindeyiz ki "aa şu meslek de neymiş?" diyemiyoruz. Matematik, fizik, türkçe derken geçiyor günler. Seçme anına geldiğimizde ise Ã?SS sırasında ne yaptıysan ona göre bir puan alıp bir yerler seçmek zorundasın.

Ben üç örnek anlatayım, gençler ders alsın:

Açık konuşayım. Ben pek çalışmadım, Ã?SS'de de doğru düzgün bir şey yapmadım. Dandik bir puan geldi, ama gene de kafama yatan bir bölüm seçebildim. Meğersem kimse bana o bölümü açıklamadığı için ben aslında ne seçtiğimi bilmiyormuşum. şu anda çok mutsuzum. 3. senedeyim ama istikrarlı bir şekilde başarı grafiğim düşüyor. Transkriptim D ve F'lerden oluşuyor, bu sene 3 dersten kaldım. İstikrarımı bozmazsam hesaplarıma göre son döneme geçtiğimde diploma notum "0"(sıfır) olacak. Derslerde ve ödevlerde çok sıkılıyorum, hiç tahmin ettiğim gibi değil.

Bir arkadaşım "üniversiteye kapağı atsam yeter, orda istediğim bölümü seçerim" dedi, maalesef olmadı. 2.sene pes etti, üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı. Bir başka arkadaşım da bu mantıkla girdi, sevmediği bir bölümü okuyor şu anda, zorlanıyor. Bu mantık çalışmaz arkadaşlar, araştırıp istediğiniz bölüme giriniz.

Başka bir arkadaşım da sistemin kurbanı oldu. Ã?SS'den iyi bir sonuç alamadı; ama ilgi alanına uygun bir bölüm seçti. Maalesef dersler çok sıktı onu, 6 dersten kalmış bu sene. Sonu pek parlak değil.

En büyük hata, Ã?SS'ye hazırlanırken kimse size üniversitede neyle karşılaşacağınızı söylemiyor. Sorsanız da "Ã?SS'yi geç yeter" deniyor. Keşke lisede anlatsalarmış bölümleri bize. Yeteneklerimizi sınayıp, ders dışında konuşup bizi biraz yönlendirselermiş. Rehber öğretmenler hiçbir işe yaramıyorlar. Ne dersen kafa sallıyorlar ya da Ã?SS'ye çalış iyi puan al diyorlar. Fazlasını deseler asılacaklar sanki. Herkes çok puan alıp çok iyi üniversiteye gidip mühendis olacak, olamayan cehenneme gidecek gibi komik bir mantık var ortada.
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Artık o kadar da zor olmasa gerek. Benim zamanımda intermnet diye bir şey doğru düzgün gelişmemişti. şimdi "Acaba ben ne seçiyorum?" sorusunun cevabı internette seçeceğiniz bölümğn adını yazmakla bitebilir. Onun hakkında çıkacak açıklamalar ve yönlendirmeler. Wikipedya da yoktu, artık var. Neyin neolduğu daha rahat anlaşılıyor. Maaş konusunda sorun olunca da ilgili bir foruma yazıp öğrenebilirsin.

Benim girdiğim zamanda pek çok kişi mesleğini Ã?SS açıklamalı kitapçığı gibi acaip bir şeyin her mesleği 1 paragraf ikle anlattoığı kısımdan seçti.

Yani kabaca sçylemek gerekirse meslekleri bildiğim kadarıyla

Mühendis: Ã?reten adamdır. Ã?niversitede başlarda fizik kimya gibi konuları tekrar eder sonra kendi alanınızla ilgili bölümden dersler alırsınız. Mezun olunca birbiri ile ilgli iş alanlarında çalışan mühendislerdenseniz sizi çok ayırd etmezler. Makinenin işini metalurjiye yada endürstrüye de yaptırdıkları sık görülür.

Doktor: İmanları gevrer bunların. 6 sene okurlar, üstüne eğitim sonrası stajyer doktor olarak 2 sene çalışırlar (1 senede olabilir). Sözel ağırlıklı bilimsel konulara meğillier ancak altından kalkar. Bu bölümde daha eğitiminiz boyunca yapacağınız çok seçim vardır. Hepisnin sonunda artık kralsındır. Kartlarını doğru oynarsan deli para kazanırsın. Kötü oynarsan sadece manyak para kazanırsın.

İktisat: Mühendislerin bazıları gıcıktır bunlara. ODTü'de iktisat mezunları Mühendisler çatlasın diye tempo tutuyorlardı. Yani anlayacağınız bir çekememezlik var. İktisat mühendisliğe gçre daha kolaydır ve işinde iyi oluırsan bir mühendisten daha çok kazanırsın. Ayrıca piyasa hakkında bilgi sahibi olma ihtimali çok yüksek olduğundan kendi işinide yapar. Kötü durumda olanlarında ço kötü dıurumda olduğunu bilirim.

İşletmeci: Valla benim arkadaşların dediğ şu. Bu adamlara eğitim hayatları boyunca varsa yoksa kendilerine güven pompalarlar sonrasında ise piyasaya sürerler. BUnlarda o özgüvenle giderler birilerini yönetirler. Bogus sanırım işletmeciydi ama emin olamadım. :D
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
WizardOfQuarks
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by WizardOfQuarks »

Konuyu sadece tek bir yönden ele aldığım için kusura bakmayın ama birkaç arkadaşın yazdığı şeyleri kendi açımdan değerlendirmek istiyorum.

Optik başlı başına bir ana bilim dalıdır. Sadece liselerin ilk veya son sınıfında verilecek kadar kısa bir konu değildir. O yüzden diğer yıllarda da gösteriliyor. Karmaşık olmasına rağmen genellikle hep aynı formüller kullanılır ve sayısız parametre ihmal edildiğinden en basit haliyle öğretilir liselerde. Bunun dışında kuantum fiziğinin temelleri olan fotoelektrik olay, Compton saçılması, siyah cisim ışıması, elektromanyetik hareket gibi konular müfredata eklendi. Onlar dururken optiğin zorluğu üzerinde bu kadar kafa yormayın derim.

Bir de, fizik ile ilgili karşılaştığınız bütün kaynaklardaki soruları da çözseniz bile yine de o konuda yapamayacağınız sorular olur, "KIL" fizik öğretmenlerinin de öyle. Birinci dönem öğretmenlik yaptığım zaman vektör sorusu bile çözemediğim oldu. Yani fizik öğretmenleri kıllık olsun diye zor sorup az not vermiyorlar. Fizik oldukça karmaşık ve yorum gerektiren bir derstir. Doğru açıdan bakmazsan yapamazsın ama o açıyı yakaladığında gayet kolaydır. İşin zorluğu o açıyı bulmak.

Ayrıca üniversitede protonun kuarklarının hekza-dekapol momentlerini bulup, Schrödinger denklemleriyle sistem tanımlayan psikolojisi bozulmuş fizikçilerin liselerde vektör, denge, vs. öğretmeleri hiç de kolay bir şey değildir.

Yani sistem, ilköğretimden üniversiteye bütünüyle yanlış bana göre.
"Ã?n yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur..."  Einstein
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

İşte ben bu sitenin bu olayına bayılıyorum. Bir taraftan RPG yapılırken, bir yandan edebi eserler yazılıyor, diğer yandan eğitim müfredatını tartışıp arada felsefi sohbetlere dalıp sonra bilimsel teoriler tartışıyoruz...

Başlıkla ne alakası var bu yazdıklarının demeyin. Eğitim okulun dışında da devam ediyor ve o eğitimin bir müfredatı yok. Sanırım bu eğitim de merak eden herkese açık...

Ben Endüstri Yüksek Mühendisiyim bu arada...
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

Ya aklıma birşey geldi.

Belki yadırganacak bir fikir ama söyleyeceğim gene de.

şimdi olmaz ama okullar açıkken sitede isteyenler tarafından istedikleri derslerle ilgili başlıklar açılsa nasıl olur acaba? Genelde çoğu kişinin İngilizcesi çok iyi örneğin. Herhangi biri İngilizce sınavı öncesi kafasına takılan ya da anlayamadığı vs. gibi bişey için başlık açabilir?? Fantezi Edebiyat ve FRP Sitesiyiz ama bilmiyorum belki mümkündür böyle birşey yapmak?? Ya da soru çözüyorsun atıyorum, bir soruyu yapamadın. Kalkıp dersaneye gidemezsin heralde bir soru için, bazen yarını da beklemek istemezsin, siteye yazsan nasıl olur mesela? Sadece siteden gelecek yardıma bel bağlayacağından değil ama hani belki en erken yardımın burdan geldiği olur??

Birçok üniversite mezunu var sitede yardım edebilecek kitle de fazla yani. Geldi aklıma böyle birşey. Sadece soruyorum nasıl olur? Ya da olur mu?
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Artemis Entreri
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artemis Entreri »

Benim etrafımda durum bu kadar ümitsiz değil bunu belirtmek isterim. Bugün 5. sınıf öğrencilerine verdiğimiz robotik eğitimini tamamladık. (ilk aşamasını) Gençler bugün 4 saat dün de 3 saat toplam aldıkları 7 saatlik eğitimin sonunda, ki bunlara temel robotik eğitimi de dahil, çizgi izleyen bir robot yapmayı başarabildiler. Daha süremiz olsaydı çok daha fazlasını başarabileceklerine de eminim. Yaptıkları iş de hiç küçümsenecek bir şey değil. Birkaç sene öncesinin bitirme ödevi olarak makina ve elektronik mühendislerinin yaptığı şey çizgi izleyen.

Bu çocukların bu konuyla ilgileri hiçbir altyapıları da yoktu. Hobilerini yazdıkları kağıtcıklarda çoğunlukla basket, futbol, msnde chat yapmak ve facebook a girmek yazan 11 12 yaşındaki çocuklardı bunlar. Türk milletinin zekasına güvenim sonsuz benim. Gençlerin yetişememesinde bir sorun varsa bu sorun velilerde ve eğitmenlerde aranmalıdır. Son olarak dediğim gibi, durum o kadar da vahim değil. En azından benim çevremde öyle değil.

Online oyunlara gelince, oyuna hiçbir zaman karşı olmadım, olamam da çünkü benim hayatım oyunlarla geçti. Oynadığım her oyundan birşeyler kazandığıma inanırım. Tabi bu biraz kişiyle ilgili. Eğer oynadığınız oyunu daha fazla yaratık keseyim daha fazla item düşsün diye oynuyorsanız ve bundan çok keyif alıyorsanız bu sizi yanlış yola sürükleyebilir. // Gerçi ondan da o kadar emin değilim. Bence her oyun birşeyler katıyor öyle ya da böyle. // İnanır mısınız arkadaşım yaz kampına iş başvurusunda bulunurken wow'da 70. seviye destansı bir karakteri olduğunu yazdı cv'sine. Ve telefonla arayarak görüşmek istediklerini söylediler. Ne alakası var derseniz, hiç yok ama çok eğlenmiştim söyleyeyim dedim :D

Özetlemek ve bu yazının sadece son cümlesini okuyanları bilgilendirmek gerekirse.
Türk gençliğinden umutluyum.
Been there. Seen that. Got the scars.
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

Artemis Entreri wrote: Türk milletinin zekasına güvenim sonsuz benim.
Buna benim de güvenim sonsuz -eminim birçoğumuzun sonsuz- ama bunun üzerini örtüyorlar, kullandırtmıyorlar, başka şeylerle bu zekayı meşgul ettiriyorlar...

Büyük olasılıkla, hergün oyun başında saatler harcayan birçok gence, anlattığın robotik eğitimden verilse, en az şu an eğitim verdiğiniz çocuklar kadar verim alınır bence...

Yani potansiyel var kesinlikle. Fazlasıyla var hatta. Ama üzeri örtülüyor işte...
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Lugtarias wrote:Ya aklıma birşey geldi.

şimdi olmaz ama okullar açıkken sitede isteyenler tarafından istedikleri derslerle ilgili başlıklar açılsa nasıl olur acaba? Genelde çoğu kişinin İngilizcesi çok iyi örneğin. Herhangi biri İngilizce sınavı öncesi kafasına takılan ya da anlayamadığı vs. gibi bişey için başlık açabilir?? Fantezi Edebiyat ve FRP Sitesiyiz ama bilmiyorum belki mümkündür böyle birşey yapmak?? Ya da soru çözüyorsun atıyorum, bir soruyu yapamadın. Kalkıp dersaneye gidemezsin heralde bir soru için, bazen yarını da beklemek istemezsin, siteye yazsan nasıl olur mesela? Sadece siteden gelecek yardıma bel bağlayacağından değil ama hani belki en erken yardımın burdan geldiği olur??

Birçok üniversite mezunu var sitede yardım edebilecek kitle de fazla yani. Geldi aklıma böyle birşey. Sadece soruyorum nasıl olur? Ya da olur mu?
Sana açma diyen mi var?Mesela ben, bir keresinde açmıştım sayıların sonsuzluğu ile ilgili bir başlık.Baya tartışılmıştı, genel olarak olmaz dense de, ben hâlâ bildiğim birkaç basit denklem ile ispatlamaya çalışırım ki Ã?niversite'de Sayısal bölüm okuyacağım için, sanırım Ã?niversite'de peşini bırakmayacağım bu işin.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

-Freddie Mercury
Darktimes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darktimes »

Edmond wrote:
Lugtarias wrote:Ya aklıma birşey geldi.

Sana açma diyen mi var?Mesela ben, bir keresinde açmıştım sayıların sonsuzluğu ile ilgili bir başlık.Baya tartışılmıştı, genel olarak olmaz dense de, ben hâlâ bildiğim birkaç basit denklem ile ispatlamaya çalışırım ki Ã?niversite'de Sayısal bölüm okuyacağım için, sanırım Ã?niversite'de peşini bırakmayacağım bu işin.
İki kişinin arasına giriyorum ama onun demek istediği üyelerin kafasına takılan daha çok real anlamda soruların çözülmesi.Seninki ise daha çok teori anlamında.Hemen bir yanıt bulup al sana bu sorunun cevabı bu denilebilecek cinsten soru değil demek istiyorum.
Lugtarias wrote:şimdi olmaz ama okullar açıkken sitede isteyenler tarafından istedikleri derslerle ilgili başlıklar açılsa nasıl olur acaba? Genelde çoğu kişinin İngilizcesi çok iyi örneğin. Herhangi biri İngilizce sınavı öncesi kafasına takılan ya da anlayamadığı vs. gibi bişey için başlık açabilir?? Fantezi Edebiyat ve FRP Sitesiyiz ama bilmiyorum belki mümkündür böyle birşey yapmak?? Ya da soru çözüyorsun atıyorum, bir soruyu yapamadın. Kalkıp dersaneye gidemezsin heralde bir soru için, bazen yarını da beklemek istemezsin, siteye yazsan nasıl olur mesela? Sadece siteden gelecek yardıma bel bağlayacağından değil ama hani belki en erken yardımın burdan geldiği olur??
şimdi söylediğin şeyi biraz zora sokmak gibi olacak ama, ben kalkıpta burada bir ingilizce soru sormam.Neden? Ã?ünkü ingilizce gibi bir dersi illeki arkadaşlarından falan yararlanarak çözüme ulaşabilirsin.Yani nedir ingilizce gramer vardır ya da kelime vardır.Sözlük var, kitap var.O yüzden sözel dersler yerine sayısal ağırlıklı olması gerektiğine inanıyorum.Sonuçta bütün matematik, fizik, kimya problemleri (Biyoloji doğrudan bilgi olduğundan saymıyorum her ne kadar işin için yorum olsa da) benzerlik gösterse de bunları çözemeyiz.İşte bunlar asıl sorulmalı düşüncesindeyim.Fakat bu seferde şekiller sorun olacak?Sorular genelde herşeyi açıklıyor fakat, ben buraya geometri sorusunu nasıl çizeyim :) Biyoloji sorularında ki şekiller o keza.Bu işin sadece soru soran üye tarafından bakışı.Bu işin bir de cevaplayacak olan tarafı var..
Ultima bırakılmaz, ara verilir ;)
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Eğitim-öğretim: %0
Disiplin: %100

NE MUTLU TÃ?RKÃ?M DİYENE!
Image
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Vallahi bizim okulda öyle değil :D

eğitim öğretim %1
Disiplin %2

Ama disiplin her daim öndedir :D

-Freddie Mercury
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

valla benim sınıfta kalma olasılığım seneye amele balgam spor'un süperlig şampiyonu olma ihtimalinden daha az hiç sorun etmiyorum o yüzden ama evet sınıfta kalma olasılığı olan arkadaşlarım hafiften tırsıyolar ama rahatlar yani zaten yeni sistemle sınıfta kalana öyle bi dalarımki aklı fikri dağılır :D
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Yahu ben okuldan atılmaktan korkuyorum :-o :-o :-o

Gençliğin (yalnızca bende gördüm) en büyük sorunuyla karşı karşıyayım.İnanılmaz şekilde canım kavga etmek istiyor????? :| :| :|

Yolda serseri gördüğüm zaman dualarım eskiden "Allah'ım sen beni koru, bana bulaşmasınlar!" iken şimdi "Allah'ım, sen bana güç kuvvet ver de 6 kişiye maskara olmayayım!" hâline geldi.

Korku denen şeyden arındım, tamamen kavga için yaradılmışım havası uyandı benliğimde.Ciddî mânâda kavga için dua eder oldum, duvarları yumruklar oldum.Sanırım gerçekten Psikolojik bir sorunum var :-o

Bilgisayar oyunlarında Dövüş vb. oyunlar oynamam, yani aklınızda "Bilgisayarlan kafayı yiyen eleman!" havası bırakmam istemem, ama arkadaşlar da tutamıyorlar beni.Sanırım bunun sebebi küçükken yediğim onca dayak olsa gerek :D

Bu ne yahu!Kavgacı adam olup çıktım.Evet, gençliğin en büyük sorunu:Ben!

-Freddie Mercury
Darktimes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darktimes »

Edmond bence sen canını pek sıkma, ben onun çözümünü biliyorum.Gidersin serserinin tekine laf atarsın adam da seni bir güzel döver :D .Daha da yetmedi daha istiyorsan 2-3 kere işlemi tekrarlayıp ebedi huzura ulaştırabilirsin ruhunu :D .Böylece hem sen rahatlarsın hem de seni dövenler :P
Ultima bırakılmaz, ara verilir ;)
Post Reply